Κυριάκος Αποστολίδης – Να σταματήσει η Δράμα να είναι ουραγός … (Χρονικά Δράμας)

Ο κ. Αποστολίδης που είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τη Δημοτική Παράταξη Project Δράμα 2020 παραχώρησε συνέντευξη στα ΧΡΟΝΙΚΑ μιλώντας για την υποψηφιότητα του και την παράταξη, με φόντο τις αυτοδιοικητικές εκλογές της ερχόμενης Άνοιξης.

Kύριε Αποστολίδη, πως αποφασίσατε να κατέβετε υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την Δημοτική Παράταξη Project;

Οι λόγοι, για τους οποίους αποφάσισα να κατέβω υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την Δημοτική Παράταξη Project Δράμα 2020, είναι δύο.

Πρώτον, από πάντα με γοήτευε προσωπικά η συμμετοχή στα κοινά. Θεωρώ τον εαυτό μου πολιτικοποιημένο πρόσωπο, που ιδίως στις σημερινές συνθήκες, όφειλα να εκτεθώ πολιτικά. Πιστεύω ακράδαντα ότι αποτελεί υποχρέωση όλων μας η συμμετοχή στα κοινά, ώστε ως συνειδητοποιημένοι πολίτες να έχουμε λόγο στις εξελίξεις, που μας αφορούν.

Δεύτερον, το Project Δράμα 2020 μου προσέφερε τις ιδανικές συνθήκες για να συμμετέχω ενεργά ως υποψήφιος στα κοινά. Οι άνθρωποί του, και ο επικεφαλής Αλέξης Τσιαμπούσης, με τον τρόπο με τον οποίο εργάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια, αποτελούν εχέγγυα ότι η επιλογή μου θα αποδειχθεί ορθή.

Επιπλέον, αποτέλεσε πολύ σημαντικό κριτήριο το γεγονός ότι όλη την προηγούμενη περίοδο από τις εκλογές του 2014, το Project Δράμα 2020 δούλεψε ως ομάδα χωρίς διακοπή και με ορίζοντα τις επερχόμενες εκλογές. Σχεδίασε και πρότεινε λύσεις, μακριά από στείρα αντιπολίτευση. Η συντονιστική του επιτροπή έχει παραγάγει έργο, που θα αποτελέσει τον οδηγό μας, αν εκλεγούμε δημοτική αρχή.

Tι θα θέλατε να δείτε να αλλάζει στον Δήμο Δράμας;

Σίγουρα θα ήθελα να αλλάξουν πολλά στον Δήμο Δράμας. Τα περισσότερα από αυτά δεν είναι ουτοπικά και τα έχουμε δει να συμβαίνουν και σε άλλες πόλεις. Συχνά, αναφέρεται το παράδειγμα των Τρικάλων, όπου κάποιοι αιρετοί σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου υλοποίησαν καινοτόμες και πρωτοποριακές δράσεις, οι οποίες εξυπηρετούν τους πολίτες και δημιουργούν τις συνθήκες για μία σύγχρονη πόλη. Για να τα πετύχεις όλα αυτά χρειάζεται σχέδιο και όραμα.

Αν ως δημοτική αρχή αναλώνεσαι καθημερινά στην ψηφοθηρία και στην εξυπηρέτηση μικροσυμφερόντων, δε μπορείς να προχωρήσεις στον σχεδιασμό σε βάθος χρόνου. Η νέα δημοτική αρχή, που φιλοδοξούμε να είμαστε εμείς, οφείλει πρωτίστως να προχωρήσει στην εκπόνηση ενός οδικού χάρτη για την Δράμα και τις κοινότητές της, να θέσει στόχους, να βρει τα χρηματοδοτικά εργαλεία και να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδιασμού.

Ποιό θα λέγατε ότι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα στην πόλη της Δράμας σήμερα;

Θεωρώ ότι η Δράμα έχει πολλά και σημαντικά προβλήματα. Εγώ θέλω να σταθώ στα μικρά και καθημερινά προβλήματα του Δραμινού πολίτη. Ο Δήμος ούτε εξωτερική πολιτική ασκεί, ούτε δημοσιονομική. Για τον λόγο αυτό πρέπει να ασχοληθούμε αρχικά με τον τομέα μας και να προσπαθήσουμε να δώσουμε λύσεις.

Παραγνωρίζουμε πολλές φορές την ανάγκη για την αντιμετώπιση καθημερινών καταστάσεων. Θέλω η Δράμα και οι κοινότητές της να είναι καθαρές και περιποιημένες. Θέλω τα πεζοδρόμια να είναι ελεύθερα, χωρίς σπασμένα πλακάκια. Θέλω τα παρτέρια να είναι όμορφα.

Η εικόνα της Δράμας να κερδίζει τον επισκέπτη της και να τον αναγκάζει να την επισκεφθεί ξανά. Θέλω να έχουμε χώρους πρασίνου και αθλητισμού προσβάσιμους για τους πολίτες. Θέλω να προχωρήσει η ανακύκλωση και να συμμετέχει ο κάθε Δραμινός σε αυτή. Επίσης, ο πολίτης να έχει την δυνατότητα να εκδώσει ένα πιστοποιητικό χωρίς ταλαιπωρία. Ο επαγγελματίας να διευκολυνθεί στην εργασία του.

Με τι θα θέλατε να ασχοληθείτε πρώτα εάν εκλεγόσαστε Δημοτικός Σύμβουλος;

Ως κάτοικος της κοινότητας Καλλιφύτου, θα ήθελα να ασχοληθώ με τα προβλήματα των κοινοτήτων της Δράμας. Αν και προσωπικά είμαι υπέρ των ενώσεων των δήμων, ο Καποδίστριας και ο Καλλικράτης έθεσαν στο περιθώριο τις κοινότητες.

Όλοι μιλάμε για το πως θα αλλάξουμε και θα βελτιώσουμε την Δράμα, ξεχνώντας τις 12 δημοτικές και τοπικές κοινότητες. Η κοινότητά μου έχει έντονα προβλήματα καθαριότητας. Συχνά, επίσης ακούω παράπονα για την έλλειψη παιδικής χαράς. Σε πρώτο στάδιο, λοιπόν, θα πρέπει να γίνει καταγραφή των προβλημάτων και των αναγκών των κοινοτήτων μέσω επαφής με τα συμβούλια, αλλά και με τους πολίτες.

Εφόσον θέλουμε να μιλάμε για συμμετοχικότητα, πρέπει να δώσουμε στους πολίτες την δύναμη να ακουστούν, να καταλάβουν ότι μπορούν να διαμορφώσουν το μέλλον τους. Στη συνέχεια, στοχευμένα να επιλύσουμε, όσον το δυνατόν, περισσότερα προβλήματα και να καταρτίσουμε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για αυτές.

Πιστεύετε ότι υπάρχει περιθώριο για περισσότερες παρεμβάσεις του Δήμου  στα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζονται σήμερα;

Στα θέματα κοινωνικής πολιτικής ο Δήμος Δράμας έχει συγκεκριμένα εργαλεία, ώστε να αντιμετωπίσει τα έντονα προβλήματα της εποχής μας. Θεωρώ ότι έχει το κατάλληλο στελεχιακό δυναμικό για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες. Οι ψηφιακές υπηρεσίες, τις οποίες θα προωθήσουμε, αν εκλεγούμε, θα διευκολύνουν τις στοχευμένες παρεμβάσεις σε σαφώς καταγεγραμμένους δικαιούχους.

Σε ένα άλλο επίπεδο, ο Δήμος μπορεί να συνδράμει, ώστε να αντιμετωπιστεί η ανεργία και η φυγή των νέων από την Δράμα. Με τις κατάλληλες ενέργειες, την αξιοποίηση προγραμμάτων, την υλοποίηση έργων ανάπτυξης θα δημιουργηθούν οι συνθήκες, ώστε να επενδυθούν κεφάλαια στον Δήμο και στις υποδομές του. Με τον τρόπο αυτό θα ευνοηθεί η επιχειρηματικότητα και η περιοχή θα γίνει πιο ελκυστική, τόσο για επενδύσεις, όσο και για επιστροφή των ανθρώπων της.

Τι σας στεναχωρεί περισσότερο ως δημότη;

Ως δημότης στεναχωριέμαι ιδιαίτερα με την αδράνεια και την απραξία. Έχουμε συμβιβαστεί όλα αυτά τα χρόνια με τα λίγα και τα αυτονόητα και δεν απαιτούμε περισσότερα για εμάς και το μέρος που ζούμε και εργαζόμαστε. Έχουμε αποδεχτεί ότι καλός πολιτικός είναι αυτός που σου χτυπάει την πλάτη, έρχεται στο πανηγύρι του χωριού σου, σου πουλάει μια εκδούλευση.

Εγώ θεωρώ ότι καλός πολιτικός είναι αυτός που θα οραματιστεί και θα σχεδιάσει την επόμενη μέρα, θα εργαστεί συστηματικά και στοχευμένα και θα πάρει δύσκολες αποφάσεις, θα γίνει δυσάρεστος και αν χρειαστεί θα συγκρουστεί. Με στεναχωρεί λοιπόν που οι αιρετοί δεν λειτουργούν με αυτό τον τρόπο και περιορίζονται σε απλή διαχείριση της καθημερινότητας, χωρίς καμία αποτελεσματικότητα.

Για ποιο λόγο να ψηφίσει κανείς την παράταξη  “Project Δράμα 2020”;

Η παράταξη Project Δράμα 2020 δίνει στους Δραμινούς πολίτες μια διαφορετική προοπτική. Μία προοπτική, ωστε να διοικηθεί ο Δήμος με άλλη βάση. Θεωρώ ότι είναι η παράταξη που θα σχεδιάσει και θα εκτελέσει έργα που θα κάνουν την πόλη μας και τις κοινότητές της φιλικές προς τον πολίτη.

Είναι η μόνη παράταξη, που όλα αυτά τα χρόνια μιλάει για το σχέδιο της έξυπνης πόλης. Ξέρετε, η έξυπνη πόλη δεν είναι ένα σχέδιο, που αφορά λίγους ή αποτελεί έναν πρότζεκτ για τα μάτια του κόσμου. Η έξυπνη πόλη θα βοηθήσει άμεσα τον πολίτη. Με τα εργαλεία που παρέχει, υπάρχει η δυνατότητα άμεσης καταγραφής των προβλημάτων των πολιτών, ώστε άμεσα να παρέμβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Η έξυπνη πόλη μπορεί να έχει εφαρμογή σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας, από την διαχείριση των σκουπιδιών και της ανακύκλωση, μέχρι την κοινωνική πολιτική. Για να επιτευχθεί χρειάζεται νέες ιδέες και καταρτισμένα στελέχη. Το Project Δράμα 2020 αποτελεί εγγύηση ότι οι άνθρωποί του θα προωθήσουν και θα υλοποιήσουν τέτοιες πολιτικές.

Τι μήνυμα θα στέλνατε στους συνδημότες μας, με φόντο τις εκλογές που έρχονται;

Να μας κρίνουν όλους μας. Να ενημερωθούν για το προγραμμά όλων των παρατάξεων και να συγκρίνουν τα άτομα που θα υλοποιήσουν τις προγραμματικές θέσεις της κάθε παράταξης. Οι συνδημότες μας πρέπει να απαιτήσουν λύσεις για τα καθημερινά προβλήματα, αλλά και σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια. Να απαιτήσουν η Δράμα να σταματήσει να είναι ουραγός των εξελίξεων και να αποτελέσει αυτή ένα πρότυπο για τις άλλες πόλεις.

Πιστεύω ότι μόνο το Project Δράμα 2020 είναι σε θέση να αποτελέσει μια παράταξη, που θα εργαστεί ακατάπαυστα, ώστε να υλοποιήσει το όραμά του για την Δράμα, μακριά από μικροπολιτικές. Συχνά, αναφέρονται στο Project μιλώντας για νέα παιδιά και ίσως άπειρα. Θεωρώ ότι το Project έχει νέα μυαλά, ανθρώπους με μεταρρυθμιστικό λόγο και σκέψη και κυρίως ανθρώπους που θα πρέπει επιτέλους να βγάλουν τον τόπο μας από την αδράνεια και την μιζέρια.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ υποψηφίου Δημ. Συμβούλου με τη Δημοτική Παράταξη “Project Δράμα 2020”

Ο Κυριάκος Αποστολίδης γεννήθηκε το 1980 στη Δράμα. Μεγάλωσε και κατοικεί στην Καλλίφυτο Δράμας.

Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από την οποία αποφοίτησε το έτος 2002. Από το έτος 2004 εργάζεται ως δικηγόρος, όντας μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, ενώ από το 2008 είναι νομικός σύμβουλος στη Νομαρχία Δράμας και πλέον στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών του Τομέα Εμπορικού και Οικονομικού Δικαίου – Δικαίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Άϋλων Αγαθών του Τμήματος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Δείτε περισσότερα – Δημοτικές εκλογές 2019

Ρωτάτε – απαντάμε !

Διαφάνεια – Διαύγεια

Συνεντεύξεις – (video)

Χάρτα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Δράμας

Συμμετοχικότητα

Please follow and like us:
fb-share-icon