Πρόγραμμα 2024 – 2028 ~ Καθημερινότητα

people-690953_1280

12) Καθημερινότητα

Η βελτίωση της καθημερινότητας είναι από τους πιο κρίσιμους τομείς ενός οργανωμένου Δήμου. Στο «Project για τη Δράμα» είμαστε αποφασισμένοι να θέσουμε την ποιότητα της ζωής των δημοτών σε πρώτο πλάνο:

Πράσινο:

Ενίσχυση του πρασίνου παντού.

  • Ανάδειξη του περιαστικού άλσους στην περιοχή του παλαιού Στρατιωτικού Νοσοκομείου, ώστε να αποτελέσει πνεύμονα ψυχαγωγίας και άθλησης για τους δημότες μας. Εκμετάλλευσή του με δράσεις τους εαρινούς και θερινούς μήνες.
  • Ανάδειξη της νότιας πλευράς της Αγίας Βαρβάρας σε οικιστική ζώνη με αυστηρές προδιαγραφές και κανόνες και παράλληλες διαδρομές πρασίνου και ευεξίας.
  • Απομάκρυνση κάθε είδους μουσικού φεστιβάλ από τον χώρο των γρασιδιών της Αγίας Βαρβάρας με γνώμονα την προστασία του οικοσυστήματος. Εναλλακτικές προτάσεις χώρων διεξαγωγής των φεστιβάλ (Στρατόπεδο Ανδρικάκη, ανάπλαση κλπ).
  • Αγορά μηχανημάτων διαχείρισης πρασίνου.
  • Τοποθέτηση λουλουδιών σε παρτέρια και κοινόχρηστους χώρους.

Αδέσποτα:

Ο υπεύθυνος κηδεμόνας ζώου οδηγεί σε μέλλον χωρίς αδέσποτα, σέβεται τους συνδημότες του, έχει δίπλα του ένα ευτυχισμένο ζώο συντροφιάς. Η πρότασή μας βασίζεται:

 -Στην εφαρμογή της νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς με βάση τον νόμο 4830/2021 (ο Νόμος αφορά τα αδέσποτα και τα δεσποζόμενα ζώα.)

-Στην ηθική και ανθρωπιά μας για ένα μέλλον με σεβασμό και ευζωία των τετράποδων συνδημοτών μας.

Προτάσεις:

  • Ενημέρωση των δημοτών για τον τρόπο διαχείρισης των αδέσποτων και της λειτουργίας του κυνοκομείου από τον Δήμο Δράμας.
  • Διαφάνεια με καταγραφή και δημοσιοποίηση κάθε χρόνο του έργου του κυνοκομείου (πόσοι σκύλοι μπήκαν στον χώρο, πόσοι στειρώθηκαν, πόσοι δέχτηκαν ιατρική φροντίδα, πόσοι πέθαναν, σε πόσους έγινε ευθανασία, πόσοι επανεντάχθηκαν, πόσοι υιοθετήθηκαν).
  • Ενημέρωση δημοτών για τη Νομοθεσία και ό,τι αυτή ορίζει για τις ευθύνες όσων έχουν ένα ζώο στο σπίτι τους. Τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο ζώο και απέναντι στους συνδημότες του που συμβιώνουν στην ίδια πολυκατοικία στην ίδια γειτονιά και μοιράζονται τους ίδιους δρόμους και πάρκα στην καθημερινότητά τους. Για να υπάρξει μια αρμονική συμβίωση ανθρώπων και ζώων συντροφιάς.
  • Ανάπτυξη φιλοζωικής κουλτούρας με σεμινάρια και πρωτοποριακές δράσεις ευαισθητοποίησης των δημοτών για την προώθηση της υπεύθυνης κηδεμονίας σκύλου ή γάτας, την προστασία των αδέσποτων και την αποκατάσταση όσο γίνεται περισσότερων μέσω της υπεύθυνης υιοθεσίας. Η απόκτηση ενός κατοικίδιου πρέπει να είναι μια συνειδητή επιλογή διαφορετικά αργά ή γρήγορα θα καταλήξει στον δρόμο και η παιδεία είναι βασικό «εργαλείο» που οδηγεί σε μέλλον χωρίς αδέσποτα.
  • Προώθηση υιοθεσίας των σκύλων που μπαίνουν στο κυνοκομείο. Ο Δήμος υποχρεούται να προωθεί όλα τα ζώα που μπαίνουν στο κυνοκομείο για υιοθεσία σε ιστοσελίδα με φωτογραφίες και πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας τους και των χαρακτηριστικών τους.
  • «Άνοιγμα» του χώρου του κυνοκομείου στο κοινό με συνεχή ενημέρωση των ωρών επίσκεψης για τους δημότες και προγραμματισμένες επισκέψεις σχολείων σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
  • Παροχή δωρεάν στειρώσεων και ηλεκτρονικής σήμανσης σε δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς ευπαθών ομάδων, σε ζώα μονογονεικών, τρίτεκνων & πολύτεκνων οικογενειών, σε ζώα με κηδεμόνες ΑΜΕΑ, ανέργους, πολιτών που ζουν με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, καθώς και στους σκύλους των κτηνοτρόφων.
  • Έλεγχοι δημοτών, κτηνοτρόφων και κυνηγών με την συνδρομή της αστυνομίας ή της δημοτικής αστυνομίας όσον αφορά την υπεύθυνη συμπεριφορά τους προς τα ζώα τους, την στείρωση και την ηλεκτρονική τους σήμανση.
  • Καταγραφή των αδεσπότων, των οικόσιτων ζώων των δημοτών και των κυνηγόσκυλων - τσομπανόσκυλων με την βοήθεια – συνεργασία των συλλόγων τους.
  • Επιδοτούμενες στειρώσεις από τον Δήμο σε δεσποζόμενους σκύλους και γάτες (οι οποίες είναι εντελώς παραμελημένες από τον Δήμο έως σήμερα με ελάχιστες στειρώσεις τον χρόνο σε σχέση με την τεράστια ανάγκη που υπάρχει) σε δημότες με βάση εισοδηματικά κριτήρια.
  • Παροχή κινήτρων για σήμανση, στείρωση, υιοθεσία σκύλων και γάτων μετά από απόφαση του ΔΣ (άρθρο 12) με μείωση των δημοτικών τελών ανά έτος κατά ανώτατο ποσοστό έως δέκα τοις εκατό (10%) για τους ιδιοκτήτες στειρωμένων, σημασμένων και καταχωρημένων στο ΕΜΖΣ ζώων.
  • Μελέτες και προετοιμασία για τις επόμενες κρατικές επιχορηγήσεις με στόχο περισσότερες στειρώσεις, δημιουργία νέου υπερσύγχρονου καταφυγίου, αποτεφρωτηρίου, και δεύτερου πάρκου σκύλων.

Διαδημοτικός Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος:

Τα προβλήματα με τα αδέσποτα σκυλιά, αλλά και η αντιμετώπιση ενεργειών που μολύνουν το περιβάλλον δεν μπορεί να είναι υποχρέωση και αρμοδιότητα μόνο ενός Δήμου. Το «Project για τη Δράμα» σκοπεύει, σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους της Δράμας, να δημιουργήσει ένα διαδημοτικό περιβαλλοντικό σύνδεσμο από τον πρώτο χρόνο της εκλογής του. Ο Σύνδεσμος θα προωθεί, για όλους τους Δήμους που θα συμμετέχουν, κοινές πολιτικές για το περιβάλλον.

Δημοτική Αστυνομία:

Ενίσχυση της Δημοτικής Αστυνομίας με σκοπό τον τακτικότερο έλεγχο και την ενεργητικότερη παρακολούθηση της κείμενης νομοθεσίας.

Αναθεώρηση του κανονισμού λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (τραπεζοκαθίσματα) και πλήρη εφαρμογή αυτού.

Πολιτικές ανθεκτικότητας της πόλης (Resilient City):

Η ενίσχυση της ανθεκτικότητας αφορά στη δημιουργία ανοιχτών και πράσινων δημόσιων χώρων, καταγραφή και εκμετάλλευση κενών κτιρίων για προσωρινή χρήση από ομάδες που τα έχουν ανάγκη, οργάνωση της προσφοράς ειδών και προσωπικής εργασίας για τη στήριξη μεταναστών και ευπαθών κοινωνικών ομάδων κ.α. Η Στρατηγική Ανθεκτικότητας στοχεύει στη δημιουργία μιας πόλης που θα είναι Προσιτή, Πράσινη, Αλληλέγγυα και Ζωντανή.

Εκμετάλλευση χειμάρρων και ρεμάτων:

Το «Project για τη Δράμα» θα κάνει μελέτες ολοκληρωμένης διαχείρισης των όμβριων υδάτων, ώστε να οδηγούνται στους χειμάρρους και τα ρέματα της περιοχής. Αυτό προϋποθέτει διαχωρισμό του αποχετευτικού συστήματος των ομβρίων υδάτων από τους υπόνομους των αστικών λυμάτων. Με τις περιβαλλοντικές αλλαγές των επόμενων χρόνων, που αναμένεται να πλήξουν όλον τον πλανήτη, το συγκεκριμένο έργο ίσως αποδειχθεί πολύτιμο για την προστασία της πόλης από πλημμύρες. Επιπλέον, όταν τα όμβρια ύδατα σταματήσουν να οδηγούνται στο Εργοστάσιο του Βιολογικού Καθαρισμού, θα μειωθεί το κόστος επεξεργασίας των λυμάτων του Δήμου, άρα θα μειωθούν και τα τέλη αποχέτευσης που θα πληρώνουν οι δημότες στη ΔΕΥΑΔ. Φυσικά, παρόμοια έργα θα γίνουν και σε όλες τις Κοινότητες της Δράμας, που κινδυνεύουν και εκείνες από τα όμβρια ύδατα και τις πλημμύρες.

Πεζοδρομήσεις-κυκλοφοριακό:

  • Επικαιροποίηση της κυκλοφοριακής μελέτης της πόλης της Δράμας και δημιουργία στοχευμένων πεζοδρομήσεων σε μεγάλο μέρος του κέντρου της πόλης και των τοπικών κοινοτήτων. Το «Project για τη Δράμα» υποστηρίζει ότι η εφαρμογή πεζοδρομήσεων είναι μια διαδικασία που απαιτεί ολοκληρωμένες μελέτες και κυρίως ευρείες διαβουλεύσεις και συζητήσεις μεταξύ των κατοίκων, των επιχειρηματιών και, γενικά όλων των δημοτών. Αντικίνητρα για τη χρήση ιδιωτικών οχημάτων στο στενό κέντρο της πόλης, έλεγχος της παράνομης στάθμευσης, επέκταση του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης σε ολόκληρο το κέντρο της πόλης, με ελεύθερη στάθμευση για τους μόνιμους κατοίκους του κέντρου.
  • Δημιουργία λειτουργικού δικτύου ποδηλατοδρόμων, τελείως διαφορετικής λογικής από αυτούς που κατασκευάστηκαν στην οδό Φιλίππου για τον αστικό ιστό, αλλά και για τη σύνδεση μεταξύ της πόλης και των τοπικών κοινοτήτων. Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία και κακοτεχνία να υπάρχουν διαχωριστικά πεζουλάκια, που είναι και εξαιρετικά επικίνδυνα, μεταξύ δρόμου και ποδηλατόδρομου. Υποστηρίζουμε την κατασκευή ποδηλατοδρόμων στο ίδιο επίπεδο του δρόμου, σε ξεχωριστές και ειδικά βαμμένες λωρίδες και, φυσικά, μόνο όπου είναι ασφαλές και τεχνικά σωστό να κατασκευαστούν. Ποδηλατόδρομοι που δεν θα τελειώνουν σε έναν ή δύο δρόμους, αλλά θα αποτελούν ένα δίκτυο στην πόλη που μπορεί να σε οδηγήσει από τη μια άκρη της στην άλλη.
  • Λειτουργία του θεσμού των κοινόχρηστων ποδηλάτων.
  • Αλλαγή των κανονιστικών διατάξεων του Δήμου για θέσπιση και σήμανση θέσεων φορτοεκφόρτωσης στο κέντρο της πόλης για τις ανάγκες των καταστημάτων.
  • Συνεργασία με το ΚΤΕΛ Αστικών Λεωφορείων και με τα ΤΑΞΙ για την καλύτερη ανάπτυξη των μαζικών μέσων μεταφοράς (π.χ. δρομολόγηση μικρών αστικών λεωφορείων).
  • Κατασκευή κυκλικών κόμβων, όπου αυτοί είναι αναγκαίοι και μπορούν να κατασκευαστούν.
  • Δημιουργία θέσεων στάθμευσης. Διεκδίκηση και παραχώρηση από την κτηματική υπηρεσία του δημόσιου κτήματος στη συμβολή των οδών Διοικητηρίου & Μακεδονίας για κατασκευή δημοτικού χώρου στάθμευσης. Εξεύρεση και άλλων αδόμητων ελεύθερων γηπέδων δημόσιου για την ανάπτυξη χώρων στάθμευσης.
  • Ανακήρυξη νέου Δημοτικού αναψυκτηρίου με προσιτό μίσθωμα στον παλιό χώρο της ποδηλατουπολης και επαναλειτουργία αυτής.
  • Ανοικοδόμηση της γέφυρας που συνδέει τον ΟΣΕ με τον Στενήμαχο.
  • Δημιουργία Δημοτικού Παρκινγκ.
  • Οδοσήμανση της πόλης και των οικισμών με ονόματα προσωπικοτήτων της περιοχής που συνέβαλαν στην ιστορική, κοινωνική και πολιτιστική πορεία του τόπου.

Αρχιτεκτονικές Μελέτες-Διαγωνισμοί:

Εκπόνηση αρχιτεκτονικών μελετών για κομβικά σημεία της Δράμας (Αγία Βαρβάρα, Πλατεία ΟΣΕ, περιαστικές περιοχές κ.α.). Οι μελέτες αυτές, όταν ετοιμαστούν, θα κατατεθούν για χρηματοδότηση. Δεν φοβόμαστε να πούμε ότι κάποια από αυτά τα projects, για να υλοποιηθούν, απαιτούν μεγάλα κονδύλια και αρκετά χρόνια μέχρι να τελειώσουν. Αλλά, αν δεν ετοιμάσουμε τις μελέτες, τα έργα δεν θα γίνουν ποτέ. Το «Project για τη Δράμα» θα σχεδιάσει όχι μόνο έργα τετραετίας, αλλά και έργα για τη Δράμα του μέλλοντος. Και δεν μας ενδιαφέρει αν κάποια από αυτά τα ολοκληρώσουν επόμενες δημοτικές αρχές. Διότι αρχή μας δεν είναι να φανούμε ικανοί και ωραίοι, αλλά να αποδειχθούμε χρήσιμοι.

Κοινόχρηστοι χώροι:

  • Βιοκλιματική αναβάθμιση κοινόχρηστων δημοτικών χώρων (πάρκα τσέπης, κυψέλες πρασίνου, σκίαστρα για δροσισμό, οικολογικά υλικά δόμησης κλπ)
  • Αύξηση ανοιχτών δημόσιων χώρων με απαλλοτριώσεις.
  • Διάνοιξη οδών.
  • Παροχή κινήτρων σε ιδιώτες για την ενοποίηση κοινόχρηστων χώρων.
  • Σεβασμός των κοινόχρηστων χώρων, βελτίωση της προσπελασιμότητάς τους, ψήφιση νέου κανονισμού.
  • Εγκατάσταση δημόσιων βρυσών σε όλη την πόλη με την αξιοποίηση και των ιστορικών κρηνών.
  • Φύλαξη και προστασία των κοινόχρηστων χώρων.
  • Επαναπροσδιορισμός, με ανοιχτή διαβούλευση, των όρων εμπορικής χρήσης των δημόσιων χώρων, με σεβασμό της προσβασιμότητας, του ιστορικού χαρακτήρα και της δημόσιας αισθητικής. Αυστηρή τήρηση του νέου πλαισίου.

Εγκαταλελειμμένα Οικόπεδα:

Ενημέρωση των ιδιοκτητών για την υποχρέωσή τους να καθαρίζουν τα οικόπεδά τους, κατεδάφιση επικίνδυνων κτιρίων/ κατασκευών και εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας.