Project Φεστιβάλ volume 2.

Project Φεστιβάλ volume 2.

Έπειτα από ένα χρόνο στο ΔΣ του Πολιτιστικού Οργανισμού και έπειτα από δύο τουλάχιστον απαιτήσεις του Project Δράμα 2020 μέσα σε αυτό και μία στο Δημοτικό συμβούλιο στις 2/09, πραγματοποιήθηκε στις 10/09/2015 η συνάντηση/γνωριμία του ΔΣ (όσων επέλεξαν να είναι παρόντες) με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή (στο εξής ΚΔ) του Φεστιβάλ Αντώνη Παπαδόπουλο. Η πεποίθηση του Project είναι ότι το διοικητικό συμβούλιο ασκεί συν-διοίκηση με τον πρόεδρο του πολιτιστικού οργανισμού και τον ΚΔ και για αυτό είναι ανεπίτρεπτο το να μην υπάρχει τακτική συνεργασια μεταξυ τους, αλλά αυτή να περιορίζεται ανάμεσα στον πρόεδρο και τον ΚΔ.

Στην πολυαναμενόμενη αλλά και με χρονοκαθυστέρηση ανοιχτή και τελικά «εξωθεσμική» συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Δράμας με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, οι εντυπώσεις ομολογουμένως ήταν ανάμεικτες.

Ο ΚΔ φάνηκε να είναι γνώστης του συνόλου των προβλημάτων αλλά και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το Φεστιβάλ, ωστόσο δεν έδειξε ιδιαίτερη επιθυμία να αντιμετωπιστούν με κάποιον δημιουργικό τρόπο.

Τα επιχειρήματα του Project Δράμα 2020  για μια προσπάθεια βελτίωσης της συνολικής λειτουργίας του θεσμού αλλά και ένταξης και συμπερίληψης του κόσμου της Δράμας στις δραστηριότητες του Φεστιβάλ καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου, ώστε αυτό να μην είναι απλώς ένα «event» του Σεπτεμβρίου για την πόλη μας, δεν έτυχαν της καλύτερης αντιμετώπισης. Σύμφωνα με τον ΚΔ παρόμοιες προσπάθειες στο παρελθόν απέβησαν αποτυχημένες λόγω μειωμένου ενδιαφέροντος από τους δημότες. Η κυριότερη ένσταση αφορούσε την έλλειψη πόρων ή και χρηματοδότησης, και μια πλήρης άρνηση για οποιαδήποτε εμπλοκή ιδιωτών στο θέμα Φεστιβάλ.

Ωστόσο, υπήρξε ένα ενδιαφέρον προς μια προσπάθεια αλλαγής του καταστατικού του διαγωνισμού για τη δημιουργία αφίσας για το φεστιβάλ αναφορικά με τα πνευματικά δικαιώματα, ένα θέμα που ήδη από το Μάρτιο του 2015 ο εκπρόσωπος του Project στο ΔΣ του Πολιτιστικού Οργανισμού έχει φέρει στην επιφάνεια. Επίσης φάνηκε να ενεργοποιείται το Φεστιβάλ για την ανακίνηση της ανακήρυξης της Δράμας ως Εθνικής Κινηματογραφικής Πόλης, θέμα που έχει μείνει στη δεκαετία του 1990.

Το Project ως πρώτα βήματα για την περαιτέρω αναβάθμιση του Φεστιβάλ προτείνει:

–        την εκπόνηση ενός πλάνου δράσης για την ανάπτυξη του Φεστιβάλ με αξιολόγηση και βελτίωση του πλάνου κάθε χρόνο. Θα μπορούσε να συνταχθεί με τη συμμετοχή των παρατάξεων.

–        Την καθιέρωση από φέτος ενός θεσμού κοινωνικής λογοδοσίας και ενημέρωσης σχετικά με τα προβλήματα και τις προοπτικες του Φεστιβάλ.

Σε κάθε περίπτωση το Project θεωρεί το Φεστιβάλ ως το απόλυτο συγκριτικό πλεονέκτημα του Δήμου στον τομέα του πολιτισμού. Παράλληλα πιστεύει ότι το Φεστιβάλ με την κατάλληλη ανάπτυξη και μακριά από λαϊκισμούς και δημαγωγίες μπορεί να μετατραπεί και σε αναπτυξιακό πλεονέκτημα. Για αυτή την εξέλιξη παλεύουμε, ειδικά τώρα που οι κρατικές επιχορηγησεις βαίνουν μειούμενες και το βάρος πέφτει κυρίως στο Δήμο. Ελπίζουμε η φετεινή χρονιά να αξιοποιηθεί, ώστε να μπουν οι βάσεις για μια άλλη αντιμετώπιση του Φεστιβάλ.

Please follow and like us:
fb-share-icon