Αλέξανδρος Τσιαμπούσης: «Project, γιατί αλλιώς… πάλι τα ίδια»

«Η Δράμα έχει απίστευτες δυνατότητες εξέλιξης κι εμείς έχουμε πλάνο τόσο για την επόμενη μέρα, όσο και για την προετοιμασία των επόμενων χρόνων στο Δήμο μας», δηλώνει σε συνέντευξή του στα “Χ” ο κ.Αλέξανδρος Τσιαμπούσης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη Project για τη Δράμα. Επισημαίνει ότι ο κόσμος εκδηλώνει την στήριξή του στο Project και αντιλαμβάνεται ότι είναι η μοναδική και ρεαλιστική λύση για αλλαγή στο Δήμο Δράμας. Σημειώνει ότι η Δράμα, εδώ και 15 χρόνια κάνει τα ίδια πειράματα, με τα ίδια φθαρμένα υλικά. Από την άλλη, υπάρχει το Project στελεχωμένο με άξια και επιτυχημένα πρόσωπα που έχουν τεράστια εμπειρία είτε στον δημόσιο είτε τον ιδιωτικό τομέα…

– κ.Τσιαμπούση, πάμε σε νέα εκλογική αναμέτρηση για το Δήμο της Δράμας στις 8 Οκτωβρίου 2023. Προσωπικά καταφέρατε να οδηγήσετε την παράταξη Project για τη Δράμα, της οποίας ήσασταν επικεφαλής στις προηγούμενες εκλογές, σε ένα εντυπωσιακό εκλογικό αποτέλεσμα που παραλίγο να σας έφερνε στη δεύτερη Κυριακή των εκλογών. Ποιά είναι η εκτίμησή σας για την πορεία της παράταξης σε αυτές τις εκλογές με υποψήφιο δήμαρχο την κ.Παρθένα Κιόρτεβε;

– Κάθε εκλογική διαδικασία είναι διαφορετική. Το 2019 φτάσαμε όντως 28 ψήφους μακριά από μια τεράστια ανατροπή στον Δήμο Δράμας. Το αποτέλεσμα αυτό μας πλήγωσε, μας στενοχώρησε, για ένα διάστημα μας έβαλε και σε μια φάση εσωστρέφειας. Όμως, αυτό που τελικά έγινε συνείδηση στον κόσμο ήταν ότι δεν είναι αδύνατο να κερδίσουν οι καθαρές λύσεις και οι νέες φωνές έναντι, όχι ενός, αλλά δύο προσώπων του φθαρμένου τοπικού κατεστημένου, του κ.Μαμσάκου και του κ.Χαρακίδη. Ο κόσμος μάς πίστεψε. Τους καρπούς αυτού του εκπληκτικού αποτελέσματος, του 2019, τους δρέπουμε σε μεγάλο βαθμό τώρα, τέσσερα χρόνια αργότερα. Ο κόσμος εκδηλώνει την στήριξή του στο Project και αντιλαμβάνεται ότι η μοναδική και ρεαλιστική λύση για αλλαγή στον Δήμο Δράμας είναι η παράταξή μας. Πιστεύω ότι οι Δραμινοί θα ανταμείψουν την αταλάντευτη πορεία μας εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια και θα μάς δώσουν τη νίκη στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

– Αν σας ζητούσαν να αξιολογήσετε συνοπτικά την πορεία του Δήμου Δράμας τα τελευταία χρόνια τι θα λέγατε;

– Με μόνο μια φράση θα έλεγα: «Κάθε χρόνο και χειρότερα». Έχουμε μια πόλη εγκαταλειμμένη στη μοίρα της, με λακκούβες παντού, που βρωμάει από τους άπλυτους και κατεστραμμένους κάδους, μια Δράμα χωρίς Κολυμβητήριο εδώ και πολλά χρόνια, που οδεύει δίχως καπετάνιο στο τιμόνι της. Αδέσποτα στις γειτονιές και στα χωριά μας, ένας δημοτικός κήπος και ένα πάρκο σαν την Αγία Βαρβάρα, στα οποία φοβάσαι να κυκλοφορήσεις τη νύχτα, και μια δημοτική αρχή, που αναλώνεται στο να εφευρίσκει δικαιολογίες για όσα δεν κάνει, ρίχνοντας την ευθύνη μια στους δημότες και μια στην «κακή αντιπολίτευση».

Πώς λοιπόν να αξιολογήσει κανείς την πορεία του Δήμου Δράμας τα τελευταία χρόνια; Σε αυτό καλούνται να απαντήσουν οι πολίτες την ερχόμενη Κυριακή.

Να απαντήσουν στην πιο αποτυχημένη δημοτική αρχή των τελευταίων πενήντα ετών. Και δίπλα σε αυτήν, να απαντήσουν και στη δεύτερη πιο αποτυχημένη διοίκηση, αυτήν του κυρίου Χαρακίδη, της περιόδου 2010-2014. Του οποίου, εσχάτως, όλη η προσπάθεια είναι να αποδείξει ότι ήταν καλύτερος δήμαρχος από τον χειρότερο όλων των εποχών, ο οποίος χειρότερος τον κέρδισε δύο φορές.

Γιατί άραγε ο κύριος Χαρακίδης επιλέγει να συγκριθεί με τον επόμενο από αυτόν δήμαρχο, τον κύριο Μαμσάκο και δεν επιλέγει να συγκριθεί, για παράδειγμα, με τον προηγούμενο από αυτόν δήμαρχο, τον κύριο Θωμά Μαργαρίτη;

Γιατί ξέρει ότι σύσσωμη η κοινωνία της Δράμας θα αναγνωρίσει ότι είναι ο δεύτερος πιο αποτυχημένος δήμαρχος όλων των εποχών. Όσο για τον τρίτο της παρέας, τον κύριο Παπαδόπουλο, που θέλει να παρουσιάσει τον εαυτό του ως άφθαρτο, σας αποκρύβει επιμελώς ότι η περίοδος Μαμσάκου, την οποία σήμερα κατηγορεί, ξεκίνησε το 2014 με αυτόν ως ένα από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη και αντιδήμαρχο εκείνης της δημοτικής αρχής. Στην τετραετία της οποίας δεν ψέλλισε ούτε μια κριτική φράση για όσα δεν γίνονταν ή για όσα γίνονταν λάθος. Με βάση όλα αυτά, η κατάντια της Δράμας έχει και εξήγηση και οφείλεται σε όλους τους παραπάνω.

– Υπάρχουν πολιτικοί σας αντίπαλοι που, φωτογραφίζοντας το Project, λένε ότι στο Δήμο Δράμας δεν υπάρχουν πολυτέλειες για διοικητικά πειράματα. Πως θα απαντούσατε σε αυτό;

– Είμαι υποχρεωμένος να αντιστρέψω αυτό το αίολο επιχείρημα με μια «επιστημονική απάντηση». Σε οποιονδήποτε τομέα αν κάνεις τα ίδια πειράματα με τα ίδια υλικά και με τις ίδιες ποσότητες, θα βγάζεις πάντα τα ίδια αποτελέσματα. Η Δράμα, λοιπόν, εδώ και 15 χρόνια κάνει τα ίδια πειράματα, με τα ίδια φθαρμένα υλικά. Από την άλλη, υπάρχει το Project στελεχωμένο με άξια και επιτυχημένα πρόσωπα, που έχουν τεράστια εμπειρία διοίκησης είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, και υπάρχει μια επικεφαλής, η Παρθένα Κιόρτεβε, που δοκιμάστηκε στην υγειονομική κρίση ως γιατρός και πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών. Επιπλέον, μετέχουμε στην παράταξη πρόσωπα με τεράστια εμπειρία διοίκησης του ίδιου του Δήμου Δράμας, που την αποκτήσαμε συμμετέχοντας στο δημοτικό συμβούλιο, στις επιτροπές του δήμου, στα διοικητικά συμβούλια των δημοτικών επιχειρήσεων και σε διάφορες διαπαραταξιακές επιτροπές.

Η Δράμα, λοιπόν, στις 8 Οκτωβρίου έχει να επιλέξει μεταξύ ενός μαύρου παρελθόντος και ενός ελπιδοφόρου μέλλοντος. Και εφόσον οι κύριοι Μαμσάκος, Χαρακίδης και Παπαδόπουλος έχουν διοικήσει εδώ και 15 χρόνια τον τόπο από όλες τις πιθανές θέσεις, ως δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχης, βουλευτής, πρόεδρος επιμελητηρίου και χωριών, το παρελθόν εκφράζεται από αυτούς. Ενώ το μέλλον εκφράζεται αποκλειστικά από το Project.

Αν οι Δραμινοί είναι ευχαριστημένοι από την πορεία της Δράμας αυτά τα τελευταία 15 χρόνια, τότε μπορούν να ψηφίσουν έναν εκ των τριών εκπροσώπων του χθες. Αν όμως θέλουμε να αλλάξει ο τόπος μας, τότε η επιλογή του Project είναι μονόδρομος.

– Πώς θα ιεραρχούσατε τα κυριότερα προβλήματα του Δήμου Δράμας και ποιά έχουν προτεραιότητα για εσάς;

– Η καθαριότητα, η απαράδεκτη κατάσταση στους δρόμους με τα έργα του φυσικού αερίου και της ΔΕΥΑΔ, τα αδέσποτα, η κατασκευή στεγασμένης λαϊκής αγοράς, η στελέχωση του Δήμου και της ΔΕΥΑΔ με προσωπικό, η τιμή του νερού, η κατάσταση των δικτύων ύδρευσης της ΔΕΥΑΔ και η κάκιστη κατάσταση στα χωριά μας είναι ζητήματα που θα μας απασχολήσουν από την πρώτη μέρα. Από κει και πέρα, θέλω να ευχαριστήσω, ως επικεφαλής του Project στο απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο, τους ευεργέτες της Δράμας, κυρίους Θεοδωρίδη και Αποστολίδη, γιατί η αγάπη τους για την Δράμα μάς δίνει αισιοδοξία και για την επόμενη μέρα.

Μέχρι σήμερα αυτό που δεν φρόντισε να κάνει η διοίκηση του κ.Μαμσάκου και του κ.Χαρακίδη παλιότερα, την προετοιμασία μελετών, το έκαναν αυτοί οι δύο πολύ σημαντικοί συμπολίτες μας. Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα ολοκληρώσουμε όσα έργα έχουν ενταχθεί σε διάφορα προγράμματα της Περιφέρειας και του Υπουργείου Εσωτερικών. Θα βρούμε τρόπο να χρηματοδοτήσουμε το σύνολο του μεγαλόπνοου σχεδίου ανάπλασης του δημοτικού κήπου, της κεντρικής πλατείας της Δράμας και της οδού Εθνικής Αμύνης, το οποίο χρηματοδότησε ο κύριος Αποστολίδης και το εκπόνησε ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά γραφεία του κόσμου, η Foster+Partners.

Τέλος, θα συζητήσουμε με τους κυρίους Αποστολίδη και Θεοδωρίδη, αλλά και με όλους τους συνδημότες μας, τον επόμενο γύρο αναπλάσεων που θα μεταμορφώσουν την πόλη. Του Ιστορικού Κέντρου, της Ανάπλασης της Αγίας Βαρβάρας και της απόδοσης μέρους του Στρατοπέδου Ανδρικάκη σε κοινή χρήση των πολιτών, που είναι τα επόμενα μεγάλα projects. Η Δράμα έχει απίστευτες δυνατότητες εξέλιξης κι εμείς έχουμε πλάνο τόσο για την επόμενη μέρα, όσο και για την προετοιμασία των επόμενων χρόνων στον δήμο μας.

– Θεωρείτε ότι ο Δήμος Δράμας μπορεί να βοηθήσει ως αυτοδιοίκηση, στην στήριξη της τοπικής οικονομίας; Τι δεν έκανε μέχρι σήμερα και τι θα έπρεπε να κάνει;

– Όλοι οι Δήμοι του κόσμου οφείλουν να βοηθούν την τοπική ανάπτυξη. Να εξασφαλίζουν δηλαδή την ποιότητα του οικιστικού περιβάλλοντος, του φυσικού περιβάλλοντος, να εκτελούν τα απαραίτητα έργα, να επιβάλουν την εύρυθμη λειτουργία της πόλης και του Δήμου, ώστε οι πάσης φύσεως οικονομικές, επιχειρηματικές, κοινωνικές, τουριστικές δραστηριότητες να μπορούν να αποδώσουν. Μπορούν, επιπλέον, οι δήμοι –κάτι που εμείς θα το επιδιώξουμε με ένταση, γιατί με τους τελευταίους δημάρχους είχε ατονήσει τελείως– να ασκούν πιέσεις στα Κέντρα Αποφάσεων για να εξασφαλιστούν χρηματοδοτήσεις και παρεμβάσεις, ώστε να ευδοκιμήσουν όλα τα παραπάνω.

Για να αποτελέσει η Δράμα έναν ελκυστικό τόπο για νέους κατοίκους, για τουρίστες, αλλά και για μεγάλες επενδύσεις. Κάτι που όμως δεν μπορεί να γίνει με ένα υποστελεχωμένο νοσοκομείο. Δεν μπορεί να γίνει αν δεν εξασφαλίσουμε την πρόσβαση στις μεγάλες οδικές αρτηρίες της χώρας.

Δεν μπορεί να γίνει αν δεν στηριχθούν οι νέοι και οι νέες που θα επιλέξουν να έρθουν να μείνουν στην Δράμα ή θα επιλέξουν να μη φύγουν από την Δράμα. Σχετικά με το τελευταίο, που άπτεται της κοινωνικής μέριμνας, εμείς για να στηρίξουμε τη Δραμινή οικογένεια θα προτείνουμε την θέσπιση ενός εφάπαξ ποσού για κάθε νέα γέννηση στον Δήμο μας από μόνιμους κατοίκους του Δήμου μας.

Επίσης, θα προωθήσουμε την ελάφρυνση των νέων νοικοκυριών από τα δημοτικά τέλη ή τον λογαριασμό της ΔΕΥΑΔ. Αλλά και στο κομμάτι του ελεύθερου χρόνου, θα θεσπίσουμε προγράμματα άθλησης, προγράμματα πολιτισμού αλλά και ιδιαίτερων δραστηριοτήτων, κάποιων από αυτές με πολύ μικρό αντίτιμο για τους δημότες, τόσο στην πόλη όσο και στα χωριά μας.

– Ποιοί είναι οι στόχοι του Project και οι δικοί σας προσωπικά για τη νέα δημοτική περίοδο;

– Ο στόχος του Project για την επόμενη δημοτική περίοδο δεν είναι να αποτελέσει μια καλύτερη από τις προηγούμενες δημοτική αρχή, αλλά μια πολύ καλή δημοτική αρχή, κρινόμενη βάσει των εθνικών στάνταρντς και, γιατί όχι, μετρημένη σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια. Εμείς λέμε στους συνδημότες μας να δώσουν στην αλλαγή του Δήμου μια ευκαιρία και, εφόσον μας δώσουν την εντολή να το πετύχουμε, θέλουμε να κρίνουν αυστηρά το έργο μας.

Δεν φοβόμαστε να μας αξιολογήσουν. Όσο για εμένα –προσωπικά–, πιστεύω ότι με τις επαγγελματικές μου γνώσεις (είμαι διπλωματούχος τοπογράφος μηχανικός με μεταπτυχιακό στα υδραυλικά έργα και το περιβάλλον), την αυτοδιοικητική μου εμπειρία και την όρεξη που είχα και έχω να προσφέρω στον τόπο μας, θα αποτελέσω ένα βασικό στέλεχος της επόμενης δημοτικής αρχής.

– Τι μήνυμα θα στέλνατε στους δημότες λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές;

– Πρώτα θέλω να τους ευχαριστήσω, γιατί τόσα χρόνια με έχουν τιμήσει ως υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο το 2014, όταν εξελέγην πρώτος δημοτικός σύμβουλος του Project, όσο και ως υποψήφιο δήμαρχο Δράμας το 2019, όταν 7132 Δραμινοί ψήφισαν εμένα και το ψηφοδέλτιό μας. Με γνωρίζουν και πιστεύω ότι με εμπιστεύονται και με εκτιμούν πολλοί περισσότεροι από αυτούς που μας ψήφισαν. Ζητώ λοιπόν πάλι να ψηφίσουν το Project κι εμένα, ως υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο αυτή τη φορά, για να κάνουμε όλοι μαζί όσα έχουμε σκεφτεί και σχεδιάσει προκειμένου να αλλάξουμε τη μοίρα αυτού του τόπου.

382731851_10230175882037470_2149170127289964369_n
Please follow and like us:
fb-share-icon