Συνέντευξη με την τετράδα του “Project”

Συνέντευξη με την τετράδα του “Project”

– Πως σχολιάζει το “Project” τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει τελευταία το φως της δημοσιότητας. Με βάση όσα βλέπουμε να δημοσιεύονται είναι ο αγώνας χωρίς σκοπό, έτσι όπως τον εμφανίζει η δημοσκόπηση; Ή η όλη διαδικασία όπως έχει ξεκινήσει από τον Γενάρη, έχει ουσία, στόχους και συνέχεια;

Στ. Κουρσακλής: Είναι μια συνέχεια των κινήσεων εντυπωσιασμού. Πρώτα είχαμε τις ανακοινώσεις ενός – ενός των υποψηφίων, σα να ήταν ποδοσφαιρικές μεταγραφές, μετά ήρθανε οι ίδιοι οι ποδοσφαιρικοί παράγοντες εξ Ανατολών στην πόλη να δώσουν το χρίσμα που κάποιοι αυτή τη φορά δε ζήτησαν από τα κόμματα που τους έδιναν μέχρι και το 2020. Το παζλ ολοκληρώνεται με δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουνε αυτό που κάποιοι θέλουνε να δείξουν. Εμείς δεν ασχολούμαστε με ένα προϊόν που έχει απαξιωθεί από τους πολίτες. Εμμένουμε στο πρώτο μας σύνθημα και συνεχίζουμε να θέτουμε την ατζέντα σε αυτές τις εκλογές. Και είμαστε βέβαιοι πως αυτό έχει ανταπόκριση στους δραμινούς.

– Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα με δεδομένη την κυρίαρχη νοοτροπία και τις παλαιοκομματικές τακτικές στα δημοτικά και περιφερειακά ψηφοδέλτια, το “Project” εμφανίζεται με νέους υποψήφιους, νέα, ως επί το πλείστον, πρόσωπα, ανοιχτές και δημοκρατικές διαδικασίες σε πρωτοφανές για τα τελευταία χρόνια εύρος. Πόσο δυσκολεύουν οι δεδομένες συνθήκες την προσπάθεια σας για να προχωρήσετε;

Κλήμης Κεραμιτσόπουλος: Εμείς δεν μπαίνουμε στη διαδικασία απαξίωσης όσων κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο. Έκαναν ότι θεωρούσαν σωστό  για τη Δράμα και τον εαυτό τους, αλλά θα κριθούν από τον κόσμο. Ως Project θεωρούμε το μοντέλο αυτό αποτυχημένο και μπαίνουμε μπροστά για να το αλλάξουμε.  Βλέπουμε την επιθυμία των πολιτών να πάρει κάποιος τα ηνία και να προσπαθήσει με κάποιον τρόπο να βάλει ένα λιθαράκι ώστε να αλλάξει μία κατάσταση, η οποία τους έχει κουράσει. Βαρέθηκαν την εμπλοκή των κομμάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά μπορούν και να διακρίνουν ποιοι είναι πραγματικά ανεξάρτητοι.

Αλέξανδρος Τσιαμπούσης: Εξάλλου, ο κομματισμός σε κάποιες περιπτώσεις απλά αντικαταστάθηκε από το προσωποκεντρικό μοντέλο, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ακόμη είναι πρωταρχικό. Άλλες είναι και κομματικές και προσωποκεντρικές. Γενικώς, αυτό που θέλουμε να δείξουμε είναι ότι στην πολιτική μπορεί να υπάρχει και δύσκολος δρόμος, ο οποίος θέλει υπομονή. Κι εμείς την έχουμε.

– Με αφορμή την αναφορά στη λειτουργία του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου, θεωρείτε ότι ο κύριος αντίπαλοι σας είναι οι άλλες παρατάξεις ή αυτή η νοοτροπία που κυριαρχεί; Τι είναι αυτό που κινητοποιεί ένα νέο άνθρωπο, ηλικίας τριάντα πέντε χρόνων, επαγγελματικά καταξιωμένο να μπει στη διαδικασία να προσφέρει στα κοινά μέσα από το “project”, τι θεωρεί ότι είναι αυτό που λείπει σήμερα στο Δήμο Δράμας και πρέπει να προστεθεί;

Κλήμης Κεραμιτσόπουλος: Πρόβλημα δεν είναι οι άνθρωποι που είναι απέναντι στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά η νοοτροπία τους και το πως έχουν γαλουχηθεί μέσα σε ένα σύστημα, το οποίο είναι κάπως αυτοτροφοδοτούμενο. Από εκεί και πέρα αυτό που λείπει και εμείς θέλουμε να φέρουμε είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός και το πρόγραμμα. Δεν μπορεί να μένουμε στα μικρά, τα αυτονόητα και να τα θεωρούμε επιτυχία της δημοτικής αρχής. Πάντως, στην κακή λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, ευθύνεται εξίσου και η αντιπολίτευση. Δεν είδαμε τίποτε περισσότερο από στείρα αντιπαράθεση για ανούσια θέματα στα Δημοτικά Συμβούλια και από τη σημερινή δημοτική αρχή όταν ήταν αντιπολίτευση και από τη σημερινή αντιπολίτευση.

Θεοδοσία Βασιλειάδου: Στην πορεία της επαγγελματικής μας εξέλιξης αλλά και στο συνδικαλισμό συναντάς ανθρώπους, με τους οποίος καταλήγεις μέσα από συζητήσεις, να σκέφτεσαι και κάποια πράγματα για το μέλλον σου. Από τη στιγμή που αποφάσισα να μείνω στη Δράμα, πρέπει να κάνω κάτι γι’ αυτό. Πρέπει να κάνω την πόλη μου όμορφη, πρέπει να μεγαλώσω τα παιδιά μου σε μία πόλη που θα έχει μέλλον. Δεν είναι το ζήτημα μας, να εκλεγούμε για να νιώσουμε κάποιοι. Ούτε επειδή το να μην εκλεγούμε θα μας θίξει επαγγελματικά ή θα θέσει σε δυσκολία την ίδια μας την επιβίωση. Θέλουμε να έχουμε φωνή στο Δημοτικό Συμβούλιο για να προτείνουμε μια Δράμα αλλιώς, που θα βασίζεται στον αναπτυξιακό σχεδιασμό, την εξωστρέφεια και τη βιωσιμότητα.

Αλέξανδρος Τσιαμπούσης: Δε γίνεται να εγκαινιάζουμε κάδους ή να παρουσιάζουμε ως έργο το να βουλώνουμε τρύπες στους δρόμους.

Σταύρος Κουρσακλής: Ο ποδηλατόδρομος που γίνεται στην περιοχή της επικάλυψη του χειμάρρου Καλλιφύτου για παράδειγμα είναι έργο που υποτιμά τη νοημοσύνη μας. Έγινε δίχως σχεδιασμό και φυσικά δεν εξυπηρετεί την ποδηλασία μέσα στην πόλη, αλλά την ανάγκη του Δημάρχου να δείξει πως έκανε κι από αυτό.

– Υπάρχει πρόταση της Πρωτοβουλίας Πεζών – Ποδηλατών για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων επί των οδών Ευξ. Πόντου και 1ης Ιουλίου. Οδοί χωρίς παρκάρισμα, όπου μπορούν να σημανθούν ποδηλατόδρομοι.

Αλέξανδρος Τσιαμπούσης: Και επίσης ολοκληρωμένη πρόταση από ομάδα μελέτης του ΤΕΕ. Αυτό όμως είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, αυτού που λέμε. Ότι χρειάζεται συνολικά διαφορετικό μοντέλο αυτοδιοίκησης. Απορροφητικότητα σε προγράμματα; Σύμφωνοι. Αλλά, έπειτα από σχεδιασμό για το που θέλουμε να οδηγήσουμε το δήμο. Εμείς αυτό που προτείνουμε είναι το 2015 να μειωθεί στο ελάχιστο η εκτέλεση έργων, να εκτελεστούν μόνο τα απαραίτητα. Και να ονομάσουμε το 2015 έτος ταυτότητας της Δράμας. Να ολοκληρωθεί η συζήτηση για το ποια μπορεί και πρέπει να είναι η ταυτότητα του Δήμου, να γίνουν μελέτες, να σχεδιαστεί το μοντέλο της Δράμας που θέλουμε σε δέκα χρόνια από σήμερα και πλέον να πηγαίνουμε και να παίρνουμε λεφτά από χρηματοδοτικά προγράμματα για έργα που χρειαζόμαστε προκειμένου να πετύχουμε το σχεδιασμό που ετοιμάσαμε.

Σταύρος Κουρσακλής:  Επίσης, στο μοντέλο που προτείνουμε εμείς, δίνουμε χώρο στους υπηρεσιακούς παράγοντες για να κάνουν τη δουλειά τους. Οι υπάλληλοι του Δήμου είναι άνθρωποι που ξέρουν τη δουλειά τους και είναι σε υψηλό επίπεδο, αλλά πρέπει να κάνουμε το αυτονόητο και να αφήνουμε τα υπηρεσιακά θέματα σε αυτούς και οι πολιτικοί να ασχολούμαστε με την πολιτική κατεύθυνση και το σχεδιασμό που θέλουμε να αφήσουμε ολοκληρώνοντας τη θητεία μας.

– Θεωρείτε ότι δεν ανταποκρίνεται σε κάποιες αυξημένες απαιτήσεις για διαβούλευση και παραγωγή έργου, το μοντέλο του “Καλλικράτη” για την οργάνωση των Δήμων; Με τις επιτροπές διαβούλευσης και μια σειρά άλλες διαδικασίες πριν από τις συζητήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, έχει βελτιωθεί η λειτουργία του Δήμου ή θεωρείτε ότι είναι τυπική η λειτουργία τους;

Αλέξανδρος Τσιαμπούσης: Ο “Καλλικράτης” είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, που πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε. Οι θεσμοί που προβλέπει (επιτροπές διαβούλευσης, συμπαραστάτης του Δημότη, συμβούλιο μεταναστών) δυστυχώς δε χρησιμοποιήθηκαν από τη σημερινή δημοτική αρχή γιατί βάζουν ένα τέλος στην πελατειακή σχέση πολίτη-δημοτικού άρχοντα, κάτι που θα αποτελέσει και το τέλος των παρατάξεων που υπηρετούν το σημερινό μοντέλο αυτοδιοίκησης. Και από αυτό το μοντέλο δεν εξαιρείται καμία παράταξη από αυτές που φαινομενικά είναι φαβορί για τη διεκδίκηση του Δήμου, ούτε φυσικά οι κομματικές παρατάξεις.

– Θα συμμετείχε το “Project” ως συλλογικότητα σε μια εκδήλωση είτε διεκδικητικού χαρακτήρα, είτε ενημερωτικού που δεν θα είχε άμεση σχέση με το Δήμο; Για παράδειγμα μια απεργία ή μια κινητοποίηση επαγγελματιών και εμπόρων, θα μπορούσε να πάρει θέση σε τέτοια ζητήματα;

Θεοδοσία Βασιλειάδου: Το Project δεν ήρθε για να αντικαταστήσει θεσμούς, συνδικάτα, οργανώσεις κλπ. Αυτό που πρέπει να κάνει είναι να ακούει και έχοντας πλέον θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο να εκφράζει τις αγωνίες των δημοτών μέσα στο σώμα. Φυσικά, θα εκφράζουμε τι φωνές με τις οποίες θα συμφωνούμε, δεν θα γίνουμε κατ’ ανάγκη αρεστοί στους πάντες.

 – Ας έρθουμε και στις διαδικασίες του “Project”. Πως βγαίνουν οι αποφάσεις μέσα στην ομάδα, με σχετική πλειοψηφία, με ομοφωνία, πως λειτουργεί η παράταξη όταν πρόκειται να υιοθετήσει μια θέση ή να αποδεχτεί ένα αίτημα;

Κλήμης Κεραμιτσόπουλος: Λαμβάνεται πάντα με αυξημένη πλειοψηφία, με εκτενή και εξαντλητική συζήτηση.

Σταύρος Κουρσακλής: Η συμμετοχικότητα είναι ένας από τους πυλώνες του προγράμματός μας, αλλά την κάνουμε πράξη και στις διαδικασίες μας. Άλλωστε, η δημοτική ομάδα που θα εκλέξουμε θα εκφράζει την άποψη της παράταξης. Το Project ξεκίνησε σαν μια ομάδα και θα συνεχίσει να λειτουργεί σαν μια ομάδα και αυτό είναι το πλεονέκτημά μας.

– Έχει απήχηση ο λόγος του “Project” στα Δημοτικα Διαμερίσματα; Τι έχετε εισπράξει από τους κατοίκους της περιφέρειας του Δήμου μας στις επαφές σας;

Θεοδοσία Βασιλειάδου: Προσωπικά κατάγομαι από την Χωριστή, ζω στο Μοναστηράκι και εργάζομαι στη Δράμα, οπότε καλύπτω μεγάλο μέρος του Δήμου. Παράπονο όλων των κατοίκων στα δημοτικά διαμερίσματα είναι ότι όλοι οι υποψήφιοι τους θυμούνται μόνο τις παραμονές των εκλογών. Και επειδή έχω ζήσει σε δύο χωριά, όντως τα πιο πολλά έργα γίνονται εκεί προεκλογικά, χωρίς απολύτως κανένα σχεδιασμό, χωρίς να βοηθούν την ανάπτυξη και τον κόσμο που μένει εκεί. Κάθε χωριό έχει να δώσει κάτι στο Δήμο, στον Πολιτισμό, στην Ιστορία, σε ήθη και έθιμα. Μπορεί και πρέπει να συμβάλει στην εξεύρεση της ταυτότητας του Δήμου. Στο Μοναστηράκι για παράδειγμα έχουμε τα δρώμενα που γίνονται από τον Σύλλογο του χωρίου. Στη Χωριστή έχουμε το καρναβάλι, που θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη προβολή, τον Ιερό Ναό των Εσοδίων της Θεοτόκου, υπάρχει η μεγάλη παράδοση του Μουσικοδραματικού Συλλόγου και θεωρώ ότι κάθε τοπικό διαμέρισμα έχει κάτι να δείξει σε αυτό το επίπεδο, αλλά δυστυχώς έχουν αφεθεί στη μοίρα τους.

– Το “Project” έχει επισκεφτεί τα τοπικά διαμερίσματα μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα που είχε στη διάθεση του; Πως είδαν οι κάτοικοι το μοντέλο που προτείνει η παράταξη;

Θεοδοσία Βασιλειάδου: Έχουμε επισκεφτεί τα χωριά, έχουμε μιλήσει και με κάποιους εκπροσώπους συλλόγων, θα έχουμε όμως την ευκαιρία να συνομιλήσουμε και μετά τις εκλογές.

Σταύρος Κουρσακλής:  Άλλωστε στο δρόμο για το 2019, θα μιλήσουμε και θα επισκεφτούμε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, πολλές φορές. Πάντως, τόσο στην πόλη όσο και στα χωριά, ακούμε πολλά μπράβο που μπήκαμε οι νέοι μπροστά σε μια δύσκολη στιγμή για όλους μας.

– Επομένως η 18η Μαΐου είναι το πρώτο βήμα του Project;

Αλέξανδρος Τσιαμπούσης: Αναμφισβήτητα. Εμείς δεν τελειώνουμε στις 18 ή 25 Μαΐου, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα. Ήρθαμε για να μείνουμε. Θέλαμε όμως να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία από τώρα για να λειτουργήσουμε σαν ομάδα σε τέτοιες συνθήκες, όπως θα λειτουργήσουμε και το 2019. Από την αρχή είχαμε πει ότι είμαστε ερασιτέχνες στην πολιτική, που όμως θα λειτουργήσουμε όσο πιο επαγγελματικά γίνεται. Και νομίζω ότι η προεκλογική μας καμπάνια, είναι πρωταθλήτρια, τόσο σε φρεσκάδα όσο και σε προγραμματικές θέσεις και προτάσεις.

Σταύρος Κουρσακλής: Και μάλιστα κάνοντας μια οικονομική καμπάνια που δεν προκαλεί τον πολίτη που δυσκολεύεται στην καθημερινότητά του ενώ άλλοι ανακαινίζουν καφέ και τα κάνουν εκλογικά κέντρα ή αγοράζουν όλο το διαθέσιμο διαφημιστικό χρόνο σε κανάλια και εφημερίδες. Εμείς ζητήσαμε από το Δήμο να μας παραχωρήσει ένα περίπτερο και από εκεί κάνουμε τον αγώνα μας.

Κλήμης Κεραμιτσόπουλος: Κάνουμε τα αυτονόητα και σε κάποιους φαίνονται καινοτόμα. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας. Η νοοτροπία μας. Το αυτονόητο.

Αλέξανρος Τσιαμπούσης: Και ζητάμε το αυτονόητο και από τον κόσμο. Να ψηφίσει μέλλον. Δηλαδή να μας ψηφίσει. (γέλια)

– Ποια είναι η εκτίμηση σας για το αποτέλεσμα της παράταξης στις εκλογές, τώρα δέκα περίπου μέρες πριν από το στήσιμο της κάλπης;

Σταύρος Κουρσακλής: Πιστεύουμε ότι θα φτάσουμε σε ποσοστό που θα μας χαρακτηρίσουν “έκπληξη” των εκλογών. Αν υπάρχει μια έκπληξη αυτή τη στιγμή είναι το Project και στα νούμερα, αλλά και γενικότερα στην εικόνα του προεκλογικού αγώνα που δώσαμε μέχρι σήμερα και έως την 18η Μαΐου. Μέχρι τώρα όλοι μιλάνε για τις συμμετοχικές μας διαδικασίες, όλοι μιλάνε για τα προεκλογικά μας φυλλάδια τα οποία δεν είναι τυπικά, όλοι μιλάνε για τον συλλογικό αγώνα που δίνουμε όπου και να πάμε και πιστεύουμε ότι η θετική εκτίμηση θα μεταφραστεί και σε ψήφο.

Αλέξανδρος Τσιαμπούσης: Αυτή τη φορά, σε αυτές τις εκλογές, ο κόσμος έχει επιλέξει να εκφραστεί κυρίως μπροστά στην κάλπη. Ούτε στις δημόσιες τοποθετήσεις του ούτε στις δημοσκοπήσεις. Και να δείτε ότι η κάλπη θα κρύβει και πάλι πολλές εκπλήξεις. Εμείς πιστεύουμε πολύ θετικές για το Project.

Please follow and like us:
fb-share-icon