Η τοπική αυτοδιοίκηση υπόθεση -και- των νέων

Η εποχή μας χαρακτηρίζεται ως α-πολιτική. Φαινόμενό της η αποχή των πολιτών και κυρίως των νέων από τα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα. Η νεολαία είναι αυτή που έχει τόσο τη δύναμη όσο και τα προσόντα να επέμβει δυναμικά στην εξέλιξη της κοινωνίας. Όμως, έχει αποστασιοποιηθεί από όλα αυτά και αυτό είναι πλέον αντιληπτό.

Τι οδήγησε τους νέους να διατηρήσουν μια τέτοια στάση; Η στάση τους απέναντι στην κοινωνία καθορίζεται από την ίδια την κοινωνία.

Όσοι διατηρούν θέσεις ευθύνης είτε έχουν ξεχάσει τους λόγους εκλογής τους είτε έχουν απορροφηθεί από τις προσωπικές τους φιλοδοξίες ώστε να μην μπορούν να αντιληφθούν πως οι νέοι χρειάζονται μέριμνα έτσι ώστε να καταφέρουν να εξελιχθούν και να μπορούν προσφέρουν με το δυναμισμό που τους διακρίνει. Εμείς οι νέοι πρέπει να αντιληφθούμε ότι διαδραματίζουμε ένα πολύ σημαντικό ρόλο στις  τοπικές κοινωνίες και κατ’ επέκταση σε όλη την κοινωνία. Πρέπει να συμμετέχουμε στη λήψη αποφάσεων και να μην περιοριζόμαστε μόνο στην άκριτη εφαρμογή τους.

Η ενασχόληση με τα κοινά θα προσφέρει προβληματισμό και ευαισθητοποίηση.  Σίγουρα, η πολιτεία δεν πρέπει να δίνει την εντύπωση ότι μας αποξενώνει. Αντιθέτως, να δίνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι έχει ανάγκη να ακούει τις απόψεις και τις εισηγήσεις των νέων ανθρώπων και να ενθαρρύνει τη συμμετοχή μας στα κέντρα όπου οι αποφάσεις επηρεάζουν και αφορούν στους νέους. Η τοπική αυτοδιοίκηση επιβάλλεται να γίνει το πεδίο δραστηριότητας των νέων ανθρώπων.

Αν κοιτάξει κανείς στα μάτια έναν νέο 18 χρονών θα διαπιστώσει τη βαθιά δυσπιστία του. Όταν ακούει τοπική αυτοδιοίκηση φαντάζεται το τυπικό επίπεδο ενός κομματικού συστήματος. Εμείς δε συμβιβαζόμαστε με αυτή τη συμβατική προσέγγιση.

Στέλνουμε στους νέους μήνυμα για μια τοπική αυτοδιοίκηση, ανατρεπτική, νεωτερική, νεανική. Για μια τοπική αυτοδιοίκηση που θα είναι το πραγματικό πεδίο ουσιαστικής και ανοιχτής συμμετοχής όλων των νέων ανθρώπων. Θέλουμε τους νέους στον πυρήνα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η τοπική αυτοδιοίκηση ασκεί διοίκηση αλλά ταυτόχρονα είναι και θεσμός  έκφρασης. Πρέπει να προστεθούν νεανικές αντιλήψεις γεμάτες ελπίδα για κάτι καλύτερο. Θέλουμε και μπορούμε να πετύχουμε μια τοπική αυτοδιοίκηση πολιτών, κοινωνίας, δικαιωμάτων, ανάπτυξης, ασφάλειας, πολιτισμού. Ως νέος θέλω τους νέους πολίτες στο δήμο. Οφείλουμε να πείσουμε τους νέους ανθρώπους να διεισδύσουν στον πυρήνα της τοπικής εξουσίας. Είναι σημαντικό να συμμετέχουν σ’ αυτές τις διαδικασίες, διότι μόνο αυτοί μπορούν να δημιουργήσουν αντισώματα αξιοκρατίας και προοπτικής.

Please follow and like us:
fb-share-icon