Χαμένη ευκαιρία χρηματοδότησης μέχρι 2,5 εκ. € για την Καπναποθήκη της Περδίκα

Πριν λίγες ημέρες, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης δημοσιοποίησε τα 12 εγκαταλελειμμένα δημοτικά κτίρια ανά την Ελλάδα που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ με 25 εκατομμύρια συνολικά για να αξιοποιηθούν από τους αντίστοιχους δήμους.

Στο δημοτικό συμβούλιο της 20ης Νοεμβρίου 2017, ο επικεφαλής του Project Δράμα 2020 και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης, Αλέξανδρος Τσιαμπούσης, πρότεινε να καταθέσει ο δήμος Δράμας πρόταση χρηματοδότησης στο πρόγραμμα για την αξιοποίηση της Καπναποθήκης της οδού Περδίκα. Η απάντηση που λάβαμε από τη δημοτική αρχή ήταν ότι υπολογίζουν το κόστος για να καταστεί η Καπναποθήκη λειτουργική στα 6 εκατομμύρια ευρώ, δίχως βεβαίως να υπάρχει μια αντίστοιχη μελέτη, από όπου να προκύπτει αυτό το ποσό και ως εκ τούτου, δεν θα καταθέσουν πρόταση γιατί η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ έφτανε για μελέτες και κατασκευή, κατά μέγιστο, στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Τέσσερις μήνες μετά την πρόταση του Project ήρθε ο δήμαρχος και εξήγγειλε μαζί με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ τη δημιουργία Σχολής Κινηματογράφου από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, που θα στεγαστεί στην Καπναποθήκη της οδού Περδίκα, όταν αυτή θα είναι έτοιμη. Ανέφεραν ότι από το 2017 κάνουν ενέργειες για να πετύχουν τη δημιουργία της Σχολής στη Δράμα και δημοσιοποίησαν ότι κάνουν προσπάθειες για να βρούνε χρηματοδότηση για την ανακατασκευή της Καπναποθήκης.

Αυτή η ιστορία δείχνει ξεκάθαρα την αποσπασματική αντιμετώπιση των θεμάτων από τη δημοτική αρχή του κυρίου Μαμσάκου. Δημιουργεί βεβαίως και ερωτηματικά σε σχέση με το τι ακριβώς υπέγραψε σαν μνημόνιο συνεργασίας με τον Υπουργό κύριο Παππά, με δεδομένη και την δημόσια τοποθέτηση του προέδρου του ΕΑΠ ότι για να εγκατασταθεί η Σχολή Κινηματογράφου και να ξεκινήσει τη λειτουργία της απαιτείται να υπάρχει ο χώρος της Καπναποθήκης έτοιμος για χρήση από τη Δήμο.

Οι δημότες της Δράμας απαιτούν να γνωρίζουν την αλήθεια γύρω από τα θέματα της Καπναποθήκης και της Σχολής Κινηματογράφου. Στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, ακόμη κι αν δεν υπάρχει θέμα στην ημερήσια διάταξη, όπως επιβάλλεται προκειμένου να ενημερωθεί από τον δήμαρχο το σώμα σχετικά με το τι υπέγραψε, η παράταξή μας θα θέσει το ζήτημα αυτό στα προ ημερήσιας διάταξης θέματα.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι χάθηκε μια τεράστια ευκαιρία για το δήμο Δράμας να χρηματοδοτήσει την αξιοποίηση της Καπναποθήκης της οδού Περδίκα από ένα πρόγραμμα που ταίριαζε απόλυτα με τις ανάγκες του δήμου και τις απαιτήσεις για το συγκεκριμένο ακίνητο.

Please follow and like us:
fb-share-icon