Βασιλική Κασάπη: Έχουμε χρέος να στραφούμε στον άνθρωπο και τις ανάγκες του

Η Βασιλική Κασάπη, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Δράμα. Το 1996 εισήχθη στο Τμήμα Νομικής Κομοτηνής. Σήμερα είναι Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Νομικής, στο αντικείμενο του «Ποινικού Δικαίου και εξαρτήσεων» του ΑΠΘ και του Τμήματος Νομικής της Λευκωσίας. Ανάμεσα σε άλλα διετέλεσε υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων, Γενική Γραμματέας και Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Νομού Δράμας αναπτύσσοντας μεγάλη εθελοντική δράση.

Επίσης, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας και παντρεμένη με τον Θεόδωρο Δέλτσιο. Είναι υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με την παράταξη Project Δράμα 2020 με επικεφαλής και υπ. Δήμαρχο τον Αλέξανδρο Τσιαμπούση…

Kυρία Κασάπη, θα είστε υποψήφια στις ερχόμενες Δημοτικές Εκλογές με την παράταξη Project Δράμα 2020. Τι σας ώθησε σε αυτή την απόφαση και ποιές προτεραιότητες έχετε θέσει εφόσον εκλεγείτε Δημοτική Σύμβουλος;

Η απόφασή μου να εκτεθώ στην κρίση του εκλογικού σώματος ως υποψήφια Δημοτική Συμβούλος είχε εφαλτήριο την αγάπη και το όραμά μου για την πόλη μου, αλλά και την απογοήτευσή μου από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο Δήμος Δράμας. Γεννήθηκα, μεγάλωσα και εργάζομαι στη Δράμα, όπου και μεγαλώνω τα παιδιά μου και το μοναδικό μου κίνητρο είναι να προσφέρω με όλες μου τις δυνάμεις στην βελτίωση της όψης της πόλης μας και σε βασικά ζητήματα της καθημερινότητας.

Η εξαιρετική ομάδα που πλαισιώνει το ψηφοδέλτιο, οι νέοι και άφθαρτοι πολιτικά άνθρωποι που την απαρτίζουν και η διάθεσή μου για προσφορά στον τόπο μου που δεν σταμάτησε ούτε θα σταματήσει ποτέ, αποτέλεσαν για μένα τον κύριο λόγο συμμετοχής μου στην παράταξη αυτή. Σε έναν Δήμο που σήμερα έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την μη εφαρμογή καλών πρακτικών, μέλημά μου είναι να διορθωθούν άμεσα τα πολύ βασικά ζητήματα της καθημερινότητας και στη συνέχεια να αρχίσει η εκτέλεση των μεγαλύτερων έργων που θα δώσουν πνοή στη Δράμα.

Πέραν της πολύ αξιόλογης πορείας σας ως Νομικός, έχετε ασχοληθεί επί μακρόν με τα κοινά μέσα από εθελοντικούς φορείς και όχι μόνο. Πόσο πιστεύετε ότι έχει αξιοποιηθεί ο εθελοντισμός στην Δράμα και μέχρι που μπορεί να φθάσει;

Ο εθελοντισμός για μένα, αποτελεί την εκτόνωση της θετικής και της καλής ενέργειας που μπορεί ένας ενεργός πολίτης να έχει, όπως επίσης κρύβει μέσα του αγάπη για τα κοινά και την πόλη όπου ζει. Υπάρχει πλειάδα ανθρώπων που ασχολούνται εθελοντικά σε συλλόγους και σε σωματεία, παρά το γεγονός ότι δεν έθεσαν ποτέ υποψηφιότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Οι άνθρωποι αυτοί, όπως είπα παραπάνω, αγαπούν τον συνάνθρωπό τους, είναι αλτρουιστές και διοχετεύουν όλη την ενέργειά τους στον εθελοντικό τομέα όπου και δραστηριοποιούνται.

Στην Δράμα το ποσοστό των εθελοντών και των σωματείων όπου απασχολούνται είναι τεράστιο και αυτό αποδεικνύει ότι οι Δραμινοί αγαπούν τον τόπο τους και επιθυμούν την πρόοδό του. Πέραν όμως του αλτρουιστικού σκέλους, θεωρώ ότι ο εθελοντισμός «βρίσκει έδαφος» και ανθεί στις αυτοδιοικήσεις που υστερούν και χωλαίνουν σε δομές, σε προγράμματα απασχόλησης και σε ανταποδοτικά οφέλη.

Όπου λοιπόν υφίσταται «έλλειμμα» στην αυτοδιοίκηση, έρχεται ο εθελοντισμός – ευτυχώς – ως ένα άλλο υποκατάστατο. Κατά συνέπεια λέμε ναι στον εθελοντισμό αλλά όταν αυτός συμβαδίζει, συνεργάζεται και κυρίως όταν υποβοηθείται από την αυτοδιοίκηση, η οποία ως φορέας πλέον μπορεί να προσφέρει πιο ολοκληρωμένη βοήθεια σε όλους τους τομείς.

Μέσα από την πορεία σας τα προηγούμενα χρόνια (ως πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών και όχι μόνο) έχετε επιδείξει σημαντική δραστηριότητα σε ζητήματα που την κοινωνία και τον άνθρωπο. Μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση να κάνει περισσότερα και να επικεντρώσει περαιτέρω στον άνθρωπο και τις σύγχρονες ανάγκες του; Τι πιστεύετε;

Ως Δικηγόρος επί 16 έτη αλλά και ως πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Δράμας, δράση αποκλειστικά εθελοντική, γνωρίζω πάρα πολύ καλά τα βασικά προβλήματα της τοπικής κοινωνίας και κυρίως αυτά που άπτονται του κοινωνικού τομέα. Όραμα και ζητούμενό μου από το 2010 είναι η δημιουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης και Ξενώνα κακοποιημένων γυναικών, όπως επίσης και άλλες αυτοδιοικητικές δομές που αφορούν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως η δημιουργία ΚΕΘΕΑ.

Το όραμα αυτό βρήκε ανταπόκριση από την παράταξη του Project Δράμα 2020 και ήδη συμπεριελήφθη ως προεκλογική δέσμευση στο πρόγραμμα που κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες στην πόλη μας. Οι προτεραιότητές μου, λόγω της φύσης της δουλειάς μου, της μεταπτυχιακής μου εξειδίκευσης στον τομέα των εξαρτήσεων εν γένει και του ποινικού δικαίου, είναι αυτές του τομέα της κοινωνικής πολιτικής και της στήριξης ευπαθών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Θεωρώ ότι είναι χρέος της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και δικού μου προσωπικά ως ενεργού πολίτη και ενδεχομένως ως δημοτικής συμβούλου, να στραφεί στον άνθρωπο και στις ανάγκες του. Οι αυτοδιοικήσεις για να είναι δημοκρατικές πρέπει να έχουν σημείο αναφοράς τους τον άνθρωπο, συνεπώς και η εφαρμογή των προγραμματικών θέσεων θα πρέπει να κινείται, κατά τη γνώμη μου, προς αυτήν την κατεύθυνση καθώς υπάρχουν πολλές ελλείψεις.

Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους πολίτες ενόψει των Δημοτικών Εκλογών;

Οι πολίτες θα πρέπει ώριμα και κατασταλαγμένα να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν με γνώμονα το κοινό καλό και το συμφέρον της πόλης, αποκομμένοι από «Σειρήνες» και παραφιλολογίες. Η μελέτη των προγραμμάτων των παρατάξεων και των προεκλογικών εξαγγελιών τους θα πρέπει να αποτελέσει προϋπόθεση της πρόθεσης ψήφου των πολιτών, οι οποίοι συγκρίνοντας, μπορούν να αντιληφθούν πραγματικά ποια προγράμματα είναι εφικτά στην εκτέλεσή τους και ποια αποτελούν απλές υποσχέσεις, που θα μείνουν άλλη μια φορά στις καλένδες.

Συγχρόνως, μέσα από την πληθώρα υποψηφίων, θα πρέπει να επιλέξουν ανθρώπους άφθαρτους πολιτικά, ανθρώπους που έχουν διάθεση για προσφορά στην πόλη τους και το κυριότερο ανθρώπους που να έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν αποτελεσματικά διοίκηση. Εύχομαι και ελπίζω οι επιλογές του καθενός να είναι «φωτισμένες», με αντικειμενικά κριτήρια και αποστασιοποιημένες από παλαιές μικροπολιτικές αντιλήψεις.

Η παράταξή μας έχει όλα τα εχέγγυα και είναι έτοιμη να διοικήσει το Δήμο Δράμας, οι δε πολίτες θα πρέπει να έχουν την βεβαιότητα ότι θα εκτελεστούν όλες οι προγραμματικές μας δηλώσεις.

DSCF0171b
Please follow and like us:
fb-share-icon