Αλέξανδρος Τσιαμπούσης: Project γιατί αλλιώς πάλι τα ίδια!

Συνέντευξη Βαγγέλης Ελευθεριάδης / Φωτογραφίες Βασίλης Κοβλακάς

Ο Αλέξανδρος Τσιαμπούσης, γεννημένος το 1980, είναι ο πιο νέος σε ηλικία υποψήφιος Δήμαρχος Δράμας. Το 2014 ήταν από τους εμπνευστές και ιδρυτές του Project Δράμα 2020 και από το 2017 είναι επικεφαλής και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης.

Δηλώνει ενεργός πολίτης και λάτρης της πολιτικής. Ήθελε μικρός να γίνει αθλητικογράφος, αλλά δε μετανιώνει που έγινε τοπογράφος. Ήταν άλλωστε μέρος της τύχης να γνωρίσει στο Πολυτεχνείο τη σύζυγό του.

Είναι σίγουρος για τη νίκη του Project στις εκλογές της 26ης Μαΐου και προκαλεί και τους δύο βασικούς του αντιπάλους να πούνε στους Δραμινούς αν θα μείνουν στην αντιπολίτευση, σε περίπτωση ήττας. Τονίζει ότι η δύναμη της παράταξης είναι η ομάδα, ενώ προβάλει ως σημαντικό του πλεονέκτημα τη δυνατότητα του να συνθέτει.

- Πώς έγινε να κάνετε αυτό που κάνετε σήμερα, πολιτική; 

- Από μικρός, δεν άντεχα να κάθομαι στο τραπέζι ή σε μια παρέα μεγάλων, που συζητάνε και να μην εκφράσω τη γνώμη μου. Όσο μεγάλωνα, καταλάβαινα ότι είναι κομμάτι του χαρακτήρα μου. Να συμμετέχω. Πάντοτε λοιπόν ένιωθα ενεργός πολίτης. Πιστεύω βαθιά ότι δεν μπορείς να αλλάξεις τα κακώς κείμενα αν δε συμμετέχεις ενεργά. Αν δε γίνεις εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στον τόπο σου. Νομίζω ότι φυσιολογικά ασχολήθηκα με την πολιτική, δίχως όμως ποτέ να έχω υπάρξει επαγγελματίας πολιτικός.

- Πιστεύετε ότι έχετε ταλέντο σε αυτό;

- Είμαι λάτρης της πολιτικής, σιχαίνομαι από την άλλη την παραπολιτική. Προσπαθώ να είμαι καλός λοιπόν σε αυτό που κάνω, στην προκειμένη περίπτωση στην πολιτική. Η συνεχής προσπάθεια είναι και η βασική προϋπόθεση της ανάδειξης ενός ταλέντου. Επιπλέον, όσο ταλέντο και αν έχει κάποιος, σε οτιδήποτε, αν δεν το λατρεύει, ποτέ δεν θα πετύχει.

Η πολύχρονη ενασχόλησή με τα κοινά, με έχει εξελίξει στο πώς σκέφτομαι, πώς εκφράζω αυτό που σκέφτομαι, αλλά κυρίως στο τι προσλαμβάνουσες έχω από τους συνομιλητές μου. Προσπαθώ να είμαι ταπεινός και φροντίζω να μαθαίνω από τον καθένα, από τον απλό πολίτη ως τον πιο λαμπρό πολιτικό. Αν έχω ταλέντο, άλλωστε, ελπίζω να κριθεί όχι εξαντλώντας το για να πείσω τον κόσμο να με ψηφίσει, αλλά με το έργο και τη διαδρομή μου, αφού έχω πρώτα διοικήσει.

- Η πολιτική σε εσάς από πού πηγάζει; από το μυαλό ή από την ψυχή;

- Και από τα δύο. Δεν μπορεί να είσαι άνθρωπος και να λειτουργείς μόνο με το μυαλό ή μόνο με την ψυχή. Είναι και μια τακτική, που, αναμφισβήτητα, θα σε οδηγήσει σε τραγικά λάθη. Ο καλός πολιτικός πρέπει να ξέρει να χρησιμοποιεί σε κάθε μία απόφασή του, το κατάλληλο μίγμα μυαλού και ψυχής, γνωρίζοντας ότι οι αποφάσεις του επηρεάζουν μικρή ή μεγάλη μάζα συμπολιτών του.

- Σε τι οικογένεια μεγαλώσατε; Οι γονείς σας τι δουλειά έκαναν;

- Μεγάλωσα σε μια μέση αστική οικογένεια. Ο πατέρας μου, ο Βασίλης, πολιτικός μηχανικός, εργάστηκε στην τεχνική εκπαίδευση και στον ελεύθερο του χρόνο ασχολήθηκε, μεταξύ άλλων, με την συγγραφή διηγημάτων. Η μητέρα μου, η Φωφώ, εργάστηκε ως δημόσιος υ-πάλληλος σε γραμματειακή θέση, επίσης στην εκπαίδευση. Το τέταρτο μέλος της οικογένειας είναι η αδερφή μου, η Ειρήνη, την οποία θαυμάζω για το κουράγιο της να κυνηγά το όνειρό της να γίνει γιατρός από τα 12 χρόνια της.

Έγινε εν τέλει, μα το brain drain που μαστίζει τη χώρα την οδήγησε στο Λονδίνο όπου ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια. Ήμασταν τυχεροί που οι γονείς μας δημιούργησαν το κατάλληλο περιβάλλον για να μεγαλώσουμε λαμβάνοντας αγάπη, ασφάλεια, «εικόνες και παραστάσεις», γεγονός που αντιλαμβάνομαι ότι δεν είναι αυτονόητο για κάθε παιδί.

- Τι έχετε σπουδάσει;

-Έχω σπουδάσει Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ήταν η πρώτη μου επιλογή, κατάφερα να εισαχθώ δεύτερος στη σχολή μου και μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει στιγμή που να το έχω μετανιώσει. Αν και έζησα ξέγνοιαστα φοιτητικά χρόνια, επέλεξα συγχρόνως να δουλεύω ως τοπογράφος πεδίου για την εμπειρία και για το χαρτζιλίκι.

Τα φοιτητικά μου χρόνια ήταν σίγουρα η πιο όμορφη περίοδος της ζωής μου. Άλλωστε, στο Πολυτεχνείο, ως φοιτητής, γνώρισα και τη γυναίκα μου, τον έρωτα της ζωής μου, τη Μαρία, με την οποία είμαστε μαζί αδιάλειπτα από το 2000 και έχουμε αποκτήσει 2 παιδιά, την Ασημίνα, που είναι 10 χρονών και τον Βασίλη, που είναι 2 χρονών.

- Πάντα αυτό θέλατε να κάνετε στη ζωή σας; 

- Επαγγελματικά; Όχι δα. Μικρός, ήθελα να γίνω αθλητικογράφος. Έπαιζα μπάλα ή μπάσκετ μέσα στο σπίτι ή στο μπαλκόνι και «σπίκαρα» τους υποτιθέμενους αγώνες. Αργότερα, μάλλον με συνέτισε η οικογενειακή παράδοση, από την πλευρά του πατέρα μου, όπου όλοι τελικά γίναμε μηχανικοί. Η τοπογραφία δεν είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρο επάγγελμα, ιδιαίτερα τα τελευταία δέκα χρόνια, που ο ελεύθερος επαγγελματίας βάλλεται πανταχόθεν.

Αλλά, ως μηχανικός έχω μάθει σε έναν τετράγωνο τρόπο σκέψης, έχω μάθει να ζυγίζω τις αποφάσεις μου και να υπολογίζω τις κινήσεις μου, προσδοκώντας το επιθυμητό αποτέλεσμα. Εμπλεκόμενος στην τοπική αυτοδιοίκηση, δεν σας κρύβω ότι είμαι πεπεισμένος ότι ένας μηχανικός έχει πολλά εφόδια για να κατανοήσει τις σύγχρονες ανάγκες ενός δήμου και να υπάρξει, αν δουλέψει, ένας αποτελεσματικός δήμαρχος.

- Υπάρχει τύχη ή εμείς φτιάχνουμε την τύχη μας;

- Πιστεύω ότι η ζωή μας είναι ένας απρόβλεπτος συνδυασμός τύχης και επιλογών. Παίρνεις μια λάθος απόφαση και σε οδηγεί να γνωρίσεις, για παράδειγμα, τον άνθρωπο της ζωής σου. Χάνεις το αεροπλάνο και σώζεσαι από μια θανατηφόρα συντριβή. Πόσες φορές έχουμε ακούσει τέτοιες ιστορίες; Έτσι, αν και δεν μπορούμε να φτιάξουμε εξ’ ολοκλήρου την τύχη μας, σίγουρα μπορούμε να τη μοχλεύουμε και να προκαλούμε γεγονότα. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, η πολιτική είναι ένας τομέας που, τελικά, ό,τι σπέρνεις, θερίζεις, ενώ, συγχρόνως, αν έχεις ταλέντο και θέληση, μπορείς να διαβάσεις καταστάσεις και να δρομολογήσεις γεγονότα. Είμαι πάντως οπαδός της αρχαίας ρήσης «συν Αθηνά και χείρα κίνει».

- Τα λάθη είναι γνώση;

- Ίσως η πιο σημαντική. Αν την εκμεταλλευτείς σωστά αυτήν τη γνώση, τότε προφυλάσσεις τον εαυτό σου από το να επαναλάβεις τα ίδια λάθη. Λέγανε οι αρχαίοι, «το δις εξαμαρτείν, ουκ ανδρός σοφού». Στην τοπική πολιτική σκηνή, οι Δραμινοί την έχουμε «πατήσει» πολλές φορές. Ίσως και να μην υπήρχε η αξιόπιστη επιλογή ως τώρα. Ελπίζω, πραγματικά, το Project να αποτελέσει στα μάτια των δημοτών την διαφορετική και ελπιδοφόρα προοπτική για τη Δράμα. Εμείς πάντως, το πιστεύουμε ότι ακόμη μια λάθος επιλογή δεν θα τονώσει τη γνώση μας, αλλά θα μας κρατήσει άλλη μια τετραετία πίσω.

- Πότε ο πολιτικός είναι καλός;

- Όταν μιλάει λίγο, ακούει προσεκτικά και συγχρόνως κριτικά τους πάντες, επιλέγει τους κατάλληλους ανθρώπους δίπλα του, δεν φοβάται το πολιτικό κόστος, κάνει τα περισσότερα από όσα υπόσχεται, είναι ανοικτόμυαλος, δεν είναι εκδικητικός, σέβεται την κρίση των ψηφοφόρων, δεν φυγομαχεί και, τελικά, αφήνει τον τόπο του σε καλύτερη μοίρα από ότι τον παρέλαβε.

- Υπάρχουν άνθρωποι που θεωρείτε ότι σας έχουν επηρεάσει καθοριστικά στον τρόπο που σκέφτεστε;

- Πολλοί. Καθημερινά συναναστρέφομαι ανθρώπους που θαυμάζω κομμάτια του χαρακτήρα τους. Μπορεί να είναι το ήθος κάποιων, η εργατικότητα κάποιων άλλων, το πείσμα ενός τρίτου, η καλοσύνη, η ευθυκρισία και άλλα χαρακτηριστικά συνανθρώπων μας. Σίγουρα, όμως, ο πατέρας μου και η γυναίκα μου είναι αυτοί που έχουν επηρεάσει καθοριστικά τον τρόπο που σκέφτομαι. Και φανταστείτε ότι είναι οι δύο άνθρωποι με τους οποίους διαφωνώ συχνότερα από ότι με οποιονδήποτε άλλον.

- Πείτε μας μια φράση που εμπεριέχει για εσάς τη φιλοσοφία της ζωής.

- Τα καλύτερα έπονται. Είμαι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος. Και πιστεύω ότι μπορώ να βάλω το «χεράκι» μου κι εγώ σε κάθε κατάσταση, προκειμένου να την κάνω καλύτερη. Μην αμφιβάλετε καθόλου, φυσικά, ότι δεν τα καταφέρνω πάντοτε. Αλλά, αυτό δεν είναι και ένα από τα χαρακτηριστικά του αισιόδοξου ανθρώπου; Κάθε μέρα που ξυπνάω θεωρώ ότι θα λύσω και το πιο δύσκολο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσω. Θα προσπαθήσω τουλάχιστον. Και όπως λένε και οι Beatles, «θα προσπαθήσω με λίγη βοήθεια από τους φίλους μου».

- Ο «Κλεισθένης» θα λύσει ή θα προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

- Όπως είπα, είμαι αισιόδοξος άνθρωπος. Όσο κι αν πιστεύω ότι, αρχικά, θα δημιουργηθούν προβλήματα στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θεωρώ ωστόσο ότι είναι προς τη θετική κατεύθυνση αρκετά από όσα ορίζει ο Κλεισθένης και θα το βιώσουμε στην ερχόμενη δημοτική θητεία και, βεβαίως, νωρίτερα, στις εκλογές. Η αλήθεια είναι ότι κάνουμε εικασίες διότι τα νερά που εισερχόμαστε είναι αχαρτογράφητα. Αλλά είναι καιρός να δουλέψουμε πιο συνεργατικά και να κινηθούμε προς ένα διαφορετικό μοντέλο αυτοδιοίκησης. Δεν θα φοβόμουν καθόλου αν υπήρχε μεγάλη ανανέωση και ηλικιακή και σε παρουσία, στα έδρανα του νέου δημοτικού συμβουλίου.

Όμως, μη γελιέστε. Το κατεστημένο θα δώσει αγώνα μέχρις εσχάτων για να μη χάσει τα προνόμια. Και μην παραξενευτείτε αν δείτε εχθρούς του παρελθόντος να συμβιβάζονται μπροστά στη συντριβή όχι μόνο των παρατάξεών τους, αλλά κυρίως του μοντέλου αυτοδιοίκησης, που υπηρετούν. Δεν είναι τα πρόσωπα οι αντίπαλοι. Το μοντέλο είναι, αλλά το μοντέλο αυτό εκφράζεται από συγκεκριμένα πρόσωπα, που το υπηρέτησαν στο άμεσο παρελθόν και σκοπεύουν να μη χάσουν τώρα τα ηνία της εξουσίας.

Εμείς είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε το μοντέλο αυτοδιοίκησης και την φιλοσοφία της επόμενης διοίκησης του δήμου.
Να ανατρέψουμε τα δεδομένα.

- Λόγω της απλής αναλογικής, η αυτοδυναμία της πρώτης παράταξης στα δημοτικά συμβούλια είναι πλέον δύσκολη. Υπάρχουν περιθώρια μετεκλογικής συνεργασίας με τους συγκεκριμένους υποψηφίους και με ποιους όρους;

- Η αυτοδυναμία μιας παράταξης δεν έρχεται μόνο εκλογικά. Μπορεί να έρθει αν επικρατήσουν οι ιδέες μιας παράταξης καθολικά σε ένα δημοτικό συμβούλιο. Και, πιστέψτε με, αν το Project Δράμα 2020 γίνει η επόμενη δημοτική αρχή, οι παρατάξεις του χθες, ως σύνολα, θα διαλυθούν, αργά ή γρήγορα. Ρωτήστε τον κύριο Χαρακίδη ή ακόμη και τον κύριο Μαμσάκο, αν θα παραμείνουν όλη την επόμενη τετραετία στο δημοτικό συμβούλιο, αν δε γίνουν δήμαρχοι. Ή και τα πρωτοκλασάτα στελέχη τους. Ξέρετε την απάντηση. Θα φύγουν αναζητώντας τον επόμενο πολιτικό τους στόχο. Εμείς λοιπόν θα είμαστε εκεί.

Στα πλαίσια αυτά, είτε ως δημοτική αρχή είτε ως αντιπολίτευση, θα συνεργαστούμε με άλλες παρατάξεις, βάζοντας όμως προγραμματικούς όρους πάνω στο τραπέζι και όχι υποσχέσεις κάτω από το τραπέζι. Για παράδειγμα, είναι διατεθειμένοι να συμφωνήσουν μαζί μας για διάλυση μέσα στην επόμενη τετραετία της ΔΕΚΠΟΤΑ και μεταφορά των αρμοδιοτήτων της και των υπαλλήλων της στον δήμο;

Μέχρι τις εκλογές, θα γίνει προγραμματικός διάλογος. Αυτός ελπίζουμε ότι θα κρίνει σε ποια θέση θα τάξει ο Δραμινός λαός την κάθε παράταξη. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν το Project χάσει τις εκλογές, αλλά προγραμματικά συμφωνήσει να στηρίξει μια πλειοψηφία εντός του δημοτικού συμβουλίου, δηλώνω ότι εγώ προσωπικά δεν θα δεχτώ καμία θέση στο σχήμα που θα διοικήσει το δήμο, ούτε ως αντιδήμαρχος ούτε ως αντιπρόεδρος κάποιας δημοτικής επιχείρησης. Πάντως, είμαστε όλοι στην παράταξη βέβαιοι ότι την πρώτη Κυριακή θα είμαστε πρώτη παράταξη σε ψήφους και τη δεύτερη θα ολοκληρώσουμε τη μεγάλη ανατροπή των δεδομένων.

-Φοβάστε την ευθύνη της διοίκησης; Το να γίνετε δηλαδή Δήμαρχος Δράμας;

- Καθόλου. Κι αυτό γιατί, πρώτον, πιστεύω πολύ στην ομάδα των ανθρώπων που με περικλείουν. Και δεύτερον, πιστεύω ότι μπορώ να ηγηθώ ενός σχήματος εντός του δημοτικού συμβουλίου, που θα αποτελείται από ανθρώπους που έχουν διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες και πρέπει να συνεργαστούν για να φέρουν αποτελέσματα για τη Δράμα. Να συνθέσω δηλαδή πρόσωπα και προτάσεις, που θα προέρχονται από όλο το φάσμα του δημοτικού συμβουλίου.

Είναι κάτι που ο πρώην και ο νυν δήμαρχος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι δεν μπορούν να το κάνουν. Επιπλέον, ο πήχης είναι τόσο χαμηλά, που δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα είμαστε η καλύτερη δημοτική αρχή των πολλών τελευταίων χρόνων. Αν κάτι φοβάμαι είναι να μη γίνουμε «σαν τους άλλους». Αλλά ο εσωτερικός έλεγχος εντός της παράταξής μας, μου δίνει τη βεβαιότητα ότι θα μείνουμε σταθεροί στη φιλοσοφία μας και συνετοί στο έργο μας.

- Πως κρίνετε την θητεία της νυν δημοτικής Αρχής τα τελευταία πέντε χρόνια;

- Άνευρη, δίχως σχέδιο και προοπτική για το μέλλον, χωρίς όρεξη να δώσει λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των Δραμινών, με ελάχιστα στελέχη, απρόθυμα να προσπαθήσουν να προσφέρουν στο δήμο. Κυρίως όμως με έναν «εξαφανισμένο» δήμαρχο, που επέλεξε να είναι περισσότερο πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ, πρόεδρος της ΔΕΠΑΝ, συντονιστής της ΚΕΔΕ στην ελληνογερμανική συνέλευση παρά δήμαρχος Δράμας. Σκεφτήκατε ποτέ το γιατί; Έχετε δει ποτέ το έργο όλων των παραπάνω «εταιρειών»; Η Δράμα δεν κέρδισε τίποτε από τη δήθεν εξωστρέφεια του κυρίου Μαμσάκου. Ο ίδιος δεν ξέρω τι ακριβώς κέρδισε, αλλά εικάζω ότι θα το δούμε στο άμεσο μέλλον, όταν θα προσπαθήσει να κεφαλαιοποιήσει αυτές τις δημόσιες σχέσεις σε κάποια άλλη πολιτική ή κομματική θέση.

- Πως κρίνετε την υποψηφιότητα του Κυριάκου Χαρακίδη;

- Είναι μια υποψηφιότητα, που εμάς, ως Project Δράμα 2020, μας βολεύει. Είναι απολύτως εμφανές ότι ο κύριος Μαμσάκος και ο κύριος Χαρακίδης αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Και οι δύο είναι μέρος του προβλήματος, αφού έχουν και οι δύο τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Δράμα τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ εμείς αποτελούμε τον βασικό παράγοντα της λύσης.

Θα ήθελα να μπορούσα να κρίνω τον κύριο Χαρακίδη και αυτοδιοικητικά, μέσα από την παρουσία του στο δημοτικό συμβούλιο τα περασμένα πέντε χρόνια. Εκείνος όμως επέλεξε να αποποιηθεί την εκλογή του, να μη σεβαστεί δηλαδή τους πάνω από 13.000 ψηφοφόρους του, να μη σεβαστεί δηλαδή ένα δημοκρατικό εκλογικό αποτέλεσμα, απλά επειδή δεν του άρεσε. Και τώρα επιστρέφει ως αυτόκλητος σωτήρας, εξακολουθώντας μάλιστα να περιφέρεται από τον έναν κομματικό χώρο στον άλλον, προετοιμάζοντας την επόμενη κίνησή του, αν το αποτέλεσμα και πάλι είναι αρνητικό.

Υπάρχει λοιπόν νόημα να κρίνω περισσότερο μια υποψηφιότητα, όταν δεν μπορώ να την κρίνω μέσα στο δημοτικό συμβούλιο; Πέντε χρόνια οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, ανάμεσά τους και αυτοί της δικής του παράταξης, επέλεξαν να δώσουν τον αγώνα απέναντι σε μια απολύτως ανεπαρκή δημοτική αρχή του κυρίου Μαμσάκου, ενώ ο ίδιος απείχε.

- Τι έχετε να σχολιάσετε σχετικά με τις αποχωρήσεις στελεχών από τις παρατάξεις του κ. Μαμσάκου και του κ. Χαρακίδη;

- Έχουμε επιλέξει να μην κοιτάμε τι γίνεται στις άλλες παρατάξεις. Σαφώς και οι αποχωρήσεις είναι συνυφασμένες με το κακό κλίμα που υπάρχει στις δύο παρατάξεις που διοίκησαν το δήμο τα τελευταία δέκα χρόνια. Από κει και έπειτα, όπως είπα, δεν παίζει ρόλο μόνο η αλλαγή κάποιων προσώπων. Σημασία έχει η αλλαγή του μοντέλου αυτοδιοίκησης και όσο αυτές οι παρατάξεις παραμένουν προσωποκεντρικές ή κομματικές, δεν μπορούν να κάνουν το βήμα εμπρός για πιο συμμετοχικές εσωτερικές διαδικασίες, τις οποίες το Project πρώτο έχει εισάγει στην αυτοδιοικητική πολιτική σκηνή.

- Τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα ταλαιπωρούν τους Δραμινούς εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Τι σας κάνει να αισιοδοξείτε ότι εσείς θα τα καταφέρετε εκεί που άλλοι δεν είχαν αποτελέσματα;

- Η πολύ καλή ομάδα ανθρώπων που βρίσκεται δίπλα μου. Τονίζω ιδιαιτέρως τη λέξη «δίπλα» γιατί κι εγώ είμαι ένας από αυτούς. Η όρεξή μας για δουλειά. Το δείχνουμε άλλωστε εδώ και 5 χρόνια μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Οι παραστάσεις που έχουμε αποκομίσει από τα ταξίδια μας στο εξωτερικό και σε άλλους δήμους της Ελλάδας, μέσα από τις οποίες ενισχύθηκε η πεποίθηση μας ότι υπάρχουν όντως πετυχημένα σχέδια που μπορούν να προωθηθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση με στόχο να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών. Θα πετύχουμε γιατί νιώθουμε ότι δεν μας παίρνει πια να αποτύχουμε. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, πώς πρέπει να το κάνουμε και με ποιους πρέπει να το κάνουμε. Εμπιστευθείτε μας.

- Πιστεύετε ότι ο Δήμος Δράμας έχει χάσει τα μεγάλα «στοιχήματα»;

- Το πρόβλημα της Δράμας είναι ότι οι πολιτικοί της ως σήμερα διαμαρτύρονται για τα μεγάλα στοιχήματα, που έχουνε χαθεί με υπαιτιότητά τους μάλιστα και, συγχρόνως, εξακολουθούν να χάνουν και τις επόμενες μεγάλες ευκαιρίες. Οι διοικήσεις του χθες αναλώνονται στην κατασκευή των άλλοθι για την αποτυχία τους αντί να προετοιμάζουν την επίτευξη των επόμενων στόχων τους. Τα Τρίκαλα και άλλες πόλεις δεν είναι μπροστά από την εποχή τους. Προσπαθούν να συμβαδίσουν με την εποχή μας. Εμείς είμαστε που έχουμε μείνει πίσω και δεν υπάρχει περιθώριο να χάσουμε άλλα τέσσερα χρόνια.

- Ποιο θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε εάν εκλεγείτε δήμαρχος;

- Θα επικοινωνήσω με το δήμο Βοστόνης και θα ζητήσω να μας παραχωρήσουν τη χρήση του προγράμματος ηλεκτρονικής καταγραφής παραπόνων για τους δημότες, ένα πρόγραμμα που έχει βραβευτεί παγκοσμίως ως το πληρέστερο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής παραπόνων πολιτών και που ο δήμος Βοστόνης παραχωρεί δωρεάν τη χρήση σε οποιονδήποτε δήμο το ζητήσει, παγκοσμίως.

Μια πράξη, που σηματοδοτεί ότι στη νέα δημοτική περίοδο με δημοτική αρχή το Project θα βρίσκουμε ανέξοδες λύσεις για το δήμο, που θα στοχεύουν στην αλλαγή του μοντέλου αυτοδιοίκησης του δήμου, αφού ένα τέτοιο ολοκληρωμένο σύστημα κόβει μια και δια παντός την επαφή του πολίτη με τον αντιδήμαρχο ή τον δήμαρχο, που χρησιμοποιείται ως πίεση για ψηφοθηρία από τους δημοτικούς άρχοντες προς τους δημότες.

- Είναι γνωστή η κομματική σας ταυτότητα. Στο ψηφοδέλτιο σας θα έχετε υποψήφιους από διάφορους κομματικούς χώρους, τι σηματοδοτεί αυτό;

- Δεν έχω κρύψει ποτέ τον ιδεολογικό χώρο από τον οποίο προέρχομαι, το χώρο της κεντροδεξιάς και του φιλελεύθερου κέντρου. Θα ήταν και ανόητο να το κάνω, εδώ που τα λέμε, στη Δράμα, όπου όλα είναι γνωστά σε όλους. Όμως, έχω εκφράσει πολλές φορές την πεποίθηση ότι τα κόμματα πρέπει να «μένουν» έξω από την τοπική αυτοδιοίκηση. Σεβόμαστε την ύπαρξη των κομμάτων και αναγνωρίζουμε ότι αποτελούν πυλώνες του δημοκρατικού πολιτεύματος. Αλλά, από κει και έπειτα, εμείς δε ζητήσαμε και δε δεχτήκαμε ποτέ στήριξη ή χρίσματα από πολιτικά κόμματα.

Η διαφορετική ιδεολογική αφετηρία των υποψηφίων του Project σηματοδοτεί την ειλικρινή ανάγκη των στελεχών μας να δουλέψουμε μαζί για μια διαφορετική Δράμα, καλύτερη, πιο ανθρώπινη, πιο ζωντανή και πιο καθαρή. Άλλωστε, επιλέξαμε να έρθουμε και να ζήσουμε με τα παιδιά μας στη Δράμα, παρότι οι σειρήνες της ευκολότερης διαβίωσης εκτός Ελλάδος ή σε άλλο δήμο ήταν και είναι έντονες. Εμείς έχουμε κάνει πράξη την συνεργασία πριν την επιβάλλει ο Κλεισθένης. Ήρθε η ώρα η γενιά μας να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να σχεδιάσει το δικό της μέλλον.

- Ποιό μήνυμα στέλνετε στους ψηφοφόρους του Δήμου Δράμας, εν όψει των Δημοτικών Εκλογών. Ποιοι οι λόγοι να επιλέξουν τον δικό σας συνδυασμό «Project Δράμα 2020»;

- Αν οι Δραμινοί είναι ευχαριστημένοι από τη σημερινή κατάσταση της Δράμας, τότε μπορούν να επιβραβεύσουν κάποια από τις δύο δημοτικές αρχές των δέκα τελευταίων χρόνων με δημάρχους τον κύριο Χαρακίδη και τον κύριο Μαμσάκο. Αν όμως θέλουμε να γυρίσουμε μια και καλή σελίδα στην πολιτική ζωή του τόπου, η επιλογή είναι μία.

Το Project Δράμα 2020. Γιατί αλλιώς, πάλι τα ίδια. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Δραμινών θέλουν τη μεγάλη αλλαγή στο δήμο της Δράμας. Είμαστε πεπεισμένοι, ότι ο κύβος ερρίφθη. Τώρα, ψηφίζουμε μέλλον. Τώρα, ψηφίζουμε Project Δράμα 2020.

Αλέξανδρος Τσιαμπούσης

Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός
Δημοτικός Σύμβουλος του Project Δράμα 2020
Υπ. Δήμαρχος Δράμας

Please follow and like us:
fb-share-icon