Αλέξανδρος Τσιαμπούσης – Δήμος Δράμας – Δημοτικές εκλογές 2023

Eπικεφαλής παράταξης Project Δράμα 2020
Υποψήφιος Δήμαρχος Δράμας στις Εκλογές του 2019
Αλέξανδρος Τσιαμπούσης

Dsc01847
Dsc01868

Ο Αλέξανδρος Τσιαμπούσης γεννήθηκε το 1980. Φοίτησε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας, στο Γυμνάσιο και Λύκειο Αρρένων και αποφοίτησε από το 3ο Γενικό Λύκειο Δράμας.

Το 1998 πέρασε 2ος στο τμήμα Αγρ. Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ, από όπου αποφοίτησε το 2004. Υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό και συγκεκριμένα στο Μηχανικό, από το 2004 ως το 2005. Είναι ελεύθερος επαγγελματίας από το 2005, μελετητής ιδιωτικών και δημοσίων έργων και έχει ασχοληθεί σε βάθος με το Κτηματολόγιο.

Κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα, στο τμήμα των Πολιτικών Μηχανικών του ΔΠΘ, στον τομέα της Υδραυλικής Μηχανικής και του Περιβάλλοντος.

Είναι ιδρυτικό μέλος της δημοτικής παράταξης Project Δράμα 2020 και ενεργός πολίτης. Διετέλεσε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Δήμου Δράμας και είναι εμπνευστής του Dramaica Youth Festival. Είναι μέλος του ΓΣ Δόξα Δράμας και υπήρξε ιδρυτής και μέλος του ΔΣ του «Συμμετέχω–Πρωτοβουλία Δραμινών».

Είναι παντρεμένος με τη Μαρία Μπάκα και έχει δύο παιδιά, την Ασημίνα και τον Βασίλη.


Ακολουθεί ο λόγος του Αλέξανδρου Τσιαμπούση κατά την παρουσίαση της υποψηφιότητάς του / εκλογή του ως υποψηφίου Δημάρχου για το Δήμο Δράμας, στη Γενική Συνέλευση του Project για τη Δράμα, το 2019:

""""Κύρια πρόεδρε της Γενικής Συνέλευσης,

Κυρίες και κύριοι, επίσημοι προσκεκλημένοι,

Φίλες και φίλοι,

Περίπου 4,5 χρόνια πριν, μια ομάδα ανθρώπων, τους περισσότερους από τους οποίους βλέπω και σήμερα στην αίθουσα, ξεκινούσαμε να δημιουργήσουμε μια νέα δημοτική παράταξη ενόψει των εκλογών του Μαΐου του 2014. Αφορμή για αυτό μας το εγχείρημα υπήρξε τότε η αδυναμία έκφρασής μας από τις υπάρχουσες δημοτικές παρατάξεις, που ήταν όλες ανεξαιρέτως είτε προσωποκεντρικές παρατάξεις, δημιουργήματα των αρχηγών τους, που προσπαθούσαν να καλύψουν τις πολιτικές τους φιλοδοξίες είτε κομματικές παρατάξεις, απομεινάρια μιας άλλης εποχής, όταν τα κόμματα πάλευαν να βάψουν το βράδυ των εκλογών τους δήμους με τα χρώματά τους για να κερδίσουν το επικοινωνιακό παιχνίδι έναντι των αντιπάλων τους.

Στόχος μας ήταν να προλάβουμε να δείξουμε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ότι το πρόβλημα δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά το μοντέλο αυτοδιοίκησης που υπηρετούσαν οι παρατάξεις αυτές και το συνέχιζαν αδιαλείπτως όλες ανεξαιρέτως οι δημοτικές αρχές, άλλες σε μεγαλύτερο και άλλες σε μικρότερο βαθμό. Ακόμη σημαντικότερη επιδίωξή μας το 14 ήταν να καταφέρουμε να μπούμε στο δημοτικό συμβούλιο, ώστε ως το 2019 αφενός να μάθουμε τη λειτουργία του δήμου αφετέρου να σηματοδοτήσουμε έναν άλλο δρόμο στην τοπική αυτοδιοίκηση, με την παρουσία μας στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και στην κοινωνία της Δράμας.

Καταφέραμε μέσα σε 60 μέρες να πάρουμε 6,1%, ξεπερνώντας ακόμη και τις δικές μας προσδοκίες και να εκλέξουμε έναν δημοτικό σύμβουλο. Η παρουσία του Βαγγέλη Καλφόπουλου στο τιμόνι της παράταξης, τόσο ως υποψήφιος δήμαρχος όσο και ως επικεφαλής και δημοτικός σύμβουλος αποδείχτηκε εξαιρετική. Επιτρέψτε μου να πω σε αυτό το σημείο δύο λόγια για τον Βαγγέλη.

Ο Βαγγέλης δεν φοβήθηκε να πιάσει την καυτή πατάτα της υποψηφιότητας ως δήμαρχος Δράμας το 2014 με μια πρωτοεμφανιζόμενη παράταξη και πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτή του την κίνηση η επιτυχία του να παρουσιάσουμε ένα ιδιαιτέρως αξιοπρεπές ψηφοδέλτιο, που αποδείχτηκε και ιδιαίτερο πετυχημένο, αφού ο στόχος τότε επιτεύχθηκε άνετα. Συγχρόνως, μπήκαν οι βάσεις για να πιστέψουμε στις δυνατότητές μας και να δημιουργηθεί μια δυναμική ομάδα ανθρώπων, που είχε ως αιχμή του δόρατος τη Συντονιστική Επιτροπή και, φυσικά, τον ίδιο τον Βαγγέλη, που οδήγησε την παράταξη ως σήμερα, με σιγουριά, αποτελεσματικότητα και ατελείωτες ώρες δουλειάς.

Τέλος, ως ένα βαθμό, δόθηκε σε αρκετούς συμπολίτες μας η αίσθηση ότι αυτή η παράταξη μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική πρόταση διοίκησης του δήμου Δράμας. Για όλα τα παραπάνω πρέπει να ευχαριστήσω θερμά τον Βαγγέλη. Για όλα αυτά, αλλά συγχρόνως και για τον βαθμό δυσκολίας που έθεσε σε μένα όταν αναγκάστηκε να φύγει για επαγγελματικούς λόγους από τη Δράμα και να παραιτηθεί από τη θέση του δημοτικού συμβούλου. Ο υψηλός πήχης με οδήγησε να δουλέψω περισσότερο, μαζί με την καθημερινή συνεργασία με τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, για να συνεχιστεί η άρτια παρουσία της παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο. Και νομίζω ότι όλοι μαζί καταφέραμε να κάνουμε μια αντιπολίτευση, που κατά γενική ομολογία βασίστηκε από τη μία στις πολλές προτάσεις μας προς τη δημοτική αρχή και από την άλλη στην σκληρή κριτική σε όσα κακώς κείμενα διαφωνήσαμε.

Σήμερα, βρισκόμαστε περισσότεροι εδώ και καλούμαστε να σφυρίξουμε το εναρκτήριο λάκτισμα στον προεκλογικό αγώνα ενόψει των επόμενων δημοτικών εκλογών, που θα γίνουν σε 7 μήνες από σήμερα. Δημοτικών εκλογών, που γίνονται με νέο εκλογικό σύστημα, με απλή αναλογική, με ανάγκη μετεκλογικής συνεργασίας εντός του δημοτικού συμβουλίου, με νέα δεδομένα, σε μια τελείως διαφορετική περίοδο από αυτή που ζήσαμε το 2014.

Η αρχή του προεκλογικού αγώνα συνδυάζεται για το Project με την πρώτη προεκλογική Γενική Συνέλευση, όπου, όπως ορίζει ο κανονισμός λειτουργίας μας, εκλέγεται ο υποψήφιος Δήμαρχος της παράταξης στις επόμενες εκλογές και φυσικά, συγχρόνως, ανοίγει τη συζήτηση για τη στρατηγική της παράταξης και, φυσικά, τις κινήσεις για τη στελέχωση του ψηφοδελτίου μας. Κι όσο κι αν η υποψηφιότητά μου είναι η μοναδική που κατατέθηκε, είναι για εμάς σημαντικότατο να τηρηθεί ο κανονισμός δίχως παρεκκλίσεις.

Συχνά μας ρωτούν πώς καταφέρνουμε άνθρωποι με διαφορετική ιδεολογική αφετηρία, να συνεννοούμαστε τόσο εύκολα. Η απάντηση είναι απλή. Τηρούμε τους κανόνες, που έχουμε όλοι μαζί διαμορφώσει. Σεβόμαστε τις αρχές και τις θέσεις που η πρώτη Γενική Συνέλευση έχει ψηφίσει. Αντιμετωπίζουμε με δημοκρατικό τρόπο τις όποιες διαφωνίες μας. Συμμετέχουμε στα όργανα που έχουμε εκλεγεί και λύνουμε με τον διάλογο τα θέματά μας. Αυτό κάνουμε και σήμερα σε αυτήν την αίθουσα.

Φίλες και φίλοι,

Η Δράμα, τα τελευταία 9 χρόνια δεν είχε τη δημοτική αρχή που της αξίζει. Πλημμελής αντιμετώπιση των θεμάτων της καθημερινότητας. Αδιαφάνεια στην διοίκηση του δήμου. Απουσία σχεδιασμού για πράγματα που μπορούν να βγάλουν τη Δράμα από την αφάνεια. Σχεδόν ανύπαρκτη συνεργασία μεταξύ της δημοτικής αρχής και των αντιπολιτεύσεων. Έπαρση, αλαζονεία, κακοδιαχείριση.

Είμαστε σήμερα εδώ για να πούμε ΑΡΚΕΤΑ!

Είμαστε σήμερα εδώ για να πούμε ότι αγαπάμε τη Δράμα τόσο πολύ, που δεν θα αφήσουμε τα επόμενα 4 χρόνια να μοιάζουν με τα προηγούμενα 9.

Στις 26 Μαϊου, πρέπει να δηλώσουμε με την ψήφο μας ότι τα 9 χρόνια ήταν αρκετά.

Φίλες και φίλοι,

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα παρακολουθήσουμε μια κακόγουστη φάρσα. Θα δούμε δύο δημάρχους, έναν πρώην, που καταδικάστηκε από τους Δραμινούς το 2014 και έναν εν ενεργεία, που λες και δεν το πίστευε ότι θα γίνει δήμαρχος, αποδείχτηκε ανέτοιμος να κουβαλήσει το βάρος της θέσης, να μαλώνουν όχι ποιος ήταν καλύτερος δήμαρχος για τη Δράμα. Αλλά ποιος ήταν ο χειρότερος.

Δεν το αξίζουμε. Δεν το αξίζει η Δράμα αυτό. Είναι η ώρα να παραδεχτούν ότι απέτυχαν. Η Δράμα δεν μπορεί να περιμένει τη σωτηρία από αυτούς που έχουν τεράστια ευθύνη για την σημερινή της κατάσταση.

Είναι όμως και η ώρα μας να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να κάνουμε όσα πρέπει για να αλλάξουμε τη Δράμα. Να την βάλουμε και πάλι στο χάρτη.

Για εμάς η αλλαγή δεν είναι κάτι άπιαστο. Δεν είναι ούτε καν δύσκολο. Είναι μόνο ζήτημα δουλειάς της ομάδας που θα αναλάβει να διοικήσει το δήμο.

Η αλλαγή για εμάς είναι να είναι καθαροί οι δρόμοι και οι κάδοι της πόλης και των χωριών μας. Δεν είναι δύσκολο να σταματούν τα απορριμματοφόρα σε όλους τους κάδους. Δεν είναι δύσκολο να πλένονται τακτικά. Δεν είναι δύσκολο να διατηρούμε τη Δράμα καθαρή. Δεν είναι δύσκολο να βάλουμε συγκεκριμένους στόχους στην Ανακύκλωση, να τους παρακολουθούμε και να τους πετυχαίνουμε. Είναι θέμα δουλειάς. Των εργαζομένων του δήμου, αλλά και της δημοτικής αρχής, η οποία πρέπει να εμπνέει τους εργαζομένους και να τους ανταμείβει όταν ξεπερνούν τους εαυτούς τους. Αυτή είναι αλλαγή.

24169722_10212224049411248_932975199_o

Η αλλαγή είναι να εντάξουμε τις νέες τεχνολογίες στην καθημερινότητα του δημότη. Δεν είναι δύσκολο να γίνουμε Τρίκαλα. Όπως τα Τρίκαλα δεν ήταν δύσκολο να γίνουν λίγο από Κοπεγχάγη. Ή λίγο από Στοκχόλμη. Λέγεται καλές πρακτικές. Είναι θέμα δουλειάς. Μιας ομάδας ανθρώπων, των καλύτερων, δίπλα σε μια δημοτική αρχή και τον δήμαρχο, που θα δουλέψουν με συγκεκριμένους στόχους για την τετραετία, που θα τους παρακολουθούν και θα τους πετυχαίνουν. Αυτή είναι αλλαγή.

Η αλλαγή είναι να καθίσουμε και να συμφωνήσουμε στην στρατηγική του δήμου, σχετικά με την ταυτότητα που θα του δώσουμε. Δεν είναι δύσκολο να καταγράψουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας. Έχει γίνει τόσες φορές άλλωστε. Δεν είναι δύσκολο να καλέσει ένας δήμαρχος τους ανθρώπους που ξέρουν τις δυνατότητες και τις αδυναμίες της Δράμας στον τουρισμό, τον πολιτισμό, την ιστορία μας και να τους κάνει να νιώθουν συνεργάτες του δήμου και όχι μια αγγαρεία για να πει ότι είδε τους φορείς, ως όφειλε. Θέλει δουλειά. Και ειλικρίνεια. Δεν θέλει έναν δήμαρχο που πάει με το ρολόι 4 ώρες στο δήμο και όλες τις υπόλοιπες ώρες επιδίδεται στην παραπολιτική ή στις επιχειρήσεις του. Αυτή είναι αλλαγή.

Η αλλαγή είναι να προετοιμάζεσαι για τα επόμενα χρηματοδοτικά εργαλεία και όχι να τρέχεις πίσω από τα κονδύλια, δίχως ώριμες μελέτες, παρακαλώντας τους βουλευτές να σε χώσουν σε κάποιο υπουργικό γραφείο, μπας και παρακάμψεις άλλες προτάσεις, άλλων δήμων της χώρας. Δεν είναι δύσκολο να σκεφτείς ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που οφείλονται στις αλλαγές των κλιματολογικών συνθηκών, θα δημιουργήσουν την ανάγκη για περισσότερα έργα υποδομής, στην αντιπλημμυρική προστασία, στη διευθέτηση χειμάρρων, στην διαχείριση των ομβρίων, στην αντιπυρική προστασία. Χρειάζεται να βλέπεις από τη θέση του οδηγού των εξελίξεων και όχι, μονίμως, ως ουρά των άλλων. Αυτή είναι αλλαγή και δεν είναι δύσκολη.

Η αλλαγή είναι να βάλεις κανόνες στη λειτουργία του δήμου. Δεν είναι δύσκολο να κόψεις την αδιαφάνεια. Τις απευθείας αναθέσεις, την επιλογή των ίδιων προμηθευτών ή των ίδιων παρόχων διαφόρων υπηρεσιών. Θέλει πολιτική απόφαση και προετοιμασία σε επίπεδο τετραετίας για όσα σχεδιάζεις να κάνεις. Για όσα αναφέρεις στο προεκλογικό σου πρόγραμμα. Αλήθεια, αν συγκρίνει κανείς τα προεκλογικά προγράμματα των δύο τελευταίων δημοτικών αρχών με τα όσα έπραξαν κατά τη θητεία τους, πόση συνάφεια θα βρει; 10%; 20%; Μήπως λέω πολύ; Η αλλαγή είναι να κάνεις το 70% όσων υποσχέθηκες. Το 80. Αυτή είναι η αλλαγή κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι.

Η αλλαγή είναι να κάνεις μια Ονειρούπολη οικονομικά ανεξάρτητη και καλλιτεχνικά ελκυστική. Δεν είναι δύσκολο να σταματήσει ο δήμος να βάζει 350 χιλιάδες κάθε χρόνο για να κάνει μια εκδήλωση, που τελικά κανείς δεν ξέρει τι αφήνει πίσω της, οικονομικά, πολιτιστικά, κοινωνικά. Θέλει απλά δουλειά.

Δουλειά που θα βασιστεί στην εκμετάλλευση του brand name της Ονειρούπολης, της πρώτης, αλλά όχι πλέον και καλύτερης Χριστουγεννιάτικης γιορτής της χώρας. Δουλειά που θα βασιστεί σε καλλιτεχνικό διευθυντή ή καλλιτεχνική όμάδα που θα κρίνεται κάθε χρόνο από το καλλιτεχνικό και οικονομικό αποτέλεσμα. Που θα γίνεται με μηδέν ευρώ από τα ταμεία του δήμου. Αυτή είναι η αλλαγή.

Θα μπορούσα να μιλάω άλλη μια ώρα για όσα θα κάνουμε την επομένη των εκλογών, αν οι Δραμινοί επιλέξουν το Project ως δημοτική αρχή και εμένα ως δήμαρχο. Αυτό που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι η δημοτική αρχή με βασικό όχημα το Project θα δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο. Γιατί αγαπάμε τόσο πολύ τη Δράμα, που ήρθαμε πίσω να ζήσουμε, εμείς και τα παιδιά μας. Γιατί αγαπάμε τη Δράμα τόσο πολύ, που δεν θα επιτρέψουμε τα επόμενα 4 χρόνια να είναι ίδια με τα προηγούμενα 9.

Φίλες και φίλοι,

Η δύναμη της παράταξής μας είναι η ομάδα. Ζητώ σήμερα την ψήφο σας για να ηγηθώ ως ένας από την ομάδα, ως ίσος μεταξύ ίσων, την προσπάθεια του Project να επικρατήσουν νέες ιδέες και νέα πρόσωπα. Την προσπάθεια της ομάδας μας να εφαρμοστεί ένα ολοκληρωμένο πλάνο για τη Δράμα, που θα μας βοηθήσει να ξεχάσουμε τα περασμένα χρόνια. Που θα βοηθήσει τη Δράμα να αφήσει πίσω της το παρελθόν και να ανοίξει την πόρτα στο μέλλον.

Μην αμφιβάλλετε καθόλου. Αυτή η μάχη που έχουμε μπροστά μας είναι η μάχη του παλιού εναντίον του νέου. Είναι η μάχη των προσωποκεντρικών παρατάξεων του χθες και των κομματικών παρατάξεων που θα επιχειρήσουν να εμφανιστούν ως κάτι αναβαπτισμένο και νέο εναντίον του πραγματικού πρωτοποριακού. Εναντίον του πραγματικού νέου. Δίχως εξαρτήσεις, δίχως κόμματα ή βουλευτές από πίσω. Δίχως συμφέροντα, που βασίζουν την επιβίωσή τους στη συναλλαγή με την εξουσία, στην προκειμένη περίπτωση με τη δημοτική αρχή. Και αυτή η δύναμη, το πραγματικά φρέσκο, το αληθινά ανεξάρτητο από κάθε είδους εξάρτηση είναι μόνο το Project Δράμα 2020.

Σας καλώ να έρθετε δίπλα μας. Σας καλώ να στελεχώσετε το ψηφοδέλτιό μας και να κάνουμε μαζί την ανατροπή. Σας καλώ να συμμετέχετε στη διαμόρφωση του προγράμματός μας. Σας ζητώ να μην κοιτάξετε πίσω ξανά. Δεν αντέχει η Δράμα να κοιτάξουμε ξανά πίσω. Σας ζητώ να γίνεται εσείς οι αγγελιοφόροι του μηνύματος της αλλαγής της Δράμας. Από την Σκαλωτή ως τα Κουδούνια. Από το Μακρυπλάι ως τον Μυλοπόταμο. Από τον Ξηροπόταμο ως τη Χωριστή. Από τη Νέα Κρώμνη, τον Αρκαδικό και τη Νέα Αμισό ως τα Κρατικά και το Πανόραμα. Τα επόμενα 4 χρόνια δεν πρέπει να είναι όπως τα προηγούμενα 9.

Δώστε μια ευκαιρία στο μέλλον.

Δώστε μια ευκαιρία στην αλλαγή.

Δώστε μια ευκαιρία στην Δράμα.

Σας ευχαριστώ θερμά.""""

 

Image1