Γιώργος Σαλπιστής Εκπαιδευτικός – Υποψ. Δημ. Σύμβουλος «ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΔΡΑΜΑ 2020»

Συνέντευξη Εφημερίδα “Ψίθυροι Press” – 29-11-2018

«Το εγχείρημα του «πρότζεκτ Δράμα 2020» εμπλουτίζεται και με την εμπειρία ανθρώπων που έχουν ασκήσει διοίκηση και όλοι μαζί συνθέτουμε μια ομάδα έτοιμη να ανταποκριθεί στις ανησυχίες του κόσμου, στην ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει άλλη προοπτική στην διοίκηση του δήμου, στην ελπίδα ότι η Δράμα μας μπορεί να μετατραπεί σε μια σύγχρονη πόλη» υπογραμμίζει ο εκπαιδευτικός και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΔΡΑΜΑ 2020 Γιώργος Σαλπιστής.

Τονίζει ότι η Δράμα έχασε σημαντικές ευκαιρίες τα 4,5 χρόνια της διοίκησης Μαμσάκου και έμεινε πίσω με πάρα πολλά ανοικτά προβλήματα. Πιστεύει ότι η Δράμα μπορεί να μετατραπεί σε μια σύγχρονη πόλη και τέλος δηλώνει ότι οραματίζεται ένα δήμο με πολίτες ουσιαστικά και σωστά ενημερωμένους.

– Κύριε Σαλπιστή, στις δύο προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες για το δήμο Δράμας ήσασταν υποψήφιος με την Πόλη και Ζωή, αυτή τη φορά με το project Δράμα 2020. Τι σας ώθησε να αλλάξετε παράταξη;

– Σας ευχαριστώ πολύ που μου δίνετε την ευκαιρία να εξηγήσω στους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα σε αυτούς που και το 2010 και το 2014 με τίμησαν με την ψήφο τους την προσωπική μου αυτή επιλογή. Σαν άνθρωπος μου αρέσει να κοιτάζω στο μέλλον αλλά είναι βέβαιο ότι το παρελθόν είναι αυτό που σηματοδοτεί τις μελλοντικές μας κινήσεις.

Το 2010 για λίγους ψήφους δεν κατόρθωσα να εκλεγώ σαν δημοτικός σύμβουλος, ωστόσο η διάθεση μου για προσφορά και συμμετοχή στα κοινά , ήταν μεγαλύτερη από την απογοήτευση μου και δέχτηκα την τιμή που μου έγινε, να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στον δήμο σαν αντιπρόεδρος της σχολικής επιτροπής και μέλος του μουσικού οργανισμού του δήμου Δράμας αλλά και σαν αντιπρόεδρος του σωματείου «Πόλη και Ζωή». Έτσι έζησα από κοντά τις προσπάθειες που έκανε η δημοτική αρχή να νοικοκυρέψει το δήμο και να ανταπεξέρθει στις δυσκολίες που έφερνε το μνημόνιο στη ζωή μας αλλά και στους δήμους.

“Το ΠΡΟΤΖΕΚΤ μπορεί να είναι η παράταξη που θα διοικήσει το Δήμο Δράμας τα επόμενα χρόνια και θα τον οδηγήσει μπροστά”

Μετά από σχεδόν δύο χρόνια αποχώρησα από τη θέση του αντιπροέδρου του σωματείου, καθώς είχαν αρχίσει να εμφανίζονται από τη διοίκηση του δήμου δείγματα αλαζονείας και ένιωθα ότι η συλλογικότητα και η σύνθεση, που ήταν η δύναμη της παράταξης άρχισε να παραγκωνίζεται.

Πάραυτα, το 2014 αφού έλαβα τις διαβεβαιώσεις του δημάρχου ότι αυτά τα φαινόμενα νεποτισμού θα χτυπηθούν και μπροστά στην ανάγκη ο δήμος να συνεχίσει να κινείται προς ένα θετικό δρόμο, δέχτηκα την πρόταση του Κυριάκου Χαρακίδη να είμαι ξανά υποψήφιος. Δυστυχώς στο δρόμο προς τις εκλογές του Μαΐου του 2014 , τα φαινόμενα αλαζονείας και νεποτισμού διογκώθηκαν κάτι που πιστεύω ήταν και ο κύριος λόγος που οδήγησε την «Πόλη και Ζωή» να χάσει τις εκλογές.

Παρακολουθώντας τα δρώμενα της πόλης μας τα επόμενα χρόνια, διέκρινα το μεράκι και την όρεξη για προσφορά στο δήμο μας, του «Πρότζεκτ Δράμα 2020» και θέλησα να τους γνωρίσω από κοντά. Έμεινα εντυπωσιασμένος από την θέληση τους για προσφορά, τη συμμετοχή του στα δρώμενα που ήταν αντιστρόφως ανάλογη της εκλογικής τους δύναμης και γνωρίζοντας τα μέλη τους , πείστηκα ότι αυτή μπορεί να είναι η παράταξη που θα διοικήσει το Δήμο Δράμας τα επόμενα χρόνια και θα τον οδηγήσει μπροστά, καλυτερεύοντας την καθημερινότητα μας και μετατρέποντας την πόλη μας σε μια «έξυπνη πόλη».

– Έχουν συμπληρωθεί 4,5 σχεδόν χρόνια που η παράταξη «ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΡΑΜΑ» ανέλαβε τα ηνία στο Δήμο Δράμας. Πως κρίνετε το μέχρι τώρα έργο της δημοτικής αρχής;

– Δυστυχώς αυτά τα 4,5 χρόνια η Δράμα έχασε σημαντικές ευκαιρίες και το αποτέλεσμα έχει αρνητικό πρόσημο. Η Δράμα στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να θεωρήσει κανείς ότι έχει «μείνει πίσω» και με ανοιχτά πάρα πολλά θέματα , ενώ η καθημερινότητα του πολίτη σίγουρα δεν είναι καλύτερη από ότι ήταν πριν το 2014. Έχω την αίσθηση ότι ζω σε μια κωμόπολη παρά σε μια σύγχρονη πόλη.

“Με το ΠΡΟΤΖΕΚΤ η Δράμα μας μπορεί να μετατραπεί σε μια σύγχρονη πόλη”

– Η δημοτική αρχή λέει ότι για την έλλειψη μεγάλων έργων φταίνε οι καθυστερήσεις στο ΕΣΠΑ τα μνημόνια και η έλλειψη χρηματοδοτήσεων. Υπάρχει δόση αλήθειας σε όλα αυτά ή είναι δικαιολογίες;

– Η αλήθεια είναι ότι στην εποχή των μνημονίων που ζούμε η ανάπτυξη γίνεται με πάρα πολύ δύσκολους όρους, ωστόσο δεν είναι ακατόρθωτη, Απλά χρειάζεται ικανότητες, κινητοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού, εκμετάλλευση των νέων τεχνολογιών, όραμα. Η δημοτική αρχή του κ Μαμσάκου ανέλαβε τη διοίκηση του δήμου εν μέσω μνημονίων. Δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε. Δεν τα κατάφερε και απέτυχε.

 

 

– Υπέρ ή κατά της απλής αναλογικής που φέρνει το πρόγραμμα Κλεισθένης στην τοπική αυτοδιοίκηση; Θα ενισχύσει τη συνεργασία ναι ή όχι;

– Είμαι υπέρ της συζήτησης, της ανταλλαγής απόψεων και την σύνθεση που οφείλει να προκύπτει. Η απλή αναλογική έχει αυτόν το στόχο. Είναι στα χέρια των δημοτικών συμβούλων που θα εκλεχτούν να χρησιμοποιήσουν με θετικό τρόπο αυτό το όπλο της Δημοκρατίας. Από την άλλη ελοχεύει πάντα ο κίνδυνος, να γίνει αφορμή δοσοληψιών κάτι που θα έχει αρνητικά αποτελέσματα στο μέλλον της πόλης μας.

Για αυτόν τον λόγο πιστεύω ότι οι συμφωνίες που θα γίνονται θα πρέπει να στηρίζονται σε προγράμματα και σε κοινά οράματα. Σίγουρα όμως είναι και τεράστια ευθύνη των δημοτών, με την ψήφο τους να εκλέξουν ανθρώπους που έχουν την συνεργασία στην κουλτούρα τους. Και το καλό είναι ότι στη Δράμα που ζούμε λίγο πολύ γνωρίζουμε ο ένας τον άλλο.

Η δημοτική αρχή του κ Μαμσάκου δεν τα κατάφερε και απέτυχε

– Ποιος είναι ο δήμος που οραματίζεστε κ. Σαλπιστή;

– Το ερώτημα για μένα είναι τι Δήμο θέλουμε. Θέλουμε ένα δήμο πάροχο υπηρεσιών ή μια έξυπνη πόλη; Θεωρώ ότι οι ανάγκες του 2020 είναι η διοίκηση του δήμου να κινηθεί σε δύο επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο εντάσσεται η ορθολογιστική διαχείριση αρμοδιοτήτων και πόρων δηλαδή η ποιοτική και αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών και η εκμετάλλευση των ευρωπαϊκών και εθνικών επιχορηγήσεων.

Το δεύτερο επίπεδο αφορά τον στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου βάσει των ανταγωνιστικών χαρακτηριστικών της ταυτότητας της περιοχής. Κάθε διοίκηση πρέπει να ασχοληθεί με την οικοδόμηση της ταυτότητας του τόπου στηριζόμενη στη μοναδικότητα των χαρακτηριστικών του και στα συγκριτικά πλεονεκτήματά του.

Ενδυνάμωση των ψηφιακών πολιτικών για την αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών στους τομείς των αστικών δραστηριοτήτων, διαμόρφωση ενός ισχυρού οικοσυστήματος καινοτομίας στους τομείς της πληροφορικής και της επικοινωνίας, καλύτερη συλλογή και διαχείριση δεδομένων με στόχο ένα βελτιωμένο συμμετοχικό σύστημα που διαμορφώνει ένα πιο δημοκρατικό μοντέλο διοίκησης, κυκλική οικονομία, ενοποίηση δημοσίων πολιτικών με την υποστήριξη νέων τεχνολογιών ώστε να μειωθεί το κόστος τους και πολλά άλλα είναι όσα μπορούν να οργανωθούν και να πραγματοποιηθούν από τις διοικήσεις των δήμων που εργάζονται ολιστικά, μεθοδικά και στα δύο επίπεδα και διαμορφώνουν πλέον τις “ευφυείς πόλεις”.

Οραματίζομαι λοιπόν ένα δήμο με πολίτες ουσιαστικά και σωστά ενημερωμένους. Ίσως τότε όλα αυτά να είναι αυτονόητα.

– Γιατί κάποιος να επιλέξει το ΠΡΟΤΖΕΚΤ;

– Σε λίγες μέρες θα ανακοινωθούν τα ονόματα 20 υποψηφίων της παράταξης. Οι δραμινοί θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν πως το μεράκι και η φιλοδοξία των ανθρώπων που ξεκίνησαν το εγχείρημα του «πρότζεκτ Δράμα 2020» εμπλουτίζεται και με την εμπειρία ανθρώπων που έχουν ασκήσει διοίκηση και όλοι μαζί συνθέτουμε μια ομάδα έτοιμη να ανταποκριθεί στις ανησυχίες του κόσμου, στην ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει άλλη προοπτική στην διοίκηση του δήμου, στην ελπίδα ότι η Δράμα μας μπορεί να μετατραπεί σε μια σύγχρονη πόλη για την οποία όλοι μας θα είμαστε υπερήφανοι.

 

https://www.psithiri.gr/newspaper/article/3667/

Please follow and like us:
fb-share-icon