Θεοδοσία Βασιλειάδου: Να βγάλουμε τη Δράμα από την εσωστρέφεια (Υποψήφια Δημοτικός σύμβουλος Δήμου Δράμας)
Η Θεοδοσία Βασιλειάδου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χωριστή Δράμας. Είναι Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός του Δ.Π.Θ. από όπου αποφοίτησε το 2000. Απασχολήθηκε ως συνεργάτης σε κατασκευαστική εταιρεία και ως το 2007 σε εταιρεία μαρμάρου στον τομέα της έρευνας. Από το 2004 έως και σήμερα διατηρεί τεχνικό γραφείο στην πόλη της Δράμας.
Ζει στο Μοναστηράκι Δράμας. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά. Είναι υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με την παράταξη Project Δράμα 2020 με επικεφαλής και υπ. Δήμαρχο τον Αλέξανδρο Τσιαμπούση…
Kυρία Βασιλειάδου, θα είστε υποψήφια στις ερχόμενες Δημοτικές Εκλογές με την παράταξη Project Δράμα 2020 με επικεφαλής και υπ. Δήμαρχο τον Αλέξανδρο Τσιαμπούση. Είστε αισιόδοξη για την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος;
Είμαι μέλος του Project Δράμα 2020 από την ίδρυσή του, το 2014 έως και σήμερα. Συμμετέχω λοιπόν στις Δημοτικές εκλογές για δεύτερη φορά με περισσότερη όρεξη και ενθουσιασμό προσδοκώντας το καλύτερο για τον Δήμο μας.
Τα πέντε αυτά χρόνια έχοντας αποκτήσει πλέον την εμπειρία της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσω των εκπροσώπων μας στο δημοτικό συμβούλιο και τις επιτροπές, είμαστε έτοιμοι να διοικήσουμε τον Δήμο. Είμαι βέβαιη ότι οι πολίτες θα μας δώσουν την δυνατότητα να είμαστε στον δεύτερο γύρο των εκλογών και το βράδυ της 2ας Ιουνίου, θα μας δώσουν την εντολή να διοικήσουμε τον δήμο.
Έχουμε καταφέρει να μιλήσουμε απλά στους συνδημότες μας, να τους έχουμε παρουσιάσει μια εξαιρετική ομάδα ανθρώπων και εν τέλει να τους έχουμε δώσει την εναλλακτική να γυρίσουν την πλάτη τους σε αυτούς που μας έφεραν στο σημείο που βρισκόμαστε, σε αυτούς που διοίκησαν δηλαδή το δήμο μας τα τελευταία δέκα χρόνια.
Ως μηχανικός πιστεύετε ότι χωρούν παρεμβάσεις του Δήμου σε ένα μεγάλο μέρος του κέντρου που είναι όπως λένε πολλοί υποβαθμισμένο; Αρκούν οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται με το ΒΑΑ ή απαιτούνται περισσότερα;
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια δεν είχαμε την τύχη να δούμε την διοίκηση του δήμου να εκτελεί έργα αναβάθμισης στο κέντρο της πόλης. Δεν χωρά λοιπόν αμφιβολία ότι είναι υποβαθμισμένο και δεν θυμίζει σε τίποτε σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη.
Το ΒΑΑ κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και σε συνδυασμό με άλλες παρεμβάσεις, που προτείνουμε στο πρόγραμμά μας, όπως ενδεικτικά είναι η ανάπλαση της 19ης Μαΐου έως τη γέφυρα της Αντιγόνου, η ανάπλαση του Πάρκου της Αγίας Βαρβάρας, ώστε να αναδειχθεί αυτό το μοναδικό σε φυσικό κάλλος αστικό πάρκο και να γίνει προσβάσιμο σε όλους, η ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας αλλά και η ολοκλήρωση των πολεοδομικών και αρχιτεκτονικών μελετών, ώστε να αναδειχθεί το Ιστορικό Κέντρο. Αυτές οι παρεμβάσεις θα μπορούσαν να αλλάξουν την μορφή του κέντρου και να προσδώσουν ισχυρή ταυτότητα στην πόλη.
Βέβαια, δεν αρκούν οι παρεμβάσεις στο κέντρο της πόλης καθώς ο δήμος στο σύνολό του παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις σε έργα υποδομών, αναπλάσεων χώρων πρασίνου και παιδικών χαρών. Δεν θα πρέπει λοιπόν να ξεχνάμε και τις τοπικές κοινότητες τις οποίες η δημοτική αρχή έχει κυριολεκτικά εγκαταλείψει. Με ενδιαφέρουν και προσωπικά οι κοινότητές μας, αφού άλλωστε έχω γεννηθεί και μεγαλώσει σε χωριό του δήμου μας, τη Χωριστή και, μετά τον γάμο μου, ζω και μεγαλώνω τα παιδιά μου σε μια άλλη κοινότητα, το Μοναστηράκι, το οποίο και νιώθω πλέον ως το σπίτι μου.
Ποια η γνώμη σας για το brain drain και πως μπορεί η αυτοδιοίκηση να διαμορφώσει παράγοντες που θα κρατήσουν τους νέους στον τόπο τους;
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονα το φαινόμενο του brain drain σε όλη την Ελλάδα. Αν ρωτήσετε κάθε Δραμινό, είναι σχεδόν απίθανο να σας πει ότι δεν έχει κάποιο άτομο του συγγενικού του κύκλου στο εξωτερικό για δουλειά. Η κρίση, η αναξιοκρατία, η διαφθορά και η γραφειοκρατία είναι ανασταλτικοί παράγοντες για να γυρίσει κάποιος πίσω ή να πάρει την απόφαση να μείνει εδώ.
Αυτό που μπορεί ο δήμος να κάνει είναι να παρουσιάσει μια πόλη σύγχρονη, έξυπνη, καθαρή και βιώσιμη. Φυσικά, δεν φτάνει αυτό. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια ταυτότητα για τη Δράμα για να προσελκύσουμε τουρίστες, αλλά και νέους μόνιμους κατοίκους. Η αξιοποίηση του ορεινού όγκου, η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, η διαδημοτική συνεργασία σε θέματα τουρισμού είναι όλα πρωταρχικής σημασίας για να βγάλουμε τη Δράμα από την εσωστρέφειά της.
Επίσης η χρήση της τεχνολογίας στη λειτουργία του δήμου θα συμβάλει στην κατάργηση της γραφειοκρατίας διευκολύνοντας επιχειρήσεις και πολίτες να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους μειώνοντας την γραφειοκρατία. Αν δεν αλλάξουμε ρότα στη διοίκηση του τόπου, όχι μόνο δεν θα έρθουν νέοι κάτοικοι στη Δράμα, αλλά το brain drain θα εξαπλωθεί σε σημείο, που πλέον δεν θα φεύγουν οι νέοι επιστήμονες και οι νέοι επιχειρηματίες στο εξωτερικό, αλλά και σε διπλανές πόλεις της Ελλάδας.
Σε τι δεσμεύεστε απέναντι στους πολίτες εφόσον εκλεγείτε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο; Τι μήνυμα θα στέλνατε στους πολίτες ενόψει των Δημοτικών Εκλογών;
Αυτό στο οποίο σίγουρα μπορώ να δεσμευτώ απέναντι στους πολίτες εφόσον εκλεγώ είναι ότι, πρώτον, θα τιμήσω την θέση με την παρουσία και την ενεργό συμμετοχή μου στο δημοτικό συμβούλιο. Είναι ανεπίτρεπτο, άνθρωποι που ζητούν την ψήφο των δημοτών να μην πατάνε στα δημοτικά συμβούλια ή ακόμη χειρότερο, να μην ορκίζονται καν ως δημοτικοί σύμβουλοι, αν το αποτέλεσμα των εκλογών δεν τους αρέσει.
Αυτό είναι περιφρόνηση της δημοκρατίας και των ψηφοφόρων σου. Δεύτερον, δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα δουλέψω σκληρά ώστε η πόλη και τα χωριά μας να αναπληρώσουν τα χαμένα χρόνια και να γίνει ο τόπος μας ένας τόπος όμορφος, σύγχρονος και φιλικός, όπου όλοι οι πολίτες θα είναι ίσοι και θα έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν στην λήψη αποφάσεων.
Ο στόχος μας ως Project Δράμα 2020 δεν είναι απλά να γίνουμε καλύτεροι από τους προηγούμενους. Άλλωστε, αυτό δεν είναι και δύσκολο, εδώ που τα λέμε. Στόχος μας είναι να είμαστε μια πολύ καλή διοίκηση, την οποία την επόμενη τετραετία ο κόσμος θα θέλει να την ψηφίσει και να την επιβραβεύσει για το έργο της. Ο κύβος ερρίφθη.
Ο κόσμος θα μας στηρίξει και θα μας δώσει τη δυνατότητα να δείξουμε αν όντως είμαστε κάτι διαφορετικό. Η Δράμα θα αλλάξει σελίδα και εγγυητής για αυτό είμαστε όλοι στην ομάδα του Project, είτε την επόμενη μέρα είμαστε δημοτικοί σύμβουλοι είτε όχι.
Θα είμαστε όμως η ομάδα που θα διοικήσει το δήμο, μέσω των συνεργασιών, που προστάζει ο Κλεισθένης, αλλά κυρίως με τη στήριξη, τη συμμετοχή, αλλά και τον έλεγχο της κοινωνίας στο έργο μας