Κυριάκος Αποστολίδης – Δημοτικός Σύμβουλος «Project Δράμα 2020»

- Κύριε Αποστολίδη το θέμα του Κολυμβητηρίου Δράμας μονοπωλεί την τοπική επικαιρότητα. Η αιφνιδιαστική απόφαση να κλείσει προκάλεσε έντονες συζητήσεις. Ορισμένοι επιρρίπτουν ευθύνες και στις αντιπολιτεύσεις που δεν συναίνεσαν στην συνέχιση της λειτουργίας του. Πώς φτάσαμε σε αυτήν την αρνητική εξέλιξη;

- Δικαίως το θέμα του Κολυμβητηρίου απασχολεί έντονα τους Δραμινούς δημότες. Το κλείσιμό του ήταν μια απόφαση με δυσμενείς συνέπειες σε πολλά παιδιά που γυμνάζονται στο κολυμβητήριο, σε συλλόγους με έντονη δραστηριότητα και  σε επαγγελματίες που έμειναν χωρίς δουλειά. Η παράταξή μας τήρησε υπεύθυνη στάση. Εφόσον δεν υπήρξαν οι εκθέσεις καταλληλότητας και δεν είχαμε την εγγύηση ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στατικότητας, δεν υπήρχε άλλη επιλογή από το να καταψηφίσουμε την παραχώρηση του κολυμβητηρίου στους συλλόγους. Θα ήταν τρομερά ανεύθυνο να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, ελπίζοντας να μην έχουμε κάποιο ατυχές γεγονός.

Η δημοτική αρχή γνωρίζοντας την έκθεση του μελετητή από τον Μάρτιο του 2019 και κυρίως μη έχοντας κάνει καμία ενέργεια ως προς τις εργασίες που χρειάζονται στο κέλυφος του κολυμβητηρίου, επέλεξε να προτείνει την παραχώρηση του κολυμβητηρίου στους αιτούμενους συλλόγους. Διαπιστώνοντας όμως ότι δε μπορούσε να ψηφιστεί μια τέτοια πρόταση, έκανε στροφή 180 μοιρών, λέγοντας ότι αντιμετωπίζει το θέμα με υπευθυνότητα και κλείνει το κολυμβητήριο για να προβεί στις απαραίτητες εργασίες.

- Έντονες αντιπαραθέσεις και διαξιφισμοί και με την παράταξη ΠΟΛΗ+ ΖΩΗ. Ακούστηκαν σκληροί χαρακτηρισμοί...

- Όντως ακούστηκαν και το γεγονός αυτό δεν είναι καθόλου ευχάριστο. Η παράταξή μας μίλησε για διαχρονικές ευθύνες στο θέμα του κολυμβητηρίου. Άλλωστε, το πρόβλημα δεν εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια, που η νυν δημοτική αρχή αδράνησε. Η παράταξη Πόλη + Ζωή, έχοντας διοικήσει τον Δήμο Δράμας την περίοδο 2011-2014 έχει εκ των πραγμάτων ευθύνη. Αυτό τονίστηκε από την παράταξή μας και δεχτήκαμε περισσότερη κριτική ακόμα από την δημοτική αρχή, χωρίς να έχουμε διοικήσει ποτέ τον Δήμο.

Για να μπούμε στο κάδρο των ευθυνών έγινε μέχρι και αναφορά στους γονείς δημοτικών συμβούλων. Όμως τέτοιες πρακτικές δεν βοηθάνε ούτε τον διάλογο και κυρίως ούτε την Δράμα. Ελπίζω να ξεπεράσουμε αυτές τις ατυχείς αναφορές και να προχωρήσουμε παρακάτω. Η συνεργασία με τις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης αλλά και την δημοτική αρχή απέφερε και θετικά αποτελέσματα, όπως στην περίπτωση των σχολικών καθαριστριών.

- Τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα; Θα υπάρξει λύση ή θα συνεχισθεί το αδιέξοδο;

- Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να δουλέψει στο φουλ η δημοτική αρχή για να λυθεί το συντομότερο το θέμα του κολυμβητηρίου. Οφείλει άμεσα να προχωρήσει στις μελέτες και στην συνέχεια στην δημοπράτηση του έργου. Ο επικεφαλής μας πρότεινε πριν προχωρήσουμε στην καθαίρεση του κέλυφους να εξεταστεί αν υπάρχει η δυνατότητα με μικρότερου κόστους επεμβάσεις να επιδιορθωθεί το υπάρχον κέλυφος, ώστε να αποφύγουμε την καθαίρεση και στη συνέχεια την τοποθέτηση φουσκωτού θόλου. Η δημοτική αρχή και ο Δήμαρχος έχουν πει ότι θα προχωρήσουν στις μελέτες για καθαίρεση. Μάλιστα, υπήρξε η δέσμευση ότι μπορεί να ολοκληρωθεί η συνολική διαδικασία μέχρι το τέλος του 2021.

Γίνεται κατανοητό ότι το κολυμβητήριο θα μείνει για αρκετό χρονικό διάστημα κλειστό. Κατά την ενημέρωση που είχαμε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο αναρωτήθηκα πόσο καιρό θα χρειαστεί η δημοτική αρχή για να επιλύσει το πολύπλοκο αυτό θέμα, όταν απλούστερα θέματα, όπως το βάψιμο των διαβάσεων πεζών, δε μπορεί να τα λύσει για πάρα πολλούς μήνες. Επίσης, συζητήσαμε το θέμα και ορίστηκε διαπαραταξιακή επιτροπή, ώστε να εξεταστεί αν μπορούμε να επιχορηγήσουμε τους τοπικούς συλλόγους, για να μεταφερθούν οι αθλητές τους στο κολυμβητήριο της Καβάλας. Θεωρώ ότι υπάρχει καλή θέληση και ελπίζω να λυθεί το ζήτημα. Επίσης, υπάρχει η λύση νέου κολυμβητηρίου, που έχει αναλάβει ιδιώτης, στον οποίο οφείλουμε όλοι ευγνωμοσύνη. Και αυτή η λύση όμως δεν θα μπορέσει άμεσα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα.

- Και όλα αυτά σε μια περίοδο που το θέμα της πανδημίας του κορονοιού κυριαρχεί, όπως και η αβεβαιότητα. Ικανοποιημένος από την αντιμετώπιση και τις πρωτοβουλίες του δήμου για την αντιμετώπιση του προβλήματος;

- Η πανδημία έχει αλλάξει τις ζωές όλων μας. Δυστυχώς, πέραν των προβλημάτων υγείας, τα οποία είναι και τα σημαντικότερα, προκύπτουν πολλά προβλήματα οικονομικής φύσεως. Ο Δήμος Δράμας κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας πήρε γρήγορες αποφάσεις, για την αντιμετώπιση φαινομένων συνωστιμού. Υιοθέτησε πολλές από τις προτάσεις της παράταξής μας. Επίσης, όλες οι παρατάξεις κινηθήκαμε αποτελεσματικά για την διανομή συσσίτιου κατά την περίοδο της καραντίνας, όταν αυτό διακόπηκε από την Ιερά Μητρόπολη Δράμας.

Επιπρόσθετα, μέσω των προγραμμάτων γίνεται εκτεταμένη διανομή τροφίμων σε άπορους συμπολίτες μας. Σε αυτό που θέλω να σταθώ είναι ότι στο δεύτερο κύμα του Covid που αντιμετωπίζουμε, ο Δήμος πρέπει να προχωρήσει μέσω της Δημοτικής Αστυνομίας σε εκτεταμένους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων. Θα ήταν τρομερά ανεύθυνο και καταστροφικό να επιστρέψουμε σε γενικό lock down, όπως την άνοιξη. Πρέπει να γίνει δυσάρεστός σε μερικούς ο Δήμος, για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε ως νομός την καλή μας μέχρι τώρα κατάσταση.

- Φυσικά ο κορονοιός επηρεάζει τα πάντα. Σχετικά με την ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗ ποια η θέση σας; Να γίνει ή όχι την φετινή χρονιά;

- Η θέση της παράταξής μας, όπως εκφράστηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι ότι για φέτος δε μπορεί να γίνει Ονειρούπολη. Είναι μια δύσκολη απόφαση, αλλά δυστυχώς πρέπει να παρθεί. Οι εξελίξεις με την πανδημία είναι ραγδαίες και όλοι οι επιστήμονες μας προειδοποιούν για επόμενους δύσκολους μήνες. Καταρχάς θεωρώ ότι οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις θα απαγορευθούν από την κυβέρνηση. Βλέπουμε ότι η εξάπλωση του κορωνοϊού αλλάζει από μέρα σε μέρα. Για τον λόγο αυτό είπα πως η συζήτηση για την φετινή Ονειρούπολη σε λίγο καιρό θα φαίνεται τελείως παράλογη δεδομένων των νέων συνθηκών που δημιουργούνται.

Όπως τόνισαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης, που είναι γιατροί, η κ. Κιόρτεβε και ο κ. Παπαδόπουλος, αυτό που είναι σημαντικότερο είναι να παραμείνει όσο το δυνατόν καλύτερη η επιδημιολογική κατάσταση του νομού μας. Είπαμε ότι μπορεί να γίνει εκτεταμένος στολισμός της Δράμας, να τοποθετηθεί μεγάλο δέντρο στην πλατεία, να παίζουν εορταστική μουσική τα μεγάφωνα, αλλά να μη γίνει καμία περαιτέρω εκδήλωση. Είμαι απόλυτα αισιόδοξος ότι η Ονειρούπολη θα επιστρέψει με μεγαλύτερη λάμψη την επόμενη χρονιά και θα μπορέσουμε όλοι οι Δραμινοί και οι επισκέπτες της Δράμας να την χαρούμε ξανά.

- Ο κορoνοϊός έφερε αλλαγές στον χώρο διεξαγωγής της Λαϊκής. Σας βρίσκει σύμφωνο η συζήτηση για μόνιμη μεταφορά της λαϊκής αγοράς στον χώρο της Ανάπλασης;

- Όντως ο Covid-19 άλλαξε μέσα σε ένα βράδυ τον χώρο διεξαγωγής της λαϊκής αγοράς, ώστε να αντιμετωπιστούν τα θέματα συνωστιμού. Εμείς ως παράταξη είχαμε στο πρόγραμμά μας την ανάγκη για μεταφορά της λαϊκής αγοράς σε άλλο χώρο πέραν της 19ης Μαΐου, κυρίως για λόγους ασφάλειας. Πριν τη μεταφορά θα έπρεπε να γίνει εκτεταμένη συζήτηση για τις εναλλακτικές προοπτικές και κυρίως για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα προέκυπταν. Επίσης, στον χώρο, που θα γινόταν η μεταφορά της λαϊκής αγοράς, θα έπρεπε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει την λειτουργία της.

Θα έπρεπε να βρεθεί λύση για μια σειρά προβλημάτων, όπως στο πως θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την μεταφορά με τις μικρότερες δυνατές απώλειες τα καταστήματα της περιοχής της 19ης Μαΐου ή πως θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας στη μετακίνησή τους από και προς τον χώρο της λαϊκής αγοράς. Όλα αυτά προαπαιτούν διάλογο με τους φορείς και τους θιγόμενους. Δε μπορεί να παρθεί η απόφαση άμεσα χωρίς συζήτηση.

- Και με τις πεζοδρομήσεις στο κέντρο της Δράμας συμφωνείτε; Σας το ερωτώ γιατί βλέπω αντιδράσεις και πρόσφατα είδαμε την επιτροπή Ποιότητας ζωής να προτείνει ομόφωνα την διακοπή της πεζοδρόμησης πέριξ της πλατείας που γίνονταν κάθε Κυριακή...

- Οι πεζοδρομήσεις και μάλιστα εκτεταμένες είναι και αυτές μέσα στο πρόγραμμα της παράταξής μας. Θα προσθέσω και εδώ, όμως, ότι πρέπει να γίνουν μετά από συζήτηση με τον εμπορικό κόσμο της πόλη μας. Επίσης, θα πρέπει να εξετάσουμε αν θα επικαιροποιήσουμε την υφιστάμενη κυκλοφοριακή μελέτη, η οποία δεν έχει εφαρμοστεί εδώ και 20 χρόνια. Οι πεζοδρομήσεις δίνουν άλλη πνοή σε δρόμους της αγοράς και μεγαλώνουν την εμπορική αξία των καταστημάτων. Επίσης, σε πόλεις σαν τη Δράμα, όπου σε μερικές περιοχές τα πεζοδρόμια είναι είτε μικρά είτε δεν υπάρχουν καθόλου, θα βοηθήσουν στην εύκολη και ασφαλή μετακίνηση των συμπολιτών μας, όπως ηλικιωμένοι, μητέρες με καροτσάκια και ΑμΕΑ.

Η παράταξή μας προτίθεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να παρουσιάσει το σχέδιό της για τις πεζοδρομήσεις. Η πεζοδρόμηση πέριξ της πλατεία κάθε Κυριακή ήταν ένα έκτακτο μέτρο που πήραν ομόφωνα όλες οι παρατάξεις για την περίοδο του κορωνοϊού. Κρίθηκε μη αποδοτικό και αποτελεσματικό και κυρίως ότι δημιουργούσε προβλήματα πρόσβασης προς το νοσοκομείο, οπότε και ομόφωνα αποφασίστηκε η απόσυρσή του.

- Είστε ικανοποιημένος από τις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων;

- Οι συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων πρέπει να αποσκοπούν στην επίλυση των προβλημάτων με κατάθεση προτάσεων και να μην αναλώνονται σε στείρα αντιπαράθεση. Θεωρώ ότι σε αρκετά θέματα, όπως σε τροποποιήσεις του προϋπολογισμού ή το θέμα του συσσίτιου, υπήρξε γόνιμος διάλογος και οδηγηθήκαμε σε κοινά αποδεκτές λύσεις. Είναι σημαντικό αυτές να γίνονται δια ζώσης, αρκεί φυσικά να το επιτρέπει η επιδημιολογική κατάσταση της περιοχής μας. Οι τηλεδιασκέψεις καθιστούν δύσκολη την συμμετοχή μας στην συζήτηση και έχουν αρκετά προβλήματα επικοινωνίας. Ελπίζω να τις αποφύγουμε τους επόμενους μήνες.

- Η απόφαση για κλείσιμο της ΔΕΚΠΟΤΑ μονοπώλησε επί πολλούς μήνες την επικαιρότητα. Τελικά δεν έκλεισε αλλά και δεν θα χρηματοδοτηθεί. Πώς το σχολιάζετε;

- Το κλείσιμο της ΔΕΚΠΟΤΑ ήταν απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό που ακολούθησε ήταν μια συντονισμένη προσπάθεια από την πλευρά της δημοτικής αρχής, ώστε να ανατραπεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο εκπροσωπεί την πλειοψηφία των δημοτών της Δράμας. Η προσπάθεια αυτή κατέληξε σε μια φωτογραφική διάταξη νόμου, αμφιβόλου συνταγματικότητας, με την οποία ο Δήμαρχος θα μπορεί μόνος του να ανατρέψει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό που δε μπορεί να ανατραπεί είναι η ειλημμένη απόφασή μας να μην ψηφίσουμε καμία χρηματοδότηση της ΔΕΚΠΟΤΑ από τον προϋπολογισμό του Δήμου Δράμας. Επειδή μια τέτοια απόφαση θα δημιουργήσει προβλήματα στην μισθοδοσία των υπαλλήλων της ΔΕΚΠΟΤΑ, έχουμε επανειλημμένα ζητήσει οι υπάλληλοι αυτοί να μεταφερθούν στον Δήμο.

Θέλω να τονίσω ότι η απόφασή μας για λύση και εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ, όπως την έχουμε εκφράσει από το 2014, συνεχώς δικαιώνεται. Είδαμε άλλωστε τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου η ΔΕΚΠΟΤΑ να διοργανώνει συναυλίες σε χώρους της Δράμας, χωρίς συμμετοχή κόσμου αλλά μόνο με βιντεοκάλυψη, οι οποίες είχαν ελάχιστους θεατές. Πληρώσαμε για μια ακόμα φορά πολλά χρήματα χωρίς αντίκρυσμα. Αυτό αποδεικνύει ότι δεν έχει αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της ΔΕΚΠΟΤΑ. Θεωρώ ότι αυτό το αναγνώρισε και ο Δήμαρχος Δράμας, αφαιρώντας από την ΔΕΚΠΟΤΑ την αρμοδιότητα διοργάνωσης της Ονειρούπολης και μεταφέροντάς την στον Δήμο.

- Ποια η πορεία της παράταξης «Project Δράμα 2020» από εδώ και πέρα;

- Το “Project Δράμα” και ο επικεφάλης του Αλέξανδρος Τσιαμπούσης έχει ως μοναδικό του μέλημα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των συνδημοτών μας που μας στήριξαν. Ως παράταξη της αντιπολίτευσης οφείλουμε να καταθέτουμε προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και φυσικά να ελέγχουμε την διοίκηση για τις πράξεις και τις παραλείψεις της. Ως παράταξη συνεχίζουμε να λειτουργούμε συλλογικά, έχοντας πέραν των εκλεγμένων συμβούλων, την συντονιστική επιτροπή και πολλά ενεργά μέλη. Για να είμαστε σε θέση να ζητήσουμε την στήριξη των συνδημοτών μας στις επόμενες δημοτικές εκλογές, είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε την γόνιμη αντιπολίτευση και να συμβάλλουμε στην επίλυση των προβλημάτων της Δράμας

- Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;

- Θα ήθελα να ευχηθώ να παραμείνουμε όλοι υγιείς. Να τελειώσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα από την πανδημία. Να προσπαθήσουμε όλοι μας να τηρήσουμε τις οδηγίες των αρμοδίων, ώστε να επιστρέψουμε νωρίτερα στην κανονικότητά μας.

Please follow and like us:
fb-share-icon