Το Project για τη Δράμα και ξέρει και θέλει και μπορεί να δώσει νέα πνοή

Ιατρός Νεφρολόγος / Διευθύντρια Μονάδας Τεχνητού Νεφρού Γ.Ν. Δράμας
Υποψήφια Δήμαρχος Δράμας «Project για τη Δράμα»

Η Παρθένα Κιόρτεβε ως υποψήφια δήμαρχος Δράμας με την παράταξη «Project για τη Δράμα» αποτελεί την ήρεμη δύναμη που θα ξαναδώσει τη Δράμα στους Δραμινούς. Εργατική, μάχιμη και οργανωτική, με όραμα και σχεδιασμό, ονειρεύεται έναν δήμο ανθρώπινο, σύγχρονο, εξωστρεφή και ανταγωνιστικό. Πιστεύει στην αξιοκρατία, την ισότητα και τη συμμετοχικότητα και δηλώνει πως θα δώσει έναν τίμιο, καθαρό και αξιοπρεπή αγώνα προκειμένου η Δράμα να μπει σε τροχιά ανάπτυξης και ευημερίας. Ως γυναίκα, μητέρα, ιατρός αλλά και πολίτης αυτής της πόλης, είναι έτοιμη να δώσει στους Δραμινούς την αισιοδοξία και την πίστη ότι η Δράμα μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει τη θέση που της αξίζει στον χάρτη.

Συνέντευξη Βαγγέλης Ελευθεριάδης / Φωτογραφίες Βασίλης Κοβλακάς

– Σε τι περιβάλλον μεγαλώσατε; Μιλήστε μας για την οικογένειά σας.
– Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Δράμα, πρωτότοκος κόρη μιας τυπικής τετραμελούς οικογένειας. Στα παιδικά μου χρόνια μέναμε στην οδό Ιπποκράτους, σε μια εποχή που υπήρχαν γειτονιές, που οι άνθρωποι είχαν ανοιχτές τις πόρτες και τις καρδιές τους, που όλα ήταν πιο απλά και πιο ανθρώπινα. Μεγάλωσα σε ένα ήρεμο και ευτυχισμένο οικογενειακό περιβάλλον.

Οι γονείς μου μας μεγάλωσαν με αυξημένη την αίσθηση του χρέους, του καθήκοντος και της προσφοράς. Άνθρωποι αφοσιωμένοι στην οικογένεια και την εργασία τους. Ήταν δίπλα μας αλλά συγχρόνως φρόντισαν να γίνουμε και ανεξάρτητες, αυτόνομες και υπεύθυνες για τις επιλογές μας.

– Με τι όνειρα μεγαλώσατε;
– Μεγάλωσα με όνειρα και στόχους. Να γίνω καλός άνθρωπος και χρήσιμος στην κοινωνία. Τα όνειρα από μόνα τους, όμως, δεν φτάνουν. Χρειάζεται προσπάθεια και επιμονή, μέχρι να δικαιωθούν οι επιλογές μας.

– Ήσασταν καλή μαθήτρια;
– Σε όλη τη μαθητική και φοιτητική μου πορεία δούλεψα με πείσμα, μεθοδικότητα και συνέπεια. Οι καλοί βαθμοί δεν ήταν αυτοσκοπός, το ζητούμενο για μένα ήταν η συστηματική προσπάθεια που έκανα να έχει αποτέλεσμα. Το διάβασμα μου άρεζε από μικρή, διάβαζα ό,τι έπεφτε στα χέρια μου, εφημερίδες, λογοτεχνία. Ναι, ήμουν καλή μαθήτρια και φοιτήτρια. Εξάλλου, αυτή ήταν η δουλειά μου τότε και αυτό προσπαθούσα να κάνω όσο το δυνατόν καλύτερα.

– Το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει ένας άνθρωπος πόσο καθορίζει το μέλλον του;
– Αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο ερώτημα, που ακόμη και η Παιδαγωγική Επιστήμη έχει πολλές και διαφορετικές απαντήσεις. Προσωπικά θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανόνας. Ο σοφός λαός μας λέει «από αγκάθι βγαίνει ρόδο και από ρόδο βγαίνει αγκάθι». Αυτό που σίγουρα μπορώ να σας πω είναι ότι πιστεύω πολύ στη δύναμη του ανθρώπου.

Θεωρώ ότι δεν υπάρχει κάτι που να θέλει να πετύχει ο άνθρωπος και να μην το καταφέρει. Θέλει κόπο, υπομονή και δύναμη. Όταν έχουμε στόχο και είμαστε προσηλωμένοι σε αυτόν, τότε μπορούμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που μπορεί να συναντήσουμε μπροστά μας. Όλα είναι στο χέρι μας, το περιβάλλον μας δείχνει έναν τρόπο ζωής αλλά από εμάς εξαρτάται αν θέλουμε να τον ακολουθήσουμε ή να τον αλλάξουμε.


«Ο κόσμος είναι έτοιμος για το νέο. Ο κόσμος έχει απογοητευτεί από τους επαγγελματίες πολιτικούς και νιώθει προδομένος»

 

– Ποιο ήταν το ερέθισμα για να ασχοληθείτε με την ιατρική;
– Η ιατρική ήταν το μεγάλο μου όνειρο. Από πολύ μικρή ήξερα ότι αυτός ήταν ένας τρόπος να βοηθήσεις τον συνάνθρωπο, να σταθείς δίπλα του, να απαλύνεις τον πόνο του και να χαρείς με την πρόοδό του. Αυτό μου έδινε χαρά και με έκανε να νιώθω πληρότητα ως άνθρωπος. Αυτό μου δίνει ακόμη χαρά, η προσφορά στον Άνθρωπο.

– Υπάρχει κάποιος άνθρωπος που σας επηρέασε πολύ;
– Όλα τα παιδιά έχουν ως πρότυπα πρώτα τους γονείς τους και έπειτα, όταν πηγαίνουν στο σχολείο, τους δασκάλους τους. Ήμουν τυχερή, γιατί και οι γονείς μου πορεύτηκαν στη ζωή τους με ήθος και αξιοπρέπεια αλλά και στα σχολεία που φοίτησα συνάντησα πολλούς Δασκάλους που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην διαπαιδαγώγηση των μαθητών τους.

– Ποια είναι η επαγγελματική σας πορεία όλα αυτά τα χρόνια;
– Τελείωσα την ιατρική στα έξι χρόνια στο ΑΠΘ. Έκανα το αγροτικό μου σε χωριά της Δράμας και ολοκλήρωσα την ειδικότητα της Νεφρολόγου στα νοσοκομεία της Δράμας, της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης. Απέκτησα το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στο Πανεπιστήμιο της Αλεξανδρούπολης με τίτλο «Αγγειακές προσπελάσεις σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου» και από το 2007 εργάζομαι στο νοσοκομείο της Δράμας, σήμερα πλέον με τον βαθμό της Διευθύντριας στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.

– Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα καταφέρνουμε στη ζωή μας από το άθροισμα των επιτυχιών μας;
– Ωραία ερώτηση. Ας αναρωτηθούμε, όμως, τι θεωρείται σήμερα επιτυχία;
Για μένα επιτυχία είναι να έχεις φίλους, να δημιουργήσεις μια όμορφη οικογένεια, να ζεις και να εργάζεσαι σε ένα ήρεμο και φιλικό περιβάλλον, να κάνεις αυτό που αγαπάς, να περπατάς στο δρόμο με το κεφάλι ψηλά, χωρίς να έχεις αδικήσει ή βλάψει κάποιον άνθρωπο, να διατηρείς τον εαυτό σου ακέραιο, χωρίς να αλλοτριωθείς, να παραμείνεις Άνθρωπος… τότε, νομίζω, μπορούμε να πούμε στον εαυτό μας ότι καλά τα καταφέραμε ως τώρα.

«Ο κόσμος βρήκε στο “Project για τη Δράμα” ανθρώπους με ευθύ και καθαρό βλέμμα, χωρίς να μεταχειρίζονται πολιτικά τερτίπια, με διάθεση για δουλειά και κοινωνική προσφορά»

 

– Σας φοβίζει η αποτυχία;
– Η αποτυχία δεν με φοβίζει. Η αποτυχία είναι κι αυτή μέσα στη ζωή μας. Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι αν κάναμε την προσπάθεια που έπρεπε και αν καταφέραμε να μάθουμε πράγματα από την αποτυχία μας, να γίνουμε καλύτεροι, ώστε να μην αποτύχουμε την επόμενη φορά. Για αυτό χρειάζεται αυτοκριτική, μια δύσκολη αλλά απαραίτητη διαδικασία, την οποία όλοι μας θα πρέπει να κάνουμε συχνά.

– Τι ήταν αυτό που σας ώθησε στην Πολιτική;
– Εξαρχής, η ενασχόλησή μου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση έγινε με γνώμονα την αγάπη μου για τη Δράμα. Την πόλη που μεγάλωσα, που έκανα οικογένεια, την πόλη που ζω και πονάω.

Ως ενεργός πολίτης, θεώρησα χρέος μου να ασχοληθώ κι εγώ με την πόλη μου, να ενώσω τις δυνάμεις μου με τους πολίτες που έχουν κι αυτοί κοινωνική ευαισθησία, που αγαπούν την πόλη τους και θέλουν να δημιουργήσουν μια βιώσιμη και σύγχρονη Δράμα. Και αυτούς τους ανθρώπους τους βρήκα στη δημοτική παράταξη «Project για τη Δράμα» και σε αυτούς τους ανθρώπους απευθύνομαι ως υποψηφία Δήμαρχος και τους καλώ να έρθουν μαζί μας και να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας.

 


– Τι είναι για εσάς καλός πολιτικός;

– Για να είσαι καλός πολιτικός, πρέπει πρώτα να είσαι καλός πολίτης. Εργατικός, τίμιος, ειλικρινής, ενεργός, ανθρωπιστής, οραματιστής. Και ο πολιτικός αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει να έχει. Να έχει ήθος, πυγμή, αποφασιστικότητα, ανιδιοτέλεια, απαλλαγμένος από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και έτοιμος να συνεργαστεί με τις πιο ικανές δυνάμεις για το κοινό συμφέρον.

– Στην πολιτική δεν μακροημερεύουν πολλές φορές οι ικανοί…
– Όπως άλλωστε συμβαίνει και στη ζωή… αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι οι ικανοί θα πρέπει να δειλιάζουν και να αποθαρρύνονται από την ενασχόλησή τους με την πολιτική. Έχουμε υποχρέωση στον εαυτό μας και στα παιδιά μας να αγωνιζόμαστε ενάντια σε όποιες δυσκολίες και εμπόδια βρεθούν μπροστά μας και τότε θα έχουμε βάλει ένα λιθαράκι για την πρόοδο και την αλλαγή.

– Εκλεγμένη επικεφαλής και υποψήφια Δήμαρχος της Δημοτικής παράταξης «Project για τη Δράμα». Σας «βαραίνει» η ευθύνη;
– Έχω μάθει στη ζωή μου να αναλαμβάνω ευθύνες, χωρίς να φοβάμαι το κόστος τους. Η Δημοτική παράταξη «Project για τη Δράμα» είναι μια μεγάλη παράταξη με αξιόλογους ανθρώπους, με τους οποίους δουλεύουμε ομαδικά.

Προχωράμε όλοι μαζί σε αυτή την πορεία και αυτό μου δίνει δύναμη να αγωνιστώ όσο καλύτερα μπορώ για να φέρω σε πέρας την αποστολή μου. Τεράστια είναι και η αγάπη και η αποδοχή του κόσμου τόσο προς την παράταξη όσο και προς το πρόσωπό μου κι αυτό μας κάνει όλους να είμαστε ακόμη πιο δυνατοί.

– Η Παράταξή σας δηλώνει ότι αποτελεί το νέο στα δημοτικά πράγματα του Δήμου Δράμας. Ο κόσμος είναι έτοιμος για το νέο;
– Ο κόσμος είναι έτοιμος για το νέο. Ο κόσμος έχει απογοητευτεί από τους επαγγελματίες πολιτικούς και νιώθει προδομένος. Ο κόσμος βρήκε στο «Project για τη Δράμα» αυτό που θέλει και χρειάζεται: ανθρώπους με ευθύ και καθαρό βλέμμα, χωρίς να μεταχειρίζονται πολιτικά τερτίπια, με διάθεση για δουλειά και κοινωνική προσφορά.

«Για μένα επιτυχία είναι να περπατάς στο δρόμο με το κεφάλι ψηλά, χωρίς να έχεις αδικήσει ή βλάψει κάποιον άνθρωπο, να διατηρείς τον εαυτό σου ακέραιο, χωρίς να αλλοτριωθείς, να παραμείνεις Άνθρωπος…»

 

– Δηλώνετε και έχετε αποδείξει, με την αλλαγή υποψηφίου Δημάρχου, ότι η παράταξη «Project για τη Δράμα» δεν είναι προσωποκεντρική όπως οι παρατάξεις που διοίκησαν τον δήμο τα τελευταία χρόνια. Είναι αυτό το ατού σας;
– Η δημοτική παράταξη «Project για τη Δράμα» ιδρύθηκε το 2014 με υποψήφιο δήμαρχο τον Βαγγέλη Καλφόπουλο. Το 2019 οδήγησε την παράταξη στις εκλογές ως υποψήφιος δήμαρχος ο Αλέξανδρος Τσιαμπούσης. Το 2022 ανέλαβα εγώ ως υποψήφια δήμαρχος του « Project για τη Δράμα». Και οι τρεις υποψήφιοι δήμαρχοι της παράταξης προέκυψαν μετά από δημοκρατικές διαδικασίες και συγκεκριμένα από εκλογές που έγιναν στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης.

Αυτό αποτελεί ακόμη μία απόδειξη και γιατί όχι και ατού του «Project για τη Δράμα» ότι η παράταξή μας απαρτίζεται από άτομα που δεν είναι αγκυλωμένα και αγκιστρωμένα σε καρέκλες και θώκους. Και αυτό είναι ένα μόνο από τα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει το «Project για τη Δράμα» σε σχέση με τις υπόλοιπες παρατάξεις.

– Τι έχετε αποκομίσει από την εμπειρία σας στο Δημοτικό Συμβούλιο;
– Η δημοτική παράταξη «Project για τη Δράμα» έχει ενεργή και δυναμική παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θέτουμε ερωτήσεις προημερήσιας διάταξης για θέματα της καθημερινής ζωής που απασχολούν τους συμπολίτες μας, καταθέτουμε προτάσεις και δεν διστάζουμε να ψηφίσουμε μία πρόταση άλλης παράταξης, αν μας αποδείξουν ότι είναι συμφέρουσα για τον δήμο της Δράμας.

Σεβόμαστε την ψήφο των Δραμινών που μας εμπιστεύτηκαν και μας έβαλαν ως εκπροσώπους τους στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτή είναι η πολιτική του «Project για τη Δράμα» και αυτό είναι ακόμη ένα χαρακτηριστικό της παράταξής μας που μας διαφοροποιεί από τις υπόλοιπες.

– Ποια είναι η γνώμη σας για την διοίκηση του κ. Μαμσάκου.
– Ο κ. Μαμσάκος είναι Δήμαρχος Δράμας για δύο συνεχείς θητείες. Έχει διοικήσει τον δήμο με τον τρόπο που ο ίδιος και η παράταξή του επέλεξαν. Ο κόσμος έχει σχηματίσει πλέον ξεκάθαρη γνώμη και για τον ίδιο και για την πολιτική που ακολουθεί. Ας αφήσουμε τους πολίτες του Δήμου Δράμας να μας πούνε τη δική τους γνώμη στις κάλπες.

– Νοιώθετε πολιτικός;
– Ενεργός πολίτης είμαι, πολιτικός δεν είμαι. Εξάλλου, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πολιτικοί και κόμματα δεν χωρούν. Γι ΄αυτό και η δημοτική παράταξη «Project για τη Δράμα» δεν δέχεται στήριξη από κόμματα.

«Η ιατρική ήταν το μεγάλο μου όνειρο. Από πολύ μικρή ήξερα ότι αυτός ήταν ένας τρόπος να βοηθήσεις τον συνάνθρωπο, να σταθείς δίπλα του, να απαλύνεις τον πόνο του και να χαρείς με την πρόοδό του»

 

– Τι είναι η ευτυχία για σας;
– Η ευτυχία είναι το ζητούμενο του σύγχρονου ανθρώπου. Είναι μια υποκειμενική και σχετική κατάσταση και διαφορετική για τον καθένα. Στις μέρες μας ο άνθρωπος δυστυχώς ψάχνει την ευτυχία στα υλικά αγαθά, στο χρήμα και τις εφήμερες απολαύσεις. Πιστεύω πως για να είμαστε ευτυχισμένοι χρειαζόμαστε υγεία, εσωτερική γαλήνη, χρειαζόμαστε υγιείς κοινωνικές σχέσεις και να έχουμε επαφή με τη φύση.

– Ποιο είναι το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή σας;
– Ως γυναίκα που είχα την ευλογία να γίνω μητέρα δύο φορές, η Μαριλίτα και ο Λάζαρος είναι το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή μου. Δηλώνω περήφανη μητέρα, δύο εξαιρετικών παιδιών στα οποία κατάφερα να περάσω όλες τις αρχές και τις αξίες με τις οποίες μεγάλωσα και εγώ.

– Στο Θεό πιστεύετε;
– Ασφαλώς και πιστεύω στο Θεό. Ο Χριστιανισμός πρεσβεύει την αγάπη προς τον συνάνθρωπο, την αλληλεγγύη, την ταπεινότητα. Το ζήτημα της Πίστης είναι πολύ σημαντικό για τον άνθρωπο, ο οποίος έχει την ανάγκη να πιστεύει μέσα του σε μια ανώτερη δύναμη.

– Πείτε μας μια φράση που εμπεριέχει τη φιλοσοφία της ζωής σας.
– «Ό,τι δε συνέβη ποτέ, είναι ό,τι δεν ποθήσαμε αρκετά».
Ν. Καζαντζάκης

– Ποιο βιβλίο διαβάσατε τελευταία;
– Η Δράμα πάντοτε είχε σημαντικούς ανθρώπους στον ευρύτερο χώρο της Τέχνης.
Τελευταία, όμως, έχουμε μια τεράστια και σημαντική λογοτεχνική παραγωγή Δραμινών συγγραφέων, τους οποίους επιλέγω και στηρίζω και το ίδιο προτείνω να κάνουν και οι αναγνώστες σας.

«Η παράταξή μας απαρτίζεται από άτομα που δεν είναι αγκυλωμένα και αγκιστρωμένα σε καρέκλες και θώκους»

 

– Τι είναι αυτό που αγαπάτε περισσότερο στη Δράμα και τι είναι αυτό που θέλετε να αλλάξετε;
– Αγαπώ τους ανθρώπους της, αγαπώ τις φυσικές ομορφιές της, αγαπώ την ιστορία της, αγαπώ τον πολιτισμό της. Υπάρχουν τόσοι πολλοί λόγοι για να αγαπάει κάποιος τη Δράμα. Πραγματικά, ζούμε σε μια ιδιαίτερα προικισμένη περιοχή και στόχος μου είναι να βγάλω το δήμο Δράμας από την απομόνωση και το περιθώριο που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια. Ναι, αυτό, και θέλω και μπορώ και υπόσχομαι να το αλλάξω.

– Γιατί κατά την άποψή σας πρέπει να σας επιλέξουν οι Δραμινοί; Σε τι διαφέρετε σε σχέση με τους υπόλοιπους υποψηφίους;
– Εμείς, στο «Project για τη Δράμα», δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί. Είμαστε πολιτικοποιημένοι και ενεργοί πολίτες που δεν κρυβόμαστε πίσω από πολιτικά κόμματα.

Κίνητρο της ενασχόλησής μας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι το όραμά μας για έναν δήμο ισχυρό, σύγχρονο, ανταγωνιστικό. Όλοι τα στελέχη, τα μέλη, οι φίλοι της παράταξης αλλά και εγώ προσωπικά θα αγωνιστούμε για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη, να αποκτήσει ποιότητα ζωής, να ζωντανέψουν η πόλη και τα χωριά μας και να αναδειχθούν τουριστικά, πολιτιστικά και χωροταξικά.

Πιστεύουμε στη δύναμη του πολιτισμού και της τέχνης, πιστεύουμε σε μία οικονομικά και διοικητικά αυτόνομη Τοπική Αυτοδιοίκηση, πιστεύουμε σε μια συμμετοχική Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε μία κοινωνικά ευαίσθητη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πιστεύουμε στις απολύτως συμμετοχικές, δημοκρατικές και πλειοψηφικές διαδικασίες, που θα έχουν ως πρωταγωνιστή τον πολίτη. Γι΄αυτό και καλώ τους Δραμινούς να συστρατευτούν μαζί μας, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για μια Δράμα που μας αξίζει, σε εμάς και στα παιδιά μας.

sasd
Please follow and like us:
fb-share-icon