Κυριακή Αμαραντίδου – Οι άνθρωποι του Project δεν είναι πολιτικοί απέναντι σε πολίτες. Είναι η φωνή των πολιτών.

Κυριακή Αμαραντίδου – Αρχιτέκτονας

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Δράμας «Project για τη Δράμα»

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Ελευθεριάδη

 «Το διακύβευμα των εκλογών είναι η αντίθεση μεταξύ προόδου και φόβου αλλαγής, προερχόμενου από τη δύναμη της συνήθειας»

Γυρίζουμε σελίδα με ετοιμότητα για συνεχή αγώνα και αφήνουμε πίσω μας ανθρωποκεντρικές τακτικές. Είμαστε όλοι μέσα γιατί μπορούμε και θα το κάνουμε για την πόλη που ζούμε, αναφέρει η Αρχιτέκτονας και υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Κυριακή Αμαραντίδου.

Βρίσκεται στο πλευρό της Παρθένα Κιόρτεβε και του «Project για τη Δράμα» γιατί πρόκειται για μία ομάδα τόσο δυνατή, τόσο άφθαρτη και χωρίς σκοπιμότητες. Έχει την κοινωνία της Δράμας ως προτεραιότητα και την αναβάθμιση της ποιότητα ζωής των Δραμινών ως αυτοσκοπό.

Οι άνθρωποι του «Project για τη Δράμα» είναι μία ομάδα ενεργών πολιτών. Δεν είναι πολιτικοί απέναντι σε πολίτες. Είναι η φωνή των πολιτών, τονίζει χαρακτηριστικά…

– Γιατί με το «Project για τη Δράμα» και την Παρθένα Κιόρτεβε;

– Πάντα παρακολουθούσα και ενδιαφερόμουν για τα όσα συμβαίνουν στην πόλη. Τόσο λόγω του επαγγέλματος μου ως αρχιτέκτονας, όσο και ως πολίτης και μητέρα. Η πρόταση που δέχθηκα, θεωρώ ότι ήρθε σε μία περίοδο επαγγελματικής & προσωπικής ωριμότητας, με ξεκάθαρους στόχους και εγρήγορση για κοινωνική δράση.

Στην Παρθένα Κιόρτεβε τρέφω βαθιά εκτίμηση. Η επαγγελματική της επάρκεια και ο ανιδιοτελής χαρακτήρας της, είναι δύο θεμελιώδη χαρακτηριστικά που με κάνουν να την εμπιστεύομαι a priori.

Όταν γνώρισα την ομάδα του «Project για τη Δράμα» κατάλαβα αμέσως, ότι βρίσκομαι στη σωστή πλευρά του χάρτη. Πρόκειται για μία ομάδα τόσο δυνατή, τόσο άφθαρτη και χωρίς σκοπιμότητες. Έχει την κοινωνία της Δράμας ως προτεραιότητα και την αναβάθμιση της ποιότητα ζωής των Δραμινών ως αυτοσκοπό.

«Αν μας εμπιστευτούν οι Δραμινοί θα αποδείξουμε πως η λέξη ανάπτυξη μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί και από εμάς»


– Αν κάνατε μια ιεράρχηση, ποια πιστεύετε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που υπάρχουν στον Δήμο της Δράμας;

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δραμινός αφορούν όλους τους τομείς της καθημερινότητας.

Θα αναφερθώ επιγραμματικά στα καίρια προβλήματα που πραγματικά μπορούν να αντιμετωπιστούν με σωστό σχεδιασμό και εκμετάλλευση των διαθέσιμων πόρων.

Στο θέμα της υγείας, με ένα νοσοκομείο που υπολειτουργεί, πρέπει να προχωρήσουμε, παράλληλα με τον αγώνα να το αναβαθμίσουμε σε συνεργασία με τους φορείς που εμπλέκονται, στη δημιουργία δημοτικών ιατρείων που με τόση επιτυχία λειτουργούν σε διάφορους δήμους της χώρας.

Στον τομέα του αθλητισμού οι υποδομές είναι ανύπαρκτες και τα έργα που έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση υπολείπονται ποιότητας και προδιαγραφών για τον τελικό χρήστη.

(οι εργασίες στο δημοτικό στάδιο, της Άρτας το γεφύρι, με καθυστερήσεις, κακοτεχνίες και έλλειψη ολιστικής προσέγγισης, το δημοτικό κολυμβητήριο – ανενεργό για πολλά χρόνια κάτι πρωτοφανές για τα πολιτικά χρονικά σε μία πόλη όπως η Δράμα)

Στο θέμα του πολιτισμού είναι προκλητική η απαξίωσή του από τις τελευταίες δημοτικές αρχές. Η σημερινή κατάσταση αποδεικνύει πως δεν υπάρχει ούτε όραμα και κατ’ επέκταση πλάνο για την ανάπτυξη του πολιτιστικού θέματος του τόπου μας. Ακόμη και οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες από συλλόγους και φορείς δεν αποτέλεσαν τα τελευταία 25 χρόνια, έμπνευση προς αυτή την κατεύθυνση.

Η καθημερινότητα στη Δράμα γίνεται ακόμη πιο δύσκολη για όλους γιατί δεν υπάρχει σχεδιασμός για τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος είτε αφορά αυτός το κυκλοφορικό (οδικό δίκτυο, πεζοδρόμια, φωτισμός δρόμων, στάθμευση), ή τον τομέα καθαριότητας με τη συλλογή και τη διαχείριση να υπολειτουργούν και την ανακύκλωση να έχει μείνει στάσιμη σε πρακτικές δεκαετιών πίσω.


«Στόχος μας είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων μας»


– Θα θέλατε πολύ συνοπτικά να μας περιγράψετε τις δικές σας θέσεις για το αύριο του Δήμου Δράμας;

– Το πρόγραμμα της παράταξης είναι αναρτημένο στη σελίδα μας https://projectdrama2020.gr και είναι ένα πρόγραμμα πολύ καλά δουλεμένο και απόλυτα εφαρμόσιμο. Από το 2014 υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός και πλέον ετοιμότητα για την υλοποίησή του.

Θα ήθελα να μιλήσω περιεκτικά για τον τομέα στον οποίο λόγω ειδικότητας θα συμμετέχω. Ποιος δεν έχει φιλοξενήσει κόσμο από άλλες πόλεις; Όλοι μαγεύονται από τη φυσική ομορφιά του τόπου μας, τόσο της Δράμας όσο και των χωριών μας και του ορεινού μας όγκου.

Ενώ η Αγία Βαρβάρα διαφημίζεται ως το καλύτερο φυσικό πάρκο στην Ελλάδα, αν οι υπεύθυνοι έκαναν μια βόλτα θα διαπίστωναν τόσο τις κακοτεχνίες οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι επικίνδυνες όσο και την εγκατάλειψη. Σπασμένα ξύλα στο δάπεδο, σκουριασμένες βίδες και καρφιά που εξέχουν, παλιά και σκουριασμένα σιδερένια κάγκελα, μπαλώματα στο δάπεδο με μεταλλικά ελάσματα ανάμεσα στα ξύλα. Ο ορισμός της κακοτεχνίας και της έλλειψής αισθητικής. Σε έναν χώρο, που κοσμείται από το ΥΔΡΑΜΑ, το μουσείο φωτογραφίας και το φεστιβάλ, το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας φωνάζει ότι είναι εγκαταλειμμένο!

Επίσης, η Δράμα είναι γνωστή για τον Δημοτικό της κήπο της. Η εγκατάλειψη είναι προκλητική. Μία βόλτα σε άλλους δήμους της Ελλάδας ή σε γειτονικές χώρες επιβεβαιώνουν την κατάντια του χώρου. Αλλού υπάρχει γκαζόν, αλλού όχι. Αλλού τρέχουν νερά και αλλού όχι. Βρώμικα και σκουριασμένα κάγκελα. Καμία παρέμβαση εικαστική ή σοβαρά καλλωπιστική με οργανωμένο σχέδιο ανθοκομικό. Βρώμικα νερά και δυσοσμία. Ένας υπέροχος χώρος που κάθε χρόνο κακοποιείται όλο και χειρότερα.

Προτεραιότητα λοιπόν είναι στον τομέα ποιότητας ζωής η αναβάθμιση των σημαντικών δημόσιων χώρων του Δημοτικού Κήπου και της Αγίας Βαρβάρας με ένα σοβαρό και υλοποιήσιμο σχέδιο.

Η αξιοποίηση των κενών δημόσιων κτιρίων τόσο στην πόλη όσο και στα χωριά για δημιουργία χώρων κοινωνικών και πολιτισμικών χρήσεων και δράσεων με σκοπό την εξωστρέφεια ειδικά των χωριών μας, ο επανασχεδιασμός των κοινόχρηστων χώρων του νομού (θεματικά όπου προσφέρεται) με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.

«Το πρόγραμμα του «Project για τη Δράμα» είναι πολύ καλά δουλεμένο και απόλυτα εφαρμόσιμο. Από το 2014 υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός και πλέον ετοιμότητα για την υλοποίησή του»

– Γιατί οι πολίτες πρέπει να επιλέξουν την παράταξη «Project για τη Δράμα»;

– Οι άνθρωποι του «Project για τη Δράμα» είναι μία ομάδα ενεργών πολιτών. Δεν είναι πολιτικοί απέναντι σε πολίτες. Είναι η φωνή των πολιτών. Δε διακατέχονται από την ανάγκη για εξουσία αλλά από την ανάγκη να δώσουν στην Δράμα και τα χωριά της αυτά που δικαιούνται.

Η ομάδα απαρτίζεται από ανθρώπους με δυναμισμό και εργατικότητα, ανεπτυγμένο το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, μακριά από κομματικούς περιορισμούς λόγω προσωπικών πεποιθήσεων και επαγγελματίες σε καίρια για τον δήμο επαγγέλματα με πολυετή εμπειρία, έτοιμους να υλοποιήσουν το πρόγραμμα του project για τη Δράμα, το πρόγραμμα της ανάπτυξης του Δήμου. Με τη σειρά μου εγώ θα προσφέρω τη δημιουργικότητά μου, το όραμα που έχω για την πόλη που ζω, την 20ετή εμπειρία μου στο σχεδιασμό την υλοποίηση τεχνικών έργων και τη συνεργατικότητα. Στόχος είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων μας.

– Ποιο το διακύβευμα των προκείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών;

– Η ιστορία δείχνει πως το διακύβευμα των εκλογών είναι η αντίθεση μεταξύ προόδου και φόβου αλλαγής, προερχόμενο από τη δύναμη της συνήθειας.

Στη δική μας περίπτωση είναι η αντίθεση μεταξύ μιας δοκιμασμένης νοοτροπίας στην αυτοδιοίκηση με τα ίδια πολιτικά πρόσωπα που έχουν καταστήσει τη Δράμα στάσιμη τα τελευταία 25 χρόνια και της εμπιστοσύνης σε νέα, άφθαρτα πρόσωπα με δυναμισμό και όραμα για την ισχυροποίηση του Δήμου και την αναβάθμιση της ποιότητας της καθημερινής ζωής.

Το κλειδί της απόφασης είναι η ιστορική αναδρομή της έννοιας του δικαιώματος ψήφου.

Η εκλογική διαδικασία είναι η φωνή μας. Αν πετάξουμε από πάνω μας την πεποίθηση ότι είμαστε «ξεχασμένοι» θα δούμε καθαρά πως η πραγματικότητα είναι ότι σήμερα ο κάθε Δήμος έχει τα ίδια εργαλεία, αυτό που διαφοροποιείται είναι η εκμετάλλευσή τους. Αν μας εμπιστευτούν με την ψήφο τους οι Δραμινοί θα αποδείξουμε πως η λέξη ανάπτυξη μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί και από εμάς.

«Γυρίζουμε σελίδα με ετοιμότητα για συνεχή αγώνα και αφήνουμε πίσω μας ανθρωποκεντρικές τακτικές»

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;

– Πρέπει να δείξουμε όλοι μας πως καταλάβαμε… Τόσο η παθητική διοίκηση όσο και τα μεγάλα λόγια με έπαρση δεν φέρνουν αποτελέσματα. Τα έργα της τελευταίας στιγμής για το θεαθήναι δεν πείθουν. Τέρμα τα μπαλώματα. Όραμα, δουλειά, διεκδίκηση, συνεργασία με ιδιώτες και δημοσίους φορείς για να ξαναζωντανέψουμε τη Δράμα, να δώσουμε ίσες ευκαιρίες στα παιδιά μας.

Δυναμική παρουσία και διεκδίκηση είναι τα κλειδιά για να επιτύχουμε την αναβάθμιση του Δήμου. Πράξεις με όραμα και ουσία βασισμένες σε ολοκληρωμένες μελέτες.

Γυρίζουμε σελίδα λοιπόν με ετοιμότητα για συνεχή αγώνα και αφήνουμε πίσω μας ανθρωποκεντρικές τακτικές. Είμαστε όλοι μέσα γιατί μπορούμε και θα το κάνουμε για την πόλη που ζούμε!

Please follow and like us:
fb-share-icon