6 Οκτωβρίου η εκλογή υποψήφιου δημάρχου του Project Δράμα 2020

Αλέξανδρος Τσιαμπούσης

Τοπογράφος Μηχανικός – Επικεφαλής δημοτικής παράταξης Project Δράμα 2020

 

«Ευτυχώς για τη Δράμα, ο κόσμος δεν ξεχνάει και αναγνωρίζει ολοένα και περισσότερο ότι το Project αποτέλεσε την πιο σοβαρή αντιπολιτευτική φωνή στο δημοτικό συμβούλιο» υπογραμμίζει ο επικεφαλής της παράταξης Project Δράμα 2020 Αλέξανδρος Τσιαμπούσης. Αναφέρει ότι η διαδικασία για την ανάδειξη του επικεφαλής και υποψηφίου δημάρχου του Project Δράμα 2020 θα γίνει στις 6 Οκτωβρίου και ότι θα είναι περήφανος αν επιλεγεί να ηγηθεί της προσπάθειας της παράταξης. Τονίζει ότι ο Κλεισθένης δεν είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που να αγγίζει την ουσία της αυτοδιοίκησης. Κρίνει τέλος αρνητικά την σημερινή δημοτική αρχή και σε παραγωγή έργου αλλά και σε θέματα καθημερινότητας.

 

– Κύριε Τσιαμπούση μεγάλη συζήτηση για τις αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση και το πρόγραμμα Κλεισθένης. Ποια η άποψή σας για το σχέδιο;

– Κύριε Φυλακτέ, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι αναγκαία μια βαθειά μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο Καλλικράτης ήταν μια προωθημένη μεταρρύθμιση όταν έγινε, αλλά από τότε ως σήμερα, έχουν αλλάξει στη χώρα τα πάντα. Δεν μπορούμε να το παραβλέπουμε αυτό.

Δυστυχώς, ο Κλεισθένης δεν είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που να αγγίζει την ουσία της αυτοδιοίκησης. Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση βαφτίζει μεταρρύθμιση ένα σχέδιο, που εξαντλείται στο εκλογικό σύστημα και δεν ακουμπά το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων, την μείωση της γραφειοκρατίας και την εξέλιξη των δήμων σε σύγχρονες και αποτελεσματικές δομές, μέσω της οικονομικής τους ανεξαρτησίας.

Από την άλλη, η ΚΕΔΕ, η οποία, στην πραγματικότητα, αποτελεί όργανο των εκλεγμένων δημάρχων, εξαντλεί και αυτή με τη σειρά της την κριτική της στο εκλογικό σύστημα γιατί κανένας δήμαρχος δεν επιθυμεί την αλλαγή του σημερινού συστήματος. Ξεκάθαρα, η κυβέρνηση και η ΚΕΔΕ παίζουν ένα πολιτικό παιχνίδι και όμηροι είναι οι ίδιοι οι δημότες, που δεν απολαμβάνουν ποιοτικές υπηρεσίες από τους δήμους και τις περιφέρειες.

 

– Υπέρ ή κατά της απλής αναλογικής; Θα ενισχύσει την συνεργασία ναι ή όχι;

– Το σύνηθες ερώτημα είναι «υπέρ ή κατά της απλής αναλογικής», ενώ το νομοσχέδιο εισάγει κάποια άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία. Για παράδειγμα, επαναφέρει την έννοια της κοινότητας και μιλάει για ενιαία ψηφοδέλτια στις κοινότητες κάτω των 500 κατοίκων, αλλά, από την άλλη, τοπικές παρατάξεις για τις κοινότητες άνω των 500 κατοίκων. Δεν αντιλαμβάνομαι αυτήν τη διαφοροποίηση.

Για εμάς, θα έπρεπε σε όλες τις κοινότητες να έχουμε ενιαία ψηφοδέλτια και ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος να εκλέγεται απευθείας πρόεδρος, ενώ οι επόμενοι δύο ή τέσσερις, αναλόγως του αριθμού των μελών τους συμβουλίου, να στελεχώνουν το συμβούλιο της κοινότητας. Αν αυτό δεν είναι άμεση δημοκρατία, τότε τι είναι; Οι πολίτες επιλέγουν αυτούς που θεωρούν ότι πρέπει να τους εκπροσωπούν.

Φυσικά, αντίστοιχα, το ιδανικό θα ήταν να υπήρχε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο για τους δημοτικούς συμβούλους και ένα για τους υποψηφίους δημάρχους. Με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα όμως, εμείς είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής. Όσον αφορά τη συνεργασία, στο Project θεωρούμε ότι θα έπρεπε να επιδιώκεται ανεξαρτήτως εκλογικού συστήματος. Εμείς λοιπόν θα συμβάλουμε και πάλι, μετά το 2019 προς αυτήν την κατεύθυνση ανεξάρτητα αν κερδίσουμε το δήμο ή αν είμαστε στην αντιπολίτευση. Συνεργασία όμως με προγραμματικές δεσμεύσεις, κόκκινες γραμμές που δεν θα ξεφτίσουν στην πορεία και ξεκάθαρες πολιτικές. Με αυτόν τον τρόπο μόνο μπορεί να καταπολεμηθεί το αλισβερίσι, το οποίο ενώ σήμερα συμβαίνει κατά κόρον, ξαφνικά το θυμήθηκαν ως αποτρεπτικό παράγοντα οι δημοτικοί άρχοντες, που οι ίδιοι χρησιμοποιούν. Πάντως, το φαινόμενο που ζήσαμε με το προηγούμενο σύστημα, με το 25% των ψήφων, η δεύτερη παράταξη το 2010 και το 2014 να έχουν το 60% των δημοτικών συμβούλων, σίγουρα είναι στρεβλό.

 

– Βλέπετε τελικά να περνάει το νομοσχέδιο;

– Οι πληροφορίες μου συγκλίνουν ότι θα περάσει μέσα στον Ιούνιο το νομοσχέδιο. Σε κάθε περίπτωση, το Project Δράμα 2020, θα διεκδικήσει το δήμο το 2019, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, με όποιο εκλογικό σύστημα και αν γίνουν αυτές

 

– Έχουν συμπληρωθεί σχεδόν 4 χρόνια που η παράταξή ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΡΑΜΑ ανέλαβε τα ηνία στον δήμο Δράμας. Πώς κρίνετε το μέχρι τώρα έργο της δημοτικής αρχής;

– Επειδή έχω απαντήσει πολλές φορές αυτό το ερώτημα, θα μου επιτρέψετε να μην κρίνω εγώ το έργο της δημοτικής αρχής, αλλά να σας μεταφέρω το κλίμα που υπάρχει έξω, στον κόσμο, στους δημότες της Δράμας. Η τεράστια πλειοψηφία των συνδημοτών μας μιλάει για τη χειρότερη δημοτική αρχή, από αυτές που θυμάται ο καθένας. Και, ξέρετε, οι πολίτες δεν έχουν ούτε συγκεκριμένους αριθμούς στα χέρια τους ούτε είναι γνώστες όλων όσων βλέπουν τα μάτια ενός δημοτικού συμβούλου.

Συνήθως, μεταφέρουν την εικόνα της πόλης, των χωριών, της καθημερινότητάς τους. Και η καθημερινότητα στη Δράμα είναι ανυπόφορη.

Να μιλήσουμε για τα σκουπίδια; Υπάρχουν περιοχές, που τα απορρίμματα δεν περισυλλέγονται καθημερινά. Οι κάδοι δεν πλένονται συχνά και ειδικά το καλοκαίρι βρωμάνε. Και τα δημοτικά τέλη; Ο δήμαρχος αύξησε τα δημοτικά τέλη των νοικοκυριών κατά 55% σε ένα βράδυ.

Τα αδέσποτα; Φοβάσαι να κυκλοφορήσεις ακόμη και στο κέντρο της πόλης. Να μιλήσουμε για μεγάλα έργα; Ούτε ένα εργοτάξιο στη Δράμα στη διάρκεια της σημερινής δημοτικής αρχής. Να μιλήσουμε για την αδιαφάνεια, τις πελατειακές σχέσεις, τη διαφθορά; Υπάρχουν περιπτώσεις που παραπέμπονται στη δικαιοσύνη και άλλες που ερευνώνται. Κύριε Φυλακτέ, ακούω δραμινούς που λένε ότι αυτή η δημοτική αρχή και αυτός ο δήμαρχος δεν μπορούν ή δεν ξέρουν. Μπορεί να ισχύει ως ένα βαθμό. Το κυριότερο όμως είναι ότι δεν τους νοιάζει. Δεν έχουν όρεξη να ασχοληθούν με όσα απασχολούν τους δημότες. Το μόνο που τους νοιάζει είναι οι προσωπικές επιδιώξεις του καθενός εντός ή εκτός δήμου και πώς θα τις πετύχουν εκμεταλλευόμενοι τη σημερινή τους θέση.

 

– Ο δήμαρχος Δράμας κύριος Μαμσάκος σε συνέντευξη τύπου παρουσίασε έργα και εγκεκριμένες δράσεις στο δήμο Δράμας προϋπολογισμού 30 εκατομμυρίων ευρώ. Άμεση απάντηση σε όσους αμφισβητούν το έργο που έχει παραχθεί;

– Κοροϊδία. Είμαι σκληρός, αλλά μιλάω καθαρά και δεν φοβάμαι να πω τα πράγματα με το όνομά τους. Ο κύριος Μαμσάκος προσθέτει ποσά που εγκρίθηκαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή με έργα που θα γίνουν μέχρι το 2022, όταν ο ίδιος δεν θα είναι πια δήμαρχος και παρουσιάζει ένα άθροισμα ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ. Εγώ, παρότι μελετητής τοπογράφος μηχανικός, έχω μάθει ότι για να υπάρξει έργο, είναι μεν αναγκαίες οι μελέτες, αλλά το έργο υλοποιείται όταν οι εργάτες πιάσουν δουλειά και οι μελέτες υλοποιηθούν επί του εδάφους. Ο δήμαρχος έχει χαράξει τη στρατηγική του και δεν είναι άλλη από το να βρει τρόπο να υφαρπάξει την ψήφο των δραμινών για άλλη μια τετραετία, παρουσιάζοντας το απόλυτο τίποτε σε έργο και μια εικονική πραγματικότητα στο κομμάτι των εντάξεων. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας άλλωστε, τον έχει υιοθετήσει, πολιτικά, ίσως και κομματικά, ο κυβερνητικός βουλευτής, ο οποίος βεβαίως ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνο για την επανεκλογή του. Η απάντηση λοιπόν σε όσους αμφισβητούμε το έργο του κυρίου Μαμσάκου, θα έρθει αν κάποτε επιδείξει και κάποιο έργο.

 

– Ποια είναι η άποψή σας για τις μεγάλες διεκδικήσεις του τόπου; Βλέπετε να δρομολογούνται εξελίξεις στο θέμα των οδικών αξόνων;

– Οι μεγάλες διεκδικήσεις πρέπει επιτέλους να αποκοπούν από την παλαιοκομματική λογική που δείχνει τόσα χρόνια το πολιτικό προσωπικό της Δράμας, δηλαδή την προσπάθεια επίτευξης προσωπικών στόχων, που θα εξασφαλίσουν την επανεκλογή.

Είναι αναγκαίο, έπρεπε να έχει γίνει εδώ και 25 χρόνια, να υπάρξει τοπική στρατηγική και επιλογή στόχων, τους οποίους θα αποδεχθούμε όλοι και θα προσπαθούμε όλοι για την επίτευξή τους. Εξήγησα παραπάνω γιατί δε γίνεται.

Ακόμη και στο θέμα των οδικών αξόνων, κάποιοι, αντί να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν το ενδιαφέρον που δημιουργήθηκε για την άρση της οδικής απομόνωσης της Δράμας, δημιούργησαν επίπλαστα διλήμματα σχετικά με το ποιον οδικό άξονα θέλουμε. Δεν είμαι αισιόδοξος για τις εξελίξεις σχετικά με τον Ε61 και το τμήμα Δράμα-Αμφίπολη. Πολύ φοβάμαι ότι το παιχνίδι που παίζει σήμερα η κυβέρνηση θα έχει ημερομηνία λήξης τις εκλογές, αλλά θα συντηρηθεί για εσωτερική κατανάλωση. Δυστυχώς, στο κέντρο παίρνονται οι αποφάσεις και είναι εμφανές ότι η Δράμα είναι πολύ μακριά και γεωγραφικά και πολιτικά από την Αθήνα. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι δρόμοι κατασκευάζονται πάνω στο έδαφος. Όσο δεν βλέπουμε χρηματοδότηση για την κατασκευή και εγκατάσταση εργοταξίου, δεν μπορούμε να αισιοδοξούμε.

 

– Και με το θέμα των ΤΕΙ, σας ανησυχούν οι εξελίξεις;

– Δυστυχώς, στο θέμα των ΤΕΙ οι εξελίξεις δεν είναι θετικές. Επιβεβαιωνόμαστε σχετικά με τις προαποφασισμένες κινήσεις εκ μέρους του ΤΕΙ ΑΜΘ και έτσι εξηγείται η άρνηση να υπάρξει και συνάντηση με το ΔΠΘ. Οι διαβεβαιώσεις από τους πολιτικούς άρχοντες του τόπου μας ήταν ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα από τα τρία τμήματα της Δράμας. Όλα τα στοιχεία που έρχονται στο φως δείχνουν ότι η πρόταση είναι να φύγει οριστικά το τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου. Προτείναμε να διατηρήσουμε όλα τα τμήματα, αυτή ήταν και η πρόταση του παραρτήματος της Δράμας. Επίσης, προτείναμε να ζητήσουμε τη δημιουργία Σχολής Κινηματογράφου στη Δράμα στα πλαίσια της όποιας συγχώνευσης του ΤΕΙ. Μάλιστα, αυτή η ιδέα έτυχε αποδοχής τόσο από τον πρύτανη του ΤΕΙ ΑΜΘ όσο και από πλευράς του Διεθνούς Πανεπιστημίου. Ποιοι αρνήθηκαν την πρόταση αυτή; Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ο δήμαρχος Δράμας. Γιατί; Γιατί είχαν στο μυαλό τους πώς θα στήσουν προεκλογική φιέστα με την υπογραφή σύμβασης με το ΕΑΠ για μια αμφιβόλου επιτυχίας προσπάθεια, τη δημιουργία Σχολής Κινηματογράφου μέσω Ανοιχτού Πανεπιστημίου, όπου ως γνωστόν δεν υπάρχει παρακολούθηση των φοιτητών, αλλά τα μαθήματα γίνονται εξ’ αποστάσεως. Μόλις πριν 6 μήνες είχαμε προτείνει να εντάξει ο δήμος την Καπναποθήκη της οδού Περδίκα σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την αξιοποίησή της. Η δημοτική αρχή απάντησε τότε ότι το κόστος για μελέτη και κατασκευή είναι άνω των 6 εκατομμυρίων ευρώ. Τι άλλαξε μέσα σε ένα εξάμηνο; Μπορεί ο κύριος Μαμσάκος να απαντήσει; Ή μήπως τελικά θα επιλέξουν μια προσωρινή λύση για τη στέγαση της Σχολής Κινηματογράφου σε άλλο κτίριο, η οποία στο τέλος θα αποτελέσει και μοναδική λύση, με την Καπναποθήκη να συνεχίζει να μένει αναξιοποίητη;

 

– Να δούμε και τα δικά σας. Η παράταξη ΠΡΟΤΖΕΚΤ προετοιμάζεται για τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές;

– Κύριε Φυλακτέ, εμείς δεν σταματήσαμε να δουλεύουμε από το 2014, που δημιουργήθηκε η παράταξη. Άλλοι εξαφανίστηκαν και προσπαθούν τελευταία να δρομολογήσουν την επαναφορά τους. Ευτυχώς για τη Δράμα, ο κόσμος δεν ξεχνάει και αναγνωρίζει ολοένα και περισσότερο ότι το Project αποτέλεσε την πιο σοβαρή αντιπολιτευτική φωνή στο δημοτικό συμβούλιο.

Αναμένοντας βέβαια και τον ψηφισμένο νόμο που θα ορίζει και το εκλογικό σύστημα, έχουμε ήδη προχωρήσει σε προσθήκες προσώπων στην παράταξη, που θα μπούνε μπροστά στις επόμενες εκλογές. Επίσης, ήδη επεξεργαζόμαστε το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουμε στους δραμινούς, με μεγαλύτερη ευθύνη πλέον, αφού φιλοδοξούμε να είναι αυτό που θα υλοποιήσουμε ως δημοτική αρχή, αλλά και μεγαλύτερη εμπειρία, έπειτα από τη συμμετοχή στο δημοτικό συμβούλιο από το 2014 ως σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε εδώ και φιλοδοξούμε να εκφράσουμε τις ανησυχίες του κόσμου, αλλά και την ελπίδα του ότι μπορεί να υπάρξει άλλη προοπτική στη διοίκηση του δήμου.

 

– Θα προχωρήσετε σε διαδικασία επιλογής για την θέση του επικεφαλής και αν ναι θα είσαστε υποψήφιος;

– Κάθε συνέντευξη πρέπει να βγάζει τουλάχιστον μια είδηση, έτσι δεν είναι κύριε Φυλακτέ; Στην τελευταία συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής αποφασίστηκε, βάσει και του καταστατικού λειτουργίας της παράταξης, ότι η διαδικασία για την ανάδειξη του επικεφαλής και υποψηφίου δημάρχου του Project Δράμα 2020 θα γίνει στις 6 Οκτωβρίου, με τις λεπτομέρειες σχετικά με την εγγραφή μελών, το δικαίωμα ψήφου και την υποβολή υποψηφιοτήτων να καθορίζονται τις επόμενες ημέρες. Εγώ ελπίζω να υπάρξουν αρκετές υποψηφιότητες, που θα εκφράζουν την ενότητα, αλλά και τον πλουραλισμό της παράταξης.

Κάθε υποψήφιος δήμαρχος θα ήθελε να έχει στο πλάι του ανθρώπους όπως αυτούς που αποτελούν την ομάδα του Project. Γνωρίζω την αξία τους, την ποιότητά τους, το δυναμισμό τους, την καθαρότητά τους και την όρεξη να προσφέρουν καλύτερα από τον καθένα. Δίνουν χρόνο από την οικογένειά τους, από τις δουλειές τους και από την προσωπική τους ζωή. Θα ήμουν περήφανος αν με επέλεγαν να ηγηθώ αυτής της προσπάθειας, ίσος ανάμεσα σε όλους, όπως έγινε το 2014 με την υποψηφιότητα του Βαγγέλη Καλφόπουλου.

 

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέστε;

– Θα ήθελα να ευχηθώ στους συνδημότες μας καλό καλοκαίρι. Ακόμη και έτσι όπως είναι τα πράγματα, το καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι λιγάκι πιο ανέμελη περίοδος για όλους μας. Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με τους δραμινούς μέσω της εφημερίδας και είμαι σίγουρος ότι στην πορεία για τις εκλογές του 2019 θα τα λέμε πιο συχνά.

 

https://www.psithiri.gr/newspaper/article/3574/

 

Please follow and like us:
fb-share-icon