Πρόγραμμα 2024 – 2028 ~ Μεγάλα Projects

network-1987209_1920
  1. Μεγάλα Projects

Ως μεγάλα projects θεωρούμε:

Πρώτον, τις παρεμβάσεις που χρονικά έχουν προτεραιότητα, γιατί λύνουν επείγοντα προβλήματα του Δήμου.

Δεύτερον, τα μεγάλα έργα που, όταν κατασκευαστούν, θα αλλάξουν προς το καλύτερο την εικόνα και τη λειτουργία της πόλης και των χωριών μας και θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των δημοτών.

Τρίτον, εκείνες τις παρεμβάσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα στο Δήμο μας να αναπτύξει μια ισχυρή ταυτότητα, πάνω στην οποία θα χτιστεί το πλάνο προσέλκυσης τουριστών και νέων κατοίκων.

  1. Νέο Κολυμβητήριο: Ολοκλήρωση του δημοτικού κολυμβητηρίου. Παράλληλα θα εξαντληθούν οι δυνατότητες να αποκτήσουμε νέο κολυμβητήριο Ολυμπιακών διαστάσεων με κερκίδες, μέσω της εκπεφρασμένης βούλησης του κ. Θεοδωρίδη να δωρίσει στο Δήμο τη μελέτη για την κατασκευή αυτού και μέσω εξεύρεσης της σχετικής χρηματοδότησης.
  2. Δημοτικό Στάδιο (Αλέκος Φρούσιος): Εκτέλεση του έργου στο οποίο η παράταξή μας πρωτοστάτησε για να γίνει πράξη η δωρεά του κ. Θεοδωρίδη και η ένταξή του σε χρηματοδοτικό εργαλείο.
  3. Νέα Κοιμητήρια: Δημιουργία και λειτουργία σύγχρονων δημοτικών κοιμητηρίων σε νέα θέση, με ορίζοντα υλοποίησης τη λήξη της ερχόμενης πενταετίας.
  4. Εκτεταμένη υπογειοποίηση καλωδίων της ΔΕΗ και σταδιακή υπογειοποίηση όλων των κάδων απορριμμάτων: Η υπογειοποίηση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ σε περιοχές που κρίνεται απαραίτητο, αναβαθμίζει αισθητικά το περιβάλλον. Τα πλεονεκτήματα από τους υπόγειους κάδους, λύση που έχει εφαρμοστεί και σε άλλους Δήμους της Ελλάδας, είναι: α) Αισθητική αναβάθμιση, αφού το μόνο που θα φαίνεται είναι ένας μεταλλικός κύλινδρος πάνω από τον υπόγειο κάδο, β) Αύξηση της αποθηκευτικής ικανότητας των κάδων, γ) Αποφυγή δυσοσμίας, αφού οι κάδοι θα είναι στεγανοί, δ) Αποφυγή καταστροφών τους, κάτι που συμβαίνει με τους πλαστικούς κάδους και ε) Μείωση του κόστους και του χρόνου αποκομιδής των σκουπιδιών. Η πλήρης υπογειοποίηση θα ολοκληρωθεί σε βάθος δεκαετίας.
  5. Πλήρης αξιοποίηση του Στρατοπέδου Ανδρικάκη: Το στρατόπεδο Ανδρικάκη δε θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μόνο ως θεματικό πάρκο οπτικοακουστικών μέσων. Προτείνουμε να λειτουργήσει ως πολυχώρος αξιοποιώντας την έκταση και τη χρήση των κτιρίων του που θα μπορεί να φιλοξενήσει θεματικά πάρκα, ακόμη και την Ονειρούπολη.
  6. Ανάπλαση της 19ης Μαΐου: Κάθε τεχνικό έργο έχει έναν ορισμένο χρόνο ζωής και, δυστυχώς, οι εκτιμήσεις λένε ότι ο χρόνος για τον πλακοσκεπή οχετό της 19ης Μαΐου ολοκληρώνεται στην επόμενη δεκαετία. Θα πρέπει, λοιπόν, να αναζητηθεί λύση μέσα στα πρώτα δύο χρόνια της ερχόμενης δημοτικής περιόδου με μια εμπεριστατωμένη μελέτη μελλοντικής αντικατάστασης του. Οδηγό μπορεί να αποτελέσει η προμελέτη-πρόταση ανάπλασης, που έχει χρηματοδοτηθεί από την Raycap και έχει παρουσιαστεί από ομάδα μηχανικών. Για τη νέα λύση θα απαιτηθεί σύνταξη κυκλοφοριακών, πολεοδομικών και οικονομοτεχνικών μελετών, ώστε να μη βλαφτεί η λειτουργικότητα και η εμπορικότητα της περιοχής αλλά, τουναντίον, να ενισχυθεί. Η παρέμβαση αυτή αφορά το κομμάτι από την οδό Βενιζέλου ως την γέφυρα της οδού Αντιγόνου και θα αποτελέσει συνέχεια της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Όλα τα παραπάνω θα γίνουν με ευρεία διαβούλευση, καθότι η λογική του «Project για τη Δράμα» δεν είναι να επιβάλει λύσεις από πάνω προς τα κάτω, αλλά να επιλέγονται παρεμβάσεις που συνδιαμορφώνονται από το σύνολο των φορέων και των δημοτών της Δράμας.
  7. Ανάπλαση Πάρκου Αγίας Βαρβάρας: Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που έγιναν παρεμβάσεις ανάπλασης σε ένα από τα ομορφότερα σε φυσικό κάλλος αστικά πάρκα της Ελλάδας. Έχοντας πλέον μια διαχειριστική μελέτη που αφορά την Αγία Βαρβάρα, θα προβούμε σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό μέσα στα πρώτα δύο χρόνια της δημοτικής περιόδου, προκειμένου να αναδειχθεί το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας και η περιοχή κατάντη του μύλου του Ζώνκε προς τους λαχανόκηπους. Παράλληλα, θα προβλεφθεί παρέμβαση που θα επιτρέπει την προσβασιμότητα για όλους στο πάρκο.
  8. Ανάπλαση Κεντρικής Πλατείας, Δημοτικού Κήπου και Εθνικής Αμύνης: Το μεγαλύτερο από τα έργα της επόμενης περιόδου θα είναι η ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας της Δράμας, η ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου και η ανάπλαση της Εθνικής Αμύνης, από το ύψος της Κεντρικής Πλατείας ως τον Σταθμό του ΟΣΕ, που θα βασιστεί στην δωρεά της μελέτης της Raycap. Αυτό είναι ένα έργο που θα αλλάξει την όψη του κέντρου της Δράμας και θα την καταστήσει κέντρο αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος πανελληνίως. Δεσμευόμαστε ότι ως δημοτική αρχή θα εξασφαλίσουμε τους πόρους μέσω εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την τριπλή ανάπλαση και όχι τμηματικά. Η κεντρική κυβέρνηση οφείλει να χρηματοδοτήσει αυτό το έργο αστικής αναζωογόνησης της Δράμας και είμαστε πεπεισμένοι ότι εμείς, με την επαγγελματική και κοινωνική μας εμπειρία, μπορούμε να πείσουμε και την Κυβέρνηση ότι αξίζει αυτό το έργο να χρηματοδοτηθεί με διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να βγει η Δράμα από την στασιμότητα. Άλλωστε, η εμπλοκή ενός εκ των μεγαλύτερων αρχιτεκτονικών γραφείων παγκοσμίως, αλλά κυρίως του ίδιου του κυρίου Αποστολίδη σε αυτό το project, είναι εχέγγυο ότι θα τύχει της προσοχής της κεντρικής Κυβέρνησης.
  9. Αποκαταστάσεις διατηρητέων κτιρίων: Άμεση ένταξη του Δήμου Δράμας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αποκατάστασης και Επανάχρησης Διατηρητέων Κτιρίων. Έμφαση θα πρέπει να δοθεί στα κτίρια του ιστορικού κέντρου της πόλης της Δράμας. Χάραξη Ιστορικών Διαδρομών. Ανάδειξη κτιρίων και κίνητρα για την αναπαλαίωσή τους (π.χ. μέσω Μεταφοράς του Συντελεστή Δόμησης σε οικόπεδα εκτός του Κέντρου, με δυνατότητα πώλησής του Σ.Δ. σε άλλους ιδιοκτήτες).
  10. Ανάδειξη του Ιστορικού Κέντρου της Δράμας: Το ιστορικό κέντρο της Δράμας είναι παρατημένο, δίχως να υπάρχει ένα σχέδιο ολοκληρωμένης ανάδειξής του από το Δήμο. Ολοκλήρωση πολεοδομικών και αρχιτεκτονικών μελετών μέσα στην επόμενη τετραετία, ώστε, στη συνέχεια, να συνταχθεί ένα ολοκληρωμένο project, που θα αλλάξει τη μορφή και θα προσδώσει ταυτότητα στην πόλη.
  11. Ανάπλαση των εισόδων της πόλης από Νέα Αμισό και από Καβάλα: Οι είσοδοι της πόλης της Δράμας δεν προδιαθέτουν τον επισκέπτη ότι θα δει μια όμορφη και νοικοκυρεμένη πόλη. Θα πρέπει να γίνει σωστή μελέτη και, χωρίς κατασκευή εξεζητημένων υποδομών, να βελτιωθούν σημαντικά οι δύο κύριες είσοδοι της πόλης. Στόχος είναι να υπάρχουν σύντομα ώριμες μελέτες προκειμένου να αξιοποιήσουμε υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία.
  12. Ανάπτυξη του ορεινού όγκου του Δήμου Δράμας: Ανεπιτυχώς οι μέχρι σήμερα Δημοτικές Αρχές διαχειρίστηκαν τα οφέλη και τις προοπτικές που δύναται να προσδώσει η ανάπτυξη του ορεινού όγκου. Η ανάπτυξη αυτή, απαιτεί την συνεργασία όλων των φορέων που εμπλέκονται χωροταξικά και θεσμικά με το περιβάλλον, όπως η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, η Διεύθυνση Δασών Δράμας, το Δασαρχείο Δράμας, η Μονάδα Διαχείρισης Νέστου-Βιστωνίδας-Ροδόπης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και οι ιδιωτικοί φορείς ανάπτυξης του τουρισμού. Στοχεύουμε πρωτίστως στην ανάπτυξη και συντήρηση του οδικού δικτύου ώστε να διατηρείται σε πλήρη λειτουργία καθ όλη τη διάρκεια του έτους στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο τα δυναμικά οικοσυστήματα του Νομού μας και τις παραγωγικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στον ορεινό όγκο. Προτείνουμε στοχευμένες μελέτες για την αειφορική διαχείριση πολλαπλών σκοπών (οριοθέτηση βοσκοτόπων, ανάδειξη υφιστάμενων και νέων μονοπατιών, έργων εγγείων βελτιώσεων κλπ) του ορεινού όγκου και εξειδικευμένα projects για την προβολή και την εδραίωσή του ως τον κορυφαίο προορισμό στη Βόρεια Ελλάδα σε ό,τι αφορά τον ορεινό τουρισμό. Τέλος, θα πρέπει να διευρυνθούν οι δυνατότητες διακρατικής συνεργασίας με την Βουλγαρία σε διάφορα θεματικά πεδία.
  13. Ενοποίηση Αθλητικών εγκαταστάσεων: Σύνδεση Δημοτικού Σταδίου Αλέκος Φρούσιος με το κλειστό γυμναστήριο (ΔΗΓΑ) και Κολυμβητήριο με αξιοποίηση του ενδιάμεσου άλσους, το οποίο με ήπιες παρεμβάσεις θα μετατραπεί σε χώρο μαζικού αθλητισμού και συνάθροισης.
  14. Κατασκευή Δημοτικού Θεάτρου: Στόχος μας είναι στο τέλος της επόμενης τετραετίας η πόλη της Δράμας να διαθέτει σύγχρονο θέατρο με σκηνή κατάλληλη για το ανέβασμα και επαγγελματικών παραστάσεων. Ο χώρος αυτός θα στεγάζει επίσης και τις προβολές του Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, καθώς και άλλες εκδηλώσεις.
  15. Δημιουργία μόνιμης λαϊκής σκεπαστής αγοράς: Η λαϊκή αγορά, το Παζάρι της Δράμας, επί των ημερών δημαρχίας Μαμσάκου, χωρίστηκε στα δύο, επειδή η δημοτική αρχή δεν είχε το σθένος να πάρει τις αποφάσεις που έπρεπε. Το «Project για τη Δράμα» πρότεινε την λύση της στεγασμένης λαϊκής αγοράς στο χώρο του parking βαρέων οχημάτων. Δυστυχώς, ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπήρχε ο χρόνος να μελετηθεί η λύση αυτή, χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Μέσα στους πρώτους 18 μήνες της δημοτικής μας αρχής θα ολοκληρώσουμε τις απαραίτητες μελέτες και τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την κατασκευή στεγασμένης λαϊκής αγοράς στο χώρο του Parking βαρέων οχημάτων στην Ανάπλαση, όπου θα φιλοξενηθούν οι παραγωγοί και οι έμποροι. Με αυτόν τον τρόπο, το Παζάρι θα γίνεται απρόσκοπτα 12 μήνες τον χρόνο. Μέσα σε αυτούς του 18 μήνες, θα εξασφαλίσουμε τους πόρους για την κατασκευή της στεγασμένης λαϊκής αγοράς, ώστε με την συμπλήρωση της μισής δημοτικής περιόδου να ξεκινήσουν τα έργα κατασκευής της. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι μια σύγχρονη και καθαρή λαϊκή αγορά, με τις αναγκαίες υποδομές.  Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της επόμενης πενταετίας, οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στον τομέα όπου πραγματοποιούνταν το Παζάρι της 19ης Μαΐου θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών, ως ανταπόδοση για την μεταφορά του παζαριού.
  16. Αξιοποίηση και ανάδειξη λατομείου Κορυλόβου: Η αξιοποίηση και η ανάδειξη του λατομείου του Κορυλόβου αποτελεί μία από τις προτεραιότητές μας καθώς θα προσδώσει προστατευτική και αισθητική αξία στην περιοχή σε συνδυασμό με το έργο ανάπλασης του περιφερειακού. Σχεδιάσαμε και οραματιζόμαστε τη δημιουργία ενός χώρου πολλαπλών χρήσεων αθλητισμού πολιτισμού και αναψυχής που συνδυάζει τις ανάγκες των πολιτών με την ανάπτυξη της πόλης, βασισμένο στις αρχές της οικονομικής βιωσιμότητας. Το σχέδιό μας περιλαμβάνει δημιουργία σπαστής μεταφερόμενης πίστας αναρρίχησης, ανοιχτό θέατρο για τη φιλοξενία θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών και εκδηλώσεων πολιτισμού, υπαίθριο εκθετήριο μαρμάρου, βοτανικό κήπο, αναψυκτήριο, παιδικές χαρές, περίπτερα προβολής τοπικών προϊόντων, χώρο στάθμευσης και περιπατητικά μονοπάτια. Όλοι οι χώροι σχεδιάστηκαν ώστε να επιτυγχάνεται η πλήρης προσβασιμότητα σε άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).