Βαγγέλης Καλφόπουλος: Να δώσουμε στη Δράμα ταυτότητα και ρόλο

Ο Βαγγέλης Καλφόπουλος γεννήθηκε στη Δράμα το 1978. Είναι φιλόλογος με μεταπτυχιακές σπουδές στη γνωσιακή επιστήμη. Ασχολήθηκε με τα κοινά από τα φοιτητικά χρόνια με ανεξάρτητες παρατάξεις. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και υποψήφιος Βουλευτής Ροδόπης το 2007 με τη «Φιλελεύθερη Συμμαχία».

Υπήρξε μέλος της «Δράσης». Διετέλεσε πρώτα γραμματέας και κατόπιν αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας από το 2011 έως το 2016. Στις δημοτικές εκλογές του 2014 ήταν επικεφαλής του Πρότζεκτ Δράμα 2020 με το οποίο και εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Δράμας. Το 2017 οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις εκτός Δράμας τον υποχρέωσαν να παραιτηθεί από τη θέση αυτή.

Σήμερα είναι υπεύθυνος προγράμματος του Πρότζεκτ Δράμα 2020…

Kύριε Καλφόπουλε, συμμετείχατε από την αρχή στην προσπάθεια του Project να βάλει την δική του αντζέντα στα τοπικά αυτοδιοικητικά πράγματα. Βρεθήκατε στο τιμόνι της παράταξης ως επικεφαλής, εντός του Δημοτικού Συμβουλίου. Πόσο έχουν αλλάξει τα δεδομένα από τότε και πως διαμορφώνεται η κατάσταση για την πορεία του Project αυτή την στιγμή;

Πράγματι το 2014 είχα την τιμή να ηγηθώ το ψηφοδέλτιο του Project Δράμα 2020, καθώς τότε η υποψηφιότητα μου κρίθηκε από τη γενική μας συνέλευση ότι μπορεί να εκφράσει το σύνολο της αυτοδιοικητικής μας παράταξης. Στο Project είχαμε από τότε εκτιμήσει τις ανάγκες να απομακρυνθούμε από προσωποπαγείς παρατάξεις, να θεσπίσουμε πρακτικές που θα αντέξουν στο χρόνο και θα είναι απαραίτητες, όπως η εκλογή του επικεφαλής του ψηφοδελτίου μας. αλλά εκτιμήσαμε και την ανάγκη για μια συμμετοχική, διαφανή, ανοιχτή και προοδευτική διοίκηση, μακριά από λαϊκισμούς και πρακτικές του παρελθόντος.

Αυτές τις αρχές το 2019 τις διαφυλάξαμε στο ακέραιο. Είμαστε μια ομάδα, με έναν εκλεγμένο επικεφαλής και υποψήφιο Δήμαρχο που ενώνει δίπλα του κομμάτια ενός Δήμου σύγχρονου και δραστήριου, που μόνο αυτός μπορεί να εκφράσει.

Είμαστε πολύ κοντά στο να αποτελέσουμε πλειοψηφία στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο και είναι χαρά μου να δίνω τη μάχη αυτή δίπλα στον Αλέξανδρο Τσιαμπούση και στους συνυποψηφίους μου.

Πρόκειται για μια παράταξη με διαφορετικό ύφος από αυτό που έχουμε συνηθίσει. Η ομαδικότητα και το άφθαρτο των στελεχών είναι ίσως το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της;

Τα στελέχη μας έχουν δημιουργήσει μια παράταξη που έχει εμπειρία –αριθμεί πλέον τρεις εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους από ένα στην αρχή αυτής της θητείας– και ανθρώπους που έχουν νέες, πρωτοπόρες ιδέες, είναι άριστοι στον τομέα τους –παράδειγμα η ενέργεια– και κυρίως έχουν τη βούληση να αλλάξουν το Δήμο προς το καλύτερο.

Έχουμε έναν επικεφαλής που συνοψίζει αυτά τα χαρακτηριστικά, και αν αντιπαραβάλλεις αυτά με τους άλλους δύο πιθανούς εισελθόντες στο δεύτερο γύρο, ανθρώπους που κούρασαν και κουράστηκαν, για να το πω απλά, η επιλογή του Αλέξανδρου είναι προφανής.

Ποιές θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της νέας Δημοτικής Αρχής, όποια και αν είναι αυτή;

Εμείς δίνουμε έμφαση στο να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο. θα έλεγα ότι μια από τις προτεραιότητες μας είναι να δώσουμε στο δήμο, στη Δράμα, ταυτότητα και ρόλο στον εικοστό πρώτο αιώνα. Είναι ενδεικτικό ότι το 2030 –μια δεκαετία από τώρα– το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει στο αστικό περιβάλλον- ενώ το 16% ζούσε σε τέτοιο το 1910. Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι όποιος δεν αφουγκραστεί αυτή τη διαδικασία αστικοποίησης και δε σχεδιάσει λύσεις για αυτήν θα υποθηκεύσει το μέλλον του Δήμου στην παρακμή και στη σκιά.

Το project Δράμα 2020 με τις πολιτικές της συμμετοχικότητας, της έξυπνης πόλης, της βελτίωσης της καθημερινότητας, του branding είναι η μόνη παράταξη που θέτει αυτά τα ζητήματα ήδη από το 2014. Θα μπορούσα να γίνω πιο συγκεκριμένος, αλλά ο χώρος μου επιτρέπει να παραπέμψω στο πρόγραμμα του project που θα κυκλοφορήσει σύντομα.

Σε τι δεσμεύεστε ως παράταξη απέναντι στους συνδημότες μας;

Προσωπικά, θα ήθελα να πω ότι απέναντι στους συνδημότες που θα μας τιμήσουν με την ψήφο τους θα βρουν απέναντι τους μια διοίκηση που θα δουλέψει τόσο σε στρατηγικό βάθος όσο και στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας.

Απέναντι στους ηλικιωμένους θα προσπαθήσουμε για έναν Δήμο με κανόνες, με εύκολη προσβασιμότητα και με σεβασμό απέναντι τους.

Απέναντι στη γενιά μου, έναν Δήμο ανοιχτό, με λογοδοσία και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης έργων.

Απέναντι στη νέα γενιά, έναν Δήμο που θα σου δίνει την επιλογή να μείνεις στον τόπο σου.

Και απέναντι σε ομάδες πληθυσμού, σεβασμό στα ειδικά τους ενδιαφέροντα, υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, με ταυτόχρονο σεβασμό του όλου.

Tί μήνυμα θα στέλνατε στους πολίτες ένα μήνα πριν τις εκλογές;

Η επιλογή είναι πάντα στα χέρια των δημοτών. Είμαστε χαρούμενοι που μπορούμε να τους προσφέρουμε μια επιλογή, όπως το Project Δράμα 2020, και είμαστε σίγουροι ότι θα την τιμήσουν και θα είναι πλειοψηφική. Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα είμαστε εδώ και θα προσπαθούμε να πείθουμε για τις απόψεις μας και να υλοποιούμε τις πολιτικές μας, όπως κάνουμε με συνέπεια από το 2014.

Please follow and like us:
fb-share-icon