Λειτουργία λαϊκής αγοράς της Πέμπτης στην πόλη της Δράμας

Σχετικά με την αυριανή λαϊκή αγορά της Δράμας:
Η παράταξή μας, πρώτη είχε ζητήσει από τις 14 Μαρτίου να κλείσει η λαϊκή αγορά της Πέμπτης στην πόλη της Δράμας. Θυμίζουμε ότι τότε δεν υπήρχε ακόμη από την κυβέρνηση πρόβλεψη για τη διεξαγωγή των λαϊκών αγορών.
Η λαϊκή αγορά της 19ης Μαρτίου πραγματοποιήθηκε κανονικά. Εν τω μεταξύ, στις 20 Μαρτίου η κυβέρνηση αποφάσισε να ακυρωθούν οι λαϊκές αγορές της 21ης Μαρτίου, αλλά από τις 23 Μαρτίου και μετά να γίνονται κανονικά, με τους μισούς παραγωγούς, κάθε φορά.
Η λαϊκή αγορά της 26ης Μαρτίου δεν έγινε παρόλα αυτά, έπειτα από απόφαση του δημάρχου.

Την Δευτέρα έγινε γνωστό ότι η λαϊκή αγορά της 2ας Απριλίου θα γίνει κανονικά, έπειτα από απόφαση δημάρχου. Να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι το αν θα γίνει το παζάρι δεν είναι απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, αλλά του δημάρχου. Ωστόσο, ο δήμαρχος της Δράμας επικοινώνησε με τις παρατάξεις και τις ανέφερε ότι έχει σκοπό να διεξαχθεί κανονικά η αυριανή λαϊκή, ζητώντας και την άποψή μας.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του Project, Αλέξανδρο Τσιαμπούση, διατυπώθηκαν εκ μέρους μας οι επιφυλάξεις για το αν και κατά πόσο είναι ασφαλές να διεξαχθεί η λαϊκή, ίδιες επιφυλάξεις που είχαμε διατυπώσει από τις 14 Μαρτίου. Ο κύριος Μαμσάκος επισήμανε ότι οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που έχουν εκδοθεί από την κυβέρνηση, υπαγορεύουν ότι οι λαϊκές αγορές διεξάγονται κανονικά, αλλά με ορισμένα μέτρα προφύλαξης για τους παραγωγούς και τους πελάτες. Ο κύριος Τσιαμπούσης επέμεινε στις επιφυλάξεις μας, ωστόσο, ανέφερε στον κύριο δήμαρχο, ότι αφού ορίζει η κυβέρνηση, η οποία δεν έχει επιδείξει ως σήμερα χαλαρότητα στη λήψη αποφάσεων σε σχέση με την εξάπλωση του COVID-19, ότι οι λαϊκές διεξάγονται κανονικά, τουλάχιστον ας ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, που ορίζει η νομοθεσία και ακόμη πιο σκληρά, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Επίσης, διευκρίνισε στον κύριο Μαμσάκο ότι θέση της παράταξής μας είναι ότι θα πρέπει τα στοιχεία να επαναξιολογηθούν πριν την Πέμπτη εφόσον αυτό είναι απαραίτητο.

Χθες έγινε γνωστό ότι πλέον η Δράμα έχει 4 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού και αρκετές περιπτώσεις που είναι υπό εξέταση. Το απόγευμα της Τρίτης καθώς και σήμερα το πρωί, ο κύριος Τσιαμπούσης επικοινώνησε και πάλι με τον δήμαρχο και του εξέφρασε την ανησυχία του Project για τη διεξαγωγή της αυριανής λαϊκής αγοράς. Την ανησυχία μας ενίσχυσε και η θέση του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, ο οποίος διαφωνεί με την διεξαγωγή της λαϊκής, τονίζοντας ωστόσο, λανθασμένα, ότι ήταν μια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Ο κύριος Μαμσάκος απάντησε στον επικεφαλής μας ότι ο δήμος είναι σε όλα τα επίπεδα προετοιμασμένος και, τηρώντας κατά γράμμα τη νομοθεσία, η λαϊκή θα διεξαχθεί, όπως διεξάγεται σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, που δεν έχουν επιβληθεί ειδικά μέτρα.

Το post αυτό δεν έχει σκοπό την αντιπολίτευση προς τη δημοτική αρχή. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τον δήμαρχο, τους αντιδημάρχους, τις αντιπολιτεύσεις και τις υπηρεσίες για κάθε θέμα που προκύπτει και έχει σχέση με τον COVID-19. Σκοπός του κειμένου αυτού είναι η ενημέρωση των δημοτών και η αποφυγή λεγομένων, που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Επίσης, για να μην προσπαθήσει οποιοσδήποτε να εκμεταλλευτεί πολιτικά το θέμα.

Και κάτι τελευταίο: ο επικεφαλής της παράταξής μας είχε επικοινωνήσει την περασμένη Παρασκευή με τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, κύριο Παπαδόπουλο, προσπαθώντας να διερευνήσει το κατά πόσο θα μπορούσε να προβλεφθεί μια απόφαση από τον αρμόδιο φορέα (Υπουργείο ή Περιφέρεια) ώστε οι δραμινοί παραγωγοί να μπορέσουν να πουλάνε τα προϊόντα τους εκτός λαϊκής αγοράς (είτε σε πάγκους είτε με τα αυτοκίνητά τους) στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Δυστυχώς, αυτό δεν μπορεί να εξεταστεί αυτήν την στιγμή γιατί οι λαϊκές αγορές δεν έχουν απαγορευτεί από την κυβέρνηση ως σήμερα. Ωστόσο, εμείς καταθέτουμε αυτήν την πρόταση στους βουλευτές του νομού, καθώς και σε όλους τους συναδέλφους του Α' και Β' Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να συντονίσουμε τις προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση και με δεδομένη την πιθανότητα, πολύ σύντομα, να απαγορευτεί και η λειτουργία των λαϊκών αγορών. Με αυτόν τον τρόπο, οι παραγωγοί θα μπορέσουν να διαθέσουν τα προϊόντα τους και οι δημότες θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν τα προϊόντα δίχως να χρειάζεται να βγαίνουν από τα σπίτια τους ή δίχως να συνωστίζονται στο παζάρι σε λίγες ώρες μιας ημέρας.

Please follow and like us:
fb-share-icon