Project Δημοτικό Συμβούλιο 28/09/2015 ή «Υπάρχει ζωή στον Άρη»

Δελτίο Τύπου

Δράμα, 30 Σεπτεμβρίου 2015

Project Δημοτικό Συμβούλιο 28/09/2015 ή «Υπάρχει ζωή στον Άρη»

Τη μέρα της ανακάλυψης νερού στον πλανήτη Άρη, το Project Δράμα 2020 είχε την ευκαιρία να θέσει τα εξής προ ημερησίας ερωτήματα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου:

1) Με αφορμή την πολύ επιτυχημένη ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας ρωτήσαμε τη δημοτική αρχή για να μάθουμε πώς προτίθενται οι υπηρεσίες του Δήμου, που ενεπλάκησαν στις εκδηλώσεις, να αξιοποιήσουν τα δεδομένα που προέκυψαν σχετικά με την κινητικότητα, ιδίως των πεζών και των ΑμεΑ.  Πλέον, έχουμε την καταγραφή των προβλημάτων και  χρειάζεται ένας οδικός χάρτης ενεργειών για να λυθούν αυτά.

2) Ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης είναι ένα σημαντικό εργαλείο ελέγχου και ήπιας ανάπτυξης του εθνικού πάρκου Ροδόπης, το οποίο σε μεγάλο βαθμό ανήκει στα διοικητικά όρια του Δήμου Δράμας και αποτελεί βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα του Δήμου. Παρόλα αυτά τα χαρακτηριστικά, ο φορέας αντιμετωπίζει ένα άμεσο και σημαντικό πρόβλημα, το οποίο πρέπει να ξεπεραστεί προκειμένου οι δυνατότητες σύμπραξης μεταξύ του Δήμου και του ΦΔΟΡ να αξιοποιηθούν στο έπακρο. Το πρόβλημα αυτό αφορά στις συμβάσεις του προσωπικού που λήγουν όλες στο τέλος του έτους. Ο πρόεδρος του φορέα έχει στείλει δημόσια σχετική επιστολή σε όλους τους υποψήφιους των τελευταίων βουλευτικών εκλογών ζητώντας τους να δεσμευτούν ότι θα πιέσουν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και επίσης το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε το Project με τον πρόεδρο του Φορέα. Καλέσαμε το συμβούλιο να υιοθετήσει-αν όχι σε αυτήν, το αργότερο στην επόμενη συνεδρίαση- σχετικό ψήφισμα, πρόταση που ο δήμαρχος δεσμεύθηκε να υλοποιηθεί. Μάλιστα, στο δημοτικό συμβούλιο παρευρέθηκε και ο πρόεδρος του ΦΔΟΡ, Σταύρος Κεχαγιόγλου, ο οποίος ανέπτυξε το χαρακτήρα αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ίδιος και οι εργαζόμενοι. Από μεριάς μας είμαστε σταθεροί στην ανάδειξη σημαντικών προβλημάτων που συντελούν στην ταυτότητα και ανάπτυξη της περιοχής μας.

3) Σχετικά με το κοινωνικό φροντιστήριο, ρωτήσαμε ποια είναι τα κριτήρια που έχουν τεθεί φέτος για τους δικαιούχους και αν η περυσινή εμπειρία δείχνει ότι είναι ικανοποιητική η συμμετοχή των φροντιστηρίων, αλλά και των ωφελουμένων από το πρόγραμμα. Το Project έχει εδώ και καιρό καταθέσει πρόταση για την αξιοποίηση της πρακτικής της Τράπεζας Χρόνου, που αποτελεί μια διαδεδομένη λύση σε άλλους δήμους και θα μπορούσε να καλύπτει τέτοιες ανάγκες. Δυστυχώς, η δημοτική αρχή δεν μας απάντησε ποτέ αν προτίθεται να υιοθετήσει την πρότασή μας.

Στα ημερήσιας διάταξης θέματα ξεχώρισαν οι συμβάσεις σχετικά με τη διαχείριση απορριμμάτων, όπου συνταχθήκαμε με άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης σχετικά με την ανάγκη να εξαντληθούν οι δυνατότητες μεταφοράς των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου με μέσα του Δήμου ή μέσα από διαδημοτική συνεργασία και μετά- αν δεν βρεθεί λύση- να προχωρήσουμε στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Λόγω της ελλιπέστατης εισήγησης, αλλά και της πολυχρησιμοποιημένης δικαιολογίας του πιεστικού χρόνου, δε συναινέσαμε στη λύση που προτάθηκε από τη δημοτική αρχή.

ΥΓ.  Φτάσαμε Οκτώβρη για να συσταθεί, κατά δήλωση μόνο, η διαπαραταξιακή για την Ονειρούπολη. Η προηγούμενη δήλωση-δέσμευση ήταν ότι με το τέλος της προηγούμενης Ονειρούπολης, δηλαδή τέλη Ιανουαρίου, θα συνεδρίαζε η διαπαραταξιακή για να χτίσουμε την εκδήλωση από νωρίς και δίχως την πίεση του χρόνου. Φαίνεται πως η συνέπεια λόγων και πράξεων της δημοτικής αρχής είναι περισσότερο δυσεύρετη και από το νερό στον Άρη!

Please follow and like us:
fb-share-icon