Σταύρος Κουρσακλής – “Η Δράμα είναι μια όμορφη πόλη αλλά χρειάζεται ένα ΠΡΟΤΖΕΚΤ”

Εφημερίδα ΨΙΘΥΡΟΙ, Φύλλο 724 – 9 Αυγούστου 2018

«Η Δράμα είναι μια όμορφη πόλη αλλά χρειάζεται ένα ΠΡΟΤΖΕΚΤ, το οποίο θα βάλει σε μια σειρά τις προτεραιότητες και θα σχεδιάσει την πόλη του μέλλοντος. Η Δράμα είναι μια όμορφη πόλη, αλλά είχε την ατυχία να την διοικήσουν Δήμαρχοι χωρίς σχέδιο και πλάνο, κάτι το οποίο καλούμαστε να το αλλάξουμε εμείς» υπογραμμίζει o Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΡΟΤΖΕΚΤ Σταύρος Κουρσακλής. Τονίζει ότι θα οδηγήσει την παράταξη ως Πρόεδρος στις αυτοδιοικητικές εκλογές και θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής στις εκλογές και χαρακτηρίζει παράδειγμα προς αποφυγή τη σημερινή δημοτική αρχή που δεν έχει να επιδείξει κανένα έργο.

– Κύριε Κουρσακλή μεγάλη συζήτηση για τις αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση και το πρόγραμμα Κλεισθένης. Ποια η άποψή σας για το σχέδιο

– Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο περιμέναμε να υλοποιηθεί εδώ και 1,5 χρόνο. Χαρακτηρίζεται από αρκετά θετικά στοιχεία και κυρίως αυτό της απλής αναλογικής της οποίας είμαι υπέρμαχος κι εγώ και η παράταξή μου. Παράλληλα, δίνει την δυνατότητα στα τοπικά και δημοτικά διαμερίσματα με τις ξεχωριστές κάλπες να κατέβουν αυτόνομα ψηφοδέλτια τα οποία δεν θα συνδέονται με τα ψηφοδέλτια των κεντρικών παρατάξεων.

Αυτό, κατά την άποψη μας, θα δώσει την δυνατότητα για περισσότερα ανεξάρτητα ψηφοδέλτια, κεντρικά σε επίπεδο Δήμου αλλά και τοπικά. Τέλος, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συνεργασία μεταξύ των παρατάξεων και μεγαλύτερη υπευθυνότητα, καθώς σε ελάχιστους Δήμους θα υπάρχει πλειοψηφία από μία και μόνο παράταξη.

– Υπέρ ή κατά της απλής αναλογικής; Θα ενισχύσει τη συνεργασία ναι ή όχι;

– Μου αρέσουν οι ευθείες απαντήσεις και γι’ αυτό θα σας πω ξεκάθαρα ναι. Θέτει τέλος μια και καλή στον παντοδύναμο Δήμαρχο ο όποιος με την αυξημένη πλειοψηφία περνούσε ό,τι ήθελε, χωρίς να μπορεί η αντιπολίτευση να αντιδράσει. Θέτει τέλος και στα εύκολα «όχι» των αντιπολιτεύσεων για κύρια ζητήματα, όπως είναι ο προϋπολογισμός του Δήμου, τα τεχνικά έργα κ.α. Είναι καλό οι ψήφοι που παίρνεις στην κάλπη να αντανακλούν και την ιδία εκπροσώπηση.

Ανέκαθεν πίστευα ότι η συνεργασία δεν επιβάλλεται, πρέπει να αποτελεί κομμάτι της κουλτούρας του κάθε σχηματισμού, αλλά κυρίως του εκάστοτε Δημάρχου. Και για να μην πάμε μακριά ο νυν Δήμαρχος κ. Μαμσάκος ενώ γνώριζε ότι το σύστημα θα γίνει αναλογικό, δεν μερίμνησε καθόλου να ενισχύσει την συνεργασία μεταξύ της δικής του και των λοιπών παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Δεν ενέκρινε ούτε μια πρόταση της δικής μας παράταξης, πιθανόν φοβούμενος μην αναδειχτεί έτσι η καταφανέστατη ανεπάρκεια της δικής του παράταξης. Οι λοιπές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα είναι παρούσες, κάθισαν πολλές φορές στο ίδιο τραπέζι, συνδιαλέχθησαν και συμφώνησαν -ή έστω προσπάθησαν να συμφωνήσουν- επί βασικών ζητημάτων. Καταλήγοντας λοιπόν, θεωρώ ότι το σύστημα της απλής αναλογικής θα συμβάλλει αποφασιστικά στην δημιουργία κουλτούρας συνεργασίας για το καλό του κάθε Δήμου.

Εμείς ως ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΔΡΑΜΑ 2020, ως η επόμενη Δημοτική Αρχή, δεσμευόμαστε για αυτό.

– Είστε ενεργό μέλος της παράταξης ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΔΡΑΜΑ 2020. Ικανοποιημένος από την έως τώρα πορεία της παράταξη

– Η παράταξή μας ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2014 έχοντας ως κύριο στόχο την ενεργό συμμέτοχή της στο Δημοτικό συμβούλιο. Ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε με σχετική ευκολία αν αναλογιστούμε τα δεδομένα της εποχής. Και τούτο διότι επρόκειτο για μια παράταξη με διάρκεια ζωής μόλις 2 μηνών, χωρίς εκπροσώπηση στα τοπικά διαμερίσματα και με ψηφοδέλτιο μικρό σε σχέση με τις δυνατότητες που έδινε ο παλιός εκλογικός νόμος. Δηλώνω ότι είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι που έχουμε στην παράταξή μας πολύ δυνατές προσωπικότητες, αλλά και άτομα εκτός παράταξης τα οποία μας στήριξαν και μας βοήθησαν κατά την προεκλογική μας εκστρατεία.

Το σημαντικότερο είναι ότι όλη η ομάδα του 2014 συνεχίζει και πιστεύει σταθερά μέχρι και σήμερα την πρόταση του ΠΡΟΤΖΕΚΤ. Στο σήμερα λοιπόν. Ναι, είμαι πολύ ικανοποιημένος από την πορεία της παράταξης. Είχαμε μια ισχυρή παρουσία στο Δημοτικό συμβούλιο παρά το γεγονός ότι εκπροσωπηθήκαμε από έναν και μόνο δημοτικό σύμβουλο. Καταθέσαμε προτάσεις επί σοβαρών θεμάτων και φέραμε θέματα στην επικαιρότητα, όπως αυτό με τον κάθετο άξονα Ε.61, αλλά και την μεταμόσχευση οργάνων (για τα οποία πραγματοποιήσαμε και 2 επιτυχημένες εκδηλώσεις).

Ταυτόχρονα, έχουμε επιτύχει να καλύψουμε κάποιες από τις αδυναμίες μας, ενισχύσαμε την παρουσία μας στα τοπικά διαμερίσματα και προσεγγίσαμε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, κάτι που δεν κάναμε το 2014, στην πρώτη μας συμμετοχή στις τοπικές εκλογές. Έτσι, σήμερα, διανύοντας τον τελευταίο χρόνο της τρέχουσας εκλογικής πενταετίας, δηλώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι να καταρτίσουμε ένα πλήρες ψηφοδέλτιο, αποτελούμενο από άτομα τα οποία θα καλύπτουν γεωγραφικά, ηλικιακά, κοινωνικά, επαγγελματικά και άλλα κριτήρια. Άτομα τα οποία μας γνώρισαν τώρα και θέλουν με τον τρόπο τους να συνδράμουν στο έργο της παράταξής μας, άτομα ενεργά σε πολλούς τομείς με γνώσεις τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως για παράδειγμα ο κ. Μελισσινός Στέλιος, αλλά και ενεργά και καταξιωμένα στον επαγγελματικό τομέα, όπως για παράδειγμα ο κ. Παπαδόπουλος Αχιλλέας.

– Έχουν συμπληρωθεί 4 χρόνια που η παράταξη «ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΡΑΜΑ» ανέλαβε τα ηνία στο Δήμο Δράμας. Πως κρίνετε το μέχρι τώρα έργο της δημοτικής αρχή

– Για να κρίνουμε το έργο μιας δημοτικής αρχής θα πρέπει να υπάρχει έργο! Δυστυχώς, η δημοτική αρχή δεν έχει αφήσει ούτε ένα λιθαράκι στην πόλη μας. Επαναπαύτηκε στο να αποτελειώσει μελέτες τις οποίες είχε ξεκινήσει η προηγουμένη δημοτική αρχή. Βέβαια υπάρχουν δικαιολογίες από την μεριά της, όπως η κρίση και οι περιορισμένοι πόροι.

Τα μνημόνια και οι περικοπές όμως υπήρχαν ήδη από το 2014, ήτοι με την έναρξη της εκλογικής του θητείας, ως εκ τούτού πώς ο κ. Μαμσάκος σχεδίαζε, προγραμμάτιζε και διακήρυσσε έργα τα οποία ήταν από τότε ανέφικτα; Κατά την διάρκεια της θητείας του, πρυτανεύει η αδιαφάνεια, η ρουσφετολογική πολιτική ευνοώντας τα κοντινά του άτομα (δυστυχώς ακόμα και τους ίδιους του δημοτικούς συμβούλους) και πολλές κακές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβούλιου.

Αποχωρώντας το 2019, η δημοτική αρχή θα αφήσει πίσω της μια βρώμικη πόλη και παρατημένα τοπικά διαμερίσματα. Αλλά πέραν τούτων, θα αφήσει ανοικτή την πόρτα σε πολλά ακροδεξιά στοιχεία τα οποία έχουν βρει καταφύγιο στην αυλή του. Θα είναι μια δημοτική αρχή που δύσκολα θα ξεχαστεί από τον κόσμο της Δράμας καθώς θα χρησιμοποιείται ως παράδειγμα προς αποφυγήν.

– Ποια τα μελλοντικά πολιτικά σας σχέδια;

– Το 2019 θα είναι μια χρονιά ραγδαίων πολωτικών εξελίξεων. Θα έχουμε Εθνικές εκλογές, Ευρωεκλογές και τις Αυτοδιοικητικές το Μάιο του ‘19. Πιστεύω ότι ένας ενεργός πολίτης θα πρέπει να έχει θέση σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης, είτε πρόκειται για την κεντρική είτε για την τοπική. Ωστόσο, προσωπικά έχω αρνηθεί την υποψηφιότητα μου στο ψηφοδέλτιο του ΚΙΝ.ΑΛ, καθότι προτεραιότητά μου αποτελεί η πόλη μου και το να οδηγήσω το ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΔΡΑΜΑ 2020 προς τις τοπικές εκλογές. Θα είμαι Πρόεδρος μέχρι τον Μάιο του 2019 και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Αν η πρόταση του Πρότζεκτ γίνει αποδεκτή από τον Δραμινό πολίτη, τότε καταλαβαίνετε ότι για τα επόμενα χρόνια η θέση μου θα είναι συνυφασμένη με την διοίκηση του Δήμου.

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;

Η Δράμα είναι μια όμορφη πόλη αλλά χρειάζεται ένα ΠΡΟΤΖΕΚΤ, το οποίο θα βάλει σε μια σειρά τις προτεραιότητες και θα σχεδιάσει την πόλη του μέλλοντος. Η Δράμα είναι μια όμορφη πόλη, αλλά είχε την ατυχία να την διοικήσουν Δήμαρχοι χωρίς σχέδιο και πλάνο, κάτι το οποίο καλούμαστε να το αλλάξουμε εμείς. Η αρχή λοιπόν αυτής της αλλαγής θα επιτευχθεί στις 30/9/2018 με την Γενική Συνέλευση της παράταξής μας, κατά την οποία θα καθοριστούν οι διαδικασίες εκλογής του υποψήφιου Δημάρχου μας. Μέχρι εκείνη την ημερομηνία θα μπορούν να κατατεθούν οι υποψηφιότητες και στις 6/10/2018 θα πραγματοποιηθεί η εκλογική αναμέτρηση. Μέχρι τότε θα έχουμε έρθει σε επαφή με όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο, να κάνουμε διάλογο, να αφουγκραστούμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες κάθε τοπικής, ηλικιακής, επαγγελματικής και κοινωνικής ομάδας της πόλης μας. Το 2019 θα είναι η χρόνια που επιτέλους η Δράμα θα αποκτήσει ΠΡΟΤΖΕΚΤ.

Please follow and like us:
fb-share-icon