Τοκατλίδου Μαντώ – Υποψήφια Σύμβουλος – Δημοτική Ενότητα Σιδηρονέρου

"Η αλληλεγγύη είναι το χαρακτηριστικό της παράταξης μας, δεν υπάρχει το Εγώ αλλά το Εμείς"

Γράφει η Ρένα Τριανταφυλλίδου

Η Μαντώ Τοκατλίδου, Γυμνάστρια στο επάγγελμα, γέννημα θρέμμα της πανέμορφης ακριτικής γωνιάς του Δήμου Δράμας, το Σιδηρόνερο, έχοντας ως πολιτική παρακαταθήκη τόσο τον πατέρα της Κωνσταντίνο Τοκατλίδη, που διατέλεσε επί δύο τετραετίες πρόεδρος της Κοινότητας, όσο και τον ξάδελφο της Θωμά Τοκατλίδη, που διετέλεσε αντινομάρχης Δράμας, διεκδικεί την ψήφο των συνδημοτών της μέσω της Δημοτικής Παράταξης Project Δράμα 2020.

Η επιλογή της παράταξης αυτής, την οποία στηρίζει από τη δημιουργίας της, έγινε όπως η ίδια αναφέρει στη συνέντευξη που ακολουθεί, γιατί δρα ως σύνολο, πιστεύει στην συμμετοχική διαδικασία και τα πέντε χρόνια που σε λίγο διάστημα συμπληρώνονται από την πρώτη είσοδο της στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου, παρήγαμε θετική αντιπολίτευση χωρίς λαϊκισμούς με μοναδικό γνώμονα το καλό του τόπου.

Η ίδια ως καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής δίνει βαρύτητα στον τομέα του Αθλητισμού και πιστεύει ότι μέσω του Project μπορεί να αναπτυχθεί ο Μαζικός Αθλητισμός στο Δήμο Δράμας προσφέροντας θέσεις εργασίας σε πολλούς νέους άνεργους επιστήμονες.

Όσο για την περιοχή του Σιδηρονέρου, όπου και πολιτεύεται εκτιμά ότι είναι ο καταλληλότερος τόπος για την δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων, όπου αθλητικοί σύλλογοι ανά την Ελλάδα θα επιλέγουν για να πραγματοποιήσουν την καλοκαιρινή τους προετοιμασία.

Κυρία Τοκατλίδου, αφού σας ευχηθώ καλή επιτυχία, να ξεκινήσουμε την κουβέντα μας με μια λαϊκή ρύση: «το μήλο, κάτω από την μηλιά θα πέσει». Όπου μηλιά ο γνωστός σε όλους τους Δραμινούς Θωμάς Τοκατλίδης, και μήλο η κόρη του, εσείς. Αρχικά να σας ρωτήσω, πόσο επηρέασε το ενδιαφέρον σας να ασχοληθείτε με την πολιτική, ο πατέρας σας;

Αρχικά πρέπει να σας πληροφορήσω ότι ο Τοκατλίδης Θωμάς δεν είναι πατέρας μου αλλά πρώτος μου ξάδελφος ,ο οποίος διετέλεσε Αντινομάρχης για πολλά χρόνια στην Δράμα.. Όμως και ο πατέρας μου Τοκατλίδης Κωνσταντίνος διετέλεσε για δύο τετραετίες πρόεδρος της τότε Κοινότητας Σιδηρονέρου και θεωρείται ακόμα από τους πιο πετυχημένους προέδρους .Έχοντας λοιπόν στο DNA μου την ενασχόληση με τα κοινά, συνεχίζω κι εγώ με τον ίδιο τρόπο ,έχοντας ως παρακαταθήκη τις δράσεις της οικογένειάς μου. Η αγάπη που νιώθω για την γενέτειρα μου και πόνος που μου προκαλεί η εγκατάλειψή του από όλους τους κρατικούς φορείς αλλά και από τους τοπικούς άρχοντες με ώθησε να ενταχθώ και εγώ στο στίβο της πολιτικής.

Εκτιμώ ότι θα σας έδωσε τις συμβουλές του. Πείτε μας την ποιο σημαντική για εσάς.

Ο ξάδελφος μου Θωμάς αλλά και ο πατέρας μου –αν ζούσε τώρα –η συμβουλή τους είναι να αγαπώ τους ανθρώπους και να αγωνίζομαι με ακεραιότητα

Αυτό που θυμάμαι είναι το πείσμα που τον χαρακτήριζε, όταν έπρεπε να τελειώσει κάτι που είχε αποφασίσει να κάνει για το χωριό. Η ακεραιότητα που είχε στις σχέσεις του με τους συγχωριανούς του και δεν διαχώριζε τους ανθρώπους, σαν δικούς του ή αντιπάλους. Το πιο σημαντικό όμως είναι η ευθύτητα που είχε ως άνθρωπος και νομίζω ότι αυτό χαρακτηρίζει κι εμένα. Ακόμη και τώρα όλοι έχουν να πουν ένα καλό λόγο για εκείνον

Η επιλογή του Project Δράμα 2020, πως και γιατί έγινε, από εσάς;

Δεν δυσκολεύτηκα καθόλου να ενταχθώ στην ομάδα του Project, από την πρώτη στιγμή αντιλήφθηκα την διαφορετικότητα της παράταξης. Στο Project δεν υπάρχει προσωποκεντρικό μοντέλο για την λήψη αποφάσεων. Πιστεύει στην ομάδα και στην συμμετοχική διαδικασία. Η παράταξη δεν είναι του τάδε ή του δείνα ή του άλλου και το αποδείξαμε ψηφίζοντας τον επικεφαλή του ψηφοδελτίου μας. Είμαστε μια ομάδα, γίναμε φίλοι μεταξύ μας, δουλεύουμε όλοι μαζί αλλά και θα εξακολουθούμε να είμαστε μαζί και μετά τις εκλογές.

Από το 2014 μέχρι σήμερα, ποια βήματα έγιναν από την παράταξη σας, τα οποία και συνέβαλλαν στην εδραίωση του Project, στο πολιτικό σκηνικό του τόπου μας;

Το 2014 ήταν η αρχή μιας επιτυχημένης πορείας καθώς με την δική μου παρουσία, των δημοτικών μας συμβούλων και με αρχηγό τον Βαγγέλη Καλφόπουλο καταγράψαμε- με δίμηνη μόνο προετοιμασία –ποσοστό 6,09 το οποίο μας έδωσε την δυνατότητα να μπούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας .Πέντε χρόνια παρήγαμε θετική αντιπολίτευση, χωρίς λαϊκισμούς με μοναδικό γνώμονα το καλό του τόπου. Καταθέσαμε προτάσεις στο Δραμινό λαό μέσω δράσεων που πραγματοποιήσαμε (Ε61 ,μεταμόσχευση μυελού των οστών ,μαζικός αθλητισμός) δείχνοντας ότι είμαστε έτοιμοι να διοικήσουμε.

Ποιες προτάσεις καταθέτει η παράταξη σας, για τον χώρο του Αθλητισμού, τις οποίες εσείς ως καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής τις επικροτείτε;

Το Project διαθέτει μια δυνατή ομάδα που ασχολείται με τον αθλητισμό. Με προτάσεις του προάγει την ανάπτυξη του Μαζικού αθλητισμού, απαραίτητος για την προάσπιση τα σωματικής υγείας και την ψυχαγωγία. Στοχεύει στην δημιουργία αθλητικού τμήματος και στελέχωση με εξειδικευμένο και επιστημονικό προσωπικό. Έτσι έχουμε την δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας για συναδέλφους άνεργους γυμναστές με την πρόσληψη τους μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας και προγραμμάτων της Γ.Γ.Α. Η Δράμα είναι ο μοναδικός Νομός που δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με τον Μαζικό Αθλητισμό ,όμως έχουμε σημαντικές πρωτιές σε επίπεδο πρωταθλητισμού.

Η περιοχή του Σιδηρονέρου, όπου και είστε υποψήφια του Τοπικού Συμβουλίου, θα μπορούσε να γίνει πόλος έλξης Αθλητικών δραστηριοτήτων; Πως το οραματίζεστε εσείς;

Πιστεύω ότι θα μπορούσε με την κατάλληλη κρατική και δημοτική υποστήριξη να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις στην περιοχή για την δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων, όπου αθλητικοί σύλλογοι ανά την Ελλάδα θα επιλέγουν τον τόπο μας για να πραγματοποιήσουν την καλοκαιρινή τους προετοιμασία. Επίσης θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τους ορειβατικούς συλλόγους να επισκέπτονται το Δάσος της Ελατιάς δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για πεζοπορία, ποδήλατο βουνού, moto cross, εξερεύνηση της πλούσιας πανίδας και χλωρίδας του τόπου μας και συλλογή άγριων μανιταριών που βρίσκονται σε αφθονία.

Εδώ θα πρέπει να ευχαριστήσω τον κ. Αχτίογλου Λάζαρο , ο πρώτος ο οποίος ασχολήθηκε με την συλλογή μανιταριών και μετέδωσε τις γνώσεις σου στους νεώτερους. Οι παραπάνω κινήσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα την εισροή τουριστών στην περιοχή οι ανάγκες των οποίων(π.χ. διανυκτέρευση, εστίαση και μετακίνηση) θα καλύπτονται επί του αζημίωτου από τις τοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες παρόλο που είναι πολύ αξιόλογες και με σύγχρονες εγκαταστάσεις δεν βλέπουν τους κόπους τους να ανταμείβονται εξαιτίας της έλλειψης πελατών.

Άλλωστε μια βόλτα στην περιοχή είναι αρκετή για να διαπιστωθεί η επάρκεια των τοπικών επιχειρήσεων που δεν υστερούν σε σχέση με ανταγωνιστικές επιχειρήσεις γειτονικών πόλεων.

Η αξιοποίηση του ορεινού όγκου, είναι ένα ζητούμενο για το Project Δράμα 2020, κι αν ναι, προς ποια κατεύθυνση;

Σας καταθέτω ακριβώς από το πρόγραμμα του project

Ανάπτυξη του ορεινού όγκου του Δήμου Δράμας: Στοχευμένες μελέτες και επεμβάσεις για να προβληθούν:

α) Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, η κατανομή των ζωνών για εκμετάλλευση, η ανάπτυξη δρόμων προσέγγισης, η κατασκευή μονοπατιών με τις απαραίτητες σημάνσεις, η δυνατότητα λελογισμένης εκμετάλλευσης των φυσικών πηγών και πόρων (νερό, ξυλεία κ.α.), οι δυνατότητες ανάπτυξης ιαματικού τουρισμού, οι δυνατότητες διακρατικής συνεργασίας με την Βουλγαρία κ.α. και

β) τα σχέδια προστασίας των χώρων και των οικοσυστημάτων, τα έργα εγγείων βελτιώσεων, η οριοθέτηση των βοσκοτόπων, των εκτάσεων για πράσινη ανάπτυξη κλπ. Γι’ αυτά θα πρέπει να εκπονηθεί εκτεταμένο σχέδιο που θα περιγράφει τους όρους και τις ευκαιρίες της ανάπτυξης, σχέδιο που θα είναι συνεχώς εξελισσόμενο.

Πρέπει, επιτέλους, να διδαχτούμε από τις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες, που ξεκινούν ένα σχέδιο ανάπτυξης σήμερα, για να καρπωθούν τα οφέλη τα εγγόνια τους, χωρίς αυτό να θεωρείται χρονοβόρο ή αναποτελεσματικό.

Ακόμη, θα πρέπει με ενέργειες του δήμου και σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης να αξιοποιηθεί το Δασικό χωριό της Ελατιάς. Τέλος, πρέπει να ενταθεί η συνεργασία του δήμου με τον Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης

Κυρία Τοκατλίδου, το Σιδηρόνερο είναι ένας πλούσιος τόπος που όμως δεν μπορεί ουσιαστικά να στηρίξει τους κατοίκους του, που όλο και φθίνουν. Πιστεύετε ότι μπορούν να ληφθούν πολιτικές που θα φέρουν ξανά τους νέους πίσω;

Δυστυχώς και το Σιδηρόνερο έχει την γνώριμη εικόνα της εγκατάλειψης ,όπως τα περισσότερα χωριά. Είναι πολύ δύσκολο να μείνεις με τις σημερινές συνθήκες κυρίως σε παραμεθόριο χωριό. Θα μπορούσε ίσως να δοθεί φορολογική ελάφρυνση ή απαλλαγή για να υπάρχει το κίνητρο , ώστε οι κάτοικοι να μείνουν στο χωριό ή και να επιστρέψουν οι νέοι.

Ποιο είναι αυτό που απολαμβάνετε περισσότερο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου;

Αυτό που απολαμβάνω από τους συνυποψήφιους μου στο Project είναι ο παλμός , η ενέργεια, το πάθος, η διάθεση. Μερικοί εξ αυτών ήταν και μαθητές μου, νιώθω ικανοποιημένη και ευτυχής όταν τους βλέπω να αγωνίζονται. Η αλληλεγγύη είναι το χαρακτηριστικό της παράταξης μας ,δεν υπάρχει το Εγώ αλλά το Εμείς.

Πως βλέπετε τις γυναίκες συναδέλφους σας στο χώρο της πολιτικής;

Στο Project υπάρχουν πολλές αξιόλογες γυναικείες παρουσίες .Γυναίκες καταξιωμένες, μητέρες, εργαζόμενες. Όλες είναι έτοιμες να καταθέσουν τις γνώσεις τους και τις δεξιότητες τους για να δουν την πόλη τους να προοδεύει να δουν τα παιδιά τους να ζουν σε αυτή την πόλη και όχι να αναζητούν εργασία στις χώρες του εξωτερικού. Τις θαυμάζω και με γοητεύουν καθημερινά.

Ολοκληρώνοντας την κουβέντα μας κυρία Τοκατλίδου, ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε προς τους συνδημότες σας;

Νομίζω ότι χρειάζεται να έχουμε μνήμη. Αν οι Δραμινοί είναι ευχαριστημένοι από τον τέως Δήμαρχο και τον νυν μπορούν να τους ψηφίσουν. Αν όχι τότε θα πρότεινα το Νέο ,το Ελπιδοφόρο, το Άφθαρτο.

56842870_2439024056382205_2885085697734082560_o
Please follow and like us:
fb-share-icon