Πρόβλημα δυσοσμίας από τα οργανικά απόβλητα των κάδων στην Δράμα το Σαββατοκύριακο

Παρέμβαση του Αλέξανδρου Τσιαμπούση στον Δήμο Δράμας

To δικαίωμα των πολιτών που μένουν δίπλα σε ιχθυοπωλεία ή καταστήματα εστίασης, να αναπνέουν ελεύθερα και το Σαββατοκύριακο μετέφερε για δεύτερη φορά ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας ο Δημοτικός Σύμβουλος της Δημοτικής Παράταξης Project Δράμα 2020 κος Αλέξανδρος Τσιαμπούσης.

Πρόκειται για το γνωστό θέμα της δυσοσμίας που προέρχεται από τις αλλοιώσεις των οργανικών αποβλήτων – απορριμμάτων στους κάδους όπου εναποτίθενται απο ιχθυοπωλεία και καταστήματα εστίασης ή σούπερ μάρκετ. Το πρόβλημα της δυσοσμίας γίνεται άμεσα αισθητό όταν τα συγκεκριμένα απορρίμματα μείνουν στους κάδους δυο ή τρείς ημέρες. Η δυσάρεστη κατάσταση που δημιουργείται επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο αυτή την περίοδο αφού οι υψηλότερες θερμοκρασίες ευνοούν τις ταχύτερες αλλοιώσεις  και μεγεθύνουν το πρόβλημα της δυσοσμίας. Το πρόβλημα που αφορά σε μεγάλο βαθμό το κέντρο της πόλης, θα μπορούσε να αμβλυνθεί εάν γινόταν αποκομιδή των απορριμμάτων από τους συγκεκριμένους κάδους κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κος Αλ. Τσιαμπούσης, έχει γίνει και ο ίδιος αποδέκτης παραπόνων από κατοίκους της πόλης που έρχονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα της δυσοσμίας των οργανικών απορριμμάτων κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου, διότι λόγω της αργίας σταματά η αποκομιδή τους και αυτά παραμένουν στους κάδους δημιουργώντας το γνωστό πρόβλημα.

Όπως τόνισε ο κος Τσιαμπούσης, η αποκομιδή των απορριμμάτων σταματά το πρωί της Παρασκευής και ξαναρχίζει το πρωί της Δευτέρας. Στο διάστημα αυτό τα οργανικά απόβλητα, ζωικής ή φυτικής προέλευσης,  παραμένουν στο σημείο όπου τα εναποθέτουν ( στους κάδους) οι καταστηματάρχες και όπως είναι φυσικό υφίστανται αλλοιώσεις που δημιουργούν την δυσάρεστη αίσθηση της δυσοσμίας στους κατοίκους αυτών των περιοχών αλλα και σε όποιον διέρχεται σε κοντινή απόσταση.

Η κατάσταση που δημιουργείται αξίζει της προσοχής του Δήμου Δράμας που θα πρέπει να δώσει λύση. Η τοποθέτηση κάδων κομποστοποίησης θα μπορούσε να αποτελέσει λύση στο πρόβλημα όπως σημείωσε ο κος Αλ. Τσιαμπούσης.

Υπενθυμίζεται ότι η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία. Αυτή η ουσία λέγεται κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό.

Η κομποστοποίηση είναι ένας πολύ άμεσος και σημαντικός τρόπος πρόληψης και ανακύκλωσης. Έχει υπολογιστεί ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν. Η Ελληνική πολιτεία έχει μεριμνήσει για την εκπόνηση μελέτης που αφόρα οδηγό εφαρμογής προγραμμάτων Διαλογή στη Πηγή & συστημάτων διαχείρισης των βιοαποβλήτων.

Κομποστοποίηση  είναι η αερόβια βιολογική (οξειδωτική) διαδικασία αποικοδόμησης και σταθεροποίησης των οργανικών υλικών, που πραγματοποιείται υπό τις φυσικές και χημικές εκείνες συνθήκες που ευνοούν τη διαδοχή συγκεκριμένων θερμόφιλων, θερμοανθεκτικών και μεσόφιλων μικροβιακών πληθυσμών.

Η διαχείριση του οργανικού κλάσματος με Κομποστοποίηση έχει πλεονεκτήματα και αξίζει να προτιμάται από κάθε άλλη μέθοδο. Μπορεί πέρα απο την συγκεκριμένη χρήση, να λειτουργήσει Κομποστοποίηση στην πηγή (οικιακή και στις εγκαταστάσεις μεγάλων παραγωγών), Κομποστοποίηση σε πράσινα σημεία σε κάθε γειτονιά, αλλά και  Δημοτική ή Περιφερειακή Κομποστοποίηση…

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Ψωμάς

http://www.xronikadramas.gr

Please follow and like us:
fb-share-icon