Αντί γνωριμίας (ή αλλιώς Q&A) με τον Ιωάννη Ησαΐα

-Ποιος είμαι :

Ονομάζομαι Ιωάννης Ησαΐας, κι αν και γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, το 1979, μεγάλωσα στη Δράμα όπου και πέρασα το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου, ως τώρα. Σπούδασα Γεωλόγος στο Α.Π.Θ κι από το 2006 απασχολούμαι στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα τελευταία χρόνια ζω στο κέντρο της Δράμας με τη σύζυγό μου και τα δύο μου παιδιά ενώ εργάζομαι στο ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ της Καβάλας.

-Γιατί «κατεβαίνω» υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος :

Ήδη από τα φοιτητικά μου χρόνια συμμετείχα στα κοινά τόσο όσον αφορά σε θέματα σχετικά με το τμήμα μου, όσο και σε ευρύτερα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα της εποχής.

Αργότερα, δραστηριοποιήθηκα μέσω της επιτροπής παιδείας του Συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων για την ανάδειξη της επιστήμης της Γεωλογίας και την αναβάθμισή της στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ένας ακόμα λόγος της «αφύπνισής» μου ώστε να ασχοληθώ με τον «πολιτικό στίβο» της τοπικής αυτοδιοίκησης ήταν τα σοκαριστικά ποσοστά αποχής από την εκλογική διαδικασία στις τελευταίες δημοτικές και βουλευτικές εκλογές. Το αρχικό μότο της παράταξης Project για τη Δράμα, «αν δεν το κάνεις εσύ, κάποιος άλλος θα το κάνει για σένα» φαίνεται να επιβεβαιώνεται δραματικά και όλοι μας βιώνουμε τις συνέπειες αυτής της μαζικής αποσύνδεσης των πολιτών από την πολιτική ζωή.

Δυστυχώς, όχι χωρίς λόγο, η ενεργή πολιτική συμμετοχή έφτασε να θεωρείται από πολλούς παρωχημένη, ένδειξη αυταρέσκειας ή ακόμα και ανειλικρινή προσπάθεια προκειμένου κάποιοι να εκμεταλλευτούν δημόσιο χρήμα ή να αποκομίσουν ίδια οφέλη.

Ωστόσο, δεν μπορεί παρά να αποτελεί μονόδρομο η διαρκής προσπάθεια του ανθρώπου να συναθροίζεται, να συνδιαλέγεται και να συμμετέχει σε αποφάσεις οι οποίες επηρεάζουν άμεσα και δραστικά την οικογένειά του, τον σύλλογό του, την πόλη και την χώρα του, αν επιθυμεί καλύτερη οργάνωση, διόρθωση των κακώς κειμένων, βελτίωση της καθημερινότητας, υψηλότερο επίπεδο ποιότητας ζωής, μα κυρίως τη διαφύλαξη της δημοκρατίας!

-Γιατί επέλεξα την παράταξη του Project για τη Δράμα :

Ανεξάρτητα από το έργο των προηγούμενων δημοτικών παρατάξεων που ασκούσαν την διοίκηση του δήμου τα προηγούμενα χρόνια, προσωπικά θεωρώ σημαντικό να υπάρχει ανανέωση στην πολιτική σκηνή.

Επαγγελματίες πολιτικοί, που συνήθως λειτουργούν ως «εργολάβοι», οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε καθεστώτα κοτζαμπάσηδων! Η παράταξη του Project δημιουργήθηκε από άτομα που αποστρέφονται τέτοιες λογικές και συνεχίζει έτσι, με συμπολίτες μας- με τους οποίους βρέθηκα περήφανα συνυποψήφιος- χωρίς παράδοση στα πολιτικά δρώμενα αλλά με ενέργεια και όρεξη για συμμετοχή σε αυτά.

Άφησα τελευταία την εικόνα της πόλης μας, ίσως γιατί υπάρχουν τόσα πολλά και τόσο έντονα προβλήματα που ο κόσμος είτε έχει απελπιστεί κι έχει συμβιβαστεί με αυτά είτε έχει κουραστεί να τα συζητάει εις μάτην.

Νοσοκομείο υποβαθμισμένο σε τέτοιο βαθμό που προοδευτικά κινδυνεύει να μετατραπεί σε..κέντρο υγείας. «Κρατιέται» και εξυπηρετεί κυρίως γιατί το ελάχιστο προσωπικό του υπερβάλλει καθημερινά εαυτόν.

Ο περίφημος σιδηροδρομικός σταθμός, αρχιτεκτονικό στολίδι και αλλοτινή  ναυαρχίδα της οθωμανικής Jonction Salonique-Constantinople, υπάρχει πλέον μόνο ως μουσειακό είδος.

Το οδικό δίκτυο που συνδέει τη Δράμα με τις γειτονικές πόλεις και τη Θεσσαλονίκη είναι κακοσυντηρημένο και ανεπαρκές. Ας μη ξεχνάμε πως η Δράμα είναι η μοναδική πόλη της βόρειας Ελλάδας,  από Γιάννενα μέχρι Αλεξανδρούπολη, χωρίς απευθείας σύνδεση με την Εγνατία Οδό!

Το τραγικό της υπόθεσης είναι πως όταν επισημαίνονται τα…αυτονόητα στους αντιπροσώπους μας στη βουλή και στο δήμο ώστε επιτέλους να παρθούν μέτρα, αυτοί είτε ποιούν την νήσσαν,  είτε κατηγορούν για λαϊκισμό!

Η άσχημη εικόνα του δήμου μας όμως, δυστυχώς δεν τελειώνει εκεί.

Η πόλη εδώ και καιρό θυμίζει απέραντο εργοτάξιο δημιουργώντας επιπλέον προβλήματα κι επιβαρύνοντας την ήδη έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση. Έργα που ξεφυτρώνουν από παντού, πολλές φορές τελευταία στιγμή, χωρίς προειδοποίηση, αμφίβολης λειτουργικότητας κι αμφιλεγόμενης αισθητικής, που μάλλον περισσότερα προβλήματα δημιουργούν παρά λύνουν.

Κακοτεχνίες και παρατημένα πεζοδρόμια, πάρκα και άλλοι δημόσιοι χώροι. Η καθημερινή μετακίνηση και προσβασιμότητα των συμπολιτών μας ΑμεΑ φαίνεται από την εικόνα της πόλης πως δεν είναι προτεραιότητα ενώ η καθαριότητα, η συλλογή απορριμμάτων και η διαχείριση ανακύκλωσης, είναι ακόμα το ζητούμενο.

Αστική συγκοινωνία που πάσχει και παλεύει να γίνει ανταγωνιστική έναντι των Ι.Χ. οχημάτων που κατακλύζουν το κέντρο της πόλης.

Από πολιτιστικά δρώμενα και πολιτιστικούς χώρους, όαση αποτελεί το  Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και κάποιες άλλες δράσεις, τα οποία όμως δεν αρκούν για να καλύψουν την ολιγωρία και την ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής η οποία κινείται σε λογικές panem et circenses. Αν έχει να περηφανευτεί για κάτι αυτό είναι οι φιέστες, κυρίως εθνικοθρησκευτικού χαρακτήρα, που ευημερούν όλο το χρόνο στην πόλη μας!

-Γιατί να ψηφίσω την παράταξη Project για τη Δράμα:

Εμπιστεύτηκα την παράταξη Project για τη Δράμα, όχι γιατί πιστεύω ότι έχει στην κατοχή της κάποιο μαγικό ραβδί με το οποίο θα διαχειριστεί και θα λύσει άμεσα τα προαναφερθέντα κι άλλα τόσα θέματα αλλά επειδή διαθέτει στο δυναμικό της ανθρώπους που προέρχονται από όλο το φάσμα της κοινωνίας της Δράμας, με λευκό ποινικό μητρώο όσον αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση και διάθεση να εμπλακούν ενεργά, χωρίς δοσοληψίες κι αντικρίσματα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες παθογένειες που ταλαιπωρούν την πόλη.

Στο Project ξαναβρήκα ή/και γνώρισα συμπολίτες μας, με αξίες και ιδανικά όπως αξιοκρατία και διαφάνεια, με κοινωνικές ευαισθησίες, που πιστεύουν στην ισότιμη αντιμετώπιση των δημοτών και στην αλλαγή νοοτροπίας στην άσκηση εξουσίας.

Σας καλώ λοιπόν να το εμπιστευτείτε κι εσείς με τη σειρά σας.

Project για τη Δράμα λοιπόν, γιατί αν δεν το κάνεις εσύ, κάποιος άλλος θα το κάνει για σένα!

Please follow and like us:
fb-share-icon