Μεγάλα Projects
- Μεγάλα Projects
Ως μεγάλα projects θεωρούμε: Πρώτον, τις παρεμβάσεις που χρονικά έχουν προτεραιότητα, γιατί λύνουν επείγοντα προβλήματα του Δήμου. Δεύτερον, τα μεγάλα έργα που, όταν κατασκευαστούν, θα αλλάξουν προς το καλύτερο την εικόνα και τη λειτουργία της πόλης και των χωριών μας και θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των δημοτών. Και, τρίτον, εκείνες τις παρεμβάσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα στο Δήμο μας να αναπτύξει μια ισχυρή ταυτότητα, πάνω στην οποία θα χτιστεί το πλάνο προσέλκυσης τουριστών και νέων κατοίκων.
- Νέο Κολυμβητήριο: Δεσμευόμαστε για τη δημιουργία νέου κολυμβητηρίου. Παράλληλα, θα γίνουν επεμβάσεις στο παλαιό, ώστε εντός πενταετίας να λειτουργούν και το παλιό και το νέο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών, των αθλητών και των ομάδων. Θα εξαντληθούν οι δυνατότητες για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (Γ.Γ.Α.) και θα αξιοποιηθούν χορηγίες από ιδιώτες.
- Δημοτικό Στάδιο (Εθνικό): Καθαίρεση των παλαιών κερκίδων του Δημοτικού Σταδίου και ανέγερση νέων, πριν το τέλος της τετραετίας. Κατασκευή κάτω από τις νέες κερκίδες κλειστού διαδρόμου για την προπόνηση των αθλητών κατά τους χειμερινούς μήνες. Χρηματοδότηση μέσω Ευρωπαϊκών ή εθνικών προγραμμάτων (π.χ. «Φιλόδημος»).
- Νέα Κοιμητήρια: Δημιουργία και λειτουργία σύγχρονων δημοτικών κοιμητηρίων σε νέα θέση, με ορίζοντα υλοποίησης τη λήξη της ερχόμενης τετραετίας.
- Εκτεταμένη υπογειοποίηση καλωδίων της ΔΕΗ και σταδιακή υπογειοποίηση όλων των κάδων απορριμμάτων: Η υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ, σταδιακά σε όλη την πόλη και τα χωριά, αναβαθμίζει αισθητικά το περιβάλλον. Τα πλεονεκτήματα από τους υπόγειους κάδους, λύση που έχει εφαρμοστεί και σε άλλους δήμους της Ελλάδας, είναι: α) Αισθητική αναβάθμιση, αφού το μόνο που θα φαίνεται είναι ένας μεταλλικός κύλινδρος πάνω από τον υπόγειο κάδο, β) Αύξηση της αποθηκευτικής ικανότητας των κάδων, γ) Αποφυγή δυσοσμίας, αφού οι κάδοι θα είναι στεγανοί, δ) Αποφυγή καταστροφών τους, κάτι που συμβαίνει με τους πλαστικούς κάδους και ε) Μείωση του κόστους και του χρόνου αποκομιδής των σκουπιδιών. Η πλήρης υπογειοποίηση θα ολοκληρωθεί σε βάθος δεκαετίας.
- Παραχώρηση στον δήμο εκτάσεων του Στρατοπέδου Ανδρικάκη και αξιοποίησή τους: Στο πρώτο εξάμηνο η δημοτική μας αρχή θα έχει ετοιμάσει φάκελο για να ζητήσει την παραχώρηση μέρους του στρατοπέδου Ανδρικάκη στον Δήμο Δράμας. Οι χρήσεις που θα επιλεγούν θα οριστούν ύστερα από δημοτική συνέλευση και βάσει των πολιτιστικών αναγκών και της ανάγκης δημιουργίας ενός ακόμα πνεύμονα πρασίνου στην πόλη.
- Ανάπλαση της 19ης Μαΐου: Κάθε τεχνικό έργο έχει έναν ορισμένο χρόνο ζωής και, δυστυχώς, οι εκτιμήσεις λένε ότι ο χρόνος για τον πλακοσκεπή οχετό της 19ης Μαΐου ολοκληρώνεται στην επόμενη δεκαετία. Θα πρέπει, λοιπόν, να αναζητηθεί λύση μέσα στα πρώτα δύο χρόνια της ερχόμενης δημοτικής περιόδου με μια εμπεριστατωμένη μελέτη μελλοντικής αντικατάστασης του. Οδηγό μπορεί να αποτελέσει η προμελέτη-πρόταση ανάπλασης, που έχει χρηματοδοτηθεί από την Raycap και έχει παρουσιαστεί από ομάδα μηχανικών. Όταν ο αγωγός καθαιρεθεί και προκύψει νέα λύση, θα τεθεί και θέμα μεταφοράς της Λαϊκής Αγοράς (Παζάρι). Η νέα λύση θα απαιτήσει σύνταξη κυκλοφοριακών, πολεοδομικών και οικονομοτεχνικών μελετών, ώστε να μη βλαφτεί η λειτουργικότητα και η εμπορικότητα της περιοχής αλλά, τουναντίον, να ενισχυθεί. Η παρέμβαση αυτή αφορά το κομμάτι από την οδό Βενιζέλου ως την γέφυρα της οδού Αντιγόνου και θα αποτελέσει έργο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Όλα τα παραπάνω θα γίνουν με ευρεία διαβούλευση, καθότι η λογική του Project δεν είναι να επιβάλει λύσεις από πάνω προς τα κάτω, αλλά να επιλέγονται παρεμβάσεις που συνδιαμορφώνονται από το σύνολο των φορέων και των δημοτών της Δράμας.
- Ανάπλαση Πάρκου Αγίας Βαρβάρας: Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που έγιναν παρεμβάσεις ανάπλασης σε ένα από τα ομορφότερα σε φυσικό κάλλος αστικά πάρκα της Ελλάδας. Έχοντας πλέον μια διαχειριστική μελέτη που αφορά την Αγία Βαρβάρα, θα προβούμε σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό μέσα στα πρώτα δύο χρόνια της δημοτικής περιόδου, προκειμένου να αναδειχθεί το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας και η περιοχή κατάντη του μύλου του Ζώνκε προς τους λαχανόκηπους. Παράλληλα, θα προβλεφθεί παρέμβαση που θα επιτρέπει την προσβασιμότητα για όλους στο πάρκο.
- Ανάπλαση κεντρικής πλατείας της Δράμας: Η κεντρική πλατεία της Δράμας πρέπει να αποκτήσει και πάλι την χαμένη αίγλη της και να αποτελέσει κέντρο της εμπορικής και κοινωνικής δραστηριότητας της πόλης. Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλασή της είναι η απάντησή μας σε φαιδρά σχέδια, που κατά καιρούς είχαν ακουστεί για την ανάπλασή της. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και οι προκαταρκτικές μελέτες που θα απαιτηθούν για τη δημοπράτηση του έργου, μέχρι το τέλος της τετραετίας.
- Αποκαταστάσεις διατηρητέων κτιρίων: Άμεση ένταξη του Δήμου Δράμας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αποκατάστασης και Επανάχρησης Διατηρητέων Κτιρίων. Έμφαση θα πρέπει να δοθεί στα κτίρια του ιστορικού κέντρου της πόλης της Δράμας. Χάραξη Ιστορικών Διαδρομών. Ανάδειξη κτιρίων και κίνητρα για την αναπαλαίωσή τους (π.χ. μέσω Μεταφοράς του Συντελεστή Δόμησης σε οικόπεδα εκτός του Κέντρου, με δυνατότητα πώλησής του Σ.Δ. σε άλλους ιδιοκτήτες).
- Ανάδειξη του Ιστορικού Κέντρου της Δράμας: Το ιστορικό κέντρο της Δράμας είναι παρατημένο, δίχως να υπάρχει ένα σχέδιο ολοκληρωμένης ανάδειξής του από το Δήμο. Ολοκλήρωση πολεοδομικών και αρχιτεκτονικών μελετών μέσα στην επόμενη τετραετία, ώστε, στη συνέχεια, να συνταχθεί ένα ολοκληρωμένο project, που θα αλλάξει τη μορφή και θα προσδώσει ταυτότητα στην πόλη.
- Ανάπλαση των εισόδων της πόλης από Νέα Αμισσό και από Καβάλα: Οι είσοδοι της πόλης της Δράμας δεν προδιαθέτουν τον επισκέπτη ότι θα δει μια όμορφη και νοικοκυρεμένη πόλη. Θα πρέπει να γίνει σωστή μελέτη και, χωρίς κατασκευή εξεζητημένων πραγμάτων, να καλυτερέψουν κατά πολύ οι δύο κύριες είσοδοι της πόλης. Στόχος είναι να υπάρχουν σύντομα ώριμες μελέτες προκειμένου να αξιοποιήσουμε υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία.
- Ανάπτυξη του ορεινού όγκου του Δήμου Δράμας: Ανεπιτυχώς οι μέχρι σήμερα Δημοτικές Αρχές διαχειρίστηκαν τα οφέλη και τις προοπτικές που δύναται να προσδώσει η ανάπτυξη του ορεινού όγκου. Η ανάπτυξη αυτή, απαιτεί την συνεργασία όλων των φορέων που εμπλέκονται χωροταξικά και θεσμικά με το περιβάλλον, όπως η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, η Διεύθυνση Δασών Δράμας, το Δασαρχείο Δράμας, ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ), το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και οι ιδιωτικοί φορείς ανάπτυξης του τουρισμού. Στοχεύουμε πρωτίστως στην ανάπτυξη και συντήρηση του οδικού δικτύου ώστε να διατηρείται σε πλήρη λειτουργία καθ όλη τη διάρκεια του έτους στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο τα δυναμικά οικοσυστήματα του Νομού μας. Προτείνουμε στοχευμένες μελέτες για την αειφορική διαχείριση πολλαπλών σκοπών (οριοθέτηση βοσκοτόπων, κατασκευή μονοπατιών, έργων εγγείων βελτιώσεων κλπ) του ορεινού όγκου και εξειδικευμένα projects για την προβολή και την εδραίωσή του ως τον κορυφαίο προορισμό στη Βόρεια Ελλάδα σε ό,τι αφορά τον ορεινό τουρισμό. Τέλος, θα πρέπει να διευρυνθούν οι δυνατότητες διακρατικής συνεργασίας με την Βουλγαρία σε διάφορα θεματικά πεδία.
- Ενοποίηση Αθλητικών εγκαταστάσεων: Σύνδεση Δημοτικού Σταδίου (Εθνικού) με το κλειστό γυμναστήριο (ΔΗΓΑ) και Κολυμβητήριο με εκμετάλλευση του ενδιάμεσου άλσους, το οποίο με ήπιες παρεμβάσεις θα μετατραπεί σε χώρο μαζικού αθλητισμού και συνάθροισης.
- Κατασκευή Δημοτικού Θεάτρου: Στόχος μας είναι στο τέλος της επόμενης τετραετίας η πόλη της Δράμας να διαθέτει σύγχρονο θέατρο με σκηνή κατάλληλη για το ανέβασμα και επαγγελματικών παραστάσεων. Ο χώρος αυτός θα στεγάζει επίσης και τις προβολές του Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, καθώς και άλλες εκδηλώσεις.
Κάνετε κλικ παρακάτω και δείτε το υπόλοιπο πρόγραμμα
- Μεγάλα Projects
- Δράμα-Έξυπνη πόλη
- Τοπικές Κοινότητες
- Απορρίμματα
- Διοίκηση - Λειτουργία Δήμου
- Ενεργειακή πολιτική – Εξοικονόμηση ενέργειας
- Ενεργειακές Κοινότητες
- Πολιτισμός
- Ονειρούπολη
- Τοπική Οικονομία
- Κοινωνική πολιτική
- Καθημερινότητα
- Μαζικός Αθλητισμός
- Διαδημοτικές συνεργασίες-Εξωστρέφεια