Βάλλας Θανάσης – “Η Δημοτική αρχή και οι ιθαγενείς ψηφοφόροι”

συνέντευξη στον ΒΑΓΓΕΛΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗ

Βάλλας Αθανάσιος ~ Εκπαιδευτικός / Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος «Project για τη Δράμα»

Ο Θανάσης Βάλλας πιστεύει πως ο λαός έχει την πιο σωστή κρίση, αλλά σε βάθος χρόνου, και θεωρεί ότι έχει έρθει πλέον η στιγμή για να κάνουν οι πολίτες της Δράμας τη σωστή επιλογή. Τάσσεται στο πλευρό της Παρθένας Κιόρτεβε γιατί πιστεύει ακράδαντα ότι είναι καθαρός άνθρωπος και η μόνη ελπίδα για το Δήμο Δράμας. Θεωρεί ότι οι εποχές των ιθαγενών ψηφοφόρων έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και πιστεύει ότι χαμένος αγώνας είναι μόνο αυτός που δε δίνεται.

– Κύριε Βάλλα καλησπέρα Είστε από τις τελευταίες καλοκαιρινές προσθήκες στο ψηφοδέλτιο της κυρίας Κιόρτεβε. Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε τελικά στην απόφαση να συμμετάσχετε στην προσπάθεια του Project για τη Δράμα;

– Κύριε Ελευθεριάδη, αρχικά να σας ευχαριστήσω για το βήμα που μου προσφέρετε μέσα από τους Ψιθύρους. Εδώ και μια δεκαπενταετία είμαι ενεργό μέλος του εκπαιδευτικού συνδικαλιστικού κινήματος, το οποίο έχω υπηρετήσει τόσο από τη θέση του Αιρετού εκπροσώπου των συναδέλφων στο ΠΥΣΔΕ Δράμας κατά το παρελθόν, όσο και από τη θέση του γενικού γραμματέα της ΕΛΜΕ Δράμας μέχρι σήμερα.

Πάντοτε όμως ήθελα να κάνω το βήμα παραπάνω και να ασχοληθώ με την τοπική αυτοδιοίκηση. Μπορεί να μην κατάγομαι από τη Δράμα, αλλά είναι η πόλη στην οποία κατοικώ τα τελευταία χρόνια και τη θεωρώ δεύτερη πατρίδα μου. Η πρόσκληση της κυρίας Κιόρτεβε, την οποία εκτιμώ βαθύτατα, το όραμά της για την πόλη της Δράμας και ο αγώνας της για το νοσοκομείο της πόλης μας, ήταν τα στοιχεία που με κέρδισαν και αποφάσισα να γίνω κι εγώ κομμάτι αυτής της συλλογικής προσπάθειας.

«Το όραμά της Παρθένας Κίορτεβε για την πόλη της Δράμας και ο αγώνας της για το νοσοκομείο της πόλης μας, ήταν τα στοιχεία που με κέρδισαν και αποφάσισα να γίνω κι εγώ κομμάτι αυτής της συλλογικής προσπάθειας»

– Γιατί με το «Project για τη Δράμα» και την Παρθένα Κιόρτεβε;

– Η κυρία Κιόρτεβε είναι καθαρός άνθρωπος. Τη δύσκολη για όλους μας περίοδο της πανδημίας έδωσε σκληρή μάχη για να αναδείξει το πρόβλημα της υποστελέχωσης και διάλυσης του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας.

Έχει όραμα για την πόλη της Δράμας και το μεγάλο της ατού είναι ότι δεν είναι ούτε επαγγελματίας της πολιτικής, ούτε άνθρωπος του τοπικού πολιτικού συστήματος το οποίο ανακυκλώνει και αναμασά εδώ και δεκαετίες τα ίδια πρόσωπα!

Με το «Project» γιατί είναι το μόνο που δεν έχει συγκεκριμένο κομματικό αποτύπωμα, είναι ένα πολυσυλλεκτικό σχήμα έξω και πέρα από κομματικές σκοπιμότητες. Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που θέλουμε να αλλάξουμε την πόλη, να καθαρίσουμε κυριολεκτικά και μεταφορικά τη βρωμιά τόσων ετών. Κι αυτό είναι που ενοχλεί τους υπόλοιπους.

– Ικανοποιημένος από την πορεία της παράταξης «Project για τη Δράμα» στο Δημοτικό Συμβούλιο;

– Η παρουσία των δημοτικών συμβούλων του «Project για τη Δράμα» είναι ενεργή και συνεχής με κριτήριο την λήψη αποφάσεων για το καλό της πόλης.

«Ο κ. Μαμσάκος έχει δίκιο σε ένα πράγμα: Η Δράμα επί των ημερών του όντως έχει αλλάξει όψη, δυστυχώς όμως προς το χειρότερο»

– Πώς κρίνετε συνολικά το έργο της δημοτικής αρχής του κ. Μαμσάκου;

– Ξέρετε κύριε Ελευθεριάδη, διάβαζα μια συνέντευξη που έδωσε σε εσάς ο κύριος Μαμσάκος το Φλεβάρη. Μίλησε για μία Δράμα που αλλάζει όψη, για ανάπτυξη και δημιουργία, για καθημερινή δουλειά και σοβαρό προγραμματισμό.

Επιτρέψτε μου να πω ότι ο Δήμαρχος ζει σε ένα δικό του παράλληλο σύμπαν. Αρκεί να περπατήσει κάποιος στο κέντρο της πόλης, στο πάρκο και στην αγορά, ή στην Αγία Βαρβάρα και θα δει μία πόλη βρώμικη, ακαλαίσθητη, με άθλια οδοστρώματα, με κάδους σκουπιδιών οι οποίοι έχουν να πλυθούν χρόνια, μια πόλη παρατημένη. Το ίδιο μας λένε και οι μαγαζάτορες και οι επαγγελματίες της πόλης.

Ο κύριος Μαμσάκος είχε δίκιο σε ένα πράγμα: Η Δράμα επί των ημερών του όντως έχει αλλάξει όψη, δυστυχώς όμως προς το χειρότερο. Η Δράμα την τελευταία δεκαετία έχει κάνει άλματα προς τα πίσω κι ας προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοί του με επικοινωνιακά παιχνίδια και με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αγγίζουν τα όρια της γελοιοποίησης.

Η Δημοτική αρχή, μας αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο που αντιμετώπιζαν πριν αιώνες οι Ευρωπαίοι κατακτητές τους ιθαγενείς: τότε τους έδιναν καθρεφτάκια και πολύχρωμες χάντρες για να τους ξεγελάσουν, σήμερα κάνουν μερικά προεκλογικά έργα, διαρρέουν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μία φωτογραφία τους με ανασκουμπωμένα μανίκια δίπλα στους εργάτες και εκεί ολοκληρώνεται για αυτούς η άσκηση της πολιτικής τους.

Όλα είναι ένα επικοινωνιακό παιχνίδι δυστυχώς για εκείνους, δεν υπάρχει αληθινή φροντίδα και μέριμνα για τους πολίτες-ιθαγενείς. Μόνο καθρεφτάκια και χάντρες…

– Αν κάνατε μια ιεράρχηση, ποια πιστεύετε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που υπάρχουν στον Δήμο της Δράμας;

– Κύριε Ελευθεριάδη, όταν ήρθα για πρώτη φορά στη Δράμα το 2008 για να δουλέψω ως αναπληρωτής, θυμάμαι τον πατέρα μου να λέει ότι θα πάμε στην πόλη με τον ωραιότερο κήπο στην Ελλάδα. Δείτε σήμερα πώς έχει καταντήσει ο χώρος.

Η Δράμα, μια πόλη με τόσες φυσικές ομορφιές, έχει μηδενικό τουρισμό. Η περίφημη Ονειρούπολη που ευαγγελίζεται κάθε Δεκέμβρη ο κύριος Μαμσάκος, είναι η μόνη που προσελκύει κάποιο κόσμο, αλλά δυστυχώς τα τελευταία χρόνια βιώνει μια συνεχή παρακμή, με αποκορύφωμα την περσινή συναυλία γνωστού τράπερ. Η εν λόγω συναυλία είναι και ενδεικτική του πως αντιλαμβάνεται τον πολιτισμό η Δημοτική αρχή.

Η Δράμα δυστυχώς υστερεί και στις αθλητικές υποδομές. Χρόνια πλέον δίχως κολυμβητήριο, με τους γονείς να αναγκάζονται να μεταφέρουν τα παιδιά τους στην Καβάλα.
Για πάνω από ένα χρόνο δίχως Εθνικό Στάδιο ,με αθλητές που κάνουν πρωταθλητισμό και αναγκάζονταν να πηγαινοέρχονται καθημερινά στην Ελευθερούπολη για τις προπονήσεις τους. Το νέο ταρτάν που περιμέναμε, κατέστη προβληματικό από την αρχή, ενώ οι κερκίδες είναι ετοιμόρροπες. Η δημοτική αρχή τιμωρεί με την αδιαφορία της τους νέους αθλητές της πόλης μας.

Αλγεινή εντύπωση προκαλούν επίσης τα δεκάδες αδέσποτα που κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης, με πολλούς συμπολίτες μας να δηλώνουν ότι φοβούνται να κυκλοφορήσουν συγκεκριμένες ώρες της ημέρας σε κάποιες περιοχές. Καμία μέριμνα και σε αυτόν τον τομέα και η αρχηγός της παράταξής μας ακόμη περιμένει απάντηση από την αρμόδια αντιδήμαρχο σε έγγραφο που της έστειλε για το θέμα. Κοντεύουν δύο μήνες. Μάλλον πετύχαμε το Δήμο σε περίοδο θερινής ραστώνης.

Τα χρόνια προβλήματα στην υδροδότηση με συνεχείς βλάβες λόγω παλαιότητας του δικτύου και με διακοπές στην υδροδότηση, οι οποίες πολλές φορές ανακοινώνονται κατόπιν εορτής. Αυτά τα προβλήματα σε συνδυασμό με τους υπέρογκους λογαριασμούς νερού, έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις πολλών συμπολιτών μας.

Η άθλια κατάσταση του οδοστρώματος σε πολλά σημεία της πόλης, καθιστά την καθημερινή κίνηση στο κέντρο της πόλης επικίνδυνο άθλημα τόσο για τους πεζούς όσο και για τους οδηγούς.

Οι κάδοι απορριμμάτων και ανακύκλωσης οι οποίοι είναι απίστευτα βρώμικοι και σε πολλές περιπτώσεις κατεστραμμένοι. Σίγουρα τα τελευταία δέκα χρόνια, η Δράμα δεν παρουσιάζει την εικόνα μίας πόλης που εξελίσσεται, αλλά μία εικόνα παρακμής και αποσύνθεσης. Θα κλείσω με το χρόνιο και σημαντικότερο πρόβλημα της πόλης μας, την υποστελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας. Οι συμπολίτες μας αναγκάζονται να μετακινούνται σε νοσοκομεία όμορων νομών με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ήδη επιβαρυμένη υγείας τους.

«Είμαι με το «Project» γιατί είναι το μόνο που δεν έχει συγκεκριμένο κομματικό αποτύπωμα, είναι ένα πολυσυλλεκτικό σχήμα έξω και πέρα από κομματικές σκοπιμότητες»

– Θα θέλατε πολύ συνοπτικά να μας περιγράψετε τις δικές σας θέσεις για το αύριο του Δήμου Δράμας και τον τρόπο διοίκησης του.

– Ας ξεκινήσουμε από το κομμάτι της δημόσιας υγιεινής και της καθαριότητας, το οποίο υποβαθμίζει την καθημερινότητά μας. Θα χρειαστούν σίγουρα προσλήψεις νέου προσωπικού, αλλά μέχρι να γίνει αυτό, πρέπει να γίνουν στοιχειώδεις κινήσεις, όπως αντικατάσταση των κατεστραμμένων κάδων και συχνός καθαρισμός και απολύμανσή τους.
Συχνή αποκομιδή των απορριμμάτων και καλύτερη οργάνωση και διαχείριση της ανακύκλωσης. Ενδεικτικά θα σας αναφέρω ότι σε πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου της παράταξής μας στον οικισμό των Ρομά στους Αμπελόκηπους, μας αναφέρθηκε από τους κατοίκους η παντελής έλλειψη κάδων ανακύκλωσης, κάτι που διαπιστώσαμε και ιδίοις όμμασι. Εν έτει 2023 και ένας ολόκληρος οικισμός δεν έχει κάδους ανακύκλωσης…

Θα φροντίσουμε μέσα από παρεμβάσεις μας να είναι η πόλη μας προσβάσιμη και φιλική σε όλους τους συμπολίτες μας ΑΜΕΑ.

Θα προσπαθήσουμε να διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το φλέγον ζήτημα των αδέσποτων. Θα χρειαστεί βελτίωση των εγκαταστάσεων όσο και του τρόπου λειτουργίας του κυνοκομείου.

Τα δύο χαρακτηριστικά σημεία του κέντρου της πόλης, το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας και ο κήπος, θα πρέπει να συντηρηθούν, να προσεχθούν και να αναδειχθούν. Η σημερινή Δημοτική Αρχή έφτασε να αντικαθιστά κατεστραμμένες σανίδες στα ξύλινα μονοπάτια και να παρουσιάζει το αυτονόητο ως ένα έργο για το οποίο θα έπρεπε να είμαστε ευγνώμονες!

Οι ορεινοί όγκοι του Δήμου Δράμας θα πρέπει να αναπτυχθούν σε συνεργασία με όλους τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς. Είναι τραγικό αυτός ο φυσικός πλούτος να μένει τελείως ανεκμετάλλευτος. Θα προβληθεί και θα διαφημιστεί ως μοναδικός τουριστικός προορισμός στη Β. Ελλάδα.

Η Δράμα θα πρέπει να αναβαθμιστεί και στον τομέα του πολιτισμού. Δεν αρκεί μόνο το Φεστιβάλ Ταινιών μικρού μήκους φυσικά για να εντάξει τη Δράμα στον πολιτισμικό χάρτη της χώρας.

Ο θεσμός της Ονειρούπολης θα πρέπει να συνοδεύεται και από εκδηλώσεις που θα προάγουν ουσιαστικά τον πολιτισμό, εκδηλώσεις ουσίας κι όχι εντυπωσιασμού.

Ο πολιτισμός και η κουλτούρα καλλιεργούνται και χτίζονται με τις σωστές επιλογές της Δημοτικής αρχής, με το να εθίζει τον πολίτη σε κάτι ενδιαφέρον, πρωτοποριακό, καλαίσθητο που δε σε διασκεδάζει μόνο αλλά κυρίως σε ψυχαγωγεί. Γιατί στη Δράμα κύριε Ελευθεριάδη λείπει η ψυχαγωγία, οι εκδηλώσεις που θα ανυψώσουν την ψυχή μας…

Τέλος σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς θα θέσουμε ως προτεραιότητα την αναβάθμιση του νοσοκομείου μας. Επίσης θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τις προσφερόμενες υπηρεσίες στο χώρο της υγείας μέσα από τη δημιουργία Δημοτικών ιατρείων, τα οποία τόσο πετυχημένα λειτουργούν σε άλλους Δήμους της χώρας, αλλά δυστυχώς όχι στο Δήμο μας. Είπαμε και πριν, οι τοπικοί άρχοντες μας αντιμετωπίζουν ως ιθαγενείς.

«Η Δημοτική αρχή, μας αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο που αντιμετώπιζαν πριν αιώνες οι Ευρωπαίοι κατακτητές τους ιθαγενείς: τότε τους έδιναν καθρεφτάκια και πολύχρωμες χάντρες για να τους ξεγελάσουν»

– Ποιο το διακύβευμα των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών;

– Οι εκλογές της 8ης Οκτωβρίου είναι οι πιο κομβικές των τελευταίων είκοσι χρόνων. Η παράταξη του νυν δημάρχου είχε τις τύχες της πόλης στα χέρια της για δέκα χρόνια και απέτυχε παταγωδώς. Βύθισε την πόλη σε τέλμα και την οδήγησε σε στασιμότητα και παρακμή.

Η Δράμα έχει ξύσει τον πάτο του βαρελιού, αν και κάθε φορά η δημοτική αρχή μας εκπλήσσει αρνητικά. Ο μόνος δρόμος είναι προς τα εμπρός. Πρέπει επιτέλους να αποφασίσουμε σε τι είδους πόλη θέλουμε να ζήσουν τα παιδιά μας, πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα στη στασιμότητα και την εξέλιξη, στον παλαιοκομματισμό και στα νέα ήθη…

– Γιατί οι πολίτες πρέπει να επιλέξουν την παράταξη «Project για τη Δράμα»;

– Η παράταξή μας κομίζει νέα πολιτικά ήθη στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σε όσους μας καταλογίζουν απειρία, απαντάμε ότι ευτυχώς είμαστε ερασιτέχνες και άπειροι κι όχι επαγγελματίες πολιτικοί και έμπειροι στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα σαν και του λόγου τους.

Είμαστε μία ομάδα πολιτών που κουράστηκε να βιώνει τη συνεχή παρακμή, που δεν αντέχει να υποβαθμίζεται κάθε μέρα το βιοτικό της επίπεδο.
Στο Project για τη Δράμα είμαστε κάποιοι από εσάς. Και θα παλέψουμε για εσάς.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για λανθασμένες επιλογές αυτή τη φορά.
Οι βαρύγδουπες ονομασίες που μιλούν για επανεκκινήσεις, ενώσεις πόλεων και πόλεις και ζωές είναι κενές περιεχομένου, καθώς τα πρόσωπα που κρύβονται από πίσω είναι υπεύθυνα για τη σημερινή κατάντια της πόλης μας.

Καμία πόλη δε θα ενωθεί, καμία επανεκκίνηση δε θα πραγματοποιηθεί, καμία ζωή δε θα υπάρξει στην πόλη αν οι πολίτες της Δράμας εμπιστευτούν πάλι τις τύχες της στους ανθρώπους που μας οδήγησαν στη μιζέρια και την παρακμή.

Η μοναδική επιλογή, η επιλογή που επιτάσσει η κοινή λογική, είμαστε εμείς, οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, οι άνθρωποι του Project για τη Δράμα.

«Καλούμαστε να επιλέξουμε ανάμεσα στη στασιμότητα και την εξέλιξη, στον παλαιοκομματισμό και στα νέα ήθη…»

– Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή συνέχεια στον προεκλογικό σας αγώνα.

– Εγώ σας ευχαριστώ για το βήμα που μου δώσατε! Εύχομαι να διεξαχθεί ένας προεκλογικός αγώνας που να διακρίνεται από πολιτικό πολιτισμό. Και κλείνοντας ελπίζω οι συμπολίτες μας να μας δώσουν τη δυνατότητα να αγωνιστούμε ως νέα Δημοτική Αρχή για μια πόλη καλύτερη, πιο ανθρώπινη, μια πόλη για την οποία να είμαστε όλοι περήφανοι.

Please follow and like us:
fb-share-icon