Στεγνό Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2017 (ακόμη ένα)

Στο δημοτικό συμβούλιο της 30ης Νοεμβρίου 2016 ξεχώρισε, στα ημερήσιας διάταξης θέματα, η συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα έργων του Δήμου Δράμας για το έτος 2017.

Η δημοτική αρχή εκφράστηκε με το συνηθισμένο πολιτικό της λόγο, ξεκινώντας από τη μειωμένη κρατική επιχορήγηση και καταλήγοντας σε ένα κατά τα άλλα μεγαλεπήβολο σχέδιο με έργα που ακόμα δεν έχουν εγκριθεί και άλλα, που θα ολοκληρωθούν μετά τη λήξη της θητείας της. Είναι πλέον προφανές ότι προετοιμάζεται ήδη το «έργο» της δημοτικής αρχής με μοναδικό σκοπό να παρουσιαστεί επικοινωνιακά και ψηφοθηρικά! Κανένας ουσιαστικός σχεδιασμός, όπου μπορούμε να φορτώσουμε την έλλειψη προγράμματος στο κεντρικό κράτος το κάνουμε, όπου δεν μπορούμε το αποσιωπούμε. Για τον κύριο Μαμσάκο  και την παρέα του, πρέπει πάντα να φταίει κάποιος άλλος! Ορισμός του λαϊκισμού, που καταδίκασε και καταδικάζει το Δήμο σε χαμηλές πτήσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι  ότι το 54% περίπου των χρημάτων που θα διατεθούν για το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Δράμας κατευθύνονται για οδοποιία (650.000 περίπου για κλείσιμο τρυπών), όταν στο επιχειρησιακό σχέδιο του δήμου περιέχονται έννοιες με πράσινο πρόσημο, όπως η προσβασιμότητα και η βιώσιμη ανάπτυξη.

Θα μπορούσε να γίνει λόγος για τρικυμία εν κρανίω, αλλά η πικρή πραγματικότητα είναι ότι ο κάθε ένας από τις «κεφαλές» που «ενώθηκαν για τη Δράμα» έχει απλώς την προσωπική του ατζέντα, τα προσωπικά του ρουσφέτια, την άσκηση διοίκησης με ένα μόνο στόχο, την επανεκλογή.

Το Project Δράμα 2020 ως υπεύθυνη αντιπολίτευση καταψήφισε το κατατεθέν πρόγραμμα, γιατί αυτό αποτυπώνει την απουσία πολιτικής από μέρους της δημοτικής αρχής, την επαναλαμβανόμενη δικαιολογία για τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης (λες και ο κύριος Μαμσάκος το 2014 κατέβηκε για δήμαρχος του Όσλο και όχι σε μια χώρα με δημοσιονομικά προβλήματα) και γιατί αυτό δε σχετίζεται με το επιχειρησιακό της ίδιας της δημοτικής αρχής, ως θα όφειλε (μάλλον γιατί το επιχειρησιακό δε σχετίζεται καν με τη δημοτική αρχή στο σύνολό της).

Στα προ ημερησίας θέματα το Project Δράμα 2020 έθεσε τα εξής θέματα:

  • Τη μη λειτουργία εδώ και σχεδόν ένα χρόνο της δημοτικής επιτροπής ισότητας φύλων, σε αντίθεση με γειτονικούς Δήμους, όπου η αντίστοιχη επιτροπή λειτουργεί και παράγει έργο (απάντηση δεν πήραμε)
  • Το καθεστώς απασχόλησης των εργαζομένων στην Ονειρούπολη και αν αυτοί απασχολούνται με δίμηνη σύμβαση, μιας και φέτος η ΔΕΚΠΟΤΑ μπορούσε να κάνει χρήση αυτών των συμβάσεων. (Η απάντηση ήταν ότι δραστηριοποιείται ένας εργολάβος, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις)
  • Το ζήτημα της ελεγχόμενης στάθμευσης στο κέντρο της πόλης (πήραμε τη δέσμευση ότι στα επόμενα συμβούλια θα έρθει η μελέτη- ελπίζουμε να μην ακολουθηθεί το παράδειγμα της χάρτας κοινωνικής πολιτικής ή της επιτροπής πολιτισμού, τις οποίες περιμένουμε πάνω από έτος)
  • Το ζήτημα της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΔ, με αφορμή την υπερβολική χρέωση για επανασύνδεση παροχής, στο ύψος της νέας παροχής (όπου η προσπάθεια απάντησης είναι ανάξια λόγου).

Τέλος, ενώνουμε τη φωνή μας με τις ερωτήσεις συνδημότη μας για την αναγκαιότητα να υπάρξουν επιστημονικές εκδηλώσεις μνήμης από το Δήμο σχετικά με τα 100 χρόνια από τη δεύτερη βουλγαρική κατοχή. Μήπως η δημοτική αρχή έχει σκοπό να εντάξει τέτοιες εκδηλώσεις στα πλαίσια του επιστημονικού συνεδρίου για την ιστορία της Δράμας, που ήταν προγραμματισμένο για την άνοιξη του 2017; Ή μήπως η δημοτική αρχή έχει μετανιώσει και, τελικά, δεν θα κάνει το συνέδριο;

Για μια ακόμα φορά σας καλούμε να δυναμώσετε μια εναλλακτική πρόταση διοίκησης του κοινού μας Δήμου μαζί με το Project Δράμα 2020. Μόνο έτσι η επιδίωξή μας για ένα συμμετοχικό, διαφανές ανοιχτό και πιο δίκαιο μοντέλο αυτοδιοίκησης μπορεί να γίνει γρηγορότερα, από το 2019 και μετά, πράξη.

Please follow and like us:
fb-share-icon