Αλέξανδρος Τσιαμπούσης – Το «Project» να γίνει το απόλυτο πλειοψηφικό ρεύμα στον δήμο μας

Αλέξανδρος Τσιαμπούσης ~ Τοπογράφος Μηχανικός / Πρώην υποψήφιος Δήμαρχος Δράμας / Υπ. Δημοτικός Σύμβουλος Δράμας «Project για τη Δράμα»

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Ελευθεριάδη / ΨΙΘΥΡΟΙ Δράμας

Ο Αλέξανδρος Τσιαμπούσης αισθάνεται απόλυτα ικανοποιημένος από την παρουσία του «Project» στο δημοτικό συμβούλιο τα τελευταία 4 χρόνια. «Η δημοτική αρχή εφάρμοσε μια τακτική να κατηγορεί την αντιπολίτευση για κάθε λάθος της, τονίζοντας ότι δεν έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Και συγχρόνως, για όσα θετικά γινόταν έπειτα από προτάσεις μας, τις οποίες στο τέλος υιοθετούσε, ξεχνούσε να αναφέρει την συνδρομή μας» τονίζει χαρακτηριστικά.

Ξεκαθαρίζει ότι οι Δραμινοί δεν καλούνται στις 8 Οκτωβρίου να συγκρίνουν την Παρθένα Κιόρτεβε με τον Αλέξη Τσιαμπούση. Καλούνται να την συγκρίνουν με άλλους τρεις υποψήφιους δημάρχους, οι όποιοι, ο καθένας από αυτούς, έχει διοικήσει τον τόπο μας από όλες τις πιθανές θέσεις.

Θέτει το δίλημμα αναφέροντας χαρακτηριστικά «…αν οι Δραμινοί είναι ευχαριστημένοι από την κατάσταση που οι κύριοι Μαμσάκος, Χαρακίδης και Παπαδόπουλος έφεραν την Δράμα, τότε δεν έχουν παρά να τους ξαναψηφίσουν. Αν όμως δεν είναι ευχαριστημένοι από τα τελευταία 20 χρόνια, τότε η επιλογή τους είναι μονόδρομος. Και αυτή είναι το Project με υποψήφια δήμαρχο την Παρθένα Κιόρτεβε».

– Από υποψήφιος Δήμαρχος Δράμας με το Project το 2019, τώρα υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, στο πλευρά της Παρθένας Κιόρτεβε. Μια απόφαση που ξένισε πολύ κόσμο και που, ακόμη και σήμερα, συζητιέται στην Δράμα. Θέλετε να μας εξηγήσετε πώς φτάσατε σε αυτήν την απόφαση κύριε Τσιαμπούση.

– Όντως, το 2019 κλήθηκα, έπειτα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Project, να οδηγήσω την παράταξη στις δημοτικές εκλογές ως υποψήφιος Δήμαρχος Δράμας. Και πρέπει να σας πω ότι η τιμή που μου έκαναν όσοι με στήριξαν, με την συμμετοχή τους στο ψηφοδέλτιο, αλλά κυρίως η τιμή που μου έκαναν όσοι στήριξαν με την ψήφο τους την παράταξη, 7133 συνδημότες μας, είναι τεράστια και δεν θα την ξεχάσω ποτέ. Στις αρχές του 2022 πήρα ίσως την δυσκολότερη απόφαση της ζωής μου. Να μην είμαι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος στις δημοτικές εκλογές του 2023.

Οι υποχρεώσεις όταν είσαι υποψήφιος δήμαρχος μιας παράταξης που έχει στόχο να κερδίσει στις εκλογές απαιτούν πολλές ώρες ενασχόλησης. Οι αυξημένες επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις μου δεν θα μου επέτρεπαν να δώσω μια εκλογική μάχη από την θέση του υποψηφίου δημάρχου με τον τρόπο που έπρεπε και ήθελα. Ωστόσο, ιδιαιτέρως σημαντικό ρόλο στην απόφασή μου έπαιξε η ίδια η λειτουργία της παράταξης, της οποίας είμαι ο εμπνευστής και εκ των ιδρυτικών στελεχών. Ήξερα ότι αυτή μου η απόφαση δε θα σημάνει και το τέλος του Project, αφού πλέον υπήρχε μια πολύ δυνατή ομάδα ανθρώπων δίπλα μου και αρκετοί που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την παράταξη στη νίκη το 2023. Με βάση όλα τα παραπάνω, αλλά και τις αξίες που έχω ως άνθρωπος, που δεν ζει από την μωροφιλοδοξία του, αποφάσισα να μην θέσω εκ νέου υποψηφιότητα για δήμαρχος Δράμας. Δεν θα μπορούσα βέβαια να λείψω από την τελική μάχη για όσα πρεσβεύει το Project και για την απόλυτη ανατροπή, η οποία για 28 ψήφους δεν επιτεύχθηκε το 2019.

«Τα ψέματα τελείωσαν. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η τελευταία ώθηση, ώστε μέχρι τις 8 Οκτωβρίου το «Project» να γίνει το απόλυτο πλειοψηφικό ρεύμα στον δήμο μας»

– Πολλοί λένε ότι αν σήμερα ήσασταν εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος με το Project, η νίκη θα ήταν σίγουρη. Πώς το σχολιάζετε;

– Στην ζωή δεν υπάρχει τίποτε σίγουρο πέραν από τον θάνατο και τους φόρους (γέλια). Ωστόσο, για να απαντήσω στο ερώτημά σας, πιστεύω ότι η επιλογή της Παρθένας Κιόρτεβε από την Γενική Συνέλευση του Project ήταν εξαιρετική και η πλέον ιδανική για τις εκλογές του Οκτωβρίου. Η Παρθένα είναι η πρώτη γυναίκα που διεκδικεί με αξιώσεις να γίνει η πρώτη γυναίκα δήμαρχος Δράμας. Αυτό από μόνο του είναι ένα βήμα μπροστά για την κοινωνία μας και θα πρέπει κάθε γυναίκα στον δήμο μας να είναι λίγο πιο περήφανη με αυτήν την εξέλιξη. Επίσης, έπειτα από 4 χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο, έχει πλέον την απαιτούμενη εμπειρία στον δήμο. Πιο σημαντικό από όλα όμως είναι ότι, όπως και εγώ το 2019, έτσι και η Παρθένα έχει σήμερα δίπλα της την πιο δυνατή ομάδα υποψήφιων δημοτικών συμβούλων και αυτό είναι κάτι που παραδέχονται ακόμη και οι αντίπαλοί μας. Αυτή η ομάδα είναι που εγγυάται ότι ο δήμος Δράμας θα αλλάξει σελίδα με την εκλογή του Project, ως δημοτική αρχή. Και σε αυτήν την ομάδα είμαι κι εγώ παρών και ζητώ την ψήφο των Δραμινών για να βοηθήσω τον τόπο που ζούμε όσο μπορώ.

Και κάτι ακόμη… οι Δραμινοί δεν καλούνται στις 8 Οκτωβρίου να συγκρίνουν την Παρθένα Κιόρτεβε με τον Αλέξη Τσιαμπούση. Καλούνται να την συγκρίνουν με άλλους τρεις υποψήφιους δημάρχους, οι όποιοι, ο καθένας από αυτούς, έχει διοικήσει τον τόπο μας από όλες τις πιθανές θέσεις. Βουλευτής, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Αντιπεριφερειάρχης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου, Πρόεδροι χωριών, Πρόεδροι δημοτικών επιχειρήσεων. Αν λοιπόν οι Δραμινοί είναι ευχαριστημένοι από την κατάσταση που οι κύριοι Μαμσάκος, Χαρακίδης και Παπαδόπουλος έφεραν την Δράμα, τότε δεν έχουν παρά να τους ξαναψηφίσουν. Αν όμως δεν είναι ευχαριστημένοι από τα τελευταία 20 χρόνια, τότε η επιλογή τους είναι μονόδρομος. Και αυτή είναι το Project με υποψήφια δήμαρχο την Παρθένα Κιόρτεβε.

«Η επιλογή της Παρθένας Κιόρτεβε από την Γενική Συνέλευση του Project ήταν εξαιρετική και η πλέον ιδανική για τις εκλογές του Οκτωβρίου»

– Ήσασταν επικεφαλής του Project τα τελευταία 4 χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο. Πόσο ευχαριστημένος είστε από την εικόνα της παράταξής σας και πόσο ευχαριστημένος από τη συνολική λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου;

– Το Project λειτούργησε απολύτως υπεύθυνα τα τελευταία 4 χρόνια. Οι αποφάσεις μας δεν ήταν αποτέλεσμα μηδενιστικής αντιπολιτευτικής διάθεσης, αλλά προσπαθούσαμε συνεχώς να κάνουμε προτάσεις που ήταν ρεαλιστικές και μπορούσαν να στηριχθούν από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου. Η δημοτική αρχή εφάρμοσε μια τακτική να κατηγορεί την αντιπολίτευση για κάθε λάθος της, τονίζοντας ότι δεν έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Και συγχρόνως, για όσα θετικά γινόταν έπειτα από προτάσεις μας, τις οποίες στο τέλος υιοθετούσε, ξεχνούσε να αναφέρει την συνδρομή μας. Από την άλλη, η μείζων αντιπολίτευση πολλές φορές καταψήφιζε απλά και μόνο για να κάνει στείρα αντιπολίτευση ενώ τον τελευταίο χρόνο, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι σε πλήρη συμπόρευση με την δημοτική αρχή. Δεν είναι τυχαίο ότι οι κύριοι Μαμσάκος και Χαρακίδης επιλέγουν να μην επιτεθούν πολιτικά ο ένας στον άλλον.

«Η Παρθένα είναι η πρώτη γυναίκα που διεκδικεί με αξιώσεις να γίνει η πρώτη γυναίκα δήμαρχος Δράμας. Ένα βήμα μπροστά για την κοινωνία μας και θα πρέπει κάθε γυναίκα στον δήμο μας να είναι λίγο πιο περήφανη με αυτήν την εξέλιξη»

– Μήπως αυτό όμως εντάσσεται σε μια λογική συνεργασίας για το καλό της Δράμας; Μήπως είστε σκληροί απέναντι στις δυο αυτές παρατάξεις επειδή πλησιάζουν οι εκλογές; Όταν τελειώσουν οι εκλογές δεν πρέπει όλοι να συνεργαστείτε για το καλό του δήμου και των δημοτών;

– Ξεκάθαρα. όχι. Από το 2019 λέμε ότι οι κύριοι Χαρακίδης και Μαμσάκος είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η επιλογή τους να μην επιτίθεται ο ένας στον άλλον αφορά την ίδια την ύπαρξή τους. Ξέρουν ότι ο ένας δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν υπάρχει ο άλλος. Γιατί η πραγματικότητα είναι ότι κανένας από τους δύο δεν μπορεί να κερδίσει το Project στον δεύτερο γύρο. Ο κύριος Μαμσάκος θέλει αντίπαλό του στον δεύτερο γύρο τον κύριο Χαρακίδη και ο κύριος Χαρακίδης τον κύριο Μαμσάκο. Αυτό είχε γίνει και το 2019, αυτό γίνεται και σήμερα. Μόνο που το 2019 έλεγαν δημόσια ότι το Project δεν μπορεί να είναι στον δεύτερο γύρο, ξεκινώντας από το 6%. Οι Δραμινοί τους διέψευσαν. Σήμερα, έχουν το θράσος να το λένε και πάλι, αλλά οι συνδημότες μας δεν τους πιστεύουν πια και κάθε μέρα παίρνουμε μηνύματα νίκης από κάθε χωριό του δήμου μας, από κάθε γειτονιά της πόλης. Τα ψέματα τελείωσαν. Είμαστε κοντά στο να γίνει η απόλυτη ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η τελευταία ώθηση, ώστε μέχρι τις 8 Οκτωβρίου να γίνουμε το απόλυτο πλειοψηφικό ρεύμα στον δήμο μας.

Όσο για την συνεργασία μετά τις εκλογές, θα μου επιτρέψετε να εκφράσω μια πιο αιρετική θέση, την οποία όμως εγώ πιστεύω ακράδαντα. Δεν υπάρχει συνεργασία για το καλό της Δράμας με όσους κατέστρεψαν την Δράμα. Αυτοί που μας έφεραν σε αυτό το σημείο πρέπει να πάνε σπίτια τους, αν θέλουμε να δούμε αλλαγή στον τόπο αυτό. Κάθε τι άλλο, αγγίζει τα όρια της συναλλαγής και όχι της συνδιαλλαγής. Για να μην παρεξηγηθώ, υπάρχουν μεμονωμένα στελέχη που μπορούν να βοηθήσουν την Δράμα σε όλες τις παρατάξεις. Αλλά οι 3 υποψήφιοι δήμαρχοι και κάποια πρωτοκλασάτα στελέχη, που πέρασαν από θέσεις ευθύνης, έχουν αποδείξει με την πρότερη συμμετοχή τους στην διοίκηση του δήμου ότι δεν μπορούν να βοηθήσουν την Δράμα. Θα έλεγε κάποιος ότι μάλλον τους εαυτούς τους βοηθούν, παρά την Δράμα.

– Ποια είναι τα σημεία του προεκλογικού προγράμματός σας που θα στηριχθεί η επόμενη δημοτική περίοδος αν είστε δημοτική αρχή;

– Για όλους εμάς στο Project, η καθημερινότητα είναι το Α και το Ω της διοίκησης των επόμενων 5 χρόνων. Καθαριότητα, η κατάσταση των κοινόχρηστων χώρων και κυρίως των δρόμων της πόλης και των χωριών μας, η ποιότητα, αλλά και η τιμή του νερού, η ανακύκλωση, τα αδέσποτα ζώα είναι όλα ζητήματα που θα κληθούμε να δώσουμε απαντήσεις γιατί η παρούσα δημοτική αρχή τα έχει κάνει μαντάρα. Αλλά, πιστεύω ότι και τα μεγάλα έργα πρέπει να είναι μπροστά στη νέα δημοτική περίοδο.

Η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της Δράμας, του δημοτικού κήπου και της Εθνικής Αμύνης, οι νέες κερκίδες του Εθνικού Σταδίου μαζί με το κλειστό γυμναστήριο, τα νέα Κοιμητήρια, η πλήρης αξιοποίηση του Ανδρικάκη, η κατασκευή θεατρικής σκηνής, η κατασκευή κλειστής λαϊκής αγοράς στο χώρο της Ανάπλασης είναι μόνο μερικά από τα μεγάλα έργα που θα κληθεί να ολοκληρώσει ή να μελετήσει, να χρηματοδοτήσει και να ξεκινήσει η δημοτική μας αρχή. Και έχουμε τις γνώσεις, την όρεξη, τις γνωριμίες σε κεντρικό επίπεδο και την αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε γρήγορα σε πράξεις. Για εμάς το πρόγραμμά μας δεν θα είναι ένα κουρελόχαρτο, που θα το ξεχάσουμε την επόμενη μέρα και θα τρέχουμε πίσω από τα προβλήματα που βγαίνουν, ακριβώς επειδή οι προηγούμενες διοικήσεις των κυρίων Μαμσάκου και Χαρακίδη δεν ασχολήθηκαν. Θα κριθούμε στο τέλος της πενταετίας σύμφωνα με το πρόγραμμά μας, αλλά και ενδιάμεσα, εντός της πενταετίας, θα κάνουμε απολογισμό σε όλους τους συνδημότες μας.

«Αν οι Δραμινοί είναι ευχαριστημένοι από την κατάσταση που οι κύριοι Μαμσάκος, Χαρακίδης και Παπαδόπουλος έφεραν την Δράμα, τότε δεν έχουν παρά να τους ξαναψηφίσουν»

-Τι θα θέλατε να προσθέσετε κλείνοντας;

– Θέλω καταρχάς να σας ευχαριστήσω για το βήμα που μου δίνετε, μέσω της ιστοσελίδας σας. Θέλω να ευχαριστήσω όλους του συνδημότες μας, οι οποίοι από το 2014 έχουν έρθει κοντά στην παράταξή μας και πιστεύουν ότι το Project είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Και προσωπικά θέλω αφενός να τους ευχαριστήσω γιατί στάθηκαν δίπλα μου τόσο το 2014, όσο και το 2019 και αφετέρου να τους ζητήσω και τώρα έναν από τους τέσσερις σταυρούς προτίμησης στην εκλογική διαδικασία που έρχεται τον Οκτώβριο.

Με όπλο την πολιτική μου εμπειρία, την επαγγελματική μου κατάρτιση, την ολοκληρωμένη γνώση των προβλημάτων του δήμου μας, θεωρώ ότι δικαιούμαι να βρίσκομαι στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, ως στέλεχος της επόμενης δημοτικής αρχής, η οποία πιστεύω ότι θα είναι το Project.

Please follow and like us:
fb-share-icon