Πρόγραμμα 2024 – 2028 ~ Πολιτισμός

life-1426255_1280

8) Πολιτισμός

Κτιριακή υποδομή

Το μεγαλύτερο πολιτιστικό πρόβλημα του Δήμου Δράμας, παρά την ύπαρξη του Κινηματογράφου Ολύμπια και του Ωδείου Δράμας, του ανακαινισμένου Παλαιού Δημαρχείου και του αμφιθεάτρου του Μουσικού Σχολείου, είναι η έλλειψη πολιτιστικών χώρων για συγκεκριμένες χρήσεις. Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, που είναι γνωστό σε όλη την Ευρώπη, εξυπηρετείται από μία μόνο αίθουσα περιορισμένης χωρητικότητας. Σύγχρονη θεατρική σκηνή στην πόλη δεν υπάρχει ούτε μία, καθ’ ότι οι υπάρχουσες είναι ακατάλληλες για επαγγελματική χρήση. Δημοτική Πινακοθήκη δεν λειτουργεί, παρ’ όλο που με τις Εκθέσεις Βαλκανίων Ζωγράφων της ΔΕΚΠΟΤΑ, που οργανώνονταν μέχρι πριν από δεκαπέντε χρόνια, αποκτήθηκε μια σημαντική συλλογή πινάκων. Λαογραφικό Μουσείο δεν υπάρχει. Οι τουρίστες, που έρχονται στη Δράμα, απολαμβάνουν τα νερά, τα πάρκα και τον ορεινό όγκο, αλλά αυτά δεν φτάνουν για να τους κρατήσουμε και να διανυκτερεύσουν στην περιοχή μας. Χρειάζεται να τους προσφέρουμε και πολιτιστικές εμπειρίες.

Για όλα αυτά που δεν κατασκευάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια το άλλοθι είναι ότι θα εντάσσονταν στην Καπναποθήκη της οδού Περδίκα. Δυστυχώς, όμως όπως είχαμε προβλέψει, η αξιοποίηση της Καπναποθήκης απαιτεί τεράστια κονδύλια –παρά το ότι τη σχετική μελέτη ανέλαβε να χρηματοδοτήσει ο κ. Αποστολίδης– και είναι έργο του μέλλοντος. Από την άλλη, δεν είναι σωστό η ελπίδα, ότι κάποτε ίσως κατασκευαστεί ένα πραγματικά σπουδαίο πολιτιστικό κέντρο, να καθυστερεί την αντιμετώπιση των τρεχόντων προβλημάτων.

Το «Project για τη Δράμα» δίνει βάρος για την ερχόμενη τετραετία:

  • Κατασκευή Δημοτικού Θεάτρου: Στόχος μας είναι στο τέλος της επόμενης πενταετίας η πόλη της Δράμας να διαθέτει σύγχρονο θέατρο με σκηνή κατάλληλη για το ανέβασμα επαγγελματικών και ερασιτεχνικών παραστάσεων. Ο χώρος αυτός θα μπορεί επίσης να στεγάσει και τις προβολές του Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους καθώς και άλλες εκδηλώσεις.
  • Λειτουργία Δημοτικής Πινακοθήκης και Λαογραφικού Μουσείου: Σε συνεργασία με υπάρχοντες φορείς, συλλόγους και ιδιώτες, με προγραμματικές συμβάσεις και συμφωνίες για μακροχρόνιες συνεκμεταλλεύσεις, θα αξιοποιήσουμε υπάρχοντες χώρους για τη λειτουργία Πινακοθήκης και για την ίδρυση Λαογραφικού Μουσείου, μέσα στο οποίο θα υπάρχει πτέρυγα αφιερωμένη στους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στη Δράμα στις δεκαετίες του 1910 και ’20. Παράλληλα θα γίνει απογραφή των έργων που έχει στην κατοχή του ο Δήμος και συντήρησή τους ώστε να εκτίθενται σε μόνιμες ή περιοδικές εκθέσεις.
  • Εκσυγχρονισμό και αξιοποίηση του θερινού κινηματογράφου του Δημοτικού Κήπου Δράμας.

 

Δήμος Δράμας και Πολιτιστικοί Σύλλογοι

Όλοι παραδέχονται ότι τα πολιτιστικά γεγονότα, που προσφέρονται στη Δράμα από τους συλλόγους, είναι υψηλού επιπέδου. Αλλά, δυστυχώς, δεν υπάρχει ένας φορέας να συντονίσει αυτές τις δράσεις. Το αποτέλεσμα είναι να γίνονται την ίδια μέρα και την ίδια ώρα δυο και τρεις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που, φυσικά, δεν μπορούν να τις παρακολουθήσουν όσοι θα το ήθελαν. Από την άλλη, ο Δήμος δεν κάνει αξιολόγηση του έργου των συλλόγων, ώστε να τους χρηματοδοτεί σύμφωνα με τις δυνατότητές του, αλλά και σύμφωνα με τη δική τους προσφορά. Αυτή η οργάνωση, που δεν χρειάζεται επιπλέον πόρους αλλά απαιτεί καλή οργάνωση και καλύτερη κατανομή των χρημάτων –όπως επίσης να μη λογαριάσει η δημοτική αρχή το πολιτικό κόστος–, ελάχιστα απασχόλησε τους διοικούντες τον Δήμο. Το «Project για τη Δράμα» είναι αποφασισμένο, σε στενή συνεργασία με τους συλλόγους, να εφαρμόσει τους κανόνες που έφερε στο δημοτικό συμβούλιο, έπειτα από συζήτηση με τους πολιτιστικούς συλλόγους και να θεσπίσει κριτήρια χρηματοδότησης, που θα εφαρμόζει με διαφάνεια, είτε πρόκειται για χρήματα του Δήμου είτε των δημοτικών επιχειρήσεων.

Μεγάλα Πολιτιστικά Γεγονότα

Η Δράμα πρέπει να αποτελεί ένα ζωντανό Δήμο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Θα πρέπει λοιπόν να αναβαθμιστούν τα μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα που διοργανώνονται είτε αποκλειστικά από το Δήμο Δράμας είτε σε συνεργασία με άλλους Δήμους και άλλους φορείς, με προεξέχοντα το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, την Ονειρούπολη, τη Δραμοινογνωσία, τα δρώμενα των Αράπηδων, το Καρναβάλι της Χωριστής, τα Ελευθέρια και το Dramaica Youth Festival με παράλληλο στόχο την προέλκυση τουριστών καθ όλη τη διάρκεια του έτους. Όταν λέμε αναβάθμιση, δεν εννοούμε να δαπανήσει ο Δήμος περισσότερα χρήματα, αλλά να οργανώσουμε τα πολιτιστικά γεγονότα, σε συνεργασία πάντα με τους τοπικούς συλλόγους, καλύτερα και πιο έξυπνα. Επιπλέον, να δημιουργήσουμε νέα πολιτιστικά γεγονότα (όπως εναλλακτικά φεστιβάλ, γιορτή μανιταριών, φεστιβάλ κόμικ, μπίρας κ.α.).

Τέλος, θα πρέπει να προσελκύσουμε εξωτερικούς χρηματοδότες. Και οι δυνατότητες για να γίνουν αυτά υπάρχουν, χωρίς αμφιβολία.

Ιστορία και πολιτισμός

Θα πρέπει να γίνει ενίσχυση των εκδόσεων του Δήμου. Είναι παροιμιώδεις οι δυσκολίες που συνάντησαν σοβαροί συγγραφείς και ερευνητές της τοπικής Ιστορίας να εκδώσουν τα βιβλία τους, που αφού κυκλοφόρησαν μας έκαναν περήφανους όλους. Και γίνεται κάθε φορά τρομερή προσπάθεια για να γίνουν τα Συνέδρια της Τοπικής Ιστορίας και να τυπωθούν τα πρακτικά τους «με ψίχουλα». Η εκάστοτε δημοτική αρχή ξέρει να χρηματοδοτεί απλόχερα διάφορα πολιτιστικά γεγονότα που προσφέρουν ψήφους, αλλά όχι αυτά που καταγράφουν την Ιστορία της πόλης ανά τους αιώνες. Αυτά, κοινώς, «δεν πουλάνε».

Επιπλέον, θα γίνει εκτεταμένη σήμανση των σημαντικών μνημείων ιστορικής -αρχαιολογικής -αρχιτεκτονικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η χρήση κωδικών QR καθιστά πιο ελκυστικές για τους επισκέπτες τις τοποθεσίες πολιτιστικής κληρονομιάς και βελτιώνει την εμπειρία των εγχώριων και ξένων τουριστών.

Οι επισκέπτες μπορούν εύκολα να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες με μία μόνο σάρωση χρησιμοποιώντας το smartphone τους.

Τέλος, ανάδειξη της τοπικής Ιστορίας, μέσω της διατήρησης ή της αποκατάστασης των μνημείων, πολιτιστικών εκδηλώσεων, ιστορικής έρευνας κ.α.

Κέντρο Νεότητας

Το «Project για τη Δράμα» θα αναβαθμίσει το Κέντρο Νεότητας «Γεώργιος Παρασίδης», ώστε να γίνει πολιτιστικό κύτταρο της πόλης και στέγη ερασιτεχνικών ομάδων για να εκφραστούν, να πειραματιστούν και να διδαχτούν βασικά στοιχεία για τη σύγχρονη τέχνη και τον πολιτισμό. Το Κέντρο Νεότητας θα μπορούσε να αποτελέσει την κοιτίδα μιας προσπάθειας προσέλκυσης νέων καλλιτεχνών από όλη την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη στα πλαίσια του θεσμού της «καλλιτεχνικής κατοικίας» (residency), ειδικά όταν καταφέρουμε να αποκτήσουμε καλύτερες υποδομές φιλοξενίας. Οι νέοι καλλιτέχνες θα διαμένουν για συμφωνημένο χρονικό διάστημα δωρεάν (παροχή στέγης, αλλά χωρίς φαγητό ή αμοιβή), με υποχρέωσή τους να συνεισφέρουν στη Δραμινή πολιτιστική ζωή με τρόπο που θα συμφωνηθεί από κοινού με τον Δήμο. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να κάνουν παρουσιάσεις του έργου τους, να συμμετέχουν σε ανοιχτές συζητήσεις και, προπαντός, έχοντας υποχρέωση να διαφημίσουν την πόλη, να της αφιερώσουν ένα καλλιτεχνικό τους έργο. Επιπλέον, προτείνουμε το Κέντρο Νεότητας να κάνει άνοιγμα στις τοπικές Κοινότητες που διψάνε για δραστηριότητες και να ξεφύγει από τον στενό κύκλο της πόλης. Τέλος, να υπάρξει σταθερή χρηματοδότηση για υποστήριξη των δράσεών του από το Δήμο και σε συνεργασία με χορηγούς.

Δημοτικό Ωδείο Δράμας

Το «Project για τη Δράμα» θα συνεχίσει και θα ενισχύσει την καλή λειτουργία του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, επεκτείνοντας τις δράσεις του. Έχοντας την τύχη να διαθέτουμε ένα από τα καλύτερα Μουσικά Σχολεία της Ελλάδας, θα βρούμε τρόπους συστηματικής συνεργασίας του Δημοτικού Ωδείου με το Μουσικό Σχολείο.

Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους

Παρότι τα τελευταία χρόνια επιχειρήθηκε εξωστρέφεια του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, απαιτούνται επιπλέον βήματα. Σε ό,τι αφορά τη Σχολή Κινηματογράφου, αποτελεί θετική εξέλιξη ότι ξεκίνησε η λειτουργία της μέσω του ΕΑΠ. Το γεγονός όμως ότι τα προπτυχιακά μαθήματα γίνονται εξ αποστάσεως και μόνο ορισμένα μαθήματα γίνονται δια ζώσης, σημαίνει πως η πόλη μας πέραν της ανάδειξης του brand name της δεν επωφελείται σε επίπεδο έλευσης νέων φοιτητών.

Συγχρόνως, για άλλη μια φορά, χρησιμοποιείται η Καπναποθήκη της οδού Περδίκκα για να στεγάσει όνειρα και υποσχέσεις. Εμείς προσδοκούμε στην εκπλήρωση κάποιων υλοποιήσιμων υποσχέσεων αλλά, ως τότε, οφείλουμε να κάνουμε άμεσα όσα πρέπει για να αναμορφωθεί το Φεστιβάλ. Δηλαδή:

  • Να λιγοστέψουν τα βραβεία, ενδεχομένως και το ποσόν που τα συνοδεύει, ώστε από τη μια να έχουν πραγματικό κύρος και από την άλλη να μπορεί ο Δήμος Δράμας να πληρώνει τα χρηματικά ποσά που τα συνοδεύουν, χωρίς να καθυστερεί για χρόνια.
  • Οι δράσεις του Φεστιβάλ να απλωθούν κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου με θεωρητικά σεμινάρια για τον κινηματογράφο, γενικώς, και ιδίως για τους νέους κινηματογραφιστές.
  • Με τη συμβολή και συνδρομή του Δήμου να αναγεννηθεί η Κινηματογραφική Λέσχη, που όμως θα πρέπει να διατηρήσει την αυτονομία της.
  • Να λειτουργήσει και παιδαγωγικά, και να συνδεθεί πιο στενά με τα σχολεία της Δράμας, με το ΙΕΚ Δράμας αλλά και με σχολεία των διπλανών νομών.
  • Να επιδιώξουμε ως Δήμος να προσελκύσουμε ιδιώτες κινηματογραφιστές, κυρίως στο κομμάτι του κόμικς, της διαφήμισης, των video games, δυναμικά κομμάτια της διεθνούς κινηματογραφίας, τα οποία δε χρειάζονται ιδιαίτερες υποδομές, αλλά βασίζονται στις νέες τεχνολογίες.
  • Επιλογή του καλλιτεχνικού διευθυντή και κρίση του κάθε δυόμιση (μέση θητείας) χρόνια από το δημοτικό συμβούλιο, με εισήγηση του προέδρου του Φεστιβάλ αλλά και ειδικής επιτροπής.
  • Σύνδεση και στενή συνεργασία με διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ.

Δημιουργία Δημοτικού Studio με σκοπό την ερασιτεχνική ηχογράφηση και τις πρόβες μουσικών συνόλων καθώς και τη δημιουργία green room για ταινίες, video clips, τηλεοπτικά σποτάκια ή τρέιλερ. Επιπλέον, ο Δήμος οφείλει να συντηρεί και να εξοπλίζει με οπτικοακουστικά μέσα τα δημοτικά κτίρια και να τα διαθέτει τόσο για πρόβες καλλιτεχνικών ομάδων που δεν διαθέτουν κατάλληλο χώρο, όσο και για εικαστικές εκθέσεις, παραστάσεις και συναυλίες.

  • Ανάπτυξη και πολιτιστικών δράσεων και εκδηλώσεων καθόλη τη διάρκεια του έτους με σκοπό την προσέλκυση τουριστών (π.χ. Biennale παράρτημα Βαλκανίων, Momus, Βαλκανικού φεστιβάλ Μουσικής, φεστιβάλ γαστρονομίας, τσιγγάνικης μουσικής κλπ)
  • Ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας στον Δρόμο. Ο Δήμος οφείλει να υποστηρίξει την υπαίθρια καλλιτεχνική δημιουργία που εμπλουτίζει τη δημόσια σφαίρα και την κοινωνική ζωή της πόλης. Στηρίζουμε την πρωτοβουλία και τη δημιουργία ενός φεστιβάλ καλλιτεχνών του δρόμου και διεκδικούμε να υποστηρίξει ο Δήμος τη διοργάνωση με οικονομικά μέσα, υλικοτεχνική υποδομή και προβολή – προώθηση.
  • Παραχώρηση άδειων κτιρίων και ελεύθερων χώρων για τη στέγαση πολιτιστικών/καλλιτεχνικών ομάδων.
  • Αξιοποίηση και προστασία όλων των χώρων πολιτισμού.
  • Εξορθολογισμός των δαπανών των εκδηλώσεων του Δήμου (όπως τα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ») με μείωση του κόστους τους και αύξηση της ποιότητάς τους.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης των αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων από τον προϋπολογισμό του Δήμου.
  • Συνεργασία με την εφορεία αρχαιοτήτων για την Αναστήλωση και ανάδειξη των Βυζαντινών Τειχών.