Βίκυ Κασάπη – Yπ. Δημοτική Σύμβουλος: Το Project Δράμα 2020 είναι η μόνη ασφαλής επιλογή των Δραμινών

Γράφει η Ρένα Τριανταφυλλίδου

«Σε αυτές τις εκλογές διακυβεύεται η τύχη του Δήμου Δράμας. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για λάθος κινήσεις και για λάθος ψήφους», αναφέρει η υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος και Δικηγόρος στο επάγγελμα Βίκυ Κασάπη.

Ο χώρος της πολιτικής και ειδικά αυτός της τοπικής αυτοδιοίκησης την συναρπάζει. Αγωνίστρια σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής της, η Βίκυ Κασάπη, μητέρα δυο μικρών παιδιών, με έντονες καλλιτεχνικές ανησυχίες, τολμά με πίστη και αποφασιστικότητα να βάλει το δικό τις λιθαράκι, για μια ουσιαστική αλλαγή στα πολιτικά δρώμενα του τόπου μας.Θέτει τον εαυτό της στην υπηρεσία των πολιτών και δεσμεύετε να τους υπηρετήσει με όλες της τις δυνάμεις.

Κυρία Κασάπη διεκδικείτε μια θέση στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας μέσω της Δημοτικής Παράταξης Project Δράμα 2020. Πιστεύετε ότι είναι πλέον καιρός οι συνδημότες σας να δουν με άλλη οπτική γωνία τα τεκταινόμενα στο Δήμο Δράμας και να εμπιστευτούν τις τύχες τους στην δική σας παράταξη και γιατί;

Κυρία Τριανταφυλλίδου, είμαστε ένας Δήμος, που επί σειρά ετών βρίσκεται πίσω από τις εξελίξεις, μειονεκτεί σημαντικά σε βασικά ζητήματα της καθημερινότητας του πολίτη αλλά κυρίως υστερεί σε αυτοδιοικητικές δομές όλες των θεματικών πυλώνων. Υστερεί δηλαδή στον κοινωνικό τομέα ( έλλειψη υποστηρικτικών δομών), στον τομέα πολιτισμού ( έλλειψη θεάτρου ) και στον τομέα αθλητισμού ( έλλειψη γηπέδων) κλπ. Δυστυχώς δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αδράνειας και πολιτικής απραξίας.

Ο Δήμος μας χρειάζεται δραστικές πολυεπίπεδες παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς και το Project Δράμα 2020 έχει να επιδείξει ένα μεστό και υπερπλήρες πρόγραμμα, το οποίο καλύπτει όλες τις απαιτήσεις της πόλης μας και όλα τα κοινωνικά στρώματα αυτής. Η ουσιώδης διαφορά του προγράμματός μας, είναι ότι εμείς σε αντίθεση με άλλες παρατάξεις, οριοθετούμε τις ενέργειες και τις στοχεύσεις μας, τόσο σε οικονομικό όσο και σε χρονικό επίπεδο. Αυτό πρακτικά, σημαίνει ότι στον πολίτη που θα διαβάσει τις προγραμματικές μας θέσεις, δε θα καταλίπεται καμία αμφιβολία ότι οι εξαγγελίες μας θα πραγματοποιηθούν, αφού το κόστος των έργων προϋπολογίζεται και εντάσσεται στο πρόγραμμά μας μόνο υπό αυτήν την προϋπόθεση.

Παράλληλα οι πολίτες, γνωρίζουν τον χρονικό ορίζοντα εκτέλεσης κάθε έργου και συνεπώς σε όλα υπάρχει προγραμματισμός. Συνεπώς η επεξήγηση των θέσεών μας, του κόστους και του χρόνου εκτέλεσης των έργων, αποτελούν τον πιο κρίσιμο λόγο για τον οποίο οι πολίτες πρέπει να μας εμπιστευθούν. Πέραν αυτών, η Δημοτική μας παράταξη αποτελεί μια ολόκληρη φιλοσοφία διοίκησης, η οποία απεκδύεται τις παλιές αντιλήψεις και εισάγει νέα σχήματα, που οι πολίτες δεν έχουν ξαναβιώσει στην πράξη.

Όπως αντιλαμβάνεστε, αναφέρομαι στη λειτουργία της παράταξης ως ομάδας, αδιαίρετης και αδιάσπαστης, όπου ο καθένας αξιοποιείται και προσφέρει στον τομέα της ειδίκευσής του. Με αυτά τα δεδομένα είναι σαφές ότι το PROJECT Δράμα 2020 είναι η μόνη ασφαλής επιλογή των Δραμινών.

Προσωπικά εσείς, πως βλέπετε τη θέση σας μέσα στο Project, σε ποιους τομείς διοίκησης θα θέλατε να προσφέρετε τις υπηρεσίες σας, αν ο κόσμος σας δώσει ψήφο εμπιστοσύνης;

Δεν υπήρξε καμία δυσκολία στην επιλογή από πλευράς μου θεματικού τομέα δράσης. Ο τομέας της κοινωνικής πολιτικής με τον οποία και θα ασχοληθώ, ήταν για μένα μονόδρομος και φυσικό επακόλουθο τόσο της προγενέστερης εθελοντικής μου προσφοράς μέσω της Ένωσης Καταναλωτών Δράμας επί δωδεκαετία όπου και διετέλεσα Πρόεδρος, όσο όμως και της φύσεως του Δικηγορικού μου λειτουργήματος, το οποίο καθημερινά με φέρνει αντιμέτωπη με όλες τις δυσκολίες της κοινωνίας και με τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Η μεταπτυχιακή μου δε ειδίκευση στον τομέα του Ποινικού Δικαίου και των εν γένει εξαρτήσεων ( ναρκωτικών, τζόγου, διαδίκτυο κλπ), με ώθησε ακόμα περισσότερο στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής. Η συμβουλευτική υποστήριξη οικογενειών των θυμάτων οικογενειακής βίας και η ορθή αντιμετώπιση των εξαρτημένων, αποτελούν ΑΝΑΓΚΗ σε μια πολιτεία που θέλει να είναι ευνομούμενη, ισόνομη, δημοκρατική και κυρίως πολιτισμένη. Μέσα από τον τομέα αυτό λοιπόν της κοινωνικής πολιτικής, θεωρώ ότι έχω τις γνώσεις και την πολυετή εμπειρία μου, ώστε να προσφέρω έργο που θα ωφελήσει πολλαπλά το Δήμο Δράμας και τους συμπολίτες μου.

Γιατί πιστεύετε ότι ο κόσμος θα επιλέξει το Project στις επικείμενες δημοτικές εκλογές; Πιστεύετε ότι η δική σας παράταξη έχει τον πιο σωστό προγραμματισμό; Τι είναι αυτό που την κάνει ξεχωριστή;

Η επιλογή της παράταξής μας αποτελεί στην κυριολεξία ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ. Οι πολίτες θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά την ψήφο τους και να αποφασίσουν με γνώμονα το κοινό καλό. Αν είναι ευχαριστημένοι από την κατάσταση που βιώνουν στην πόλη μας, τότε έχουν δυο επιλογές, την διοικούσα δημοτική παράταξη και την αμέσως προηγούμενη. Αν όμως δεν είναι ευχαριστημένοι, τότε η λύση είναι μόνο το Project Δράμα 2020, καθώς εμείς έχουμε όραμα και πραγματική διάθεση προσφοράς, πέρα από κομματικές ή όποιες άλλες στηρίξεις, πέρα από συστήματα και πέρα από μηχανισμούς.

Η πληθώρα μη επαγγελματιών πολιτικών που στελεχώνουν το ψηφοδέλτιό μας, που ωστόσο όμως είναι Δραμινοί επαγγελματίες ετών και έχουν δώσει τα δείγματα γραφής τους στην τοπική κοινωνία, είναι αυτό που αποδεικνύει την διαφορετικότητά μας και τη δυνατότητα για ανάπτυξη και πρόοδο.

Είστε υπέρ της απλής αναλογικής που έφερε το πρόγραμμα Κλεισθένης στην τοπική αυτοδιοίκηση;

Είμαι σαφέστατα υπέρ της απλής αναλογικής, καθώς με τον τρόπο αυτό εδραιώνεται κατά τη γνώμη μου ένα δικαιότερο σύστημα στην εκλογή των υποψηφίων. Με την απλή αναλογική πραγματικά εκλέγονται οι πλειοψηφούντες και όχι όσοι απλώς είχαν την τύχη να βρεθούν στην πλειοψηφούσα Δημοτική Παράταξη.

Πέραν τούτου όμως, υποχρεούνται όλοι ανεξαιρέτως να υιοθετήσουν ένα μοντέλο συναίνεσης και συνεργασίας εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, γεγονός το οποίο αποτελεί τη ΒΑΣΗ της φιλοσοφίας της δικής μας παράταξης. Ως εκ τούτου η απλή αναλογική δεν μας φοβίζει αλλά αντίθετα προβληματίζει μόνο όλους όσοι επιθυμούν να διατηρήσουν τις στρεβλές τακτικές του παρελθόντος.

Πιστεύετε πως είμαστε ως πολίτες έτοιμοι σε τέτοιου είδους συνεργασίες ή στην πράξη μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα;

Θεωρώ πως οι παλαιοσυστημικοί πολιτικοί πυρήνες δεν μπορούν να διαχειριστούν τις αλλαγές που επιφέρει η απλή αναλογική και δεν θα είναι εύκολο οι εκφραστές τέτοιων πυρήνων να ενσωματωθούν απόλυτα στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Με λίγα λόγια, ενδέχεται να δημιουργηθούν προβλήματα, τα οποία τελικά όμως θα κάνουν κακό μόνο στις παρατάξεις από τις οποίες προέρχονται αυτές οι « παλαιοκομματικές φωνές», που χρόνια τώρα δεν παιδεύτηκαν στην συνεργασία για το καλό της πόλης.

Θα χρειαστεί σίγουρα χρόνος, ώστε όλοι να αντιληφθούν την αναγκαιότητα της συνεργασίας για το κοινό καλό, οπότε απομένει στους πολίτες η επιλογή των προσώπων που αποτελούν τα εχέγγυα της άσκησης μιας πολιτικής συναίνεσης και συνεργασίας, με σαφείς βέβαια και διακριτές «κόκκινες γραμμές», όπου αυτό απαιτείται.

Ως Βίκυ Κασάπη, πως οραματίζεστε τον Δήμο Δράμας;

Από καρδιάς θα σας πω, ότι αυτό που οραματίζομαι είναι έναν Δήμο ισότητας, έναν Δήμο αποτελεσματικό με περιορισμό της γραφειοκρατίας, έναν Δήμο προσβάσιμο σε όλους, καθαρό, σύγχρονο, συμβαδίζων με την εποχή του και κυρίως έναν Δήμο ανοιχτό σε όλους τους πολίτες. Κανένας δεν πρέπει να νοιώθει μειονεκτικά, σε όποιο κοινωνικό στρώμα κι αν ανήκει, όποια κι αν είναι τα ζητούμενά του.

Είναι αντιδημοκρατικό να μην λαμβάνει ο πολίτης την αυτονόητη ανταπόδοση σε Δημοτικές υπηρεσίες και παροχές ενόψει των δημοτικών τελών που καλείται να καταβάλλει. Δομές αθλητισμού, ασφαλή σχολεία, κατασκευή θεατρικής σκηνής, καθαριότητα, τουριστική ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός είναι προ των πυλών με την επιλογή του PROJECT και δεν αποτελούν απλώς όραμα, αλλά απόλυτα πραγματοποιήσιμες και ρεαλιστικές στοχεύσεις.

Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στο πολιτικό σκηνικό, ποιο θα ήταν αυτό;

Την αδράνεια και την απραξία. Θεωρώ ότι η εκλογή ενός προσώπου, αποτελεί την υπέρτατη τιμή από τους συμπολίτες του. Για να έχει όμως πραγματική ουσία η εκλογή αυτή και για να μετουσιωθεί πραγματικά σε κάτι καλό, ο εκλεγμένος έχει υποχρέωση να παραμείνει στη θέση του, να παράξει έργο απτό και χειροπιαστό και με τον τρόπο αυτό να αποδώσει τα δέοντα στους συμπολίτες του. Δυστυχώς, η πράξη των προηγούμενων ετών κατέδειξε με τεράστιο κόστος για το Δήμο μας, ότι αυτή την αντίληψη δεν την ασπάστηκαν οι διοικήσεις του παρελθόντος.

Οι πολίτες απαξιώθηκαν δια της αδράνειας των διοικήσεων και αυτό αποτελεί για μένα προσωπικά ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του παρόντος πολιτικού σκηνικού. Δέσμευσή μου είναι να κινηθώ έξω από τέτοιες συμπεριφορές και να παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις, ώστε να αποδείξω πως η θέληση, η μαχητικότητα και η ανάληψη δράσης μπορούν και θα αλλάζουν τη Δράμα ριζικά και για πάντα.

Κυρία Κασάπη είναι εύκολος ή δύσκολος για μια γυναίκα, ο χώρος της πολιτικής;

Εξαιρετική ερώτηση και σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να τοποθετηθώ. Οι γυναίκες είναι γνωστό ότι στο πέρασμα των ετών πάλεψαν πάρα πολύ για την θεμελίωση της ισότητάς τους. Και το πέτυχαν πιστεύω σε μεγάλο βαθμό, γεγονός που αποδεικνύεται στην καθημερινότητα, από την απασχόλησή τους σε επαγγέλματα που θεωρούνται αντρικά, αλλά και από τη συμμετοχή τους σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου και τα αποτελέσματα που έχουν να επιδείξουν οι δράσεις τους.

Ο χώρος της πολιτικής – ας μη γελιόμαστε – είναι ακόμα και στις μέρες μας ένας χώρος ανδροκρατούμενος, όπου η είσοδος των γυναικών θεωρητικά είναι ελεύθερη μα και ταυτόχρονα τόσο δύσκολη. Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι η κοινωνία μας ακόμα δεν έχει καταρρίψει πλήρως τα ταμπού των ανισοτήτων ανάμεσα στα δυο φύλα αφενός και αφετέρου διότι οι γυναίκες καλούνται στην καθημερινότητά τους να αναπτύξουν παράλληλους πολλαπλούς ρόλους ( ως σύζυγοι, ως μητέρες κλπ) που περιορίζουν τον χρόνο απασχόλησης με τα κοινά.

Δυστυχώς, ο χώρος της πολιτικής έχει ταυτιστεί με την σκληρότητα των πρακτικών που εφαρμόζονται και την «ακαμψία» , αλλά αυτό μπορεί να δυσκολέψει ΜΟΝΟ τις γυναίκες που δεν έχουν μάθει να είναι πειθαρχημένες, συγκροτημένες και ακέραιες. Προσωπικά, ο χώρος της πολιτικής, ειδικά αυτός της τοπικής αυτοδιοίκησης με συναρπάζει, ενώ οι εμπειρίες που έχω αποκομίσει από την εργασία μου ως μάχιμη δικηγόρος επί 16 έτη, με έχουν καταστήσει ικανή και αποτελεσματική σε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Οι δυσκολίες μιας ελεύθερης επαγγελματία, συζύγου και μητέρας στην Ελλάδα του 2019 είναι πολλαπλές, συνεπώς η πολιτική είναι το τελευταίο που με τρομάζει.

Κυρία Κασάπη, αν και ο γυναικείο πληθυσμός είναι μεγαλύτερος αυτού του ανδρικού, οι γυναίκες και δεν πολιτεύονται και δεν ψηφίζουν γυναίκες. Πως πιστεύετε ότι θα μπορούσε να αλλάξει αυτό;

Όπως είπα και προηγουμένως, οι γυναίκες λόγω των πολλαπλών τους ρόλων συνήθως αποφεύγουν να πολιτεύονται ελλείψει χρόνου, ειδικά οι εργαζόμενες. Όταν μάλιστα η «απορρόφηση» των γυναικών από την καθημερινότητα συνδυάζεται με την ανυπαρξία της πολιτικής σκέψης, τότε τα αποτελέσματα είναι αυτά που αναφέρετε στην ερώτησή σας.

Η ποσόστωση στα ψηφοδέλτια σαφώς και προβλέφθηκε για τον λόγο αυτό, ώστε να εξασφαλίσει το minimum της γυναικείας συμμετοχής στις εκλογές. Ωστόσο θεωρώ ότι ως πρώτο βήμα εδραίωσης των γυναικών στην πολιτική σκηνή του τόπου και για ένα χρονικό διάστημα εύλογο, θα έπρεπε να εφαρμοστεί η ποσόστωση και στην εκλογή των γυναικών.

Αναφέρομαι όπως είδατε σε «εύλογο» διάστημα και όχι σε μόνιμη κατάσταση, καθώς πιστεύω ακράδαντα ότι η εξασφάλιση ισότιμης εκλογής γυναικείου πληθυσμού θα επέφερε πολύ γρήγορα και άμεσα θετικά αποτέλεσμα σε πλήθος τομέων της ζωής του τόπου. Αυτά τα αποτελέσματα κ. Τριανταφυλλίδου, οι πολίτες δεν θα μπορούσαν να μην τα αναγνωρίσουν, οπότε μοιραία θα οδηγούμασταν προς την οριστική απαλλαγή από νοοτροπίες ανισοτήτων.

Ποια εμπόδια καλούνται να υπερπηδήσουν οι γυναίκες πολιτικοί για να μπορέσουν να καταξιωθούν;

Πιστεύω πως οι γυναίκες έχουν ακριβώς τα ίδια εμπόδια με τους άντρες πολιτικούς, με επιπρόσθετο επιβαρυντικό όμως παράγοντα την απασχόλησή τους με την οικογένεια, με τα παιδιά, με τις οικιακές εργασίες κλπ. Όταν όμως το περιβάλλον το οικογενειακό είναι υποστηρικτικό, τότε όλα αυτά τα εμπόδια υπερνικώνται. Επειδή όπως σας είπα οι γυναίκες είναι εξίσου μαχητικές και ικανές, θεωρώ ότι η εκλογή τους έστω και μια φορά αποτελεί το εισιτήριό τους για την αναγνώριση από τους πολίτες του Δήμου.

Κυρία Κασάπη, απευθυνόμενη στους συνδημότες σας ποιο μήνυμα θα θέλατε να τους στείλετε;

Σε αυτές τις εκλογές διακυβεύεται η τύχη του Δήμου Δράμας. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για λάθος κινήσεις και για λάθος ψήφους. Η τετραετία που θα έρθει με το Project Δράμα 2020 στη διοίκηση του Δήμου, θα αποτελέσει ανάσα για τους πολίτες και θα μας εδραιώσει τόσο ως παράταξη όσο όμως και ως πρόσωπα στη συνείδηση των πολιτών. Ζητώ από τους Δραμινούς και τις Δραμινές τη στήριξή τους στο πρόσωπό μου και δεσμεύομαι να υπηρετήσω με όλες μου τις δυνάμεις το Δήμο Δράμας σε περίπτωση που κατορθώσω να εκλεγώ.

d335a46ccafcb6d32adb1610bbd0629b_XL
Please follow and like us:
fb-share-icon