Συνέντευξη Λευτέρης Χρυσοχοΐδης (Ψίθυροι press)

Ο Λευτέρης Χρυσοχοΐδης έχει τελειώσει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) και την Νομική του Δ.Π. Θράκης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στην Λογιστική - Ελεγκτική και Διεθνείς Συναλλαγές. Έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα οκτώ χρόνια, από το 1999 είναι διορισμένος στο Υπουργείο Οικονομικών με γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη αναφέρεται στις δημοτικές εκλογές, στην απόφασή του να αλλάξει παράταξη και από την «Πόλη+Ζωή» να επιλέξει το Πρότζεκτ Δράμα 2020. Υπογραμμίζει ότι η παράταξη Πρότζεκτ χαρακτηρίζεται από συλλογικότητα και ομαδικότητα και συνιστά, σήμερα, την μόνη αποδεκτή, προοδευτική και άδολη λύση για τον τόπο μας.

- Κύριε Χρυσοχοΐδη, στις δύο προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες για το δήμο Δράμας ήσασταν υποψήφιος και εκλεχτήκατε δημοτικός σύμβουλος με την Πόλη και Ζωή, αυτή τη φορά με το ΠΡΟΤΖΕΚΤ Δράμα 2020. Τι σας ώθησε να αλλάξετε παράταξη;

- Η παράταξη «Πόλη + Ζωή» έχασε στις δημοτικές εκλογές του 2014 και υπέστη μια πολιτική πανωλεθρία. Ο επικεφαλής της παράταξης κος Χαρακίδης Κ. στα δύσκολα μας παράτησε, αποποιήθηκε την εκλογή του ως δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, δεν ορκίστηκε καν, προσβάλλοντας και απαξιώνοντας ανεπανόρθωτα τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο κος Χαρακίδης, τον οποίο κοινωνικά και προσωπικά τον εκτιμώ και τον υπολήπτομαι, πολιτικά λειτούργησε ανώριμα, καιροσκοπικά και ανεύθυνα.

Με τους εκλεγμένους συναδέλφους της «Πόλης + Ζωής» ήμουν στα έδρανα της αντιπολίτευσης για 4,5 έτη δίνοντας αγώνες ειλικρινείς, δίκαιους και σταθήκαμε επάξια στις επάλξεις της αντιπολίτευσης και το μετερίζι που μας έταξε ο δραμινός λαός με την ψήφο του, ασκώντας έγκυρη και αντικειμενική κριτική στην τωρινή διοίκηση του κου Μαμσάκου Χ. Τους τιμάω, τους σέβομαι ειλικρινά, καθώς και όλους τους δραμινούς πολίτες είτε μας στήριξαν είτε όχι. Θα ακολουθούσα οποιαδήποτε ενεργή και παρούσα πολιτική λύση υποψήφιου δημάρχου επιλέγονταν, από τους εκλεγμένους - και όχι «παραιτηθέντες» - δημοτικούς συμβούλους της πρώην παράταξής μου «Πόλη + Ζωή».

- Έχουν συμπληρωθεί 4,5 σχεδόν χρόνια που η παράταξη «ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΡΑΜΑ» ανέλαβε τα ηνία στο Δήμο Δράμας. Πως κρίνετε το μέχρι τώρα έργο της δημοτικής αρχής;

- Η παρούσα δημοτική αρχή υπό την διοίκηση του κου Μαμσάκου απέτυχε στο αυτοδιοικητικό της έργο. Αυτό είναι μια κοινή ομολογία και παραδοχή στην κοινωνία της Δράμας. Καλλιέργησε υπερβολικές προσδοκίες που δεν πραγματοποιήθηκαν. Καθιέρωσε ένα άκρως πελατειακό και ρουσφετολογικό σύστημα, ένα σύστημα της μικροσυναλλαγής και της εξάρτησης των συμπολιτών μας από την δημοτική εξουσία. Επιδόθηκε στην ωραιοποίηση της κατάστασης, στην δημαγωγία και στον πολιτικαντισμό.

Εξέφρασε κατά την θητεία του το παλαιοκομματικό σύστημα, εξυπηρετώντας ατομικά και στενά συμφέροντα. Ο κος Μαμσάκος έχει δημιουργήσει ένα δήμο της «φαιδράς πορτοκαλέας», ένα δήμο της «ψωροκώσταινας», της κακομοιριάς και της υποχωρητικότητας. Παρόλα αυτά, του αναγνωρίζω ότι είχε καλές και αγαθές προθέσεις, προδόθηκε όμως από τους συνεργάτες του δημοτικούς συμβούλους, δεν μπόρεσε να τους κάνει «ζάφτι», να τους κουμαντάρει, να τους οργανώσει για να δουλέψουν και να αποδώσουν προς όφελος της κοινότητας και του δήμου. Ο ίδιος όμως τους είχε επιλέξει και έχει την ευθύνη αυτή. Οι μισοί σχεδόν από αυτούς έχουν αποχωρήσει ή δραστηριοποιούνται σε άλλους πολιτικούς στίβους.

- Η δημοτική αρχή λέει ότι για την έλλειψη μεγάλων έργων φταίνε οι καθυστερήσεις στο ΕΣΠΑ τα μνημόνια και η έλλειψη χρηματοδοτήσεων. Υπάρχει δόση αλήθειας σε όλα αυτά ή είναι δικαιολογίες;

- Αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις, η δημοτική αρχή προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Μνημόνια υπάρχουν εδώ και οκτώ χρόνια, χρηματοδοτήσεις μπορείς να βρεις, όπως π.χ. τα χρηματοδοτικά προγράμματα του Υπουργείου Εσωτερικών «ΦιλόΔημος Ι και ΙΙ», που αφορούν έργα υποδομών. Χρηματοδοτήσεις και προγράμματα που η παρούσα δημοτική αρχή δεν αξιοποίησε σε επαρκή βαθμό, γιατί ένας ικανός και αποτελεσματικός δήμαρχος κινητοποιεί πόρους, ενέργειες, δημιουργικότητα, αλλά και συλλογική ευφυΐα για την αξιοποίηση των ευκαιριών και των χρηματοδοτικών προγραμμάτων και την επαρκή αντιμετώπιση των προκλήσεων που ζούμε σήμερα.

 

“Η παρούσα δημοτική αρχή υπό την διοίκηση του κου Μαμσάκου απέτυχε στο αυτοδιοικητικό της έργο”

 

- Υπέρ ή κατά της απλής αναλογικής που φέρνει το πρόγραμμα Κλεισθένης στην τοπική αυτοδιοίκηση; Θα ενισχύσει τη συνεργασία ναι ή όχι;

- Υπέρ, φυσικά της απλής αναλογικής, γιατί θα μάθουμε να λειτουργούμε συνεργατικά, αποδοτικά και αποτελεσματικά, παραμερίζοντας προσωπικές φιλοδοξίες, την στείρα αντιπολίτευση και τις «κοκορομαχίες» ενεργώντας με κριτήριο το συμφέρον της κοινωνίας και των συμπολιτών μας. Αυτό φυσικά θα αποδειχθεί στην πράξη κατά την πρώτη εφαρμογή.

- Ποιος είναι ο δήμος που οραματίζεστε κ. Χρυσοχοΐδη;

- Θέλουμε ένα δήμο που να εφαρμόζεται η νομιμότητα και η διαφάνεια, να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών και γνώση των αποφάσεων που λαμβάνονται, έναν δήμο όπου να γίνεται απολογισμός των ενεργειών και των πεπραγμένων, ένα δήμο φιλικό προς τον πολίτη που η διοίκηση του να χαρακτηρίζεται από ένα ηθικό συμβόλαιο με τους δημότες αμεροληψίας, αξιοπιστίας, εντιμότητας και συνέπειας.

Θέλουμε ένα δήμο καθαρό, να μαζεύονται τα απορρίμματα στην ώρα τους, να γίνεται ανακύκλωση σε μεγαλύτερο βαθμό γιατί όσο περισσότερο ρυπαίνουμε τόσα περισσότερα τέλη πληρώνουμε. Να υπάρχει κυκλοφοριακή τάξη και αγωγή, μια πιο καθαρή και πιο πράσινη Δράμα. Ένα δήμο που να εξυπηρετεί και να ικανοποιεί τις ανάγκες και τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας, αναπτύσσοντας συνθήκες έξυπνης - σύγχρονης πόλης (διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, βελτίωση της ποιότητας ζωής, ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων Wi - Fi, αποτελεσματικότητα υπηρεσιών, αξιοποίηση νέων επικοινωνιακών τεχνολογιών, προσβασιμότητα σε ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ).

Θέλουμε μια δημοτική αρχή που να μπορεί να συνομιλεί με το μέλλον, να βάζει τον πήχη ψηλά, που έχει σχέδιο, σοβαρότητα, μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα. Μια δημοτική αρχή που δεν κρύβεται από τα προβλήματα, που δεν τα κουκουλώνει που θα τα αντιμετωπίζει, θα τολμά και θα τα λύνει χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Μια δημοτική αρχή που θα συνομιλεί με τους πολίτες που θα τους ακούει, που θα είναι δίπλα τους εκεί που ζουν και εργάζονται, που θα τους εμπνέει και θα τους κινητοποιεί. Μια δημοτική αρχή ανεξάρτητη και αυτόνομη από πολιτικά κόμματα, και όχι τοπικούς άρχοντες - «αχυράνθρωπους» των βουλευτικών και κομματικών γραφείων.

- Γιατί κάποιος να επιλέξει το ΠΡΟΤΖΕΚΤ;

- Η δημοτική παράταξη ΠΡΟΤΖΕΚ χαρακτηρίζεται από συλλογικότητα και ομαδικότητα. Θεωρώ ότι είναι, μέχρι στιγμής, μια πρότυπη - υποδειγματική παράταξη δημοκρατικής λειτουργίας, γιατί συμμετέχουν υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι που ανήκουν σε διαφορετικές πολιτικές ιδεολογίες, αλλά είναι αποφασισμένοι να συνεργαστούν, να αναλύσουν και να δώσουν λύσεις σε προβλήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία. Ο πυρήνας της αποτελείται από νέα άτομα, ηθικά και άμεμπτα που ενδιαφέρονται για τον τόπο τους με ανιδιοτέλεια και ειλικρινή κίνητρα. Εκφράζουν νέες ιδέες και σύγχρονες αντιλήψεις, και πιστεύω ότι αποτελούν επιλογή ήθους, τιμιότητας και ειλικρίνειας. Τα προβλήματα συζητιούνται, δεν κυριαρχεί η μοναδικότητα και η αυθεντία του υποψήφιου δημάρχου. Πιστεύουν στις αξίες της συναίνεσης, της συνεργασίας και στην δύναμη της «ομάδας». Τα «αρχηγιλίκια» και οι «φωτισμένοι ηγέτες» έχουν τελειώσει.

Ο Αλέξης Τσιαμπούσης είναι ένας μορφωμένος (απόφοιτος πολυτεχνείου) νέος άνθρωπος που αγαπάει τον τόπο του και ενδιαφέρεται πραγματικά για αυτόν, δεν χαρακτηρίζεται από αδιαλλαξία, είναι συζητήσιμος και είναι αποφασισμένος να δώσει όλο το είναι του για να αλλάξει ο τόπος προς το καλύτερο. Η υποψηφιότητά μου με την δημοτική παράταξη «ΠΡΟΤΖΕΚΤ» στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2019 συνιστά, σήμερα, την μόνη αποδεκτή, προοδευτική και άδολη λύση για τον τόπο μας.

 

“Η παράταξη ΠΡΟΤΖΕΚ χαρακτηρίζεται από συλλογικότητα και ομαδικότητα”

 

- Τι είναι Τοπική Αυτοδιοίκηση για εσάς;

- Ο μοχλός ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση που μαστίζει την χώρα μας σήμερα. Η τοπική περιφερειακή ανάπτυξη με την δημιουργία κοινωνικών, αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών θα οδηγήσει την χώρα σε έξοδο από την κρίση που την μαστίζει. Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η αμεσότητα, η επαφή με τον πολίτη, η επίλυση του προβλήματος του όταν αυτό είναι εφικτό, η ανιδιοτελής προσφορά προς τον συνάνθρωπο, η χαρά και η ηθική ικανοποίηση που σου χαρίζει αυτό.

- Τί είναι η Δράμα για εσάς;

- Είναι ο τόπος που γεννήθηκα, μεγάλωσα και δημιούργησα οικογένεια. Θα αγωνιστώ για τον τόπο αυτό με όλες μου τις δυνάμεις για να γίνει καλύτερος, με στόχο το γενικότερο καλό, την πρόοδο και την συνεχή βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνδημοτών μας.

- Η Δράμα επί δεκαετίες είναι αδικημένη. Τι φταίει κατά την άποψή σας που οδηγηθήκαμε σε αυτό το σημείο;

- Η Δράμα έχει ικανούς, άξιους και δημιουργικούς ανθρώπους. Δεν είχε όμως άξιους και ικανούς εκπροσώπους, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Οι εκλεγμένοι άρχοντες του τόπου αποδείχτηκε ότι ήταν κατώτεροι των περιστάσεων και είμαστε όλοι συνένοχοι του μαρασμού και της οπισθοχώρησης.

- Μπορεί να αναστραφεί η αρνητική πορεία του τόπου;

- Βεβαίως, αρκεί να επιλέξουμε άξιους, εργατικούς, ηθικούς εκπροσώπους. Αρκεί να επιλέξουμε τοπικούς άρχοντες που πονάνε τον τόπο, είναι αποφασισμένοι να προσφέρουν, να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν για τον νομό μας αυτό που του αξίζει.

 

“Τα «αρχηγιλίκια» και οι «φωτισμένοι ηγέτες» έχουν τελειώσει”

 

- Ποιες είναι οι δικές σας δεσμεύσεις απέναντι στους κατοίκους του δήμου Δράμας;

- Δεσμεύομαι ότι θα αγωνιστώ με όλες τις δυνάμεις μου για μια πόλη καθαρή, όμορφη, σύγχρονη που θα σέβεται και θα προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών. Δεσμεύομαι ότι στα χωριά του δήμου μας θα ικανοποιούνται οι πραγματικές τοπικές ανάγκες προς όφελος του κοινού καλού και του τοπικού δημοσίου συμφέροντος. Ο δήμος μας πρέπει να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων και όχι ουραγός άλλων πόλεων ή νομών. Η διαχείριση της πόλης και των προβλημάτων να αποτελεί υπέρτατο και τελικό σκοπό.

- Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους πολίτες της Δράμας;

- Η πόλη μας θέλει τοπικό όραμα, που θα δίνει την δυνατότητα να μεγαλώσουμε και να αναθρέψουμε ευτυχισμένα παιδιά και θα δελεάζει τις νέες γενιές να μείνουν και να δημιουργήσουν στον τόπο αυτό, ένα τόπο με ανάπτυξη που θα της δίνει ταυτότητα με ονοματεπώνυμο, που θα τον θαυμάζουν και θα τον επιλέγουν για να ζήσουν και άλλοι που δεν είχαν την τύχη να γεννηθούν σ΄ αυτόν. Θέλουμε όμως ενεργούς πολίτες, ζητάμε συμμετοχική δράση και ενεργή συμμετοχή, για να αναδείξουν εμπνευσμένη και αξιόπιστη τοπική εξουσία, για να φτιάξουμε ένα τόπο που θα είμαστε περήφανοι όλοι που ζούμε εδώ.

- Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;

- Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Δράμα, την αγαπάω και την πονάω, όνειρο μου είναι να βάλω το δικό μου λιθαράκι στην ευημερία αυτού του τόπου, έτσι ώστε οι πολίτες αυτής της πόλης αύριο να μου πουν όχι ένα ευχαριστώ, αλλά τουλάχιστον ότι ήταν άξιος. Εδώ που έχουμε φτάσει, το λάθος κατά την διαδικασία των δημοτικών εκλογών του Μαΐου 2019 δεν θα είναι συγχωρητέο, οι συμπολίτες μας θα είναι συνυπεύθυνοι για την τυχόν επιλογή ακατάλληλης, ανίκανης ή καιροσκοπικής τοπικής ηγεσίας.

Image1
newspaper_issue_750_cover
Please follow and like us:
fb-share-icon