Πρόγραμμα 2024 – 2028 ~ Κοινωνική πολιτική

children-817365_1280

11) Κοινωνική πολιτική

Η άσκηση κοινωνικής πολιτικής από φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες δεκαετίες στο πλαίσιο της αποκέντρωσης του κράτους. Ο ρόλος των δήμων ως προς την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών με «τοπικό» χαρακτήρα αναδείχθηκε ως κεντρικός, προκειμένου να καλύπτονται αποτελεσματικότερα οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Βοηθώντας τους συνδημότες μας να μην απομονώνονται εξαιτίας σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, ενδυναμώνουμε την κοινωνική συνοχή και συνεργασία. Προτείνουμε:

Διαφάνεια:

Με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα, ο Δήμος καταγράφει εκείνους που μπορούν να έχουν πρόσβαση στο δημοτικό-κοινωνικό παντοπωλείο και σε άλλες παρεμφερείς υπηρεσίες και προγράμματα. Αυτό θα γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια όσων έχουν πραγματική ανάγκη και όχι με «άλλου» τύπου επιλογές. Πριν όμως από αυτό θα πρέπει να είναι επακριβώς καθορισμένες οι δικαιοδοσίες των υπηρεσιών του Δήμου (Κοινωνικής Υπηρεσίας, Νομικών Προσώπων) μέσω των οποίων ασκείται η κοινωνική πολιτική. Θα πρέπει επίσης να γίνονται ευρέως γνωστά τα κρατικά προγράμματα, στα οποία συνεργάζεται ο Δήμος, και να υπάρχει η απαραίτητη οργάνωση και διαφάνεια για την εκτέλεσή τους. Η καταγραφή αυτή θα επιτρέπει στον Δήμο να διανέμει τους όποιους πόρους χωρίς σπατάλη δυνάμεων και χωρίς να υπάρχουν «παράθυρα» στο όλο σύστημα. Μάλιστα, θα επιτρέπει στους πολίτες να ενημερώνονται συνεχώς για εκείνα, στα οποία θα μπορούσαν να συμμετέχουν.

Τράπεζα Χρόνου:

Θα δημιουργηθεί μητρώο εθελοντών και τράπεζα χρόνου για να ενισχυθούν κοινωνικές δράσεις του Δήμου Δράμας, όπου εξειδικευμένοι δημότες θα παρέχουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους σε άλλους δημότες που δεν μπορούν να τις πληρώσουν. Συγχρόνως, αντί να πληρώνονται σε χρήματα, θα πληρώνονται σε χρόνο, τον οποίο μπορούν να ξοδέψουν σε άλλες υπηρεσίες, οι οποίες προσφέρονται από άλλους δημότες (π.χ. σε κοινωνικές εκδρομές, στην παροχή κουπονιών για τα παιχνίδια της Ονειρούπολης, συμμετοχή των παιδιών τους σε δραστηριότητες του Δήμου, στις οποίες λόγω περιορισμένου αριθμού ωφελούμενων, θα γίνεται επιλογή με αντικειμενικά κριτήρια κλπ).

Δραμινή οικογένεια:

Στις πρώτες 100 μέρες της διοίκησής μας θα παρουσιαστεί πρόγραμμα ενίσχυσης της Δραμινής οικογένειας και καταπολέμησης της υπογεννητικότητας:

  • Οικονομική ενίσχυση της Δραμινής οικογένειας για το πρώτο παιδί με εφάπαξ ποσό ανά έτος και για χρονικό διάστημα που θα καθοριστεί κατόπιν μελέτης.
  • Σε κάθε οικογένεια με νεογέννητο παιδί, ανεξαρτήτως αν είναι πρώτο, δεύτερο, τρίτο κτλ και εφόσον τα εισοδήματά της είναι κάτω από ένα όριο, θα εφαρμόζεται ειδικό τιμολόγιο νερού από την ΔΕΥΑΔ.
  • Ενίσχυση των βρεφονηπιακών σταθμών, που θα καλύπτουν τις ανάγκες όλων των δημοτών και κυρίως αυτών με μικρά και μεσαία εισοδήματα. Επιπλέον, θα γίνει πρόβλεψη να αλλάξει η σίτιση στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς με τη χρήση υγιεινών προϊόντων που σε μεγάλο βαθμό θα προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Δράμας.
  • Λειτουργία θερινής δημιουργικής απασχόλησης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν τα σχολεία είναι κλειστά.
  • Δημιουργία υπηρεσίας του Δήμου για φύλαξη παιδιών από πιστοποιημένους βρεφονηπιοκόμους με έσοδα προερχόμενα από προγράμματα, που θα αφορούν άπορες και μονογονεϊκές οικογένειες.
  • Αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τη σίτιση μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και του Μουσικού σχολείου.
  • Ελεύθερη πρόσβαση, με την οικονομική υποστήριξη του Δήμου, σε θέατρα, Φεστιβάλ Κινηματογράφου και άλλες εκδηλώσεις για μαθητές/τριες, φοιτητές/τριες, ανέργους/ες και άλλες ομάδες που δεν έχουν τα μέσα να το κάνουν.

Θέματα κοινωνικής ισότητας:

  • Άμεση ίδρυση και λειτουργία του γραφείου κοινωνικής ισότητας.
  • Άμεση σύσταση και λειτουργία Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων.

Πολιτική για τα ΑμΕΑ:

  • Επέκταση της προσβασιμότητας στην πόλη και τα δημοτικά διαμερίσματα.
  • Λειτουργία αίθουσας-γυμναστηρίου, εξοπλισμένης με κατάλληλα όργανα.
  • Προώθηση πολιτικών αυτόνομης διαβίωσης.
  • Αγώνες στίβου, αρχικά με συμμετοχή μαθητών των ειδικών σχολείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με τελικό στόχο να γίνουν οι αγώνες πανελλήνιοι.
  • Δημιουργία Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών ΑΜΕΑ ( ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ ).
  • Διοργανώσεις Πανελλαδικής Εμβέλειας με διαγωνισμούς και έπαθλα για άτομα ΑΜΕΑ (π.χ. διαγωνισμοί χορού ή ζωγραφικής), ώστε να διευρυνθεί, μέσω της κοινωνικής πολιτικής, η στήριξη της τοπικής κοινωνίας)
  • Συμμόρφωση με τον κανονισμό όλων των δημόσιων κτιρίων (Ν.4067/2012 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει).

Δημιουργία δράσεων ελεύθερου χρόνου για ενήλικες (π.χ. ξυλουργική, μαγειρική, άθληση κλπ).

Δημιουργία Ωδείου για άτομα τρίτης ηλικίας με σκοπό την ανάπτυξη τόσο των δεξιοτήτων των ατόμων τρίτης ηλικίας όσο και τη δημιουργία σωστών ακροατών με μαθήματα πολλών ειδών μουσικής (Ιστορία μουσικής κλπ).

Θέσπιση εκπαιδευτικών εργαστηρίων για κοινωνικά ευάλωτες ομάδες (ΑμεΑ, ηλικιωμένους, τοξικοεξαρτημένους/ες, κρατούμενους/ες, ασθενείς κλπ.) με δυνατότητα περιοδειών και επιτόπιων επισκέψεων.

Πολιτική για την παιδεία:

  • Αξιοποίηση των σχολείων τις απογευματινές ώρες, κατά τη διάρκεια των Σαββατοκύριακων και στην περίοδο των σχολικών διακοπών.
  • Δημιουργική απασχόληση ενηλίκων και ανηλίκων.
  • Διοργάνωση φεστιβάλ τεχνών, γλυπτικής, ποίησης, κινηματογράφου, grafitti στα σχολικά συγκροτήματα.
  • Διαμόρφωση των προαύλιων χώρων με στρώση φιλικών υλικών (δάπεδα, γήπεδα κ.α.) και αντικατάσταση των φθορών που υπάρχουν.
  • Τοποθέτηση οργάνων άθλησης ή παιδικής χαράς.
  • Συντήρηση, βελτίωση εγκαταστάσεων, Internet, οπτική ίνα.
  • Αυστηρή φύλαξη-προσλήψεις σχολικών φυλάκων.
  • Ενεργειακή αναβάθμιση και προσεισμικός έλεγχος όλων των σχολικών κτιρίων.
  • Συντήρηση του 12ου Δημοτικού Σχολείου (Εκπαιδευτήρια).
  • Συντήρηση και αναβάθμιση του αμφιθεάτρου του Μουσικού Σχολείου.
  • Διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων (τοπική ιστορία, αδέσποτα κα.).
  • Χρήση σχολικών κτιρίων που δε λειτουργούν για δράσεις κυρίως στις τοπικές κοινότητες (εργαστήρια, βιβλιοθήκες).
  • Λειτουργία δημοτικού ΚΔΑΠ όλο το χρόνο.
  • Συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο.

Προγράμματα Εργασιακής Στήριξης:

Η υπηρεσία στήριξης της απασχόλησης θα απευθύνεται τόσο στους άνεργους όσο και σε όσους επιθυμούν να βελτιώσουν την επαγγελματική τους κατάσταση. Στόχος της είναι η ενημέρωση και στήριξη για εύρεση εργασίας παρέχοντας συμβουλευτική συνεδρία, τεχνικές αναζήτησης εργασίας, πληροφόρηση για θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού, προώθηση σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, σύνταξη βιογραφικού, ενημέρωση για προκηρύξεις και προγράμματα απασχόλησης, πληροφόρηση για προγράμματα δια βίου μάθησης και εκπαίδευσης, για σεμινάρια ΟΑΕΔ και συμμετοχή σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ.

Προγράμματα Κοινωνικής Στήριξης:

Ενίσχυση της κοινωνικής υπηρεσίας με σκοπό την επίτευξη της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης μέσω της πρόληψης, της συμβουλευτικής και της κοινωνικής υποστήριξης των δημοτών.

Πολιτική για τους νέους:

-Υποστήριξη του Δήμου σε ομάδες νέων για υλοποίηση προγραμμάτων Youth, Erasmus, κλπ.

-Υποστήριξη μέσω συνεργασίας με το σύλλογο φροντιστηριούχων για σεμινάρια επαγγελματικού προσανατολισμού και διαχείρισης άγχους για τα παιδιά που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις.

-Επιδότηση ενοικίου για φοιτητές που φοιτούν στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης.

-Αν και τα τοπικά συμβούλια νέων (ΤΟΣΥΝ) νομοθετικά υφίστανται, εντούτοις πρακτικά έχουν αδρανοποιηθεί με αποτέλεσμα την απομάκρυνση των νέων από τα πολιτικά δρώμενα του Δήμου. Στόχος μας είναι η ενθάρρυνση και η υποστήριξη ίδρυσης δομών ενεργοποίησης νέων και οργάνωσης συμμετοχικών δράσεων και εκδηλώσεων στα κοινά του Δήμου (δημοτικά συμβούλια, ημερίδες ενημέρωσης κλπ).

-Υλοποίηση προγραμμάτων “brain gain” με στόχο την έμπρακτη βοήθεια σε Δραμινούς νέους που θέλουν να επιστρέψουν και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στον τόπο τους.

Δημιουργία Δημοτικής Ιματιοθήκης, ώστε να συλλέγονται ρούχα και υποδήματα που στη συνέχεια θα διανέμονται σε συμπολίτες μας που τα έχουν ανάγκη.

Πολιτική για τους Ρομά:

  • Δημιουργία θέσεων εργασίας
  • Στήριξη προγραμμάτων απογκετοποίησης
  • Ενίσχυση της σχολικής φοίτησης των παιδιών και καταπολέμηση της σχολικής διαρροής
  • Εφαρμογή προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής
  • Ενίσχυση των δράσεων του Κέντρου Κοινότητας και Παράρτημα Ρομά Δήμου Δράμας.

Λειτουργία θερινής δημοτικής κατασκήνωσης στο Σιδηρόνερο στο κτίριο Ασύλου Παιδιού.

Ίδρυση Ξενώνα Υποδοχής Κακοποιημένων Γυναικών:

Στόχος είναι η παροχή ασφαλούς διαμονής στις γυναίκες θύματα βίας και των παιδιών τους. Παρέχεται στις γυναίκες που φιλοξενούνται και στα παιδιά τους, στέγη, προστασία, ασφάλεια, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη με σκοπό την αυτονομία τους. Διευκολύνεται η πρόσβασή τους σε φορείς που έχουν σχέση με την απασχόληση, εκπαίδευση, επιμόρφωση, κατάρτιση, όπως επίσης και στους φορείς υγείας και πρόνοιας.

Η δημιουργία ξενώνα πέραν της αδιαμφισβήτητης εξυπηρέτησης του ανωτέρω σκοπού, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας εντός του Δήμου Δράμας για την στελέχωση του ξενώνα, ενώ θα διευκολύνει τις εργασίες της Εισαγγελίας Δράμας κατά την αντιμετώπιση φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας, αφού θα υπάρχει Δημόσια/ Αυτοδιοικητική Δομή εντός του Δήμου Δράμας, που θα αξιοποιήσει την εμπειρία συλλόγων που λειτουργούν αντίστοιχες δομές.

Δημιουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών:

Το Κέντρο αυτό θα προσανατολίζεται στην κατεύθυνση της πρόληψης του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας και θα αποτελέσει τη δικλείδα ασφαλείας για πρώιμη αποτροπή φαινομένων βίας, όπως πχ. Γυναικοκτονιών. Θα παρέχει:

-Συμβουλευτική και κοινωνική στήριξη σε θύματα βίας,

-Ψυχολογική υποστήριξη (ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της αυτοεικόνας),

-Νομική στήριξη,

-Συνεργασία και παραπομπή σε άλλες κοινωνικές υπηρεσίες,

-Δράσεις πρόληψης για την εξάλειψη της έμφυλης βίας κατά των γυναικών και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας.

Πολιτική για την Υγεία

Δημιουργία ΚΕΠ Υγείας: Είναι γνωστή η συμβολή των ΚΕΠ Εξυπηρέτησης Πολιτών στην άμεση εξυπηρέτηση των δημοτών εκάστου Δήμου. Την πρακτική αυτή εκμεταλλευόμαστε για να προσφέρουμε την αντίστοιχη εξυπηρέτηση σε επίπεδο υγείας, συνδέοντας με τον τρόπο αυτό το Εθνικό Σύστημα Υγείας με τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η Παράταξή μας θα φροντίσει να συνεργαστεί με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, προκειμένου να εξασφαλίσει για όλους τους Δημότες τη δωρεάν χρήση του λογισμικού των ΚΕΠ Υγείας, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από τον Δήμο ενώ παράλληλα θα φροντίσει για την ενίσχυσή τους με προσωπικό. Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 8 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές.

Μέσα από το νέο λογισμικό, εφαρμόζονται διεθνή πρωτοκόλλα για τον ιατρικό έλεγχο του πληθυσμού και τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας επιβλέπουν ό,τι επακολουθεί σχετικά με τη διατήρηση της υγείας των πολιτών. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέτασή τους. Τα 8 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το Μελάνωμα και η Κατάθλιψη. Σημειώνεται ότι οι χρήστες μπορούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, καθώς το σύστημα δεν απαιτεί οπωσδήποτε τη χρήση ονοματεπώνυμου.

Ο ρόλος των ΚΕΠ Υγείας είναι να διασυνδέει τις υπηρεσίες υγείας του δήμου αλλά και όλων των φορέων που ασχολούνται με προγράμματα πρόληψης και προαγωγής υγείας.

Ο πολίτης θα μπορεί να επικοινωνεί με τα ΚΕΠ Υγείας ή να επισκέπτεται τους χώρους τους και να ενημερώνεται για θέματα προληπτικής υγείας.

  • Εφόσον το επιθυμεί θα δημιουργείται ένας ιατρικός φάκελος με τις προληπτικές του εξετάσεις.
  • Το προσωπικό των ΚΕΠ Υγείας θα προμηθεύει στον Δημότη μια λίστα με τους παρόχους Ιατρούς και τα Διαγνωστικά Εργαστήρια του Δήμου. Θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη και για τους Ανασφάλιστους.
  • Έχει δημιουργηθεί δίκτυο παραπομπών σε εξειδικευμένα νοσοκομειακά κέντρα, για τα αποτελέσματα των προληπτικών εξετάσεων που χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση.
  • Οι πάροχοι Ιατροί αλλά και ο ίδιος ο Δημότης μπορεί να ενημερώνει τον ιατρικό του φάκελο μέσω των ΚΕΠ Υγείας.
  • Ο Δημότης που έχει ιατρικό φάκελο στα ΚΕΠ Υγείας μέσω ειδικού λογαριασμού θα ενημερώνεται για την ημερομηνία που πρέπει να επαναλάβει τις προληπτικές εξετάσεις του.

Δημιουργία Δημοτικού ιατρείου: Τα δημοτικά ιατρεία παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής φροντίδας σε ευάλωτες ομάδες του Δήμου. Βασικός άξονας προτεραιότητας, δεδομένων των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών, είναι η στήριξη του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε αυτό, των οικονομικά αδύνατων συμπολιτών μας καθώς και όσων στερούνται ασφαλιστικής κάλυψης.

Λειτουργία Συμβουλευτικού Γραφείου Διατροφής: Το συμβουλευτικό γραφείο διατροφής αποτελεί τμήμα των δημοτικών ιατρείων και απευθύνεται σε όλους τους δημότες τους δήμου Δράμας. Σε κάθε περίπτωση που κρίνεται αναγκαία η διατροφική υποστήριξη ασθενών, θα δίνεται η δυνατότητα παροχής συμβουλευτικής διατροφής, ο έλεγχος του σωματικού βάρους, ο σχεδιασμός εξατομικευμένων διατροφικών πλάνων καθώς και σωματομετρικές μετρήσεις σε συνεργασία με το ιατρικό προσωπικό των ιατρείων.

Λειτουργία Κοινωνικού Φαρμακείου για την στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που δεν έχουν πρόσβαση στην κάλυψη της στοιχειώδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με δημιουργία λίστας καταγραφής αυτών.

Ενεργητική Γήρανση: Δημιουργία και ενίσχυση προγραμμάτων ενεργητικής γήρανσης από το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Δράμας. Ενίσχυση του προγράμματος κατ’ οίκον βοήθειας. Δημιουργία Ωδείου για άτομα τρίτης ηλικίας με σκοπό την ανάπτυξη τόσο των δεξιοτήτων των ατόμων τρίτης ηλικίας όσο και τη δημιουργία σωστών ακροατών με μαθήματα πολλών ειδών μουσικής (Ιστορία μουσικής κλπ).

Προγράμματα εκπαίδευσης ομάδων πληθυσμού: Εκπαίδευση των πολιτών στις Ά βοήθειες και στην Βασική υποστήριξη της ζωής σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ.

Στήριξη του Κ.Α.Π.Η. και του Κ.Η.Φ.Η Δράμας με ενίσχυση των προγραμμάτων λειτουργίας τους, για περισσότερη βοήθεια στα πρόσωπα της τρίτης ηλικίας. Σύνδεση των Κέντρων αυτών με το ΚΕΠ Υγείας, ώστε η πρόσβασή τους σε προληπτικό έλεγχο Υγείας να εξασφαλίζεται μέσα από την ένταξή τους στο Κ.Α.Π.Η ή στο Κ.Η.Φ.Η. Ενίσχυση με προσωπικό.

Στήριξη του Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια για την υποστήριξη και την εξυπηρέτηση των ατόμων με προβλήματα μνήμης και Άνοιας. Στο Συμβουλευτικό Σταθμό γίνονται ψυχομετρικές δοκιμασίες (τεστ) για την άνοια, ενώ επιπλέον εκτελούνται ατομικές συνεδρίες υποστήριξης φροντιστών με σκοπό τη συμβουλευτική και την εκπαίδευση των ατόμων που φροντίζουν τους ασθενείς με Άνοια.

Λειτουργία Συμβουλευτικού Γραφείου Λογοθεραπείας: Αρμοδιότητες του συμβουλευτικού γραφείου λογοθεραπείας είναι η διάγνωση ανάγκης για λογοθεραπεία και οι ατομικές συνεδρίες.

Προγράμματα Ψυχολογικής Υποστήριξης: Η οικονομική, κοινωνική και οικολογική κρίση των τελευταίων χρόνων έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία όλων μας. Θεωρώντας απαραίτητη την ψυχολογική στήριξη των συνδημοτών μας δεσμευόμαστε για τη δημιουργία και υλοποίηση Προγράμματος Παροχής Δωρεάν Ψυχολογικής Υποστήριξης, η οποία θα παρέχεται στους κατοίκους του Δήμου Δράμας. Στόχος του προγράμματος είναι η παροχή βραχύχρονης ψυχολογικής στήριξης στα πλαίσια συμβουλευτικής, αποβλέποντας στην αντιμετώπιση ήπιων ψυχολογικών προβλημάτων.