Δεν υπάρχει σχεδιασμός και προοπτική για τον δήμο Δράμας – Δημήτριος Ιωαννίδης

«Η δημοτική αρχή και η μείζων αντιπολίτευση είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Αν δεν υπάρχει ο ένας, θα πάψει να υπάρχει και ο άλλος. Από την άλλη και οι δύο παρατάξεις τα έχουν βάλει με το project. Αυτό βέβαια μας τιμά, διότι αποδεικνύεται ότι και οι δύο παρατάξεις μας φοβούνται και μας υπολογίζουν» δηλώνει ο δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Project Δράμα 2020» Δημήτρης Ιωαννίδης. Τονίζει ότι το εμβόλιο είναι μια νίκη της επιστήμης και των ανθρώπων έναντι ενός αόρατου «εχθρού» και χαρακτηρίζει γελοιότητες τις διάφορες συνωμοσιολογίες για τους εμβολιασμούς. Τέλος τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση και εκφράζει την αντίθεσή του σε αλλαγή του εκλογικού νόμου.

- Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα κύριε Ιωαννίδη και με το άνοιγμα της αγοράς σε μεγάλο βαθμό. Αισιόδοξα τα μηνύματα μετά από μια πολύ δύσκολη περίοδο.

- Καταρχάς να σας ευχηθώ Καλή Χρονιά με υγεία, αγάπη, ευτυχία, ευημερία και να σας ευχαριστήσω που μου δίνεται την δυνατότητα για ακόμη μια φορά να τα πούμε μέσα από την εφημερίδα των Ψιθύρων.

Πράγματι εδώ και δέκα ημέρες περίπου έχει ξεκινήσει μια μικρή επιστροφή στην κανονικότητα. Μια επιστροφή όμως που βασίστηκε σε αναλύσεις των ειδικών και έχοντας ως γνώμονα αρχικά την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και κατά δεύτερον την οικονομική κατάσταση των τόσων επιχειρήσεων, άρα και οικογενειών, που είχαν μείνει για πάνω από δύο μήνες κλειστά.

Θεωρώ ότι ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση αν αναλογιστεί κανείς ότι κυρίως τον Νοέμβριο, αλλά και τον Δεκέμβριο, υπήρξαν πάρα πολλά κρούσματα από την πανδημία και δυστυχώς χάθηκαν πολλοί συνάνθρωποί μας.

Η επιστροφή αυτή όμως θα πρέπει να συνδυαστεί και με την προσωπική ευθύνη του καθενός από μας. Δεν πρέπει να θεωρήσουμε ότι επειδή χαλάρωσαν λίγο τα μέτρα (πχ μπορείς να είσαι δύο ώρες στην αγορά) ή ότι επειδή έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί, ότι τελείωσε η πανδημία.
Δυστυχώς, δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμη και πρέπει να κάνουμε υπομονή, ώστε να μπορέσουμε σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να έχουμε μια πραγματική επιστροφή στην κανονικότητα.

- Το τελευταίο διάστημα έχουμε αισιόδοξα μηνύματα για την πορεία του κορωνοϊού στην Π.Ε. Δράμας.

- Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο νομός μας δυστυχώς επλήγη σε πολύ μεγάλο βαθμό από την πανδημία. Συγκεκριμένα, ήταν ο δεύτερος νομός ανά εκατό χιλιάδες κατοίκους που είχε τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους σε όλη την επικράτεια. Αν σκεφτεί κάποιος αυτή την αναλογία είναι τρομερά δυσάρεστη.
Μην ξεχνάμε επίσης ότι μέσα στον Νοέμβριο, η Δράμα είχε γίνει το κέντρο της χώρας λόγω της πανδημίας. Το νοσοκομείο μας ήταν υπερπλήρες. Είχαν δημιουργηθεί τρείς κλινικές covid!

Υπήρξαν συμπολίτες μας που νοσηλεύτηκαν στον χώρο των χειρουργείων διότι δεν υπήρχαν κλίνες ελεύθερες. Δράττομαι της ευκαιρίας μέσα από την συνέντευξη μας, να ευχαριστήσω δημόσια όλους του ανθρώπους που εργάζονται στο νοσοκομείο μας, διότι όχι απλά υπερεβάλαν εαυτούς, αλλά έβαλαν τους συμπολίτες μας, όλους εμάς, πάνω από τους εαυτούς τους και με αυταπάρνηση και θάρρος κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια.

Η κατάσταση αυτή την στιγμή φαίνεται να είναι αρκετά αισιόδοξη και ελπιδοφόρα, αλλά όπως είπαμε θέλει πολύ προσοχή. Φαίνεται ότι είχαμε φτάσει στο μέγιστο σημείο και η καμπύλη πλέον έχει φθίνουσα πορεία. Ελπίζω ο νομός μας να παραμείνει σε αυτή την κατάσταση και σε ακόμη καλύτερη και να μην επαναληφθούν όλα αυτά που ζήσαμε τους προηγούμενους μήνες.

- Αυτό φυσικά που απασχολεί την Ελληνική κοινωνία είναι που οδηγούνται τα πράγματα από εδώ και πέρα και έως πότε θα ζούμε σε συνθήκες αβεβαιότητας. Εδώ πιστεύω δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη.

- Γενικά οι προβλέψεις στηρίζονται σε μαθηματικά μοντέλα, τα οποία όμως έχουν κάποια ποσοστά σφάλματος. Έτσι λοιπόν και στην προκειμένη περίπτωση όσο καλά και δομημένα είναι τα στατιστικά στοιχεία που μπορεί να έχει η κυβέρνηση στα χέρια της, δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί το τι θα γίνει σε κάποιους μήνες από σήμερα, διότι αυτά τα στοιχεία έχουν και κάποιο ποσοστό σφάλματος.

Το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να ακολουθούμε τις οδηγείς των ειδικών, να μην χαλαρώνουμε, ώστε να φτάσουμε σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να επανέλθουμε σε καταστάσεις προ κορωνοϊού.

- Κύριε Ιωαννίδη το εμβόλιο για τον κορωνοϊό είναι μια πραγματικότητα. Θα το κάνετε; Και τι συμβουλεύετε σε όλους αυτούς που προβληματίζονται για το αν θα εμβολιαστούν;

- Αναφορικά με τον εμβολιασμό θα σας απαντήσω απόλυτα καταφατικά: ναι θα το κάνω και προτρέπω όλους τους συμπολίτες μας να το κάνουν και αυτοί.
Το εμβόλιο είναι μια νίκη της επιστήμης και των ανθρώπων έναντι ενός αόρατου «εχθρού». Είναι πραγματικά άξιοι όλων των συγχαρητηρίων πως μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, τόσοι επιστήμονες ανά την υφήλιο δούλευαν μέρα και νύχτα ώστε να είμαστε σε θέση σήμερα να λέμε ότι έχουμε κάτι έναντι του κορωνοϊού.

Σκεφτείτε να μην είχε γίνει τίποτα.

Τι θα γινόταν τότε; Θα συνεχίζαμε να έχουμε καταστάσεις όπως αυτές που ζήσαμε τον Νοέμβριο; Άρα δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα για το αν πρέπει να το κάνει κάποιος ή όχι.

Είναι μονόδρομος. Σχετικά με τις διάφορες συνωμοσιολογίες που ακούγονται τις θεωρώ τουλάχιστον αστειότητες.
Όπως γνωρίζετε, περιβάλλομαι στον στενό μου οικογενειακό κύκλο από ανθρώπους που εργάζονται στον χώρο της υγείας και ήδη το έχουν ή πρόκειται να κάνουν το εμβόλιο. Γιατί λοιπόν να μην πιστέψω αυτούς, που σίγουρα γνωρίζουν πολύ καλύτερα από μένα τα θέματα τις υγείας και να πιστέψω τις διάφορες συνωμοσιολογίες….

- Ανατροπή και στη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου αλλά και των επιτροπών του δήμου. Με τηλεδιάσκεψη ή δια περιφοράς οι συνεδριάσεις. Πως είδατε την λειτουργία του δήμου αυτήν την περίοδο;

- Όλες οι συνεδριάσεις των επιτροπών και των δημοτικών συμβουλίων από την αρχή της πανδημίας, εκτός δύο-τριών εξαιρέσεων κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και αρχές φθινοπώρου, γίνονται μέσω τηλεδιάσκεψης ή/και δια περιφορά μέσω mail. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό από μόνο του έχει κάποια δυσκολία στην συζήτηση κάποιων θεμάτων και στο να μπορέσεις να πάρεις την σωστή απόφαση. Δεν είναι εύκολη διαδικασία, αλλά θεωρώ ότι όλοι οι συνάδελφοι από όλες τις δημοτικές παρατάξεις προσαρμόστηκαν και πλέον μας έχει γίνει συνήθεια…

Ο δήμος από την άλλη, θα μπορούσε να λειτουργήσει πολύ καλύτερα. Για παράδειγμα ήταν ευκαιρία εν μέσω καραντίνας τόσο του Μαρτίου - Απριλίου, όσο και από τον Νοέμβριο μέχρι πριν λίγες μέρες, να γίνουν πολλά ανεκτέλεστα έργα που υπάρχουν οι χρηματοδοτήσεις από το κράτος.
Θα μπορούσαν για παράδειγμα να γίνουν οι ασφαλτοστρώσεις και οτιδήποτε άλλο συναφές, μιας και δεν ήταν ανοιχτή η αγορά και δεν κυκλοφορούσε ο κόσμος, ώστε να δημιουργείται θέμα στην καθημερινότητα. Η δημοτική αρχή θα έπρεπε να δει σαν ευκαιρία την καραντίνα και όχι να μην κάνει τίποτα.

- Σε σημαντικά θέματα (Προϋπολογισμός- Τέλη - Ονειρούπολη) είδαμε την συνεργασία της δημοτικής αρχής με την Μείζονα Αντιπολίτευση. Προκάλεσε σχόλια αυτή η συνεργασία...

- Για μας η συνεργασία αυτή δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Το έχουμε πει πολλές φορές αρκετοί συνάδελφοι από την παράταξη μας. Η δημοτική αρχή και η μείζων αντιπολίτευση είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Αν δεν υπάρχει ο ένας, θα πάψει να υπάρχει και ο άλλος. Από την άλλη και οι δύο παρατάξεις τα έχουν βάλει με το project. Αυτό βέβαια μας τιμά, διότι αποδεικνύεται ότι και οι δύο παρατάξεις μας φοβούνται και μας υπολογίζουν.

Φοβούνται διότι όσο πιο πολύ μεγαλώνουμε και διεκδικούμε τόσο πιο πολύ θα φαίνεται ότι αυτοί που και οι δύο έχουν διοικήσει τον δήμο δεν έχουν φέρει τα αποτελέσματα που προσδοκούσε ο δραμινός πολίτης.

Ας συνεργαστούν όπως και όσο θέλουν. Εμείς συνεχίζουμε την πορεία μας όπως την είχαμε καταθέσει και προεκλογικά. Ναι στα θετικά, όχι στα αρνητικά με κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων, όπως έγινε με την Ονειρούπολη, με τον προϋπολογισμό, κα.

- Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι αλλάζει ο εκλογικός νόμος. Απλή Αναλογική τέλος. Ποια είναι η άποψή σας;

- Πράγματι ακούγεται ότι θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος. Για μένα η απλή αναλογική ήταν μια δίκαιη διαδικασία. Δυστυχώς η κυβέρνηση όταν εκλέχθηκε εν μέρη ανέτρεψε την απλή αναλογική μέσα στις επιτροπές και στα νομικά πρόσωπα του δήμου. Τώρα, ακούγεται ότι θα επαναφέρει το εκλογικό σύστημα, όπως ήταν πριν, με πρόσχημα την ακυβερνησία μέσα στους δήμους.

Αν προχωρήσει ο καινούργιος νόμος, οι όποιες αντιπολιτεύσεις προκύψουν δεν θα έχουν την ισχύ που έχουν σήμερα. Δηλαδή δεν θα έχουν την ίδια φωνή μέσα στα δημοτικά συμβούλια, όπως συμβαίνει σήμερα. Βέβαια, σήμερα ναι μεν οι αντιπολιτεύσεις έχουν ισχύ, αλλά μην ξεχνάμε ότι ο Δήμαρχος και η δημοτική αρχή είναι υπεύθυνη για την εκτέλεση των αποφάσεων που παίρνονται.

Επιπλέον με τον καινούργιο νόμο ακούγεται ότι στις κοινότητες, θα μπαίνουν οι αντίστοιχες παρατάξεις στα ίδια ψηφοδέλτια των κεντρικών παρατάξεων, όπως ίσχυε παλιότερα. Με τον τρόπο αυτό, υπάρχει περίπτωση ορισμένοι που ήθελαν να είναι ανεξάρτητοι, όπως ίσχυσε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, να αναγκαστούν να ενταχθούν σε κάποια κεντρική παράταξη ή ακόμη και να μην ασχοληθούν. Νομίζω ότι πρέπει η κυβέρνηση να αξιολογήσει όλες τις παραμέτρους πριν καταλήξει στο τελικό εκλογικό νόμο.

- Ένα θέμα που συζητήθηκε πρόσφατα αφορούσε την ονοματοδοσία οδών στο Πανόραμα. Είστε κάτοικος της περιοχής. Πόσα προβλήματα προκύπτουν από την έλλειψη οδών στην περιοχή; Πόσος καιρός θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί η διαδικασία;

- Σας ευχαριστώ πολύ για αυτή την ερώτηση, ώστε να ενημερωθούν οι συμπολίτες μας που ζουν στο Πανόραμα. Το Πανόραμα έχει ένα ιδιότυπο διοικητικό καθεστώς όπου υπεύθυνος είναι ο οικοδομικός συνεταιρισμός «Το Πανόραμα», ο οποίος υπάρχει από την ίδρυση του οικισμού, περί το 1980. Έχουν περάσει από τότε πάρα πολλές διοικήσεις της κοινότητας Καλλιφύτου (αρχικά ανήκε στην κοινότητα Καλλιφύτου) και του δήμου Δράμας όπου ανήκει σήμερα.

Δεν είχε γίνει το παραμικρό ώστε να περιέλθουν οι κοινόχρηστοι χώροι στον Δήμο και να γίνει κάποια ενέργεια ώστε να δοθούν οδοί στους δρόμος του Πανοράματος, αν και είχαν γίνει προσπάθειες από μεριάς του συνεταιρισμού και για τις δύο περιπτώσεις. Όσον αφορά τις οδούς αυτό δημιουργούσε τεράστια προβλήματα, όπως για παράδειγμα σε περίπτωση που ένα ασθενοφόρο έπρεπε να προσεγγίσει την περιοχή, δεν ήξερε που να πάει….

Όσον αφορά τους κοινόχρηστους χώρους, όλοι οι κάτοικοι τους Πανοράματος πληρώνουμε τέλη προς τον δήμο, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια ανταποδοτικότητα, όπως για παράδειγμα να γίνει μια παιδική χαρά.

Έτσι λοιπόν, κατατέθηκε από την παράταξη μας μια πρόταση για την ονοματοδοσία των οδών με εμπεριστατωμένο σχέδιο και ονόματα που μας δόθηκε από την διοίκηση του οικοδομικού. Ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο το αποδέχτηκε και θεωρώ ότι σε λίγο καιρό και μετά από την γνωμοδότηση τόσο της κοινότητας Καλλιφύτου όσο και του Δήμου Δράμας, θα υπάρξουν οδοί στο Πανόραμα.

Σχετικά με τους κοινόχρηστους χώρους, η παράταξη μας στηριζόμενη σε μια απόφαση του Αρείου Πάγου για αντίστοιχη περίπτωση σε κάποιο άλλο δήμο, έδωσε την δυνατότητα στον Δήμο Δράμας να δηλώσει τους κοινόχρηστους χώρους και τα αγροτεμάχια που ανήκουν στον οικοδομικό, στο κτηματολόγιο.

Με τον τρόπο αυτό θα περιέλθουν οι κοινόχρηστοι χώροι στην ιδιοκτησία του δήμου Δράμας και θα μπορέσουν να δημιουργηθούν κάποιες υποδομές. Για παράδειγμα θα μπορεί να κατασκευαστεί μια παιδική χαρά, θα μπορούν να καθαρίζονται οι κοινόχρηστους χώροι, κα.

Θεωρώ το παραπάνω μια πολύ σημαντική εξέλιξη για του περίπου 1200 κατοίκους του Πανοράματος και ελπίζω να ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα όλες οι διαδικασίες ώστε να αναρτηθούν τόσο οι οδοί, όσο και η αξιοποίηση των κοινόχρηστων χώρων.

- Ποιες οι προτεραιότητες και τα προβλήματα που πιστεύετε ότι πρέπει άμεσα ο δήμος να δώσει λύση;

- Στον δήμο μας υπάρχουν αρκετά προβλήματα με τα έργα υποδομής. Μετά από την ανάπλαση του πάρκου της αγίας Βαρβάρας, το έργο της ανάπλασης και την δημιουργία της ονειρούπολης, δεν έχει γίνει κάτι σημαντικό στον δήμο μας. Πρέπει επιτέλους η δημοτική αρχή, να καταλάβει ότι είναι αισίως 6,5χρόνια διοίκηση του δήμου Δράμας και δεν έχει κάνει τίποτα.

Αυτό δεν χρειάζεται να το πω εγώ. Μια βόλτα να βγούμε στην πόλη και στα χωρία μας, θα δούμε τι έχει γίνει.

Αυτή την στιγμή φαίνεται ότι ο δήμος δουλεύει στον “αυτόματο”. Δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός, κάποια προοπτική για τον δήμο. Ελπίζω αυτό να αλλάξει και έστω στο τέλος της τρέχοντος τετραετίας να γίνει κάτι.

- Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;

- Να σας ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά για την φιλοξενία. Να ευχηθώ για το νέο έτος να μας βρει υγιείς. Να προστατέψουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας τόσο με τα μέτρα προστασίας, όσο και με τον εμβολιασμό που πρέπει να κάνουμε όλοι μας.

Όσο για τον δήμο μας, ελπίζω έστω και μετά από τόσα χρόνια διοίκησης η δημοτική αρχή να παράξει επιτέλους κάποιο έργο ώστε να αφήσει μια παρακαταθήκη στους επόμενους.

 

https://www.facebook.com/psithiri

 

 

143471586_2745846982397144_8583816474080083697_o
Please follow and like us:
fb-share-icon