Βασιλική Γ. Κασάπη – “Γυναίκες και στερεότυπα στην πολιτική”

άρθρο στους Ψίθυρους Δράμας

της Βασιλικής Γ. Κασάπη,
Δικηγόρου Δράμας
Υποψήφιας Δημοτικής Συμβούλου «Project για τη Δράμα»

Από τις πιο συνηθισμένες, ίσως και στερεότυπες ερωτήσεις, σε συνεντεύξεις γυναικών υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, είναι το πώς αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα, ποια είναι η γνώμη σας για την ποσόστωση, πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι μια γυναίκα στην πολιτική, εφόσον είναι επιφορτισμένη με τόσους ρόλους και συναφείς άλλες ερωτήσεις.

Οι ερωτήσεις αυτές, καταδεικνύουν και αναδεικνύουν το πρόβλημα μέχρι και σήμερα. Όλοι οι εκλογικοί νόμοι συνεχίζουν να θέτουν το προαπαιτούμενο της ποσόστωσης, καθώς ο νομοθέτης αναγνωρίζει την προβληματική της συμμετοχής των γυναικών, στην αυτοδιοίκηση και εν γένει στην πολιτική.

Αφενός έχουμε ως δεδομένο τον πολλαπλό και πολυεπίπεδο ρόλο της γυναίκας, ως επαγγελματία, ως συζύγου ή συντρόφου, ως μητέρας και ως νοικοκυράς. Αυτά τα «επίπεδα» δεν είναι απλά μια φαντασία, αλλά είναι η αντικειμενική αλήθεια που ορίζει και οριοθετεί τις γυναίκες. Και ακριβώς επειδή είναι αλήθεια, χρειάζεται υπερπροσπάθεια και μεγάλος κόπος από πλευράς των γυναικών, προκειμένου να ασχοληθούν με τα κοινά, ειδικά εφόσον η στόχευση είναι σοβαρή και εφόσον έχουν πραγματικές αξιώσεις μέσα από την υποψηφιότητά τους για ένα καλό αποτέλεσμα, δηλαδή την κατάταξή τους σε εκλόγιμη θέση.

Οι δυσκολίες λοιπόν είναι δεδομένες και όλοι μας τις αντιλαμβανόμαστε. Είναι όμως αυτές οι δυσκολίες ικανές να αποτελέσουν τροχοπέδη στις γυναίκες που πραγματικά θέλουν να ασχοληθούν ενεργά με την πολιτική; Την απάντηση την δίνει η ίδια η φύση, που έχει φροντίσει και έχει προικίσει το γυναικείο φύλο με χαρίσματα τέτοια, ώστε να της επιτρέπεται να ασχολείται συγχρόνως με πάρα πολλά θέματα, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και να ενεργεί σε πάρα πολλά επίπεδα συγχρόνως. Μάλιστα, αυτό το γεγονός αποτελεί απτή και χειροπιαστή πραγματικότητα για τις γυναίκες, χωρίς επί της ουσίας να τις δυσκολεύει ή να τις καταβάλλει ψυχικά, αφού για τις ίδιες, η συμπεριφορά αυτή είναι μια εντελώς φυσιολογική διαδικασία. Όσο λοιπόν και αν αυτές οι προσλαμβάνουσες είναι «αχαρτογράφητα ύδατα» για το ανδρικό φύλο, για τις γυναίκες είναι απλώς κομμάτι αναπόσπαστο της φύσης τους.

Αφετέρου, μέχρι και σήμερα ερχόμαστε αντιμέτωποι με κοινωνίες, οι οποίες δυστυχώς λειτουργούν ως άλλες δεξαμενές στερεοτύπων και βαθιά ριζωμένων αντιφεμινιστικών αντιλήψεων. Τα στερεότυπα αυτά εκφράζονται σταθερά και επαναλαμβανόμενα απέναντι στις γυναίκες, που καλούνται να τα αντιμετωπίσουν, να τα προσπεράσουν και να τα υπερπηδήσουν. Ειδικά στις πιο μικρές και «κλειστές» κοινωνίες, τα στερεότυπα αυτά ανθίζουν συστηματικά, δημιουργώντας τεράστιες δυσχέρειες στις γυναίκες που θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική. Ο ανδροκρατούμενος μικρόκοσμος της πολιτικής σκηνής, θέλει τις γυναίκες αδύναμες, σαφώς υποδεέστερες από τους άνδρες ως προς τον τρόπο διεξαγωγής του πολιτικού προεκλογικού αγώνα, σαφώς ανίκανες σε σχέση με αυτούς στο να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Την ίδια στιγμή, τις αντιλήψεις αυτές, οι κομίζοντες τις απόψεις αυτές εκπρόσωποι της πολιτικής σκηνής, τις διαχέουν παντού, χρησιμοποιώντας αυτές μάλιστα σθεναρά ως ισχυρό επιχείρημα ενάντια στην κάθοδο μιας γυναίκας στην πολιτική σκηνή του τόπου.

Συνεπώς, δεν πρέπει να γελιόμαστε. Οι ρόλοι της γυναίκας ήταν, είναι και θα συνεχίσουν να είναι πολλαπλοί και πολυεπίπεδοι. Όσο κι αν έχει προχωρήσει και εξελιχθεί η σύγχρονη κοινωνία μας, η παρουσία των γυναικών σε θέσεις ευθύνης και ειδικά στην πολιτική, συνεχίζει να είναι προβληματική. Κι αυτή η προβληματική είναι δεδομένο ότι δεν προέρχεται από τους πολλαπλούς ρόλους που καλείται να αντιμετωπίσει η γυναίκα. Προέρχεται ξεκάθαρα, από τη στερεοτυπική μέχρι και σήμερα γαλούχηση των νέων γενεών, προέρχεται από τον ενίοτε άκρατο μισογυνισμό, προέρχεται από αλαζονεία και αδυναμία αποδοχής της ισοτιμίας της γυναίκας.

Πρέπει να μάθουμε επιτέλους να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Μισογυνισμός. Μια λέξη, χίλιες συμπεριφορές, χίλια εμπόδια, χίλια προσκόμματα και χιλιάδες αδικίες.

Στο Project για τη Δράμα αυτά τα φαινόμενα δεν υπάρχουν. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είμαστε από καταβολής της «γέννησης» της παράταξης, η μοναδική Δημοτική παράταξη, που ουδέποτε είχε πρόβλημα στο να ενσωματώσει στους κόλπους της, γυναίκες υποψήφιες και να τις αποδεχτεί γι’ αυτό ακριβώς που είναι. Γυναίκες δηλαδή! Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ουδέποτε αντιμετωπίσαμε ως παράταξη πρόβλημα στην εύρεση γυναικών υποψηφίων, διότι αυτές, αντιλαμβανόμενες την ιδεολογική προσέγγιση του Project – φιλικό στις γυναίκες – προσέρχονταν πάντα αυθόρμητα και μαζικά ως υποψήφιες.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για όλα τα παραπάνω, όταν σήμερα η παράταξη οδηγείται στις εκλογές με Υποψήφια Δήμαρχο την Παρθένα Κιόρτεβε, μια γυναίκα που ως Επικεφαλής του Συνδυασμού θα φέρει στην Δράμα αυτό που της αξίζει, μέσα από μια – για πρώτη φορά στο Δήμο Δράμας – συναισθητική θεώρηση των πραγμάτων. Ο δικός της πολλαπλός ρόλος άλλωστε, ως Μητέρας, Ιατρού και Συζύγου, είναι ο δικός της άσος στο μανίκι και αυτός που πέρα από το πρακτικό, της δίνει συγχρόνως και το ηθικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων υποψηφίων επικεφαλής των παρατάξεων.

Η Δράμα θα αλλάξει. Πιστέψτε στις δυνάμεις και στις δυνατότητες του συνδυασμού, που πρεσβεύει την αλλαγή, την ισότητα, την ισονομία, την ισοτιμία, την αξιοκρατία. Δώστε σε όλους εμάς, γυναίκες και άνδρες υποψήφιες και υποψήφιους, τη δυνατότητα να σας το αποδείξουμε και να βάλουμε τα θεμέλια για μια κοινωνία εξωστρεφή, δυναμική και κυρίως ισότιμη.

Please follow and like us:
fb-share-icon