Η ανικανότητα Μαμσάκου-Χαρακίδη έκλεισε το Κολυμβητήριο

Πολλοί μπορεί να θεωρήσουν ότι το Project θα έπρεπε να αφήσει τους καταστροφείς της Δράμας, Μαμσάκο και Χαρακίδη, να μαλώνουν ποιος ήταν ο χειρότερος. Όμως, οι πράξεις τους και κυρίως οι παραλείψεις τους δημιουργούν πλέον πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του Δήμου, σε δημότες, αθλητές, προπονητές, συλλόγους και γονείς. Δεν είναι μόνο οι αθλητικές εγκαταστάσεις, απ’ την κατάντια των οποίων αποδεικνύονται τα παραπάνω. Στο Project το λέμε αυτό, όπου σταθούμε και όπου βρεθούμε από το 2014 ως σήμερα. Επειδή όμως το θέμα των ημερών είναι οι αθλητικές εγκαταστάσεις και ιδιαίτερα το Κολυμβητήριο, θα μείνουμε σήμερα σε αυτό.

1. Χαρακίδης (2011-2014) και Μαμσάκος (2014-σήμερα) γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τα προβλήματα του Κολυμβητηρίου. Γνωρίζουν πολύ καλά όχι μόνο ότι είναι πλημμελώς συντηρημένο το Κολυμβητήριο, αλλά, κυρίως, ότι δεν είναι ένα ασφαλές κτίριο. Τα τελευταία 10 χρόνια λοιπόν, κανένας από τους δύο δεν ασχολήθηκε με την επίλυση του τεράστιου αυτού θέματος, αφήνοντας καθημερινά ψυχές να αθλούνται με ρίσκο να τεθεί σε κίνδυνο η ίδια τους η ζωή. Δεν έκαναν ΤΙΠΟΤΕ.

2. Από το 2019 και μετά, τα ζητήματα ασφάλειας έχουν πλέον αποτυπωθεί και σε μελέτη, που ορίζει τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν και αφορούν τις κερκίδες του Κολυμβητηρίου και το κέλυφος. Εδώ και 1,5 χρόνο έχουν κάνει ελάχιστα (μια μελέτη για την ενίσχυση της στατικότητας των κερκίδων, η οποία είναι υπό δημοπράτηση) και δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου με το μεγάλο πρόβλημα της στατικότητας του ίδιου του κτιρίου (κέλυφος και στέγη).

3. Εδώ και χρόνια, η άδεια λειτουργίας του Κολυμβητηρίου ανανεώνεται με την ΚΥΑ που εκδίδεται κάθε χρόνο και παρατείνει τις άδειες λειτουργίας όλων των αθλητικών χώρων σε ολόκληρη τη χώρα. Η λέξη «παρατείνεται» είναι κλειδί. Τόσα χρόνια που μας ζητούσαν να παραχωρήσουμε το Κολυμβητήριο στους συλλόγους βάσει της ΚΥΑ απέκρυπταν το γεγονός ότι το Κολυμβητήριο δεν είχε ποτέ άδεια λειτουργίας; Κι αν δεν είχε, πώς παρατείνονταν κάτι που δεν υπήρχε;

4. Ο δήμαρχος αποφάσισε να κλείσει το Κολυμβητήριο, όταν τα προηγούμενα χρόνια με τα ίδια δεδομένα, αποφάσιζε να το έχει ανοιχτό. Είναι αναμφισβήτητο ότι κανείς δεν θέλει κλειστό το Κολυμβητήριο. Από την πλευρά μας όμως, είναι αδιαπραγμάτευτο ότι πρέπει πρώτα να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των χρηστών του.

5. Σήμερα, η κατάσταση είναι δεδομένη. Αν δεν υπάρξουν δραστικές λύσεις, το Κολυμβητήριο θα μείνει κλειστό. Το πόσο καιρό θα μείνει κλειστό, εξαρτάται από τις λύσεις που θα επιλεγούν. Και οι λύσεις είναι 3.

α) Η πρώτη είναι αυτή που έκαναν Χαρακίδης-Μαμσάκος, δηλαδή, τίποτε. Αυτή η λύση όμως είχε ημερομηνία λήξης και αυτή παρήλθε.

β) Η δεύτερη είναι να γίνουν όλες οι απαραίτητες μελέτες ενίσχυσης στατικότητας και του κελύφους, ώστε να κρατήσουμε το κάλυμμα του Κολυμβητηρίου. Αυτή η λύση είχε επιλεγεί το 2019 και ο κύριος Μαμσάκος δεν έκανε τίποτε για το κέλυφος και τώρα το βρίσκουμε μπροστά μας.

γ) Η τρίτη λύση είναι να πέσει το κέλυφος και το Κολυμβητήριο να μείνει ξεσκέπαστο, με περιμετρικούς τοίχους, έως ότου γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες να το καλύψουμε με μια πιο ελαφριά κατασκευή. Αυτή η λύση απαιτεί χρόνο για τη δημοπράτηση της κατεδάφισης του κελύφους (πιθανότατα θέλει από 2 ως 6 μήνες).Σε αυτήν την περίπτωση, θα μπορούσε το Κολυμβητήριο τον επόμενο Οκτώβριο να έχει ξεπεράσει τα προβλήματα ασφάλειας, αφού θα έχουν πραγματοποιηθεί οι εργασίες που απαιτούνται. Επίσης, σε περίπτωση που επιτευχθεί πιο γρήγορη διαδικασία για την καθαίρεση του κελύφους, είτε με κυβερνητική παρέμβαση, αν αυτό είναι δυνατό, είτε με άλλους τρόπους, ενδεχομένως σε ένα δίμηνο περίπου να μπορούσε ασκεπές και δίχως τη χρήση κερκίδων να λειτουργήσει το Κολυμβητήριο μέχρι τον Ιούνιο, οπότε και θα κλείσει για να γίνει η ενίσχυση των κερκίδων και η τοποθέτηση του νέου κελύφους.

Το Project δεν διοίκησε το Δήμο. Παρόλα αυτά, ως αντιπολίτευση έχουμε αποδείξει ότι προτείνουμε λύσεις εκεί που τα θέματα καίνε και η δημοτική αρχή δεν τα αγγίζει και η μείζων αντιπολίτευση ποντάρει στην αποτυχία.

Η ευθύνη για την σημερινή κατάσταση έχει χαραγμένη το όνομα των δύο τελευταίων δημάρχων Δράμας. Χαρακίδης και Μαμσάκος. Ο κόσμος μπορεί να ξαναψηφίσει, αυτούς και τις παρατάξεις τους, το 2023. Αλλά αντέχουμε άλλη καταστροφή; Ο κόσμος της Δράμας θα απαντήσει.

Please follow and like us:
fb-share-icon