Δημήτρης Ιωαννίδης: «Στο “Project για τη Δράμα” λειτουργούμε με δημοκρατικές διαδικασίες»

«Είχαμε και έχουμε σχέδιο με συγκεκριμένο πρόγραμμα, ικανό και τέτοιο ώστε πολλά από τα προβλήματα που έχουμε σαν δήμος, να είχαν τουλάχιστον δρομολογηθεί και να μιλάμε για μια έναν διαφορετικό δήμο. Ένα δήμο προσβάσιμο, με αναπλάσεις και πεζοδρομήσεις» τονίζει ο δημοτικός Σύμβουλος με το «Project για τη Δράμα» Δημήτρης Ιωαννίδης. Αναφέρεται στην παράταξη «Project για τη Δράμα». Δηλώνει ότι λειτουργεί μα απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες και εκτός απροόπτου θα συνταχθεί εκ νέου και θα είναι πάλι υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές. Χαιρετίζει οποιαδήποτε θετική εξέλιξη για τα έργα και σημειώνει την πολύ σημαντική συμβολή των δωρητών – ευεργετών της πόλης μας. Τέλος χαρακτηρίζει τον νέο εκλογικό νόμο στην Αυτοδιοίκηση κομμένο και ραμμένο» στις εν ενεργεία δημοτικές αρχές.

– Ποιος ο απολογισμός σας από τα 2 χρόνια συμμετοχής σας στο Δημοτικό Συμβούλιο;
– Αρχικά να ευχηθώ σε όλο τον κόσμο να έχουμε μια χρονιά γεμάτη υγεία, αγάπη και επιτυχίες. Να είναι μια δημιουργική χρονιά για όλους μας. Αισίως έχουμε κλείσει περίπου 2,5 χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο, έχοντας αναλύσει πολλά και διαφορετικά θέματα. Αρκετά θέματα με μεγάλη βαρύτητα για την ζωή μας στον δήμο μας, άλλες φορές με διαφωνίες και έντονους διαξιφισμούς και άλλες φορές με συναίνεση. Αυτό που όμως μου προκαλεί αρνητική εντύπωση και ταυτόχρονα με απογοητεύει είναι ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής αρχής να είναι αδιάβαστοι σε θέματα ημερήσιας διάταξης, να ρωτάμε προ ημερησίας διάταξης κάποια θέματα που μας μεταφέρονται από πολίτες και να λαμβάνουμε για απαντήσεις γενικότητες, αερολογίες και επί της ουσίας ουσιαστικά τίποτα.

– Ικανοποιημένος από την πορεία της παράταξης «Project για τη Δράμα» στο δημοτικό συμβούλιο;
– Όσον αφορά την παράταξη μας, λειτουργούμε με απόλυτα δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες, έχοντας μια ενιαία στρατηγική σε σοβαρά θέματα και από την άλλη, εκφράζοντας διαφορετικές απόψεις σε άλλα θέματα. Δεν «διαιωνίζουμε τον κώνωπα», όπως λέει ο λαός μας. Παίρνουμε αποφάσεις, πάντα προς το συμφέρον του πολίτη και πάντα με γνώμονα την διαφάνεια και την αξιοπρέπεια. Σαφώς και διαφωνούμε μεταξύ μας και έχουμε εκφράσει και διαφορετικές απόψεις ο κάθε ένας δημοτικός σύμβουλος της παράταξης μας, αλλά μην ξεχνάμε αυτό είναι η δημοκρατία και αυτός είναι η πολυφωνία. Πάντα προσπαθούμε να αναδεικνύουμε προβλήματα που μας μεταφέρονται, με στόχο έστω κάποια στιγμή να ευαισθητοποιηθεί η δημοτική αρχή και να δράσει. Επιπλέον, πριν από κάθε δημοτικό συμβούλιο, μαζευόμαστε στα γραφεία μας ή ακόμη και μέσω τηλεδιάσκεψης και αναλύσουμε είτε τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, είτε αναλύοντας το τι συμβαίνει στο δήμο. Με λίγα λόγια, ανά τακτά διαστήματα συγκεντρωνόμαστε και συζητάμε τα πάντα, κάτι το οποίο δεν θεωρώ ότι το κάνουν οι άλλες παρατάξεις.

«Χαιρετίζω οποιαδήποτε θετική εξέλιξη σε έργα που θα οδηγήσουν τον δήμο μας βήματα μπροστά»

– Είχαμε πρόσφατα την ένταξη των έργων του Δημοτικού Σταδίου και της Ανάπλασης του Περιφερειακού Κορυλόβου στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. Πώς είδατε αυτήν την εξέλιξη;
– Σαν δημότης αυτής της περιοχής, εννοείται ότι χαιρετίζω οποιαδήποτε θετική εξέλιξη σε έργα που θα οδηγήσουν τον δήμο μας βήματα μπροστά και αναμένω να υλοποιηθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται. Θα δώσουν μια πνοή διαφορετική στην πόλη μας και θα την φέρουν πιο κοντά σε σύγχρονες πόλεις. Τόσο η ανάπλαση των κερκίδων του εθνικού σταδίου, όσο και η ανάπλαση του περιφερειακού, θα είναι εμβληματικά έργα. Έργα που θα δώσουν την δυνατότητα στους συμπολίτες μας και τα παιδιά μας να αθληθούν σε σύγχρονες υποδομές. Ελπίζω να υλοποιηθούν σύντομα.
Όμως, κάτι το οποίο πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι συνδημότες μας είναι ότι τα δύο προαναφερόμενα έργα αποτελούν πρωτοβουλίες δύο επιφανών ευεργετών της πόλης μας του κ. Θεοδωρίδη και κ. Αποστολίδη αντιστοίχως. Οι κύριοι αυτοί με αγάπη για την πόλη στην οποία μεγάλωσαν, θέλησαν να κάνουν δωρεές τις μελέτες για τα εν λόγω έργα και τις χρηματοδότησαν. Ανέθεσαν λοιπόν σε μεγάλα μελετητικά γραφεία, να εκπονήσουν μελέτες τόσο για το εθνικό στάδιο, όσο και για την ανάπλαση του περιφερειακού. Οι μελέτες αυτές είναι υπερπλήρης, σε σημείο που υπάρχουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα, ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης «Αντώνης Τρίτσης», όπως και έγινε. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι η δημοτική αρχή δεν έκανε απολύτως τίποτα! Το μόνο που έκανε ήταν να πάρει τις έτοιμες μελέτες και να τις στείλει στο υπουργείο. Δηλαδή είχε τον ρόλο του αποστολέα των εγγράφων! Πιθανολογώ, ότι αν ρωτήσετε τόσο τον δήμαρχο, όσο και τους καθ’ ύλην αρμόδιους αντιδημάρχους, δεν έχουν μελετήσει τις μελέτες…

– Δρομολογείται επίσης λύση με την Τροπολογία και για το πρόβλημα με την Ανακατασκευή του Κολυμβητηρίου κύριε Ιωαννίδη….
– Πονεμένη ιστορία το κολυμβητήριο…ας τα πάρουμε λοιπόν από την αρχή.
Από όσο γνωρίζετε, το κολυμβητήριο του δήμου μας, αλλά και όλου του νομού Δράμας, έχει κατασκευαστεί 45 χρόνια πριν σαν ανοιχτό κολυμβητήριο και στην συνέχεια, προς τα τέλη της δεκαετίας του 1980 (νομίζω το 1988), αποπερατώθηκαν οι κερκίδες και το στέγαστρο. Αν θέλετε, λόγω της μη σωστής συντήρησης, αλλά και ενδεχομένως, από κακοτεχνίες, φτάσαμε πριν 4 χρόνια περίπου να έχουν αρχίσει και αποκολλιούνται ολόκληρα τμήματα από τον δομικό οπλισμού του κτηρίου, οι τοίχοι ήταν μέσα στην μούχλα, τα αποδυτήρια σε πάρα πολύ άσχημη κατάσταση, κτλ., σε σημείο που το εν λόγω κτήριο δεν ήταν κατάλληλο για χρήση. Εξάλλου, αυτό είχε επιβεβαιωθεί από μελέτη που είχε γίνει το 2019 από μελετητικό γραφείο της Θεσσαλονίκης. Όλα τα παραπάνω ήταν προβλήματα που δεν είχαν επιλυθεί για χρόνια, με αποτέλεσμα το εν λόγω κτήριο να μην είναι κατάλληλο προς χρήση είτε για τους αθλητές, είτε από το κοινό και έκλεισε πριν περίπου 1,5χρόνο. Σε αυτό τον 1,5χρόνο η δημοτική αρχή δεν έκανε απολυτός τίποτα και πάλι την λύση την έδωσε ένας εκ των ευεργετών της πόλης μας ο κ. Αποστολίδης, όπου με δωρεά την μελέτη ανακατασκευής και με τροποποίηση που πέρασε από την Βουλή των Ελλήνων, εντάχθηκε η ανακατασκευή του εν λόγω έργου στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Εύχομαι και ελπίζω, να γίνει όσο γίνεται πιο γρήγορα, διότι μαθαίνω ότι αθλητές που ήταν πρωταθλητές Ελλάδος από την πόλη και τον νομό μας, έχουν σταματήσει την κολύμβηση, διότι έπρεπε κάθε μέρα να πηγαινοέρχονται στην Καβάλα.

«Ο νέος εκλογικός νόμος, είναι δυστυχώς “κομμένος και ραμμένος” στις εν ενεργεία δημοτικές αρχές»

– Πώς κρίνετε συνολικά το έργο της δημοτικής αρχής;
– Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, τόσο στην περίπτωση του κολυμβητηρίου, όσο και των κερκίδων του εθνικού σταδίου, αλλά και της ανάπλασης του περιφερειακού, η δημοτική αρχή σήκωσε τα χέρια ψηλά, χωρίς να κάνει τίποτα προς την θετική έκβαση και ήταν απλά ένας παρατηρητής. Τι θα μπορούσε να κάνει; Για παράδειγμα για το κολυμβητήριο, μιας και είχε προκύψει θέμα ως προς την απόσταση που θα έχει το νέο κτήριο από το δασάκι, θα έπρεπε να είχε πάει ο ίδιος ο δήμαρχος από την πρώτη μέρα στον αρμόδιο υπουργό και να απαιτούσε άμεση λύση και όχι να περιμέναμε 1,5χρόνο… Συνολικά, αν η δημοτική αρχή είχε κάποιο έργο ναι θα μπορούσα να το αξιολογήσω, είτε θετικά, είτε αρνητικά. Το θέμα είναι ότι η συγκεκριμένη δημοτική αρχή είναι διοίκηση στον δήμο μας από το 2014 και δυστυχώς, δεν έχει αφήσει κανένα έργο. Ακόμη και η ανάπλαση της 19ης Μαΐου, που ομολογούμενος θα είναι ένα πολύ ωραίο έργο, έχει τρομερές καθυστερήσεις, που όπως ακούτε και εσείς υπάρχουν πάρα πολλές αντιδράσεις από τους καταστηματάρχες της περιοχής. Βέβαια, κάποιος συμπολίτης μας που διαβάζει αυτή την συνέντευξη, θα μπορούσε να ρωτήσει, τι θα κάνατε κ. Ιωαννίδης εσείς σας Project για την Δράμα αν είμασταν δημοτική αρχή. Σας απαντάω λοιπόν, ότι είχαμε και έχουμε σχέδιο με συγκεκριμένο πρόγραμμα, ικανό και τέτοιο ώστε πολλά από τα προβλήματα που έχουμε σαν δήμος, να είχαν τουλάχιστον δρομολογηθεί και να μιλάμε για μια έναν διαφορετικό δήμο. Ένα δήμο προσβάσιμο, με αναπλάσεις και πεζοδρομήσεις. Έναν δήμο, που δεν θα υπήρχαν καθυστερήσεις σε έργα. Έναν δήμο, οπού οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα συντηρούνταν όπως έπρεπε και δεν θα έτρεχαν νερά σε κάθε νεροποντή, όπως συμβαίνει σήμερα.

– Σιγά σιγά μπαίνουμε και σε εκλογικούς ρυθμούς για τις εκλογές του 2023, με έναν νέο εκλογικό νόμο με μεγάλες αλλαγές και πολλές δυσκολίες κύρια στην συγκρότηση ψηφοδελτίων…
– Πράγματι, ο νέος εκλογικός νόμος, είναι δυστυχώς «κομμένος και ραμμένος» στις εν ενεργεία δημοτικές αρχές. Αυτό γιατί ο κάθε δήμαρχος και κάθε δημοτική αρχή έχει την δυνατότητα μέσα από αυτόν τον νόμο, να καταρτίσει πολύ πιο εύκολα ψηφοδέλτια, μιας και μπορεί να υποσχεθεί πολύ πιο εύκολα από τις αντιπολιτεύσεις οποιοδήποτε έργο, μιας και διαχειρίζονται είτε τον προϋπολογισμό του δήμου, είτε το τεχνικό πρόγραμμα. Μια μεγάλη δυσκολία, είναι ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας «στρατός» από υποψηφίους από την κάθε παράταξη (τουλάχιστον 150 ατόμων) και ξεχωριστά σε κάθε κοινότητα/χωρίο. Αυτό από μόνο του είναι αρκετά δύσκολο εγχείρημα, μιας και αφενός υπάρχει απαξίωση από πολλούς για την πολιτική και τα κοινά και αφετέρου, πολλοί σκέφτονται «που πάω να μπλέξω». Το θετικό με την δικιά μας την παράταξη είναι ότι έχουν αρχίσει και συντάσσονται από μόνοι τους συμπολίτες και θέλουν να έρθουν μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια, ώστε το Project για την Δράμα να είναι η επόμενη δημοτική αρχή του δήμου μας.

«Εκτός απροόπτου, θα συνταχθώ εκ νέου με την παράταξη μας “Project για τη Δράμα”»

– Εσείς θα είστε πάλι υποψήφιος;
– Κοιτάξτε, δεν σας κρύβω ότι στις δημοτικές εκλογές του 2019, το είχα σκεφτεί πάρα πολύ, τουλάχιστον 5μήνες, αν θα ασχοληθώ με τα κοινά. Ο κύριος λόγος ήταν η καθημερινότητα μου, που είναι πολύ απαιτητική. Βέβαια, η καθημερινότητα μου δεν έχει αλλάξει, αλλά καλό είναι κάτι το οποίο το ξεκινήσαμε με πολύ κόπο και μεράκι, να το προσπαθήσουμε μέχρι τέλους, ώστε να είμαστε η επόμενη διοίκηση στον Δήμο Δράμας. Οπότε, εκτός απροόπτου, θα συνταχθώ εκ νέου με την παράταξη μας, ώστε να μπορέσω και γω με την όποια δικιά μου γνώση και εμπειρία να βοηθήσω ώστε να κάνουμε τον δήμο μας καλύτερο.

– Τα προσωπικά πολιτικά σας σχέδια;
– Ξέρετε, σαν φιλοσοφία στην ζωή μου, μ’ αρέσεις να βάζω στόχους. Άλλες φορές μεσοπρόθεσμους και άλλες φορές μακροπρόθεσμους. Όπως ανέφερα και παραπάνω, προς το παρόν προσπαθούμε ώστε να είμαστε η επόμενη διοίκηση στον δήμο μας. Αυτός είναι ο στόχος μας και σε αυτόν πρέπει να δουλέψουμε και να τον διεκδικήσουμε. Μακροπρόθεσμα, αν και έχω κάποιες σκέψεις κατά νου, δεν μπορώ να τις εκφράσω μέσα από την εφημερίδα σας και θα μου επιτρέψετε, να μην τις αναφέρω.

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
– Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά που μέσα από την εφημερίδα σας που μου δώσατε την δυνατότητα να αναλύσουμε το τι συμβαίνει στον δήμο μας και ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση. Να ευχηθώ τόσο σε εσάς προσωπικά, όσο και στους συνδημότες μας να έχουμε μια χρονιά γεμάτη υγεία και να επιστρέψουμε επιτέλους στην πραγματικότητα όπως την ξέραμε προ κορωνοϊού. Σας ευχαριστώ πολύ.

 

https://psithiri.gr/dimitris-ioannidis-2/

Please follow and like us:
fb-share-icon