Λευτέρης Χρυσοχοΐδης: Ο δήμος Δράμας πρέπει να είναι στήριγμα στους πολίτες

Ο κ. Λευτέρης Χρυσοχοίδης έχει τελειώσει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) και την Νομική του Δ.Π. Θράκης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στην Λογιστική – Ελεγκτική και Διεθνείς Συναλλαγές. Έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα οκτώ χρόνια, από το 1999 είναι διορισμένος στο Υπουργείο Οικονομικών. Μεταξύ άλλων διετέλεσε Αντιδήμαρχος και επί δυο θητείες Δημοτικός Σύμβουλος. Στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου κατέρχεται ώς υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στον συνδυασμό της παράταξης Project Δράμα 2020 με επικεφαλής και υπ. Δήμαρχο τον κ. Αλέξανδρο Τσιαμπούση.

Κύριε Χρυσοχοΐδη, διανύουμε μια περίοδο έντονων κοινωνικών προβλημάτων λόγω και της οικονομικής συγκυρίας, είστε ικανοποιημένος από το επίπεδο κοινωνικής πολιτικής που ασκείται σήμερα στον Δήμο Δράμας; Tι προτείνει το Project Δράμα 2020 για τα θέματα αυτά;

Η χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται σε οικονομική και κοινωνική περιδίνηση. Το σύγχρονο ελληνικό μοντέλο οικονομικής μεγέθυνσης και κοινωνικής ευημερίας έχει χρεοκοπήσει. O κάθε δήμος, μπορεί να διαδραματίσει σε τοπικό επίπεδο ουσιαστικό ρόλο για την αντιμετώπιση της εξαθλίωσης, της φτώχειας και της ανέχειας.

Η δημοτική αρχή υποστηρίζει ότι έχει επιτελέσει ικανοποιητικό κοινωνικό έργο. Δεν αρκεί όμως. Καθημερινά πολίτες αναζητούν καυσόξυλα για να ζεσταθούν γιατί δεν έχουν χρήματα να τα αγοράσουν, αιτούνται έκτακτη οικονομική ενίσχυση από τον δήμο για να αντιμετωπίσουν βασικές κοινωνικές ανάγκες (πληρωμή ηλεκτρικού και νερού).

Ο δήμος πρέπει να είναι αρωγός και στήριγμα στους συμπολίτες μας που έχουν όντως ανάγκη, με ανάπτυξη των ήδη υπαρχόντων προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας (επισιτιστική βοήθεια, κοινωνικό παντοπωλείο, κέντρο ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρο δημιουργικής απασχόλησης ατόμων με αναπηρία, έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις κ.λπ.). Στόχος του «Project», εκτός από την συνέχιση των ανωτέρω προγραμμάτων, πρέπει να είναι η κοινωνική κινητοποίηση συμπολιτών μας με μεγάλη οικονομική επιφάνεια προκειμένου να συμβάλλουν στην προσπάθεια που καταβάλλει ο δήμος, όπως π.χ. η ενίσχυση νέων από φτωχές οικογένειες που δεν έχουν χρήματα να σπουδάσουν, η μείωση των δημοτικών τελών για ευπαθείς ομάδες δημοτών (τρίτεκνες, πολύτεκνες, μονογονεϊκές οικογένειες και ΑΜΕΑ, υπό την προϋπόθεση ότι είναι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου), η παροχή ενός εφάπαξ ποσού για κάθε τρίτο ή τέταρτο παιδί που γεννιέται από δημότισσα μας, η δημιουργία δημοτικού κοινωνικού φροντιστηρίου.

Το «Project» έχει συγκεκριμένη – ολοκληρωμένη πρόταση για την κοινωνική πολιτική του δήμου που θα συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα που θα καταθέσει προς έγκριση στον δραμινό λαό.

Έχετε αναδείξει πολλές φορές προβλήματα της πόλης μέσα από την ιδιότητα σας ως Δημοτικού Συμβούλου θα συνεχίσετε στην ίδια κατεύθυνση και στην νέα περίοδο του Δημοτικού Συμβουλίου;

Αν ο δραμινός λαός μου δώσει την στήριξή του και εκλεγώ δημοτικός σύμβουλος, γνώμονας μου θα είναι η προάσπιση των συμφερόντων του, η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου, η ανάδειξη και αντιμετώπιση των προβλημάτων χωρίς υπολογισμό του πολιτικού κόστους.

Είστε άνθρωπος που έδειξε ότι υπερασπίζεται την διαφάνεια και την αντικειμενικότητα κατά την θητεία σας στον Δήμο Δράμας. Πόσο πιστεύετε ότι αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν εδραιωθεί στην άσκηση της διοίκησης έως σήμερα;

Η δημοτική αρχή, καθιέρωσε ένα άκρως πελατειακό και ρουσφετολογικό σύστημα. Εμπορευματοποίησε τις σχέσεις των πολιτών με την δημοτική εξουσία, πουλώντας ρουσφέτια, αναθέσεις έργων και εξυπηρετήσεις για να εξαγοράσει την ψήφο των πολιτών.

Διέλυσε την δομή της αιρετής διακυβέρνησης, καθιέρωσε την φυγοπονία, την έλλειψη ελέγχου της παραγόμενης εργασίας. Υπάρχει έλλειμμα διαφάνειας, απολογισμού και δυστυχώς το «καράβι του δήμου Δράμας ταξιδεύει χωρίς «έρμα» και «πηδάλιο». Π.χ. αυτό ισχύει σε υπέρτατο βαθμό στην δημοτική επιχείρηση ΔΕΚΠΟΤΑ, όπου κυριαρχεί η αδιαφάνεια, ο σκοταδισμός και η έλλειψη χρηστής διαχείρισης.

Η ΔΕΚΠΟΤΑ δεν έχει καταρτίσει ισολογισμούς τα τελευταία 5 ή 6 χρόνια, παρόλο που είχε υποχρέωση και επιχορηγείται από τον Δήμο Δράμας με 850 έως 900 χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο. Έχει διαταχτεί διαχειριστικός – λογιστικός έλεγχος από Ορκωτό Λογιστή και περιμένουμε τα αποτελέσματα. Στόχος μας θα πρέπει να είναι το κλείσιμο της ΔΕΚΠΟΤΑ, γιατί εκεί κυριαρχεί η δημοσιονομική αταξία, η ασυνέπεια και η κατασπατάληση του δημοτικού χρήματος. Οι πολιτιστικές της αρμοδιότητες θα μεταφερθούν στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Δράμας και οι κοινωνικές αρμοδιότητες στην κοινωνική υπηρεσία του Δήμου.

Γιατί πιστεύετε ότι το Project μπορεί να δώσει λύσεις σε συσσωρευμένα προβλήματα της πόλης και των κοινοτήτων της;

Η δημοτική παράταξη «Project» χαρακτηρίζεται από συλλογικότητα και ομαδικότητα. Είμαστε αποφασισμένοι δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας και με υποψήφιο δήμαρχο τον Αλέξη Τσιαμπούση έχουμε σκοπό να αλλάξουμε την Δράμα. Έχουμε στόχο την συντεταγμένη σε κοινότητα κοινωνία και όχι τα συμφέροντα των ολίγων και αρεστών.

Το «Project» είναι μια πρότυπη – υποδειγματική παράταξη δημοκρατικής λειτουργίας, γιατί συμμετέχουμε υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι που ανήκουμε σε διαφορετικές πολιτικές ιδεολογίες, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε, να αναλύσουμε και να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία. Αποτελείται από άτομα ηθικά και άμεμπτα, νέους και παλαιούς στην αυτοδιοίκηση, που ενδιαφερόμαστε για τον τόπο μας με ανιδιοτέλεια και ειλικρινή κίνητρα.

Εκφράζουμε νέες ιδέες και σύγχρονες αντιλήψεις, και αποτελούμε επιλογή ήθους, τιμιότητας και ειλικρίνειας. Τα προβλήματα συζητιούνται, δεν κυριαρχεί η μοναδικότητα και η αυθεντία του υποψήφιου δημάρχου.

Πιστεύουμε στις αξίες της συναίνεσης, της συνεργασίας και στην δύναμη της «ομάδας» και η ομαδικότητα σχεδόν πάντα κερδίζει.

Please follow and like us:
fb-share-icon