Project Δημοτικό συμβούλιο #4

Δελτίο Τύπου

Δράμα, 5 Νοεμβρίου 2014

Project Δημοτικό συμβούλιο #4

Το δημοτικό συμβούλιο της 31ης Οκτωβρίου είχε βασικότερο ζήτημα τον καθορισμό των τελών, φόρων και δικαιωμάτων των δημοτών προς το Δήμο για το 2015 και την έκτακτη ενημέρωση που προέκυψε μετά την ΚΥΑ που βγήκε για μεταφορά και εναπόθεση των στερεών αποβλήτων του δήμου και ολόκληρου του νομού Δράμας στον ΧΥΤΑ του Παλαιοκάστρου στις Σέρρες από τις 23 Οκτωβρίου και μετά.

Η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως στο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού, όπου παρατηρείται ψαλίδα 425.000 ευρώ μεταξύ των προϋπολογισμένων εσόδων και δαπανών, χωρίς μάλιστα να συνυπολογίζεται το κόστος για την εναπόθεση και μεταφορά σκουπιδιών του Δήμου στον ΧΥΤΑ της Ηράκλειας Σερρών, που κατ’ εκτίμησή μας ανέρχεται σε 400.000 ευρώ (το ποσό αυτό επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος Δράμας). Τα 400.000 ευρώ για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων δεν είχαν συνυπολογιστεί στα στοιχεία της Οικονομικής Υπηρεσίας, αφού ήταν εξέλιξη των τελευταίων ημερών, που εμείς, πάντως, αναμέναμε. Το ποσό αυτό, επίσης, μπορεί και να αυξηθεί από τα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία ο δήμος Δράμας θα κληθεί να πληρώσει σε περίπτωση που δεν κλείσει άμεσα ο ΧΑΔΑ των Ταξιαρχών, που αποτελεί άλλωστε και μια περιβαλλοντική βόμβα για την περιοχή μας.

Είναι ξεκάθαρο ότι η τελευταία εξέλιξη έπρεπε να έχει προβλεφθεί και, άρα, να συνυπολογιστεί στη λήψη απόφασης περί του ύψους των ανταποδοτικών τελών από το δημοτικό συμβούλιο! Το Project Δράμα 2020, λειτουργώντας ως φωνή λογικής, χτυπήσε το κουδουνάκι του κινδύνου για το άνοιγμα στα ανταποδοτικά τέλη και ταυτόχρονα κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την πραγματική μείωση των δαπανών, μακριά από το λαϊκισμό που κάνει λογαριασμό προσβλέποντας σε μια χρεωκοπημένη κρατικοδίαιτη συνταγή και την άδική αύξηση φορολογίας αδιακρίτως σε όλους. Προτείναμε :

1)      Εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων για την αποδοτικότερη και δικαιότερη είσπραξη του τέλους μέσα από την εύρεση περιπτώσεων κτιρίων που είναι δηλωμένα, από τους ιδιοκτήτες τους, με λιγότερα τετραγωνικά από ότι στην πραγματικότητα.

2)      Διεύρυνση της φορολογικής βάσης με τόνωση της τοπικής οικονομίας και ταυτόχρονη παροχή κινήτρων σε νέους επιχειρηματίες και δημιουργούς με καινοτόμες ιδέες, ώστε να εγκατασταθούν μόνιμα στο Δήμο μας. Πρόκειται για ένα μακροχρόνιο και μεγαλόπνοο σχέδιο, αλλά ταυτόχρονα είναι και κάτι που πρέπει να απασχολεί σοβαρά όποιον συμμετέχει στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αν θέλουμε να μιλάμε για ουσιαστική Αυτοτέλεια των δήμων πρέπει να βρούμε τρόπους να αναπτυχθεί η οικονομία στη μικροκλίμακα της Δράμας.

3)      Μείωση του όγκου των σκουπιδιών με εντατικοποίηση της προσπάθειας των υπηρεσιών του Δήμου για την εδραίωση της κομποστοποίησης και της ξεχωριστής συλλογής των διάφορων ανακυκλώσιμων υλικών. Καθαρή πόλη και χωριά με την εισαγωγή κι επιβολή προστίμων προς τους ρυπαίνοντες.

4)      Αλλαγή της ενεργειακής πολιτικής σχετικά με τον ηλεκτροφωτισμό και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες αντλούν και πρόσθετους πόρους χρηματοδότησης από το πράσινο ταμείο, όπως δείχνει το παράδειγμα των Δήμων Άρτας και Φιλοθέης, που δημιούργησαν τις πρώτες πράσινες παιδικές χαρές και έλυσαν με χρηματοδότηση και εκτός ιδίων πόρων το ζήτημα της αδειοδότησής τους.

5)      Μεγαλύτερη σύνεση στην επέκταση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού, που συνήθως απασχολεί το δημοτικό συμβούλιο επιδερμικά και ορισμένες φορές εξυπηρετεί και μικροσυμφέροντα πολιτών.

Έχοντας επίγνωση της δύσκολης οικονομικής κατάστασης των περισσοτέρων ψηφίσαμε υπέρ της μηδενικής αύξησης. Ωστόσο, επισημαίνουμε πως με δεδομένη την κατάσταση στον τομέα των σκουπιδιών-κατάσταση που έπρεπε να είχε επιλυθεί εδώ και πολλά χρόνια, αλλά το τοπικό μοντέλο της ανωριμότητας αποδείχτηκε ανίκανο να τη λύσει- υπάρχουν πλέον μόνο τρεις δρόμοι:

-η επιβολή αυξήσεων πριν αλέκτωρ φωνήσαι

-η μετακύλιση του όποιου βάρους στις μελλοντικές γενιές και στην επόμενη δημοτική αρχή

-ο επανασχεδιασμός μιας άλλης οικονομικής πολιτικής για το Δήμο, καινοτόμου και υπεύθυνης, σύμφωνα και με τις προτάσεις που κάναμε στο δημοτικό συμβούλιο προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μέχρι τώρα, το μοντέλο αυτοδιοίκησης που υπηρετεί και η σημερινή δημοτική αρχή, ακολουθούσε πιστά την πιο εύκολη και λαϊκίστικη -πολιτικά- λύση από τις παραπάνω. Το ίδιο και η ελλάσσονα αντιπολίτευση. Η ταυτόχρονη μετάθεση ευθυνών στην κεντρική εξουσία και στους «πρώην» δημιουργησε το τοπίο της ανεύθυνης πολιτικής που έφερε τη χώρα μας και την περιοχή μας στο σημείο που βρισκόμαστε.

Σήμερα, καλούμαστε να αποφασίσουμε όλοι, δημοτική αρχή και αντιπολίτευση, αν θα προχωρήσουμε μπροστά με ρήξη ή θα ακολουθήσουμε το αποτυχημένο μοντέλο του χθες.

Please follow and like us:
fb-share-icon