Κομμένα δέντρα και χαρτόνια – του Βαγγέλη Καλφόπουλου

Όταν συζητήθηκε στην επιτροπή ποιότητας ζωής του Δήμου Δράμας το θέμα της κοπής των πλατανιών επί της οδού Πατριάρχου Διονυσίου – περίοδο κατά την οποία συμμετείχα στην επιτροπή ως δημοτικός σύμβουλος του Project Δράμα 2020- θεώρησα ότι έπρεπε να δείξω τη διάθεση της παράταξης μας απέναντι στο πρόβλημα, που μας παρουσίασε η δημοτική αρχή κι όχι κατ’ ανάγκην στην ίδια τη δημοτική αρχή, τακτική που ακολουθεί η παράταξή μας από το 2014 και ως σήμερα. Έτσι, επέμεινα να υπάρξει πριν την υλοποίηση της απόφασης της επιτροπής μια ολοκληρωμένη πρόταση για το πράσινο της περιοχής, κάτι που αποτυπώθηκε (και μάλιστα ομόφωνα) στην απόφαση την ίδια. Δυστυχώς, χωρίς, μέχρι σήμερα, να έχουμε ένα τέτοιο σχέδιο στα χέρια μας, ξάφνου πριν τις διακοπές του Πάσχα και ενάμιση χρόνο μετά τη λήψη απόφασης της επιτροπής ποιότητας ζωής, ο κύριος Μαμσάκος αποφάσισε να ανακοινώσει την κοπή των δέντρων στην περιοχή γύρω από το ΚΤΕΛ και το αρχαιολογικό μουσείο.

Η επιλογή να φυτευτούν μεγάλα δέντρα σε ένα- κατά τόπους- στενό πεζοδρόμιο, η δυσκολία που οι πολίτες με ειδική κινητικότητα συναντούν σε αυτά τα σημεία καθώς και το γεγονός ότι η είσοδος και η πρόσβαση σε ένα από τα κατεξοχήν σημαντικότερα κτίρια μιας πόλης – το αρχαιολογικό μουσείο- είναι δυσκολότερη, αποτελούν πραγματικότητες. Πίστευα ότι η απαρχή της συζήτησης για παρεμβάσεις στην περιοχή εκ μέρους της δημοτικής αρχής υπήρξε αυτή η πραγματικότητα. Δεν περίμενα ωστόσο ο δήμαρχος να ανακοινώσει, χωρίς σχέδιο αποκατάστασης, χωρίς να δει εναλλακτικές προτάσεις, χωρίς να έχει την παραμικρή διαβούλευση, χωρίς να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, την εν ψυχρώ κοπή των δέντρων και να επιμένει μάλιστα σε αυτήν, παρά την μεγάλη αντίδραση των ευαισθητοποιημένων δημοτών. Ομολογώ ότι έπρεπε ο αριθμός των δέντρων (32) να με προβληματίσει για τις προθέσεις της δημοτικής αρχής. Και η πρόθεση είναι πλέον φανερή: να πατήσουμε σε ένα υπαρκτό πρόβλημα για να εξυπηρετήσουμε προεκλογική πελατεία.

Αυτό είναι δυστυχώς για την πόλη το αποτύπωμα που αφήνει η παρούσα δημοτική αρχή. Επαίρεται που – με χαρακτηριστική καθυστέρηση- φέρνει ξεχωριστή γραμμή ανακύκλωσης για τα χαρτόνια, αλλά μέσω της κοπής των δέντρων παράγει περισσότερα χαρτόνια για κατανάλωση. Καμία συνεκτική πολιτική για το περιβάλλον, παρά μόνο για την επανεκλογή!

Είναι επιτακτική ανάγκη να αποτραπεί στο ερχόμενο δημοτικό συμβούλιο η κοπή των δέντρων. Είναι ανάγκη να καταγγελθεί η ψηφοθηρική προσέγγιση της δημοτικής αρχής. Είναι ανάγκη να μην εκπέσει η αντιπολίτευση σε αντιπαραθέσεις για την προσβασιμότητα γενικά, που θα επιτρέψουν στη δημοτική αρχή να γενικεύσει και να εμφανιστεί υπερασπιστής των ανθρώπων με μειωμένη κινητικότητα, ενώ δε στοχεύει στο να τους βοηθήσει με αυτή την κίνηση. Είναι ανάγκη να βρούμε μια λύση χωρίς την κοπή των 32 πλατανιών. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να υπάρξει εξαντλητική, ειδική μελέτη για κάθε δέντρο ξεχωριστά, ώστε να σωθούν όλα ή τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία αυτών, αν όντως οι αρμόδιες υπηρεσίες αποδείξουν ότι είναι αναπόφευκτη η κοπή μικρού αριθμού αυτών.

Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για να αισιοδοξούμε για την πολιτική της δημοτικής αρχής για το πράσινο. Από τη μη απάντηση που πήραμε σε προ ημερησίας ερώτηση σχετικά με τον τρόπο που κλαδεύονται τα δέντρα – ουσιαστικά κόβονται, μένει μόνο ο κορμός- μέχρι τις πρόσφατες κοπές δέντρων στην πλατεία και το ξερίζωμα των δέντρων στον Άγιο Παντελεήμονα πριν λίγο καιρό, η δημοτική αρχή επιβεβαιώνει τη ρήση: δυστυχώς τα δέντρα δεν ψηφίζουν. Γιατί, αν ψήφιζαν (και ειδικά αν ψήφιζαν την παράταξη του κυρίου Μαμσάκου) θα είχαν κάποια τύχη με τη σημερινή δημοτική αρχή.

 

Άρθρο του Βαγγέλη Καλφόπουλου, πρώην Δημοτικού Συμβούλου της παράταξης Project Δράμα 2020

Please follow and like us:
fb-share-icon