Κιόρτεβε Παρθένα: «Ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα στον Δήμο Δράμας»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΥΠ. ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «PROJECT ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΜΑ» ΠΑΡΘΕΝΑΣ ΚΙΟΡΤΕΒΕ

  • «Ας ενώσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας για μια Δράμα ανθρώπινη, σύγχρονη, εξωστρεφή»
  • «Είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε άλλο χρόνο χαμένο»
  • «Δεν είμαστε προσωποκεντρική παράταξη. Δεν αγκιστρωνόμαστε σε καρέκλες. Δεν κυνηγάμε τίτλους και αξιώματα. Είμαστε μια δημοκρατική και συμμετοχική παράταξη που ο μόνος στόχος μας είναι να βάλουμε τη Δράμα σε τροχιά ανάπτυξης, εκσυγχρονισμού και εξωστρέφειας»
  • «Είμαι περήφανη για όλους αυτούς τους Δραμινούς συμπολίτες μας που με εμπιστεύτηκαν και με τίμησαν με τη συμμετοχή τους στο ψηφοδέλτιο του “Project για τη Δράμα”»
  • «Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν στον Δήμο μας. Θα ξεκινήσουμε από την καθημερινότητα του δημότη και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του: προσβασιμότητα, καθαριότητα, χώροι αναψυχής»
  • «Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας και να δίνεται η δυνατότητα, τα κίνητρα και οι προϋποθέσεις στα παιδιά μας να δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στη γενέτειρά τους»
  • «Η κοινωνική πολιτική είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο και σημαντικό θέμα για την καλλιέργεια της κοινωνικής συνοχής και την ασφάλεια και την ευημερία του ατόμου και του συνόλου»
  • «Οι Δραμινές και οι Δραμινοί μας εμπιστεύονται και έρχονται μαζί μας και αυτή τη στιγμή η παράταξη έχει γιγαντωθεί, γιατί πολύ απλά έχουμε δώσει όλοι μας εξετάσεις, στον δικό του τομέα ο καθένας και έχουμε περάσει»
  • «Από την πρώτη μέρα της εκλογής μου ως υποψήφιας Δημάρχου την άνοιξη του 2022, δίνω έναν καθημερινό αγώνα για να φτάσει το “Project για τη Δράμα” εκεί που του αξίζει, στις καρδιές των Δραμινών και στην κορυφή της Δράμας»
  • «Δεν θα ήθελα να με επιλέξουν οι ψηφοφόροι επειδή είμαι γυναίκα αλλά ούτε και να με απορρίψουν επειδή είμαι γυναίκα. Η Δράμα σήμερα χρειάζεται ικανούς ανθρώπους που αγαπάνε τον τόπο τους και θέλουν να προσφέρουν και να αγωνιστούν για αυτόν»

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Εργασία… συν» παραχώρησε η υποψήφια Δήμαρχος Δράμας και επικεφαλής της παράταξης «Project για τη Δράμα» κ. Παρθένα Κιόρτεβε. Λίγες ημέρες πριν την ολοκλήρωση της προθεσμίας κατάθεσης συνδυασμών, την ανακήρυξή τους και την προεκλογική περίοδο, η κ. Κιόρτεβε μίλησε για μια σειρά θεμάτων που αφορούν τον Δήμο Δράμας, την παράταξη «Project για τη Δράμα», καθώς και τις δημοτικές εκλογές.

Κυρία Κιόρτεβε, κατ’ αρχάς σας ευχαριστώ για την παραχώρηση της συνέντευξης. Απομένουν λίγες ημέρες μέχρι την ολοκλήρωση της προθεσμίας υποβολής συνδυασμών για τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου. Είστε ικανοποιημένη από τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου της παράταξής σας; Πώς βιώσατε αυτή τη διαδικασία; Χρειάστηκε να κάνετε «εκπτώσεις» για να βρείτε υποψηφίους;

Κύριε Λάτσα, σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Ως προς τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου οφείλω να ομολογήσω ότι δεν είμαι απλώς ικανοποιημένη αλλά περήφανη για όλους αυτούς τους Δραμινούς συμπολίτες μας που με εμπιστεύτηκαν και με τίμησαν με τη συμμετοχή τους στο ψηφοδέλτιο του «Project για τη Δράμα». Άνθρωποι νέοι όχι μόνο ηλικιακά αλλά με φρέσκιες ιδέες, με όραμα και θέληση προσφοράς, άνθρωποι ενεργοί πολίτες και όχι επαγγελματίες πολιτικοί, με καθαρή σκέψη και ευθύ βλέμμα, άνθρωποι από όλες τις επαγγελματικές ομάδες που μας ενώνει η αγάπη για τον Άνθρωπο και τη Δράμα.

Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναφέρω ότι το ψηφοδέλτιο του 2023 απαρτίζεται από υποψήφιους των εκλογών του 2014, από υποψήφιους των εκλογών του 2019 και από νέους υποψήφιους, οι οποίοι όλοι μαζί έχουμε φτιάξει μια συμπαγή ομάδα ανθρώπων, που είναι ενωμένη και έτοιμη να διεκδικήσει ένα καλύτερο αύριο για όλους μας.

Και για το τελευταίο σκέλος της ερώτησής σας, να σας πω ότι ουδέποτε ούτε στην προσωπική ούτε στην επαγγελματική μου ζωή έχω κάνει ποτέ «εκπτώσεις». Εξάλλου, η σύνθεση του ψηφοδελτίου και η ποιότητα όλων αυτών των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτό, σας απαντά στο ερώτημά σας.

Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές ήσασταν υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος, ενώ σε αυτές είστε η επικεφαλής της παράταξης «Project για τη Δράμα». Πόσο διαφορετικές είναι αυτές οι εκλογές για εσάς; Πόσο διαφορετικά χρειάζεται να κινηθείτε ως υποψήφια Δήμαρχος πλέον;

Η ενασχόλησή μου με την τοπική αυτοδιοίκηση από το 2019 όπου και εκλέχτηκα Δημοτική Σύμβουλος, ήταν μια συνειδητή απόφαση, αναλαμβάνοντας το χρέος και την ευθύνη απέναντι στους συμπολίτες μου να φανώ αντάξια των προσδοκιών τους και να προσφέρω τα μέγιστα στον τόπο μου.

Σήμερα, ως υποψήφια Δήμαρχος έχω τη χαρά να μη νιώθω μόνη αλλά είναι δίπλα μου όλα τα στελέχη της παράταξης από το 2014 και το 2019 και όλοι οι άνθρωποι του «Project για τη Δράμα» και να πορευόμαστε μαζί και σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα.

Βέβαια, δεν σας κρύβω ότι αυτή η προεκλογική περίοδος ήταν πολύ μεγάλη και από την πρώτη μέρα της εκλογής μου ως υποψήφιας Δημάρχου την άνοιξη του 2022, δίνω έναν καθημερινό αγώνα για να φτάσει το «Project για τη Δράμα» εκεί που του αξίζει, στις καρδιές των Δραμινών και στην κορυφή της Δράμας.

Έχοντας την εμπειρία της θητείας σας στο Δημοτικό Συμβούλιο, κατά την τρέχουσα αυτοδιοικητική περίοδο, τι πιστεύετε πως πρέπει να αλλάξει στη Δράμα; Και κυρίως πόσο εφικτό είναι να γίνουν αυτές οι αλλαγές;

Η Δράμα έχει χάσει πολύ χρόνο, κύριε Λάτσα. Έχασε Ευρωπαϊκά προγράμματα που δεν εντάχθηκε, έχασε χρήματα που δεν διεκδίκησε ή δεν αξιοποίησε, έχασε θέσεις αυτοδιοικητικών υπαλλήλων που δεν ζήτησε και κυρίως έχασε πολλές ευκαιρίες να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του τόπου μας και να αναδείξει τα δυνατά σημεία του Δήμου μας.

Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε άλλο χρόνο χαμένο και για αυτό πρόκειται να κινηθώ σε δύο επίπεδα, αν την επομένη των εκλογών μας εμπιστευτούν οι Δραμινοί το τιμόνι του Δήμου: πρώτον, να στελεχώσουμε τον Δήμο με Αντιδημάρχους και ειδικούς συμβούλους που θα είναι γνώστες του αντικειμένου που θα αναλάβουν, οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις και δεύτερον, να διεκδικήσουμε από την κεντρική εξουσία όσα περισσότερα μπορούμε για να ξαναβάλουμε τη Δράμα στον χάρτη της ανάπτυξης και της προόδου.

Ποιος είναι ο απολογισμός αυτής της αυτοδιοικητικής περιόδου τόσο από πλευράς διοίκησης του Δήμου όσο και από πλευράς συμμετοχής της παράταξής σας στο Δημοτικό Συμβούλιο;

Όσο αφορά τον απολογισμό της διοίκησης του Δήμου θα σας παρέπεμπα σε μια βόλτα στην πόλη μας και θα σας ζητούσα να κάνετε την ίδια ερώτηση στους συμπολίτες μας που θα βρείτε στους δρόμους.

Η συμμετοχή του «Project για τη Δράμα» στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν αξιοπρεπής και αποτελεσματική, όσο αυτό μας επιτρεπόταν. Ήμασταν πάντα προετοιμασμένοι για τα θέματα που θα συζητούνταν και καταθέταμε πλήθος ερωτημάτων και προτάσεων, μεταφέροντας τις ανησυχίες και τα προβλήματα των συνδημοτών μας. Δεν διστάσαμε να συγκρουστούμε με προτάσεις που έθιγαν τα συμφέροντα των δημοτών, αλλά δεν φοβηθήκαμε και να υπερψηφίσουμε προτάσεις που κρίναμε πως κινούνταν σε σωστή κατεύθυνση. Καταφέραμε να μείνουμε έξω από μικροπολιτικές πρακτικές και ρητορείες εντυπωσιασμού και αυτό μπορεί εύκολα κανείς να το διαπιστώσει παρακολουθώντας μία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Για εσάς και την παράταξή σας ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητές σας, εφόσον οι συμπολίτες μας σας εκλέξουν ως Δήμαρχο και Δημοτική Αρχή αντίστοιχα, και σε πιο μακροπρόθεσμο επίπεδο ποιοι είναι οι στόχοι σας για τον Δήμο Δράμας;

Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν στον Δήμο μας. Θα ξεκινήσουμε από την καθημερινότητα του δημότη και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του: προσβασιμότητα, καθαριότητα, χώροι αναψυχής.

Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας και να δίνεται η δυνατότητα, τα κίνητρα και οι προϋποθέσεις στα παιδιά μας να δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στη γενέτειρά τους. Επίσης, η κοινωνική πολιτική είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο και σημαντικό θέμα για την καλλιέργεια της κοινωνικής συνοχής και την ασφάλεια και την ευημερία του ατόμου και του συνόλου.

Τι είναι αυτό που σας διαφοροποιεί από τις υπόλοιπες παρατάξεις, δεδομένου ότι τουλάχιστον ακόμη τρεις συνδυασμοί διεκδικούν με αξιώσεις τη νίκη στις δημοτικές εκλογές; Γιατί να εμπιστευτούν οι Δραμινές και οι Δραμινοί το «Project για τη Δράμα» και εσάς για τη διοίκηση του Δήμου;

Το «Project για τη Δράμα» δημιουργήθηκε το 2014 και από τότε έχει αφήσει το δικό του στίγμα και τη δική του ταυτότητα στα αυτοδιοικητικά πράγματα. Εδώ και εννιά χρόνια ταράζει τα στάσιμα νερά του Δήμου μας με τις πρωτοποριακές δράσεις και εκδηλώσεις του, με τις προτάσεις και ερωτήσεις μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και κυρίως με την αξιοπρεπή και ενεργή παρουσία των μελών του μέσα στην πόλη. Για αυτούς τους λόγους μας εμπιστεύονται οι Δραμινοί και οι Δραμινές, γιατί μας γνωρίζουν από την καθημερινή μας παρουσία μέσα στην πόλη, μας γνωρίζουν από την επαγγελματική μας ιδιότητα ως φίλους, γείτονες, επαγγελματίες, ανθρώπους της διπλανής πόρτας και όχι ως επαγγελματίες πολιτικούς. Μας εμπιστεύονται και έρχονται μαζί μας και αυτή τη στιγμή η παράταξη έχει γιγαντωθεί, γιατί πολύ απλά έχουμε δώσει όλοι μας εξετάσεις, στον δικό του τομέα ο καθένας και έχουμε περάσει.

Δεν μπορώ να μη σας θέσω και ένα θέμα το οποίο δεν είναι σύνηθες στις δημοτικές παρατάξεις που διεκδικούν τη ψήφο των πολιτών, όχι μόνο στη Δράμα αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο. Είστε η τρίτη κατά σειρά επικεφαλής της παράταξης «Project για τη Δράμα», η οποία συμμετέχει σε κάθε εκλογική διαδικασία (2014, 2019 και τώρα 2023) με διαφορετικό υποψήφιο Δήμαρχο. Γιατί επιλέγετε ως παράταξη διαφορετικά πρόσωπα κάθε φορά;

Γιατί αυτό είναι το «Project για τη Δράμα»! Δεν είμαστε προσωποκεντρική παράταξη. Δεν αγκιστρωνόμαστε σε καρέκλες. Δεν κυνηγάμε τίτλους και αξιώματα. Είμαστε μια δημοκρατική και συμμετοχική παράταξη που ο μόνος στόχος μας είναι να βάλουμε τη Δράμα σε τροχιά ανάπτυξης, εκσυγχρονισμού και εξωστρέφειας. Η παράταξη έχει καταστατικό, γίνονται ετήσιες Γενικές Συνελεύσεις και μαζί με τη Συντονιστική Επιτροπή χαράσσουμε την πορεία του Project με γνώμονα το καλό του τόπου μας. Έτσι, μετά τον Βαγγέλη Καλφόπουλο το 2014 και τον Αλέξανδρο Τσιαμπούση το 2019, στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου έχοντας τους δύο προηγούμενους υποψήφιους Δημάρχους δίπλα μου, θα ζητήσουμε από τους Δραμινούς να μας εμπιστευτούν και να μας τιμήσουν με την ψήφο τους.

Γιατί αυτή τη φορά η παράταξή σας να έχει καλύτερο αποτέλεσμα στις εκλογές σε σχέση με την προηγούμενη φορά; Πιστεύετε ότι θα λάβετε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας; Για να το θέσω κάπως λαϊκά, θα καταφέρετε να πιείτε νερό; Θέτω τη συγκεκριμένη ερώτηση με βάση το δεδομένο ότι την προηγούμενη φορά, το 2019, το «Project για τη Δράμα» κατάφερε να φτάσει στη βρύση, όμως για μόλις 28 ψήφους δεν κατάφερε να μπει στον β’ γύρο, όπου τουλάχιστον από την πλευρά της παράταξής σας εκπορευόταν η σιγουριά ότι θα ήταν το «Project» νικητής των εκλογών και ως εκ τούτου και Δημοτική Αρχή.

Όλοι οι εκλογικοί αγώνες που έχει δώσει μέχρι στιγμής το «Project για τη Δράμα» χαρακτηρίζονται από δυναμισμό, καθαρότητα, εντιμότητα. Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση οι Δραμινοί έχουν πιο σαφή και ολοκληρωμένη εικόνα για το ποιοι είμαστε και τι μπορούμε να κάνουμε και αυτό χάρη στους εκλεγμένους Δημοτικούς Συμβούλους και τα μέλη του Project που συμμετείχαν στις Επιτροπές του Δήμου, οι οποίοι δούλεψαν πολύ και έκαναν με την παρουσία τους στα Συμβούλια φανερό το συγκριτικό πλεονέκτημα της παράταξής μας έναντι των υπολοίπων.

Φτάνοντας προς το τέλος, αλήθεια πιστεύετε πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να εκλεγεί στη Δράμα για πρώτη φορά γυναίκα Δήμαρχος; Είναι «πλεονέκτημα» ή «μειονέκτημα» το φύλο, δεδομένου πως είστε η μοναδική γυναίκα υποψήφια Δήμαρχος στον Δήμο Δράμας;

Κύριε Λάτσα, δεν μου αρέσει να βάζω ετικέτες στους ανθρώπους ούτε να τους χωρίζω σε κατηγορίες με βάση διάφορα χαρακτηριστικά τους.

Δεν θα ήθελα να με επιλέξουν οι ψηφοφόροι επειδή είμαι γυναίκα αλλά ούτε και να με απορρίψουν επειδή είμαι γυναίκα. Η Δράμα σήμερα χρειάζεται ικανούς ανθρώπους που αγαπάνε τον τόπο τους και θέλουν να προσφέρουν και να αγωνιστούν για αυτόν. Θα ήθελα με αυτό το κριτήριο να επιλέξουν οι συνδημότες μου τον αυριανό Δήμαρχο και να κάνουν την καλύτερη επιλογή για τη Δράμα.

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη κι αφού σας ευχαριστήσω ξανά για αυτήν, ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους πολίτες του Δήμου Δράμας ενόψει των δημοτικών εκλογών;

Θέλω να πω στις Δραμινές και στους Δραμινούς ότι η ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα στον Δήμο Δράμας. Ήρθε η ώρα των νέων ανθρώπων. Ας ενώσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας για μια Δράμα ανθρώπινη, σύγχρονη, εξωστρεφή. Ο κύβος ερρίφθη!

Please follow and like us:
fb-share-icon