Παρθένα Κιόρτεβε: Υποψήφια Δημοτική σύμβουλος Δήμου Δράμας Project Δράμα 2020

Κύρια Κιόρτεβε είστε υποψήφια Δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό Project Δράμα 2020. Ποιο θεωρείτε το δυνατό ‘’χαρτί’’ της παράταξής σας;

Η παράταξη PROJECT Δράμα 2020 δημιουργήθηκε πριν 5 χρόνια από μία ομάδα νέων και ανήσυχων δραμινών, που δεν τους εξέφραζε ο κατεστημένος παλαιοκομματικός τρόπος άσκησης της αυτοδιοίκησης στην πόλη μας. Η νεοδημιούργητη, τότε, παράταξη κατάφερε να εκλέξει ένα δημοτικό σύμβουλο και να αποτελέσει την έκπληξη του 1ου γύρου των εκλογών του 2014. Στα 5 χρόνια, που ακολούθησαν, η ομάδα εκείνων των νέων μεγάλωνε, δυνάμωνε , δίνοντας νέο αέρα στο δημοτικό συμβούλιο μέσω του εκπροσώπου της, που προσέφερε πρωτοποριακές και ρηξικέλευθες προτάσεις στις συνεδριάσεις του.

Έτσι φτάσαμε στο 2019, με την ομάδα πλέον να έχει γίνει πολυπληθής και πολυσυλλεκτική, με την προσθήκη ιδιαίτερα αξιόλογων προσωπικοτήτων της δραμινής κοινωνίας, από όλες τις ηλικιακές ομάδες. Αυτή, λοιπόν, η ομάδα, που δεν είναι πλέον ούτε μικρή σε μέγεθος αλλά ούτε και σε ηλικία, είναι το δυνατό χαρτί της παράταξης μας. Η ομάδα, που συζητά για όλα, που διαφωνεί, που συμφωνεί και που στο τέλος συναποφασίζει μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες είναι έτοιμη να αναλάβει πλέον τη διοίκηση του δήμου Δράμας και να παράξει επιτέλους έργο σε μία πόλη, που αργοπεθαίνει επί δεκαετίας.

Είστε γιατρός , Νεφρολόγος και πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών ιατρών του Νοσοκομείου Δράμας. Αν παρομοιάζαμε την Δράμα με ασθενή ποιά είναι η κλινική του εικόνα; Από τι πάσχει;

Δυστυχώς, η διάγνωση της ασθένειας του δήμου Δράμας είναι τόσο εμφανής και εύκολη, που δεν χρειάζεται να είσαι γιατρός για να τη βάλεις. Ακόμη και ο πιό αδαής και άσχετος με την ιατρική μπορεί να αντιληφθεί από τι πάσχει η Δράμα.

Η Δράμα, λοιπόν, βρίσκεται σε κώμα, στην παθολογική εκείνη κατάσταση, που βασικά της χαρακτηριστικά είναι η απώλεια της συνείδησης, της κινητικότητας και της αισθητικότητας ενώ διατηρούνται μόνο τα στοιχεία της φυτικής ζωής ( δηλαδή η αναπνοή και η κυκλοφορία του αίματος).

Με απλά λόγια, η Δράμα έχει παραλύσει, δεν μπορεί να επιδείξει πρόοδο και κινητικότητα σε κανένα τομέα, βρίσκεται σε βαθιά ύπνωση, σε μαρασμό και σε απομόνωση. Είναι ένας βαρέως πάσχων ασθενής , που έχει παραλύσει από την έλλειψη κινήτρων για ανάπτυξη, από την καθολική απουσία τουρισμού, από την κατάρρευση των υποδομών της, από την καταστροφή της φυσικής ομορφιάς της.

Ένας ασθενής σε κώμα , λόγω της κακοδιαχείρισης και της ανεπάρκειας αυτών, που είχαν την τύχη της στα χέρια τους την τελευταία δεκαετία, που απλώς αναπνέει ( όσο μπορεί ακόμα, παρότι οι κάτοικοι της ασφυκτιούν ) και που χτυπάει η καρδιά της, αργά και βασανιστικά, χάρη στους κατοίκους της, που παραμένουν εδώ και αρνούνται να την εγκαταλείψουν, παρότι είναι ένα βήμα πριν το θάνατο.

Και ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα;

Τι θα κάνουμε, λοιπόν, για να ξυπνήσουμε έναν ασθενή από το κώμα; Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται πολλή δουλειά και μάλιστα κοπιαστική , για να καταφέρουμε να ξυπνήσουμε τη Δράμα από το κώμα, στο οποίο βρίσκεται. Δουλεύοντας σκληρά με όρεξη, με σχέδιο, με πρόγραμμα και με όραμα και εφαρμόζοντας όλες τις πρωτοποριακές αλλά και ρεαλιστικές προτάσεις του προγράμματος της παράταξης μας , είναι δυνατό να κάνουμε την πόλη μας να βγει από την κατάσταση ύπνωσης, που βρίσκεται τη τελευταία δεκαετία. Φυσικά χρειάζεται όλο αυτό το εγχείρημα να το αναλάβουν άνθρωποι έντιμοι, ικανοί,με γνώσεις και τεχνογνωσία και με διάθεση προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται να αποκομίσουν οι ίδιοι κανένα προσωπικό όφελος. Και αυτοί είναι οι άνθρωποι του Project Δράμα 2020.

Τι σημαίνει για σας αποτελεσματική κοινωνική πολιτική σε ένα Δήμο;

Κοινωνική πολιτική για ένα δήμο δεν θα έπρεπε να είναι μόνο η διαχειριστική επιδοματική πολιτική, που γίνεται αυτή τη στιγμή στο δήμο Δράμας. Αυτό αποτελεί “ασπιρίνη “ για τον οικονομικά ασθενή συνδημότη μας. Η κοινωνική πολιτική θα πρέπει να είναι εμπνευσμένη, χωρίς τη λογική της πελατειακής εξυπηρέτησης, με σκοπό τη υφαρπαγή της ψήφου των ωφελούμενων συνδημοτών μας.

Ρόλος του δήμου είναι να λειτουργεί συμπληρωματικά προς το κράτος, ως δίχτυ κοινωνικής υποστήριξης για άτομα και οικογένειες, που αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες αλλά και η ανάπτυξη πρωτοπόρων θεσμών και δράσεων, που θα δίνει διεξόδους στους νέους, στις γυναίκες, στους ηλικιωμένους, στα άτομα με αναπηρίες, στους πρόσφυγες.

Με ιδιαίτερη, λοιπόν, ευαισθησία έχουμε καταρτίσει ένα πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής, που όταν εφαρμοστεί από εμάς, θα προσφέρει πολλά θετικά οφέλη σε όλες αυτές τις κοινωνικές ομάδες.

Πολύ περιληπτικά θα σας αναφέρω κάποια θέματα άμεσης προτεραιότητας για την παράταξη μας :

Η άμεση ίδρυση και λειτουργία γραφείου κοινωνικής ισότητας, καθώς και η άμεση σύσταση και λειτουργία συμβουλίου ένταξης μεταναστών και προσφύγων, όπως ορίζει ο Κλεισθένης.

Η αξιοποίηση χώρου ως ξενώνα κακοποιημένων γυναικών και η δημιουργία κέντρου συμβουλευτικής υποστήριξης των κακοποιημένων γυναικών.

Το πρόγραμμα  ̈ανοιχτά σχολεία στη γειτονιά  ̈, με αξιοποίηση των σχολείων τις απογευματινές ώρες, κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου και τη περίοδο των διακοπών, με δημιουργική απασχόληση ανηλίκων και ενηλίκων.

Η δημιουργία τράπεζας χρόνου, με μητρώο εθελοντών και καταγραφή των ωρών εθελοντισμού τους στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής.

Η επέκταση της προσβασιμότητας στην πόλη και τα δημοτικά διαμερίσματα για τα άτομα αμεα.

Και βέβαια η ενίσχυση της δραμινής οικογένειας για το πρώτο παιδί, με στόχο της μείωση της υπογεννητικότητας.

Αυτά και άλλα πολλά, πιστεύουμε οτι θα προσφέρουν στους δραμινούς μια αποτελεσματική κοινωνική πολιτική, με αίσθημα ευθύνης και κυρίως με ευαισθησία για όλους αυτούς, που θα χρειαστούν τη βοήθεια μας.

Αν υπήρχε ένα και μόνο κριτήριο για να επιλέξουν οι πολίτες δημοτικό σύμβουλο και Δήμαρχο ποιο θα θέλατε να είναι αυτό;

Η επιλογή δημοτικού συμβούλου δεν είναι οικογενειακή υπόθεση – ψηφίζω το συγγενή μου.

Ούτε εργολαβία – όποιον είναι πιο πολλά χρόνια σε αξιώματα. Ούτε διαγωνισμός καλύτερου και πιο χαμογελαστού γείτονα. Η επιλογή δημοτικού συμβούλου είναι μια πράξη ευθύνης απέναντι στη κοινωνία, στα παιδιά μας , στον εαυτό μας.

Γι αυτό και πρέπει ο πολίτης να αναλογιστεί το χρέος του απέναντι στην κοινωνία και 1) να πάει να ψηφίσει 2) να κάνει την καλύτερη επιλογή με γνώμονα όχι το στενό προσωπικό συμφέρον ούτε τις στρατευμένες παλαιοκομματικές λογικές ούτε τις πελατειακές σχέσεις. Αντίθετα, πρέπει να αντισταθεί στο λαϊκισμό του χτυπήματος στην πλάτη και να αντιδράσει στις προπαγανδιστικές τακτικές.

Καλούμε τους συνδημότες μας να τελειώσουν με το παλιό και να επιλέξουν το μέλλον.

Το σχέδιο, το πρόγραμμα, τη συνεργασία, το όραμα και την προοπτική για τη Δράμα. Έτσι θα δώσουν νέα ταυτότητα στο δήμο μας, την ταυτότητα που μόνο το Project Δράμα 2020 θέλει και μπορεί να δώσει στη Δράμα.

kiorteve_card
Imagαe3
Please follow and like us:
fb-share-icon