Σταύρος Κουρσακλής – Το Μεγάλο Παζάρι

Οι δημοτικές εκλογές δεν είναι απλά η γιορτή της δημοκρατίας. Για όσους έχουν ζήσει από κοντά αυτή την εμπειρία, είναι μια συνεχής μάχη, ένας «πόλεμος». Και όπως συμβαίνει σε κάθε πόλεμο έτσι και στις εκλογές, οι αντίπαλοι χρησιμοποιούν τόσο θεμιτά όσο και αθέμιτα μέσα για να κερδίσουν. Ωστόσο, οι δημοτικές εκλογές δεν θα έπρεπε να είναι έτσι. Θα έπρεπε να πρωταγωνιστούν τα προγράμματα, να γίνεται σύγκριση και να επιλέγει ο πολίτης τον καταλληλότερο για αυτόν υποψήφιο δήμαρχο.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι παίζουν κυρίαρχο ρόλο στις δημοτικές εκλογές. Μέσα σε όλα αυτά, ήρθε και η αλλαγή του εκλογικού νόμου που δίνει πλεονέκτημα σε όσους υποψηφίους δημάρχους έχουν ήδη διοικήσει.

Ο μέγιστος αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων στο κεντρικό ψηφοδέλτιο το 2019 ήταν 50 ενώ σήμερα είναι 88. Αντίστοιχα, ο μέγιστος  αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων στη δημοτική κοινότητα του δήμου Δράμας το 2019 ήταν 15 ενώ τώρα ο αριθμός αυτός ανέβηκε στους 28. Συνολικά, αν συνυπολογίσουμε και τις υπόλοιπες δημοτικές και τοπικές κοινότητες, ο νέος εκλογικός νόμος επιτρέπει έως και 209 υποψηφίους! Και εκεί είναι που αρχίζει το Μεγάλο Παζάρι…

Η ενασχόληση των πολιτών με τα κοινά είναι δικαίωμα και συγχρόνως υποχρέωση. Δικαίωμα που κατακτήθηκε ώστε να μπορεί ο πολίτης να έχει λόγο και ρόλο στη διαμόρφωση των αποφάσεων που αφορούν τη ζωή και το μέλλον του ίδιου και του τόπου του και υποχρέωση γιατί ως μέλος μιας οργανωμένης κοινωνίας οφείλει να συμβάλλει ο καθένας με τον τρόπο του στην ορθή διαχείριση των καταστάσεων που θα εξασφαλίσουν συνθήκες ασφάλειας και προόδου.

Αυτό ήταν και το κίνητρο της δικής μου ενασχόλησης με τα κοινά, το αίσθημα του χρέους και της ευθύνης απέναντι στον εαυτό μου και την οικογένειά μου πρωτίστως αλλά και απέναντι στην πόλη που ζω. Και έτσι σκεπτόμενοι, οδηγηθήκαμε το 2014 στην ίδρυση της δημοτικής παράταξης που ήρθε για να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά του Δήμου Δράμας και κατάφερε μέσα στα εννιά χρόνια από την ίδρυσή της να γιγαντωθεί και να διεκδικεί μια ευκαιρία να γυρίσει η Δράμα σελίδα και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης απαλλαγμένη από τα πολιτικά βαρίδια του παρελθόντος.

Και ένα από τα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει το “Project για τη Δράμα” είναι οι άνθρωποί του. Μια ομάδα φίλων και υποστηρικτών που εθελοντικά συνδράμει στις δράσεις μας, μια συντονιστική επιτροπή που οργανώνει και σχεδιάζει τα επόμενα βήματα, ένα ψηφοδέλτιο που ενώνει ανθρώπους από διαφορετικές πολιτικές διαδρομές με συνδετικό κρίκο μεταξύ τους την αγάπη για τον τόπο τους και μια υποψήφια δήμαρχο, την τρίτη κατά σειρά, που εκλέχτηκε με δημοκρατικές διαδικασίες και έχει δίπλα της τους άλλους δύο υποψηφίους δημάρχους της παράταξής μας, του 2014 και του 2019.

Το αύριο του τόπου μας βρίσκεται στα χέρια μας. Ας αναλάβει ο καθένας μας είτε ως υποψήφιος δήμαρχος είτε ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος είτε ως ψηφοφόρος το κομμάτι της ευθύνης που του αναλογεί και ας πράξει με σύνεση για το κοινό καλό.

άρθρο στα ΧΡΟΝΙΚΑ ΔΡΑΜΑΣ / 24-08-2023

Imaσge4
Please follow and like us:
fb-share-icon