Σαλπιστής Γεώργιος: Θέλουμε αποφάσεις από τους δημότες για τους δημότες

Συνέντευξη με τον Γιώργο Σαλπιστή, υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο με την παράταξη Project Δράμα 2020
Από Βαγγέλης Ψωμάς

Ο Γιώργος Σαλπιστής είναι μαθηματικός, απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου πάνω στην Επιχειρησιακή Έρευνα από το London School of Economics.

Έχει εργαστεί σαν διευθυντής παραγωγής σε εργοστάσιο παραγωγής ενδυμάτων, σαν ελεύθερος επαγγελματίας και αργότερα, ιδιοκτήτης φροντιστηρίου μέσης εκπαίδευσης. Από το 2006 υπηρετεί στο δημόσιο σαν καθηγητής δευτεροβάθμιας και σήμερα είναι υποδιευθυντής στο 2ο Γενικό Λύκειο Δράμας. Διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης και πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Ν. Δράμας.

Επίσης αντιπρόεδρος της σχολικής επιτροπής του Δ. Δράμας, μέλος του Μουσικού οργανισμού και αντιπρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Δράμας. Ο Γιώργος Σαλπιστής είναι παντρεμένος με την Βασιλική Τζίρκα, Ιατρό Δερματολόγο κι έχουν 2 παιδιά τον Κωνσταντίνο, φοιτητή Ιατρικής Ιωαννίνων και το Νικόλαο φοιτητή Νομικής Θεσσαλονίκης. Στις εκλογές της 26ης Μαΐου θα είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη Project Δράμα 2020 με επικεφαλής και υποψήφιο Δήμαρχο τον Αλέξανδρο Τσιαμπούση.

Κύριε Σαλπιστή, είστε ένας άνθρωπος με πολυδιάστατη δράση, από τον συνδικαλιστικό χώρο των εκπαιδευτικών, μέχρι και τον χώρο του πολιτισμού. Η Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού είναι μια πρόκληση για εσάς;

Η ενασχόληση μου με την Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού για μία ακόμα φορά πηγάζει από την ειλικρινή αγάπη μου για την Δράμα και τη βαθιά ανάγκη μου να προσφέρω τον εαυτό μου σε μια συλλογική προσπάθεια να βγάλουμε την πόλη μας από το τέλμα και την στασιμότητα που βρίσκεται.

Η προσωπική μου πορεία και στον επαγγελματικό βίο αλλά και στα κοινωνικά δρώμενα της Δράμας, μού δημιουργεί ένα αίσθημα ευθύνης, απέναντι σε όλους τους Δραμινούς πολίτες και ιδιαιτέρως απέναντι στους νέους αυτής της πόλης με τους οποίους πορεύομαι μαζί τους τα τελευταία 25 χρόνια μέσα από την εκπαίδευση και μία δέσμευση να φτιάξουμε μια καλύτερη πόλη, ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο θα μπορέσουν κι αυτοί με τη σειρά τους να δημιουργήσουν, να εργαστούν, να φτιάξουν οικογένειες, να ζήσουν με ανθρώπινες συνθήκες.

Πώς αξιολογείτε τα δεδομένα αυτής της προεκλογικής περιόδου. Πόσο θετικά είναι τα μηνύματα για την προσπάθεια που κάνει η Δημοτική Παράταξη Project Δράμα 2020;

Αυτή η προεκλογική περίοδος έχει ένα καινοτόμο χαρακτηριστικό. Για πρώτη φορά τρείς παρατάξεις διεκδικούν με ίσους όρους τον δήμο Δράμας. Το Project Δράμα 2020 έχει καταφέρει να αποτελεί στη συνείδηση των Δραμινών, την παράταξη που μπορεί πραγματικά να φέρει τη Δράμα εκεί που της αξίζει. Τα μηνύματα που παίρνουμε είναι ότι ο κόσμος έχει κουραστεί από τις προηγούμενες διοικήσεις, σε βαθμό μάλιστα που σκεφτόταν να απέχει από την εκλογική διαδικασία.

Εμείς λοιπόν καταφέραμε να δώσουμε την ελπίδα σ’ αυτόν τον κόσμο. Πρωταρχικά με τη συγκρότηση ενός ψηφοδελτίου που ο δημότης δεν ξέρει ποιόν να πρωτοεπιλέξει. Οι υποψήφιοι του Project είμαστε όλοι πετυχημένοι επαγγελματικά και κοινωνικά, με ανιδιοτελή κίνητρα, από όλα τα στρώματα της κοινωνίας.

Η ομάδα μας έπεισε τους Δραμινούς ότι πρώτα από όλα είναι ομάδα, που ο καθένας έχει να προσφέρει κι από κάτι στην πόλη μας και όπως ο καθένας μας έχει λόγο και μπορεί να συνδιαμορφώνει το πρόγραμμα της παράταξης, έτσι κι ο Δραμινός μέσα από αυτούς που θα επιλέξει να τον αντιπροσωπεύσουν στο ερχόμενο δημοτικό συμβούλιο, θα έχει κι αυτός λόγο. Και το κυριότερο έχει και τις γνώσεις και την θέληση να αλλάξει τον τρόπο άσκησης της διοίκησης για να χτίσουμε τη Δράμα του 21ου αιώνα.

Πως κρίνετε το έργο της σημερινής Δημοτικής Αρχής;

Το έργο της απερχόμενης δημοτικής αρχής έχει ήδη κριθεί ανεπαρκές. Αν η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε απογοητεύσει το Δραμινό πολίτη, η σημερινή κατάφερε να τον απελπίσει. Σήμερα και οι δύο συναγωνίζονται για το ποιος έχει αποδειχθεί λιγότερο λίγος. Εργάστηκαν, πρόσφεραν, αλλά το έργο και των δύο δεν ήταν αρκετό ώστε να αποκτήσουν θετικό πρόσημο. Η Δράμα έμεινε στάσιμη και ευθύνη έχουν και οι δύο.

Σε τι δεσμεύεστε προσωπικά απέναντι στους πολίτες εάν εκλεγείτε στο Δημοτικό Συμβούλιο;

Η δέσμευση δεν μπορεί παρά να είναι μία και μοναδική: θα εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να πετύχουμε τους στόχους που βάλαμε με το πρόγραμμα που συνδιαμορφώσαμε όλοι μαζί ως παράταξη. Χωρίς δικαιολογίες θα σταθώ απέναντι σας και θα προσπαθήσω για το καλύτερο.

Από τα πιο απλά και καθημερινά, μέχρι και τα οράματα για την πόλη μας. Με συνέπεια θα συνεργασθώ με όλους για να προωθήσουμε ό,τι καλύτερο για την πόλη μας, είτε αυτό αποτελεί μέρος του προγράμματός μας, είτε ιδέα οποιουδήποτε Δραμινού πολίτη. Θα είμαι εκεί για να σας ακούω και να αποτελώ την φωνή σας μέσα στη διοίκηση του Δήμου.

Για ποιόν λόγο θα πρέπει να σας επιλέξουν οι δημότες;

Οι δημότες επιλέγουν συνήθως με 4 κριτήρια. Φίλους και γνωστούς, συγγενείς και συγχωριανούς, για να βγάλουν μια υποχρέωση και τέλος αυτούς που είναι ικανοί. Προσωπικά δεν έχω μεγάλο σόι και είμαι από το «μεγάλο χωριό», τη Δράμα. Όπως επίσης δεν έχω δημιουργήσει καμία υποχρέωση σε κανέναν. Φίλους έχω λίγους κι εκλεκτούς. Πιστεύω ότι η κοινωνική μου δράση και η καθημερινή μου παρουσία στην πόλη, μου έχει προσδώσει μία αναγνωρισιμότητα. Επιδιώκω όμως να με επιλέξουν γιατί θεωρούν ότι είμαι ικανός «να κάνω τη δουλειά». Και σ’ αυτό μπορεί να συνηγορήσει η επαγγελματική μου διαδρομή. Μέσα από τον ιδιωτικό τομέα είτε ως υπάλληλος, είτε ως στέλεχος επιχειρήσεων είτε ως ελεύθερος επαγγελματίας – ιδιοκτήτης φροντιστηρίου μέσης εκπαίδευσης, συνιδιοκτήτης παιχνιδότοπου – και τέλος ως δημόσιος υπάλληλος, καθηγητής σε δημόσια σχολεία και νυν υποδιευθυντής στο 2ο Γ.Ε.Λ Δράμας, πάντα έφερνα σε πέρας αυτό που αναλάμβανα με επιτυχία. Το ίδιο πιστεύω ότι μπορώ να επιτύχω και ως δημοτικός σύμβουλος και να κάνω περήφανους αυτούς που θα με επιλέξουν.

Σε τι διαφέρει το Project από τις υπόλοιπες Δημοτικές Παρατάξεις και για ποιούς λόγους θα πρέπει να το επιλέξουν οι δημότες;

Το Project είμαστε Εσείς. Επιλέγοντας Project Δράμα 2020, ο Δραμινός επιλέγει να στείλει τον εαυτό του στη διοίκηση του Δήμου. Επιλέγει να διοικήσει ο ίδιος μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες την πόλη του. Εμπιστεύεται το Δήμο σε ανθρώπους που αποφασίζουν όλοι μαζί με δημοκρατικές διαδικασίες για την τύχη της πόλης τους. Που τα οράματα τους είναι και τα δικά σας οράματα. Που η καθημερινότητα τους είναι η δική σας καθημερινότητα. Που οι αποφάσεις τους είναι απο τους δημότες για τους δημότες.

Please follow and like us:
fb-share-icon