Αλέξανδρος Τσιαμπούσης Υποψ. Δήμαρχος Δράμας «Project Δράμα 2020»

«Τα μηνύματα που έρχονται είναι ιδιαιτέρως αισιόδοξα. Και το ρεύμα που αναπτύσσεται υπέρ του Πρότζεκτ «φουσκώνει» μέρα με τη μέρα. Πλέον όλοι αναγνωρίζουν ότι η παράταξή μας έχει ένα εξαιρετικό ψηφοδέλτιο, που αποτελείται από πρόσωπα καταξιωμένα και διακεκριμένα, το καθένα στον τομέα του. Και πείθονται ότι είμαστε η εναλλακτική πρόταση που έψαχναν, η παράταξη που θα γκρεμίσει το παλιό και θα γεννήσει το καινούριο» τονίζει ο υποψήφιος Δήμαρχος Δράμας με την παράταξη «Project Δράμα 2020» Αλέξανδρος Τσιαμπούσης.

Αναφέρει ότι όταν οι αντίπαλοι δεν έχουν να σε κατηγορήσουν για κάτι χειροπιαστό, πετούν στον αέρα ευφυολογήματα και εφευρίσκουν απίθανα πράγματα να σου καταλογίσουν. Υπογραμμίζει ότι το Πρότζεκτ είναι η δημοτική παράταξη που μπορεί να αντιστρέψει τον κατήφορο της Δράμας. Τέλος καλεί τους πολίτες κοιτάζοντας στο μέλλον και αφήνοντας μια και καλή πίσω το παρελθόν να στηρίξουν Πρότζεκτ Δράμα 2020.

- Κύριε Τσιαμπούση, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις εκλογές. Ποια τα μηνύματα που λαμβάνετε από τη δραμινή κοινωνία;

- Τα μηνύματα που έρχονται είναι ιδιαιτέρως αισιόδοξα. Και το ρεύμα που αναπτύσσεται υπέρ του Πρότζεκτ «φουσκώνει» μέρα με τη μέρα. Ένα μεγάλο στοίχημα, στην αρχή της προεκλογικής περιόδου, ήταν το να μας γνωρίσει ο κόσμος. Να δει τις προτάσεις μας, τις θέσεις μας, τη διάθεση και την ικανότητά μας για σύνθεση και συλλογική δουλειά. Να δει τους υποψήφιους δημοτικούς μας συμβούλους.

Πλέον όλοι αναγνωρίζουν ότι η παράταξή μας έχει ένα εξαιρετικό ψηφοδέλτιο, που αποτελείται από πρόσωπα καταξιωμένα και διακεκριμένα, το καθένα στον τομέα του. Τον τελευταίο μήνα οι περισσότεροι συμπολίτες μας συνειδητοποιούν ότι το Πρότζεκτ κομίζει κάτι φρέσκο και νέο στα δημοτικά πράγματα της πόλης.

Και πείθονται ότι είμαστε η εναλλακτική πρόταση που έψαχναν, η παράταξη που θα γκρεμίσει το παλιό και θα γεννήσει το καινούριο: μια Δράμα σύγχρονη, «έξυπνη», καθαρή, με κοινωνικό πρόσωπο, με ευκαιρίες δουλειάς, με πολιτιστικές ευαισθησίες. Μια Δράμα που θα λάμπει σε όλα τα επίπεδα και θα είναι αντικείμενο θαυμασμού.

- Κύριε Τσιαμπούση, σας κατηγορούν ότι θυμίζετε μαθητευόμενους μάγους και λένε ότι η Δράμα δεν πρέπει να κάνει άλλα πειράματα. Πώς το σχολιάζετε;

- Όταν οι αντίπαλοι δεν έχουν να σε κατηγορήσουν για κάτι χειροπιαστό, πετούν στον αέρα ευφυολογήματα και εφευρίσκουν απίθανα πράγματα να σου καταλογίσουν. Προσωπικά, δέχτηκα αρκετές συκοφαντίες. Λόγω χαρακτήρα, όμως, και λόγω πολιτικής αντίληψης, δεν αναλώνομαι σε αντιδικίες ούτε καταφεύγω σε μηνύσεις, όπως κάποιοι άλλοι.

Είχα προειδοποιήσει στο δημοτικό συμβούλιο τις αντίπαλες παρατάξεις ότι όσο συνεχίζουν να λένε ψέματα για εμάς, εμείς θα λέμε αλήθειες για αυτούς. Και όταν λέμε αλήθειες, εννοούμε σε πολιτικό επίπεδο και όχι σε προσωπικό. Άλλωστε, όλοι γνωριζόμαστε στη Δράμα και εγώ δεν είμαι από αυτούς που συμμερίζονται την άποψη ότι ο κόσμος ξεχνά. Για εμάς λοιπόν η πολιτική διαμάχη πρέπει να βασίζεται στον ορθό λόγο, στα επιχειρήματα, στην ανάλυση των πεπραγμένων, στο πρόσωπο που δείχνουμε στην κοινωνία και όχι μόνο ως πολιτικοί.

Επί της ουσίας της ερώτησής σας τώρα: Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να μιλήσουμε για το έργο μας, διότι δεν έχουμε διοικήσει τον δήμο. Από την άλλη, μπορούμε να συζητήσουμε για την ουσιαστική και ώριμη αντιπολίτευση που κάναμε στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτός, όμως, που μας κατηγορεί για μαθητευόμενους μάγους, είχε ο ίδιος αποτελέσει ένα πείραμα, πριν από μία τετραετία, το οποίο αποδείχθηκε περίτρανα αποτυχημένο.

Και δεν το λέω εγώ αυτό, αλλά το είπε ο Δραμινός λαός, αφού υπήρξε ο πρώτος δήμαρχος μετά τη Μεταπολίτευση, που οι δημότες δεν του έδωσαν δεύτερη θητεία, άρα τον έκριναν και τον αποδοκίμασαν. Στόχος του Πρότζεκτ δεν είναι απλά να είμαστε μια καλύτερη δημοτική αρχή από τις δύο προηγούμενες, αλλά μια πολύ καλή δημοτική αρχή σε σύγκριση με τις πιο επιτυχημένες όλης της Ελλάδας. Αν αυτό για κάποιους είναι θαύμα και ψάχνουν ένα μάγο να το επιτελέσει, για μας είναι κάτι που μπορούμε να το πετύχουμε με πολλή και σοβαρή δουλειά, να το υλοποιήσουμε με την αξία και τις ιδέες μας.

Προσωπικά, έχω συναίσθηση ότι η θέση του δημάρχου Δράμας είναι η τιμητικότερη που μπορεί να καταλάβει ένας Δραμινός. Θέλω να γίνω δήμαρχος Δράμας, γιατί πιστεύω στις δυνατότητές της ομάδας μας και τις δικές μου. Σε περίπτωση όμως που ο κόσμος δεν με εκλέξει δήμαρχο για την επόμενη τετραετία, δηλώνω ότι θα υπηρετήσω τον δήμο από τη θέση της αντιπολίτευσης με όλη τη δύναμη της ψυχής μου. Γιατί πρέπει να σεβόμαστε την απόφαση των δημοτών και να μην τους εκφράζουμε περιφρόνηση, βάζοντάς το στα πόδια, όταν δεν βγαίνουμε πρώτοι. Σκεφτείτε ένα μικρό παιδί που όταν νικά σε ένα παιχνίδι χοροπηδά από τη χαρά του. Και όταν χάνει, παρατά θυμωμένο τους συμπαίχτες του και εξαφανίζεται.

- Ποιους στόχους θέτετε και ποιες οι προτεραιότητές σας, αν ο λαός της περιοχής σας ψηφίσει για δήμαρχο του δήμου Δράμας;

- Κατά την προεκλογική περίοδο η δημοτική παράταξη Πρότζεκτ 2020 διένειμε στη Δράμα 10.000 φυλλάδια με το πρόγραμμά της (που βρίσκεται αναρτημένο και στην ιστοσελίδα μας www.projectdrama2020.gr, όπως και στη σελίδα μας στο facebook).

Στο πρόγραμμά μας περιέχονται οι στόχοι και οι προτάσεις μας για τις μεγάλες επεμβάσεις που επιβάλλεται να γίνουν στη Δράμα, για τη μετατροπή της σε «έξυπνη πόλη» και την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει ο δήμος, για την ορθολογική και οικονομικότερη διαχείριση των απορριμμάτων, για τον εκσυγχρονισμό των αθλητικών εγκαταστάσεων και τη δημιουργία νέων, για την εξοικονόμηση της ηλεκτρικής ενέργειας που σήμερα στοιχίζει τεράστια ποσά στον δήμο και τη ΔΕΥΑΔ, για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων, την ενίσχυση του πρασίνου και των χώρων ψυχαγωγίας, την ενδυνάμωση της κοινωνικής πολιτικής, την υποστήριξη της τοπικής οικονομίας και του τουρισμού, το πώς μπορεί η Δράμα να γίνει φιλική για τους πεζούς και τους ΑΜΕΑ, και για πολλά άλλα. Χρονικά, αν με ρωτάτε, πιστεύω ότι προτεραιότητά μας πρέπει να είναι να κάνουμε πιο καθαρή την πόλη και πιο καθαρές τις τοπικές μας κοινότητες.

Η δημοτική αρχή που απέρχεται πήρε σε αυτόν τον τομέα πολύ χαμηλό βαθμό, πιο χαμηλό και από την προηγούμενη. Υπ’ αυτήν την έννοια, δεσμεύομαι ότι θα ασχοληθώ προσωπικά με τον τομέα της καθαριότητας, ως δήμαρχος Δράμας, για να δείξω και τη βούλησή μας να πετύχουμε και να δούμε άμεσα χειροπιαστή βελτίωση της καθημερινότητάς μας.

- Υπέρ ή κατά της απλής αναλογικής που φέρνει το πρόγραμμα Κλεισθένης στην τοπική αυτοδιοίκηση; Θα ενισχύσει τη συνεργασία ναι ή όχι;

- Στα δημοτικά συμβούλια μέχρι σήμερα υπήρχε μεγάλη έλλειψη συνεργασίας και συνεννόησης. Και στη διοίκηση των δήμων αυθαιρεσία, περιφρόνηση της άποψης των αντιπολιτεύσεων και μεγάλη έλλειψη διαφάνειας. Σκεφτείτε ότι και οι δύο προηγούμενες δημοτικές αρχές δεν έκλειναν ισολογισμούς στη ΔΕΚΠΟΤΑ επί σειρά ετών και, ουσιαστικά, δεν απέδιδαν λογαριασμό για τα οικονομικά πεπραγμένα τους, κάτι που σημαίνει ότι για διαχείριση πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ δεν είχαμε έλεγχο. Και όταν υπήρξε έλεγχος, αποδείχτηκε ότι στην περίοδο Χαρακίδη υπάρχει έλλειμμα 145.000€, το οποίο με τα υπάρχοντα στοιχεία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.

Με το νέο σύστημα, κατά το οποίο θα πρέπει ο δήμαρχος να χτίζει συναινέσεις και να απλώνει γέφυρες σε όλους για να δημιουργεί πλειοψηφίες, ελπίζω ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα.

Στο Πρότζεκτ έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε έμπρακτα να χτίζουμε συνεργασίες και μπορούμε να λειτουργήσουμε με αυτές. Άλλωστε, η συναίνεση και η συμμετοχικότητα είναι βασικά χαρακτηριστικά της παράταξής μας. Το Πρότζεκτ δεν είναι προσωποκεντρική παράταξη και οι αποφάσεις του είναι πάντα συλλογικές. Επιπλέον, παρόλο που τα μέλη και οι υποψήφιοι έχουν, ως ενεργοί πολίτες, την πολιτική τους ιδεολογία, δεν έχουμε αφήσει κανένα κόμμα ούτε καν να σκεφτεί να μας στηρίξει με χρίσμα ή επίσημη στήριξη. Να είστε σίγουρος, κύριε Φυλακτέ, ότι κανένα κόμμα δεν έρχεται μόνο του να στηρίξει μια παράταξη, αν δεν έχουν προηγηθεί κάποιες συζητήσεις.

Όσοι προσπαθούν να μας πούνε το αντίθετο, υποτιμούν τη νοημοσύνη των Δραμινών. Και σε κάθε περίπτωση, αν συμβεί δίχως τη θέλησή τους, αρνούνται τη στήριξη κατηγορηματικά, όπως έκαναν άλλοι δήμαρχοι. Και δεν βγαίνουν να ευχαριστήσουν για την τιμή που τους κάνει το όποιο κόμμα. Εν κατακλείδι, αυτά που συνέβησαν τις τελευταίες μέρες αποδεικνύουν περίτρανα ότι το Πρότζεκτ είναι η μόνη αληθινά ανεξάρτητη δημοτική παράταξη για το Δήμο Δράμας.

- Μπορεί να αναστραφεί η αρνητική πορεία του τόπου;

- Η πολιτική είναι η τέχνη του να οραματίζεσαι, να σχεδιάζεις και να εκτελείς. Όσο ανταποκρίνεσαι σε αυτά τα ζητούμενα, μπορείς να ελπίζεις ότι θα καταφέρεις να αλλάξεις τα πράγματα. Πιστεύω ότι το Πρότζεκτ είναι η δημοτική παράταξη που μπορεί να αντιστρέψει τον κατήφορο της Δράμας και, με συνεργασίες και συμμετοχή των δημοτών μέσω των δημοκρατικών δομών, που εισηγούμαστε, να φέρει στον τόπο καλύτερες μέρες. Θέλει πολύ δουλειά, αλλά έχουμε όρεξη και γνώσεις για να τη φέρουμε σε πέρας. Κυρίως όμως, η επικράτηση του Πρότζεκτ στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές θα φέρει ανανέωση σε πρόσωπα, λογικές και πολιτικές, που ο τόπος τα έχει απόλυτη ανάγκη.

- Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους πολίτες του διευρυμένου δήμου Δράμας;

- Αν πιστεύετε ότι αξίζουμε κάτι πολύ καλύτερο από αυτό που μας πρόσφεραν μέχρι σήμερα, από αυτό που βλέπουμε και βιώνουμε, τότε να σπεύσετε όλοι να ψηφίσετε και να υποστηρίξετε το Πρότζεκτ Δράμα 2020. Να μας δώσετε τη δύναμη να εκλέξουμε από το εξαιρετικό μας ψηφοδέλτιο όσο το δυνατόν περισσότερους δημοτικούς συμβούλους και να μου αναθέσετε την ευθύνη να είμαι ο επόμενος δήμαρχος Δράμας. Η αλλαγή είναι στο δικό σας χέρι και η ευκαιρία, αυτή τη φορά, δεν πρέπει να πάει χαμένη.

59546983_1966992666740528_526484263739064320_o
Please follow and like us:
fb-share-icon