Πρόγραμμα 2024 – 2028 ~ Τοπικές Κοινότητες

Image7

3) Τοπικές Κοινότητες

Οι τοπικές κοινότητες πρέπει να απολαμβάνουν ενισχυμένη αυτοτέλεια, όπως επιθυμούμε οι Δήμοι να απολαμβάνουν εκτεταμένη αυτονομία από το κεντρικό κράτος.

Συμμετοχικοί προϋπολογισμοί-εκτελεστέα έργα: Οι κάτοικοι των Τοπικών Κοινοτήτων θα αποφασίζουν μέσω διαβούλευσης τα έργα που θα εντάσσονται στο ετήσιο τεχνικό πρόγραμμα, κατανέμοντας τα χρήματα που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό του Δήμου και ελέγχοντας την πορεία της εκτέλεσης αυτών. Θα πραγματοποιείται αντικειμενική καταγραφή των προβλημάτων και αξιοκρατική ιεράρχηση αυτών.

Έργα οδοποιίας: Αντικατάσταση των εργολαβιών οδοποιίας κάθε τοπικής κοινότητας με μεγαλύτερες εργολαβίες. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίζονται μεγαλύτερες εκπτώσεις, μεγαλύτερη ταχύτητα στη δημοπράτηση και ανάθεση των εργολαβιών και καλύτερη επίβλεψη.

Έργα υποδομών:

  • Στο 2023 είναι απαράδεκτο, για μια μικρή βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης, να γίνεται διακοπή νερού σε ολόκληρο χωριό. Τοποθέτηση κατάλληλου εξοπλισμού για διαχωρισμό σε τομείς, ώστε να αποφεύγεται η αναστάτωση των κατοίκων.
  • Προετοιμασία μελετών στις τοπικές κοινότητες για διαχωρισμό ομβρίων υδάτων και λυμάτων.
  • Σύνδεση με βιολογικό καθαρισμό όλων των κοινοτήτων και, όπου αυτό δεν είναι δυνατό, κατασκευή αυτόνομων δεξαμενών επεξεργασίας λυμάτων (compact) και κατασκευή δεξαμενών ομβρίων υδάτων όπου υπάρχει ανάγκη.

Mία συνέλευση κάθε χρόνο σε κάθε κοινότητα παρουσία του δημάρχου, των τοπικών συμβούλων, των αντιδημάρχων και όσων δημοτικών συμβούλων το επιθυμούν.

Πολιτισμός: Δράσεις παιδείας και πολιτισμού και στις Τοπικές Κοινότητες. Οι συμβαλλόμενοι με τον Δήμο δάσκαλοι θα μπορούν να διδάσκουν και στις τοπικές κοινότητες, ανάλογα με την συμμετοχή των κατοίκων. Δράσεις Ονειρούπολης.

Επαναφορά Πάγιας Προκαταβολής για την αντιμετώπιση καθημερινών αναγκών των κοινοτήτων με έλεγχο και διαφάνεια.

Διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή και παροχή κάδων κομποστοποίησης στους κατοίκους.

Επιπλέον επιδότηση του ποσού που λαμβάνουν οι τοπικές κοινότητες από τον προϋπολογισμό του Δήμου, αναλόγως του ποσοστού των ανακυκλούμενων υλικών που συλλέγονται ανά κοινότητα.

Απόδοση μέρους του ποσού από το ποσοστό (5%) που λαμβάνει ο Δήμος από την παραγωγή και τις πωλήσεις των δασικών προϊόντων, ανταποδοτικά στις τοπικές κοινότητες του ορεινού όγκου. Η ανταποδοτικότητα αυτή δύναται να αυξήσει τα εισοδήματα του τοπικού πληθυσμού και κατ επέκταση τα έσοδα του Δήμου. Μέχρι σήμερα τα έσοδα αυτά δεν αποδόθηκαν ποτέ στις τοπικές κοινότητες.