Συνέντευξη με την Παρθένα Κιόρτεβε, υποψήφια με την παράταξη Project Δράμα 2020

Η Παρθένα Κιόρτεβε γεννήθηκε στη Δράμα και είναι απόφοιτος της ιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 2007 εργάζεται ως ειδικός νεφρολόγος στη μονάδα τεχνητού νεφρού του Γ.Ν. Δράμας.

Είναι μεταξύ άλλων πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών ιατρών του Γ.Ν. Δραμας και υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με την παράταξη Project Δράμα 2020.

 

Κυρία Κιόρτεβε είστε μέλος του Project από το 2014, και ήσαστε υπεύθυνη στην ομάδα Κοινωνικής Πολιτικής, ισότητας και μεταναστών, είστε ικανοποιημένη από το επίπεδο κοινωνικής πολιτικής που ασκείται σήμερα στον Δήμο Δράμας; Tι προτείνει το Project για τα θέματα αυτά;

Η κοινωνική πολιτική που ασκείται από το δήμο Δράμας, είναι κατά βάση, μία διαχειριστική επιδοματική πολιτική. Αν θέλουμε, λοιπόν, να κρίνουμε τη διαχειριστική ικανότητα του αρμόδιου αντιδημάρχου, τότε θα λέγαμε οτι δεν ήταν κακή. Αλλά αν θέλουμε να κρίνουμε συνολικά το έργο της δημοτικής αρχής στην κοινωνική πολιτική, τότε θα λέγαμε ότι σίγουρα δεν ήταν εμπνευσμένη, δεν της δόθηκε το ιδιαίτερο βάρος που έπρεπε και δυστυχώς ο ευαίσθητος αυτός τομέας αντιμετωπίστηκε πελατειακά, με το βλέμμα στραμμένο στο κυνήγι της ψήφου και όχι στις ανάγκες των δημοτών.

Αναμφίβολα, η επιδοματική κοινωνική πολιτική είναι αδιέξοδη, αποτελεί ασπιρίνη για τον οικονομικά “ασθενή” συνδημότη μας. Στόχος μας πρέπει να είναι η οικονομική ανάπτυξη του τόπου και η μείωση του αριθμού των επωφελούμενων τέτοιων προγραμμάτων.

Βέβαια, κοινωνική πολιτική δεν είναι μόνο τα επιδόματα. Εμείς στο Project έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για τη σύνταξη της κοινωνικής χάρτας του δήμου, δυστυχώς όμως, η δημοτική αρχή δεν προχώρησε στη σύνταξη της.

Κοινωνική πολιτική για εμάς είναι η δημιουργική απασχόληση των ενηλίκων, είναι η ανταλλακτική οικονομία με παράδειγμα την τράπεζα χρόνου, ο εθελοντισμός ως στάση ζωής, η κοινωνική ένταξη ατόμων με αναπηρία, η εφαρμογή προγραμμάτων για την ένταξη των Ρομά, των μεταναστών και των προσφύγων και πολλά άλλα πράγματα, που ελπίζουμε οι Δραμινοί να μας δώσουν τη δύναμη να πραγματοποιήσουμε.

 

Ποιά είναι η γνώμη σας για την σχέση πολιτικής και αυτοδιοίκησης;

Η γνώμη μου είναι ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει καμμία σχέση μεταξύ κεντρικής πολιτικής σκηνής και αυτοδιοίκησης. Γι’αυτό άλλωστε γίνονται ξεχωριστές εκλογές και άλλοι άνθρωποι μας εκπροσωπούν στο κοινοβούλιο και άλλοι είναι οι διοικούντες το Δήμο μας.

Δυστυχώς όμως πολλές είναι οι παρατάξεις που επιζητούν τη στήριξη και την κομματική καθοδήγηση, διότι αισθάνονται ασφαλείς κάτω από μια χρωματιστή… (μπλε.. πράσινη.. κόκκινη) ομπρέλα… παρέχοντας βέβαια τα ανάλογα ανταλλάγματα!

Για εμάς στο Project τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και ο στόχος μας ένας: η Δράμα. Είμαστε πέρα και πάνω από κομματικές παρατάξεις. Δεν επιζητούμε τη στήριξη κανενός, παρά μόνο του δραμινού λαού. Αυτός είναι, που θα μας δώσει τη δύναμη να διοικήσουμε το Δήμο και να αλλάξουμε την κάκιστη όψη, αυτής της παραμελημένης πόλης!!

Image2
Παρθένα-Κιόρτεβε-υποψήφια-Δημοτική-Σύμβουλος-με-την-παράταξη-Project-Δράμα-2020

Είναι ευκολότερο ή δυσκολότερο για τις γυναίκες να διεκδικήσουν την είσοδό τους στο Δημοτικό Συμβούλιο;

Θεωρώ ότι σήμερα οι γυναίκες έχουμε καλύψει αρκετά την απόσταση που μας χώριζε από τους άντρες και πλέον διαπρέπουμε σε όλους τους τομείς, στην τέχνη, στην επιστήμη, στην πολιτική. Έτσι και στον αυτοδιοικητικό στίβο, δε θεωρώ ότι υστερούμε κάπου, όσον αφορά στην είσοδο μας στο δημοτικό συμβούλιο και πιστεύω ότι έχουμε τις ίδιες πιθανότητες με τους άντρες.

Αυτό που λείπει από πολλές γυναίκες είναι η διάθεση να προσφέρουν και από αυτό το μετερίζι, διότι θεωρούν ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος λόγω των πολλών υποχρεώσεων, που πρέπει να φέρουν εις πέρας. Θέλω να πω, μιλώντας εκ πείρας, ότι παρότι ασκώ ένα ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό επάγγελμα, με πολλές ώρες εργασίας (εφημερίες), ωστόσο ο χρόνος είναι κάτι, που βρίσκεται, όταν ζεις τη ζωή σου με πάθος και όταν ασχολείσαι με πράγματα, που σε γεμίζουν συναισθηματικά!

Και θα κάνω μία πρόβλεψη… Ότι το επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα είναι το πρώτο Δ.Σ της Δράμας, στο οποίο οι γυναίκες θα εκπροσωπηθούμε ισάξια σε αριθμό με τους άντρες, διότι κρίνοντας από το δικό μας ψηφοδέλτιο είναι η πρώτη φορά, που τόσες πολλές δυναμικές και αξιόλογες γυναίκες αποφάσισαν να θέσουν εαυτό στην κρίση του δραμινού λαού. Μένει, λοιπόν, να μας δώσει τη δύναμη να νοικοκυρέψουμε την πόλη!

Γιατί πιστεύετε ότι το Project μπορεί να δώσει λύσεις σε συσσωρευμένα προβλήματα της πόλης και των κοινοτήτων της;

Oι άνθρωποι, που απαρτίζουν αυτήν την ομάδα και θέλουν και ξέρουν και μπορούν να δώσουν τις σωστές λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα μας. Είμαστε μία δεμένη ομάδα, που αποτελείται από ανθρώπους με γνώσεις, με υψηλή τεχνογνωσία, κυρίως όμως με όραμα για την πόλη, όρεξη για δουλειά και πάθος για την ανατροπή του σκηνικού!

Και έχουμε ως επικεφαλής, τον Αλέξη, ο οποίος διαθέτει τα χαρακτηριστικά όχι ενός αρχηγού αλλά ενός ηγέτη, που εμπνέει την ομάδα του και την απογειώνει!Ξέρετε…για μένα είναι ένα προσωπικό στοίχημα η κάθοδος μου σε αυτές τις εκλογές με την παράταξη μας.. είναι η τελευταία μου ελπίδα, μήπως και μπορέσει να σταματήσει η υποβάθμιση της πόλης μας. Είναι η ύστατη προσπάθεια, γιατί δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε αυτήν την πόλη, πού γεννηθήκαμε, που μεγαλώσαμε και αγαπάμε αλλά που δεν αντέχουμε άλλο να την βλέπουμε να βυθίζεται όλο και πιο βαθιά σε ένα τέλμα δίχως πάτο…

Είναι αλήθεια ότι η κατεύθυνση είναι πολύ πιο σημαντική από την ταχύτητα. Πολλοί πηγαίνουν στο πουθενά γρήγορα. Εμείς στο Project, με αργά και σταθερά βήματα, θα αλλάξουμε την εικόνα της πόλης και θα την ξανατοποθετήσουμε στη θέση που της αξίζει…ΨΗΛΑ!!!

MCH_3467
Image1
Please follow and like us:
fb-share-icon