Η δημοτική αρχή είναι το πρόβλημα, όχι τα πλατάνια

Ένα δημοτικό συμβούλιο που θα μπορούσε να καταστεί γιορτή της δημοκρατίας μιας και ο κόσμος που προσήλθε να το παρακολουθήσει ήταν πρωτοφανής, εξελίχτηκε για άλλη μια φορά σε παρωδία. Η δημοτική αρχή παρά το δίκαιο του αιτήματος των αντιπολιτεύσεων και των δεκάδων συνδημοτών μας να συζητήσει το θέμα της κοπής των πλατανιών ως έκτακτο, προτίμησε να παίξει ένα παιχνίδι τακτικής για να εξυπηρετήσει μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Αφού αρνήθηκε λοιπόν τη συζήτηση του θέματος, επέλεξε να ζητήσουν το λόγο και να θέσουν το θέμα ως προ ημερησίας (άλλο πρωτοφανές στα χρονικά αυτό) 6 δημοτικοί της σύμβουλοι!

Με τον τρόπο αυτό θέλησε να δείξει ότι φέρνει το θέμα προς συζήτηση η ίδια κι όχι η αντιπολίτευση. Βέβαια για να γνωρίζουν και οι συνδημότες μας, αυτό είναι απλά μια κίνηση τακτικής διότι τα προ ημερησίας θέματα απλά συζητούνται, δε λαμβάνονται αποφάσεις. Τούτο σημαίνει πως είναι ακόμη σε ισχύ η απόφαση για εκτέλεση του έργου.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε επίσης η επιθετική συμπεριφορά ορισμένων δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης απέναντι σε παρευρισκόμενους δημότες. Συνιστούμε στη δημοτική αρχή ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, οι συνδημότες μας δε μπορούν να γνωρίζουν όλες τις διαδικασίες του δημοτικού συμβουλίου. Χρέος σας είναι να κάνετε διάλογο μαζί τους, να τους ενημερώνετε σωστά και να διατηρείτε ψηλά το επίπεδο της συνεδρίασης.

Τελικά, αυτό που αποφασίστηκε ανεπίσημα, είναι να γίνει μια επιτροπή που θα αποτελείται μεταξύ άλλων από εκπρόσωπο των ΑμεΑ, της  Οικολογικής Κίνησης Δράμας και υπηρεσιακούς παράγοντες για να συζητήσουν το θέμα τις επόμενες εβδομάδες, μια κίνηση που συνάδει με την πρόταση του Project Δράμα 2020 να διεξαχθεί διάλογος μεταξύ των φορέων για το κάθε δέντρο ξεχωριστά.

Πιο συγκεκριμένα, η παράταξή μας προτείνει η επιτροπή αυτή να αποτελείται από εκπροσώπους Αρμόδιων Υπηρεσιών, ΑμεΑ, Οικολογικής Κίνησης, Αντιπολιτεύσεων και Επιστημονικών Φορέων.

Ακολουθεί η επιστολή του Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Project Δράμα 2020, Αλέξανδρου Τσιαμπούση προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου:

Δράμα, 25-4-2018

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου,

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Αξιότιμοι συνάδελφοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Κυρίες και κύριοι, δραμινοί συνδημότες,

Ένα προγραμματισμένο ταξίδι εκτός Ελλάδος δεν μου επιτρέπει να βρίσκομαι σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο, εκπροσωπώντας την παράταξη στην οποία είμαι επικεφαλής και μοναδικός δημοτικός σύμβουλος.

Επειδή, ωστόσο, το θέμα της κοπής των 32 πλατανιών επί της οδού Πατριάρχου Διονυσίου (και στην κάθετο οδό αυτής) είναι ένα σοβαρό θέμα, που αναδείχθηκε από το σύνολο της αντιπολίτευσης και από μεγάλη μερίδα συνδημοτών μας, αναγκάζομαι να εκφράσω γραπτώς τις απόψεις του Project Δράμα 2020 επί του θέματος, με τη βεβαιότητα ότι το θέμα θα τεθεί τουλάχιστον στα προ ημερήσιας διάταξης θέματα του σημερινού δημοτικού συμβουλίου, αλλά και την ευχή και παράκληση, η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος Δράμας να δεχθούν το θέμα να συζητηθεί ως έκτακτο, με τη διαδικασία που προβλέπεται για τα έκτακτα θέματα. Υπενθυμίζω ότι οι αντιπολιτεύσεις έχουν πολλάκις δεχθεί να συζητηθούν θέματα ως έκτακτα και πιστεύω ότι είναι η στιγμή η δημοτική αρχή να σεβαστεί τη σπουδαιότητα του θέματος και την παρουσία των συνδημοτών μας στην αίθουσα και να εισάγει το θέμα της κοπής των 32 πλατανιών ως έκτακτο.

Ανεξαρτήτως της απόφασης του προέδρου και της δημοτικής αρχής, αναφέρω τη θέση της παράταξης μου:

1) Παρά το γεγονός ότι ο εξαίρετος συνάδελφος, φίλος και συνεργάτης μου Βαγγέλης Καλφόπουλος, ως δημοτικός σύμβουλος τότε και μέλος της επιτροπής ποιότητας Ζωής, υπερψήφισε το θέμα όταν αυτό ήρθε, σχεδόν ενάμιση χρόνο πριν, με παρέμβαση του ιδίου ζητήθηκε από τη δημοτική αρχή να κατατεθεί πριν την κοπή των δένδρων αιτιολόγηση, καθώς και συγκεκριμένο πλάνο αποκατάστασης. Αυτό δεν έγινε ως σήμερα.

2) Δεν θα μπορούσε να αμφισβητήσει ουδείς ότι ένας δημοτικός σύμβουλος δεν μπορεί να έχει γνώσεις επί παντός επιστητού. Αυτό άλλωστε οδηγεί σε θέματα, που απαιτούνται ειδικές γνώσεις τους συναδέλφους να ψηφίζουν σύμφωνα με τις εισηγήσεις των υπηρεσιών. Στο συγκεκριμένο θέμα, που στην επιτροπή ποιότητας Ζωής ήρθε ως έκτακτο, δεν μπορούσε ο κύριος Καλφόπουλος να γνωρίζει λεπτομέρειες, αφού δεν είχε και το χρόνο να ρωτήσει ειδικούς. Άλλωστε, αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που με δική του παρέμβαση υπήρξε η υποσημείωση στην απόφαση της επιτροπής.

3) Ακόμη και σήμερα, δεν έχει παρουσιαστεί κανένας σοβαρός λόγος που θα πρέπει να κοπούν αυτά τα δένδρα. Κανένας σοβαρός λόγος που να μην επιτρέπει την επίλυση του με ειδικές τεχνικές λύσεις, που υπάρχουν άφθονες στη σύγχρονη βιβλιογραφία αλλά και στην παγκόσμια πρακτική.

4) Η ύπαρξη των δένδρων είναι για τη Δράμα ένα κομμάτι της ταυτότητας της. Είναι ανεπίτρεπτο να προβαίνουμε σε κοπή δένδρων τόσων ετών, που είναι τμήμα της καθημερινότητας της πόλης τα τελευταία τριάντα χρόνια και έχουν χτίσει μια συγκεκριμένη εικόνα της Δράμας.

5) Είναι τελείως αντιφατικό, από τη μια να ξοδεύονται χρήματα για τη μελέτη της βιοκλιματικής αναβάθμισης της συγκεκριμένης περιοχής και την κατασκευή του έργου μέσω του ΒΑΑ και από την άλλη να κόβονται δένδρα ύψους 15 και πλέον μέτρων. Ποια βιοκλιματική αναβάθμιση (της οποίας στόχος είναι να μειωθεί κατά 1 με 2 βαθμούς η θερμοκρασία στην περιοχή) θα όριζε την κοπή δένδρων;

6) Ενώ είναι πάγια τακτική του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου θέματα κοπής δένδρων να έρχονται και στο δημοτικό συμβούλιο (ακόμη και όταν πρόκειται για ένα ή δύο δένδρα) αδυνατούμε να κατανοήσουμε το λόγο που αυτό το θέμα, το οποίο έχει σηκώσει τόση συζήτηση μεταξύ των συνδημοτών μας, δεν έχει έρθει στο συμβούλιο.

 

Για όλους τους παραπάνω λόγους και αναλαμβάνοντας την ευθύνη της λανθασμένης απόφασης να υπερψηφίσουμε μέσω του εκπροσώπου μας τότε στην επιτροπή ποιότητας Ζωής την κοπή των 32 πλατανιών επί της οδού Πατριάρχου Διονυσίου ζητάμε από τη δημοτική αρχή να ανακαλέσει την απόφαση, να διεξάγει διάλογο μεταξύ των φορέων και των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα δημιουργούνται από ορισμένα εκ των 32 δέντρων και να γίνει εκτίμηση για το κάθε δέντρο ξεχωριστά προκειμένου να σώσουμε αν είναι δυνατόν και τα 32 πλατάνια.

Με τιμή,

Αλέξανδρος Τσιαμπούσης

Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης

Project Δράμα 2020

Δημοτικός Σύμβουλος

Please follow and like us:
fb-share-icon