Κουρσακλής Σταύρος: Ο κύβος … ερρίφθη

Συνέντευξη με τον Σταύρο Κουρσακλή, υποψήφιο με την Δημοτική Παράταξη Project Δράμα 2020

Από  Βαγγέλης Ψωμάς

Οι δημότες καλούνται να επιλέξουν δημοτικούς συμβούλους που η κάθε απόφασή τους μέσα στο δημοτικό συμβούλιο θα έχει τεράστια σημασία καθώς καμία από τις παρατάξεις που θα υπάρχουν δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία.

Ο πολίτης θα πρέπει να ψηφίσει με βάση τις ικανότητες που έχουν οι υποψήφιοι, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να ευνοεί την εύρυθμη και ουσιαστική λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, σημειώνει ανάμεσα σε άλλα, στην συνέντευξη που παραχώρησε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο Σταύρος Κουρσακλής, υποψήφιος με την παράταξη Project Δράμα 2020.

Kύριε Κουρσακλή, ακούγονται πολλά σχετικά με την πολυσυζητημένη τηλεοπτική αναμέτρηση ή debate των υποψηφίων Δημάρχων για τον Δήμο της Δράμας. Ποιά είναι η δική σας άποψη;

Ας αρχίσουμε με την ουσία της τηλεμαχίας κύριε Ψωμά. Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι απαραίτητο για μένα οι υποψήφιοι δήμαρχοι να καταθέσουν ενώπιον του Δραμινού λαού τις προτάσεις τους, αλλά και να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν, εκτός και αν κάποιοι από αυτούς δεν έχουν τίποτα να καταθέσουν ή έχουν να κρύψουν.

Στο προκείμενο τώρα, η παράταξη μας μέσω του υποψήφιου Δημάρχου μας Αλέξανδρου Τσιαμπούση, ήταν αυτή που πρώτη γνωστοποίησε την επιθυμία της για να γίνει τηλεμαχία κατόπιν συνεννόησης και με την παρουσία τουλάχιστον ενός από τους υποψηφίους που διατέλεσαν Δήμαρχοι. Αντ’ αυτού ο κ. Μαμσάκος δεν απάντησε ποτέ, καθώς όντως δεν έχει τίποτα να πει, γιατί 5 χρονιά δεν έκανε τίποτα. Ο κ. Χαρακίδης που στα λόγια έχει αποδειχθεί μεγάλος και τρανός, όταν είδε ότι εμείς θέλουμε, έθεσε κατηγορηματικά ότι μπορεί στις 24/5/2019, δυο ήμερες πριν τις εκλογές.

Την Παρασκευή που μας πέρασε λοιπόν στις 10/5/2019, εμείς πήγαμε στο ραντεβού στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου για να συνεννοηθούμε με όλες τις παρατάξεις και το αποτέλεσμα ήταν ότι κανείς τους δεν ήρθε. Κάπου εκεί ξύπνησε και ο δήμαρχος και με δελτίο τύπου μισή ώρα μετά την καθορισμένη συνάντηση, ανέφερε ότι θέλει και αυτός τηλεμαχία. Τα ψέματα τελείωσαν, λοιπόν, η μόνο παράταξη που ήθελε την τηλεμαχία ήταν το PROJECT, οι υπόλοιποι απλά «γάβγιζαν» χωρίς να θέλουν πραγματικά την δημόσια αντιπαράθεση.

Αν σας ζητούσαν να βαθμολογήσετε με άριστα το 10 τους κυρίους Αλέξανδρο Τσιαμπούση, Χριστόδουλο Μαμσάκο, Κυριάκο Χαρακίδη, Στέργιο Ηλιόπουλο, Λευτέρη Καλλινικίδη, Γιώργο Μήτρου και Κοσμά Καλαϊδόπουλο τι βαθμό θα βάζατε στον καθένα και γιατί;

Γενικότερα στην ζωή μου δεν έχω μάθει να βαθμολογώ στείρα τους ανθρώπους. Αναφορικά τώρα με τους υποψηφίους δημάρχους στο δήμο Δράμας και σε γενικότερο πλαίσιο μπορούμε να μιλήσουμε ότι έχουμε 6 υποψηφίους που εκφράζουν τον παλαιοκομματισμό και τον συντηρητισμό και από την άλλη το Project με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Τσιαμπούση να εκφράζει την προοδευτική διοίκηση και το πώς θα πρέπει να δούμε την πόλη μας στο μέλλον.

Σε αυτές τις εκλογές και χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τους υπόλοιπους υποψηφίους δημάρχους, ο μόνος τρόπος για να γίνει η πραγματική αλλαγή είναι να ψηφιστεί η πρόταση του Αλέξανδρου Τσιαμπούση με την παράταξη του Project.

Ο νυν και ο πρώην δήμαρχος έχουν αποδείξει ότι δεν μπορούν να προσφέρουν πλέον. Ο μόνος λόγος που ο κ. Χαρακίδης κατεβαίνει είναι για να εξυπηρετήσει τις φιλοδοξίες του για τον Σεπτέμβριο, όπου γλυκοκοιτάζει την είσοδό του σε ψηφοδέλτιο των βουλευτικών εκλογών. Ο κ. Μαμσάκος απεγνωσμένα προσπαθεί να προβάλει το έργο του, το οποίο όμως είναι οφθαλμοφανές ότι δεν υπάρχει. Βέβαια ο κόσμος το έχει αντιληφτεί και δεν είναι διατεθειμένος να δώσει σε κανέναν από τους δυο δεύτερη ευκαιρία.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για τις δυο παρατάξεις που θα βρεθούν στον δεύτερο γύρο των εκλογών που όπως φαίνεται θα υπάρξει στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας;

Κανένας από την θέση του υποψήφιου δημοτικού σύμβουλου κάθε παράταξης δεν μπορεί να είναι αντικειμενικός κριτής. Ωστόσο όντας η τρίτη εκλογική διαδικασία που συμμετέχω και η δεύτερη με την παράταξη του Project, είναι η πρώτη φόρα που νοιώθω ότι η παρουσία μου στις εκλογές έχει την αποδοχή της μεγαλύτερης μερίδας του κόσμου.

Με βάση λοιπόν την εικόνα που έχω από τα τοπικά διαμερίσματα αλλά και μέσα από την πόλη πιστεύω ότι η είσοδος μας στο δεύτερο γύρο είναι δεδομένη. Αναφορικά με τον αντίπαλο μας δεν μπορώ να προβλέψω ποιος θα είναι, αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είτε είναι ο νυν είτε είναι ο πρώην για εμάς είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα καθώς και οι δυο εκπροσωπούν το παλιό μοντέλο αυτοδιοίκησης. Στον δεύτερο γύρο ο κόσμος θα κλιθεί να ψηφίσει ανάμεσα στο μέλλον (Project) και στο παρελθόν ( Πόλη και ζωή ή Ενώνουμε την Δράμα).

Το Project στοχεύει ψηλά σε αυτές τις εκλογές. Αν τελικώς βρεθεί στο τιμόνι του Δήμου στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο πιστεύετε ότι θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που έχει δημιουργήσει με βάση τα οικονομικά δεδομένα που υφίστανται στην αυτοδιοίκηση;

Με το χέρι στην καρδιά και απόλυτη σιγουριά λέω ένα μεγάλο ΝΑΙ. Είμαστε η μόνη παράταξη που σε περίπτωση τελικής νίκης στις εκλογές, οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι των άλλων παρατάξεων θα συνεργαστούν μαζί μας καθώς αν και αντίπαλοι ο υποψήφιος δήμαρχος Αλεξανδρος Τσιαμπούση χαίρει της εκτίμησής τους.

Εγγύηση για την επιτυχία σαν δημοτική αρχή αποτελεί το ψηφοδέλτιο μας, που όποιοι από τα 50 άτομα που το απαρτίζουν κλιθούν να είναι δημοτικοί σύμβουλοι είναι έτοιμοι να προσφέρουν καθώς έχουν τις γνώσεις αλλά και την όρεξη για δουλειά.

Αναφορικά με τα οικονομικά, το πρόγραμμα που δώσαμε στην δημοσιότητα αλλά και διανέμεται στον κόσμο είναι υλοποιήσιμο και κοστολογημένο. Έχουμε τον τρόπο μέσω προγραμμάτων να αυξήσουμε τα έσοδα, ώστε να υλοποιήσουμε και τα μεγάλα Project που είναι απαραίτητα για να αλλάξει η εικόνα του Δήμου μας.

Ποιό πιστεύετε ότι θα έπρεπε να είναι το κορυφαίο κριτήριο για τους ψηφοφόρους μπροστά στις κάλπες της 26ης Mαΐου;

Το σύνολο των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων που απαρτίζουν έναν συνδυασμό θα αποτελέσει το κορυφαίο όλων των κριτήριων. Η επαγγελματική δραστηριότητα, η συμμετοχή σε κοινωνικές δράσεις, ο κύκλος γνωριμιών των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων είναι αυτά που θα κοιτάξουν οι πολίτες για να ψηφίσουν.

Βέβαια σημαντικό ρόλο θα παίξει και ο επικεφαλής αν και νομίζω ότι εδώ η διαφορά μεταξύ του νυν και του πρώην Δημάρχου με τον Αλέξανδρο Τσιαμπούση είναι εμφανής με τους δυο πρώτους να έχουν κριθεί ως δήμαρχοι με μηδενική προσφορά τα τελευταία 9 χρόνια και τον δεύτερο να αποτελεί την μοναδική ελπίδα του κόσμου ότι μέσω της ομάδας του μπορεί να αλλάξει εικόνα ο Δήμος Δράμας.

Τι μήνυμα θα στέλνατε στους δημότες του Δήμου Δράμας λίγο πριν την τελική στροφή προς τις εκλογές;

Με την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την εφαρμογή της απλής αναλογικής, οι δημότες καλούνται να επιλέξουν δημοτικούς συμβούλους που η κάθε απόφασή τους μέσα στο δημοτικό συμβούλιο θα έχει τεράστια σημασία καθώς καμία από τις παρατάξεις που θα υπάρχουν δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Ο πολίτης θα πρέπει να ψηφίσει με βάση τις ικανότητες που έχουν οι υποψήφιοι, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να ευνοεί την εύρυθμη και ουσιαστική λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου.

Για παράδειγμα θα πρέπει να ξέρουν οι πολίτες ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός του δήμου Δράμας είναι 33 εκατομμύρια ευρώ και η τοποθέτηση του κάθε δημοτικού συμβούλου θα είναι ουσιαστική για το πώς θα κατανεμηθούν αυτά τα χρήματα.

Με γνώμονα λοιπόν τη σοβαρότητα της θέσης του δημοτικού συμβούλου, ελπίζω οι πολίτες του δήμου μας να κάνουν τις βέλτιστες επιλογές.

Τέλος θα πρέπει να θυμηθούν τα προηγούμενα 9 χρόνια όπου νυν και πρώην δήμαρχος εξυπηρέτησαν μόνο το προσωπικό τους εγώ και όχι τον δήμο και ότι για πρώτη φόρα μια παράταξη όπως το Project με γνώμονα την πόλη και τον πολίτη στη σύγχρονη εποχή κατεβαίνει στις εκλογές για να αλλάξει ριζικά το πολιτικό τοπίο.

κουρσακλής
Please follow and like us:
fb-share-icon