Ενεργειακές Κοινότητες

energy-3191780_1280

7) Ενεργειακές Κοινότητες

Για να καταστήσουμε τον δήμο μας ενεργειακά βιώσιμο, αλλά και να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον, θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατότητα που δίνει η χρήση τεχνολογικών «εργαλείων» φιλικών προς το περιβάλλον. Πέρα όμως από την προστασία του περιβάλλοντος, σημαντικό είναι και το οικονομικό όφελος από τη χρήση τέτοιων λύσεων. Με τον Ν.4513/2018 δίνεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ να συστήσουν συνεταιρισμούς με άλλους ΟΤΑ αλλά και με φυσικά πρόσωπα, με στόχο την προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας. Ενδεικτικά ο Δήμος Δράμας θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί:

  1. Την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων, μέγιστης ισχύος 1MWp έκαστο.
  2. Τη χρήση βιομάζας που αφθονεί στην περιοχή (συνεταιρισμοί γεωργοκτηνοτρόφων), για κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 1 MW.

Εύρεση πόρων-Χρηματοδοτήσεις: Η χρηματοδότηση τέτοιων επενδύσεων μπορεί να γίνει από: α) Συμμετοχή σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς πόρους ή πόρους της Ε.Ε. β) Ίδια κεφάλαια των δήμων που θα συμμετάσχουν. γ) Κεφάλαια ιδιωτών για συμμετοχή τους στην Ενεργειακή Κοινότητα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, αν το κόστος κατασκευής ενός Φωτοβολταϊκού Πάρκου ισχύος 1 MWp ανέρχεται σε 1 εκατ. ευρώ, οι δήμοι θα δαπανήσουν κλάσμα της διαφοράς «Κόστος, μείον Επιδότηση, μείον Ιδιωτικά Κεφάλαια», σύμφωνα με την αναλογία συμμετοχής του καθενός.

Οφέλη (οικονομικά-περιβαλλοντικά): Ο Δήμος Δράμας πληρώνει ετησίως περίπου 1.200.000€ για τις ανάγκες ηλεκτροφωτισμού, για τις ανάγκες λειτουργίας των αθλητικών χώρων και για τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας στα κτίρια του Δήμου, και η ΔΕΥΑΔ πληρώνει άλλα 1.200.000€ για τη λειτουργία των γεωτρήσεων, των αντλιοστασίων, του Εργοστασίου Βιολογικού Καθαρισμού των λυμάτων και για τις ανάγκες των γραφείων της. Μέσω του ενεργειακού συμψηφισμού (virtual netmetering) που θα κάνουν οι Ενεργειακές Κοινότητες με τη ΔΕΗ, μπορούμε να έχουμε σημαντικότατη μείωση στα λειτουργικά έξοδα του δήμου. Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτιρίων, στη μείωση των ανταποδοτικών τελών των δημοτών, αλλά και στην ενεργειακή ενίσχυση νοικοκυριών με έντονα οικονομικά προβλήματα. Επιπλέον, κατά την κατασκευή και λειτουργία των μονάδων ΑΠΕ θα απασχοληθούν εργαζόμενοι από την περιοχή μας.