Κοινωνική πολιτική

children-817365_1280

11) Κοινωνική πολιτική

  • Ο ρόλος του Δήμου, μεταξύ άλλων, είναι να λειτουργεί συμπληρωματικά, σε σχέση με το Κράτος, ως δίκτυ κοινωνικής υποστήριξης για άτομα και οικογένειες που αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους. Ο Δήμος θα μπορούσε να τους ενισχύσει σε θέματα παιδείας (π.χ. κοινωνικά φροντιστήρια), ψυχαγωγίας και αθλητισμού. Βοηθώντας τους δημότες μας να μην απομονώνονται εξαιτίας σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, ενδυναμώνουμε την κοινωνική συνοχή και συνεργασία.
  • Διαφάνεια: Με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα, ο δήμος καταγράφει εκείνους που μπορούν να έχουν πρόσβαση στο δημοτικό-κοινωνικό παντοπωλείο και σε άλλες παρεμφερείς υπηρεσίες και προγράμματα. Αυτό θα γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια όσων έχουν πραγματική ανάγκη και όχι με «άλλου» τύπου επιλογές. Πριν όμως από αυτό θα πρέπει να είναι επακριβώς καθορισμένες οι δικαιοδοσίες των υπηρεσιών του δήμου (Κοινωνικής Υπηρεσίας, ΔΕΚΠΟΤΑ, Νομικών Προσώπων) μέσω των οποίων ασκείται η κοινωνική πολιτική. Θα πρέπει επίσης να γίνονται ευρέως γνωστά τα κρατικά προγράμματα, στα οποία συνεργάζεται ο δήμος, και να υπάρχει η απαραίτητη οργάνωση και διαφάνεια για την εκτέλεσή τους. Η καταγραφή αυτή θα επιτρέπει στον Δήμο να διανέμει τους όποιους πόρους χωρίς σπατάλη δυνάμεων και χωρίς να υπάρχουν «παράθυρα» στο όλο σύστημα. Και θα επιτρέπει στους πολίτες να ενημερώνονται συνεχώς για εκείνα, στα οποία θα μπορούσαν να συμμετέχουν.
  • Τράπεζα Χρόνου: Θα δημιουργηθεί μητρώο εθελοντών και τράπεζα χρόνου για να ενισχυθούν κοινωνικές δράσεις του Δήμου Δράμας, όπου εξειδικευμένοι δημότες θα παρέχουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους σε άλλους δημότες που δεν μπορούν να τις πληρώσουν. Συγχρόνως, αντί να πληρώνονται σε χρήματα, πληρώνονται σε χρόνο, τον οποίο μπορούν να ξοδέψουν σε άλλες υπηρεσίες, οι οποίες προσφέρονται από άλλους δημότες (π.χ. σε κοινωνικές εκδρομές, στην παροχή κουπονιών για τα παιχνίδια της Ονειρούπολης, συμμετοχή των παιδιών τους σε δραστηριότητες του δήμου, στις οποίες λόγω περιορισμένου αριθμού ωφελούμενων, θα γίνεται επιλογή με αντικειμενικά κριτήρια κλπ).
  • Δραμινή οικογένεια: Στις πρώτες 100 μέρες της διοίκησής μας θα παρουσιαστεί πρόγραμμα ενίσχυσης της Δραμινής οικογένειας και καταπολέμησης της υπογεννητικότητας:
  1. Οικονομική ενίσχυση της Δραμινής οικογένειας για το πρώτο παιδί με εφάπαξ ποσό ανά έτος και για χρονικό διάστημα που θα καθοριστεί κατόπιν μελέτης.
  2. Σε κάθε οικογένεια με νεογέννητο παιδί, ανεξαρτήτως αν είναι πρώτο, δεύτερο, τρίτο κτλ και εφόσον τα εισοδήματά της είναι κάτω από ένα όριο, θα εφαρμόζεται ειδικό τιμολόγιο νερού από την ΔΕΥΑΔ.
  3. Ενίσχυση των βρεφονηπιακών σταθμών, που θα καλύπτουν τις ανάγκες όλων των δημοτών και κυρίως αυτών με μικρά και μεσαία εισοδήματα. Επιπλέον, θα γίνει πρόβλεψη να αλλάξει η σίτιση στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς με τη χρήση υγιεινών προϊόντων που σε μεγάλο βαθμό θα προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Δράμας.
  4. Λειτουργία campus κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν τα σχολεία είναι κλειστά, για οικογένειες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν διακοπές.
  5. Δημιουργία υπηρεσίας του δήμου για φύλαξη παιδιών από πιστοποιημένους βρεφονηπιοκόμους με έσοδα προερχόμενα από προγράμματα, που θα αφορούν άπορες και μονογονεϊκές οικογένειες.
  6. Αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τη σίτιση μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και του Μουσικού σχολείου.
  • Ενεργητική Γήρανση: Δημιουργία και ενίσχυση προγραμμάτων ενεργητικής γήρανσης από το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Δράμας. Ενίσχυση του προγράμματος κατ’ οίκον βοήθειας.
  • Θέματα κοινωνικής ισότητας:
  1. Άμεση ίδρυση και λειτουργία του γραφείου κοινωνικής ισότητας.
  2. Άμεση σύσταση και λειτουργία Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων, όπως ορίζει ο Κλεισθένης.
  3. Με τον πρώτο προϋπολογισμό του δήμου, θα παρουσιαστεί πρόταση για την αξιοποίηση χώρου ως ξενώνα κακοποιημένων γυναικών, τομέας στον οποίο θα αναζητηθεί συνεργασία με όμορους δήμους.
  • Πολιτική για τα ΑμΕΑ:
  1. Επέκταση της προσβασιμότητας στην πόλη και τα δημοτικά διαμερίσματα.
  2. Λειτουργία αίθουσας-γυμναστηρίου, εξοπλισμένης με κατάλληλα όργανα.
  3. Προώθηση πολιτικών αυτόνομης διαβίωσης.
  4. Αγώνες στίβου, αρχικά με συμμετοχή μαθητών των ειδικών σχολείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με τελικό στόχο να γίνουν οι αγώνες πανελλήνιοι.
  • Προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης για εξαρτήσεις και σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας. Δημιουργία Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Κακοποιημένων Γυναικών αξιοποιώντας την εμπειρία  συλλόγων που λειτουργούν αντίστοιχες δομές. Λειτουργία γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης. Συνεργασία με συλλόγους και φορείς πρόληψης εξαρτήσεων. Προγράμματα θεραπείας του θύτη.
  • Πρόγραμμα «Ανοιχτά σχολεία στην κοινωνία»:
  1. Αξιοποίηση των σχολείων τις απογευματινές ώρες, κατά τη διάρκεια των Σαββατοκύριακων και στην περίοδο των σχολικών διακοπών.
  2. Δημιουργική απασχόληση ενηλίκων και ανήλικων στα σχολεία.
  3. Διαμόρφωση των προαύλιων χώρων των σχολείων με στρώση φιλικών υλικών (δάπεδα, γήπεδα κ.α.) και αντικατάσταση των φθορών που υπάρχουν.
  4. Τοποθέτηση οργάνων άθλησης ή παιδικής χαράς.
  5. Συντήρηση και αυστηρή φύλαξη των σχολείων.
  • Πολιτικές για τους νέους:
  1. Υποστήριξη του δήμου σε ομάδες νέων για υλοποίηση προγραμμάτων Youth, Erasmus, κλπ.
  2. Υποστήριξη μέσω συνεργασίας με το σύλλογο φροντιστηριούχων για σεμινάρια επαγγελματικού προσανατολισμού και διαχείρισης άγχους για τα παιδιά που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις.
  3. Αν και τα τοπικά συμβούλια νέων (ΤΟΣΥΝ) νομοθετικά υφίστανται, εντούτοις πρακτικά έχουν αδρανοποιηθεί με αποτέλεσμα την απομάκρυνση των νέων από τα πολιτικά δρώμενα του δήμου. Στόχος μας είναι η ενθάρρυνση και η υποστήριξη ίδρυσης δομών ενεργοποίησης νέων και οργάνωσης συμμετοχικών δράσεων και εκδηλώσεων στα κοινά του δήμου (δημοτικά συμβούλια, ημερίδες ενημέρωσης κλπ).
  • Προγράμματα εκπαίδευσης ομάδων πληθυσμού:

Εκπαίδευση των πολιτών  στις Ά βοήθειες και στην Βασική υποστήριξη της ζωής σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ.